Előrehozott öregségi nyugdíj

Putyi2 # 2010.12.23. 19:38

Kedves Szakértők!

Lehet azt már tudni hogy 2011-ben milyen szabályok lesznek érvényesek az előrehozott öregségi korkedvezményes nyugdíjasok nyugdíj melletti foglalkoztatásával kapcsolatban?
Az ONYF honlapján csak a 2010-re vonatkozó közleményt találtam meg.
( http://www.onyf.hu/?… )

Köszönöm: Putyi2

nomori # 2010.12.24. 07:43

Akkor ez változatlan maradt. Nagyon köszönöm szépen a gyors és precíz választ!

nomori # 2010.12.24. 07:46

Még egy kérdés eszembe jutott :-)...
Ha anyukám nem megy el nyugdíjba, hanem tovább dolgozik és mondjuk az 59. év után 4 hónappal menne el nyugdíjba, akkor - hallottam egy ilyen lehetőségről - visszamenőleg meg lehet igényelni a nyugdíj összegét a 4 hónapra. Tényleg van ilyen lehetőség?

Lyonee # 2010.12.24. 18:36

Ha a szolgálati idő és életkori feltételek megvannak bármikor elmehet nyugdíjba, a szülinap csak a legkorábbi lehetőség. Számítsátok ki, hogy egész éve (40-41) feltétlen meglegyen. Visszamenőleg csak olyan időpontra kérheti a nyugdíját, amikor már nem állt munkaviszonyban.

karane21 # 2010.12.25. 09:25

Az édes anyám 1954-ben született, 5 gyermeket szült, 27 évet és 27 napot igazoltan le dolgozott, jelenleg rokkant nyugdíjas. A kérdésem: át mehet e rendes nyugdíjba 2011-ben?

Veci # 2010.12.25. 09:57

anett53
A nyugdíj előtti munkanélküli ellátás csak az öregségi nyugdíjkorhatáron belül 5 évvel lehet igénybe venni, az 1953-as esetében 58 év betöltése után. Ha megszakadt az ellátás, nem tudom miként veheted igénybe, erre a Munkaügyi Központban adnak felvilágosítást.

Üdvözlettel Veci

Madagaszkár # 2010.12.25. 10:57

Kedves Veci! 1951.02.02.-én születtem, több mint 41 év munkaviszonyom van. Elmehetek-e még korengedményes nyugdíjba? Tisztelettel István

Anna52 # 2010.12.25. 12:19

Kedves Veci!
Nem tudod véletlen, hogy a 40 év munkaviszonyba beleszámít-e a szűlő ápolása miatt igénybe vett ápolási idő? A másik kérdésem az lenne, hogy az 52.-es szül.-ek, 2011-ben elmehetnek -e előrehozott nyugdíjba, 41 év a munkaviszonyom.
Előre is köszönöm válaszod.
Anna52

zsomle # 2010.12.25. 12:32

Tisztelt Forumozók,

először is nagyon boldog karácsonyt mindenkinek. Kérdésem sajnos nagyon sürgős, mert sajnos utolsó pillanatos. Édesanyám 1952. szeptemberben született. Most munkahely bezárás miatt lehetősége van csökkentett összegű előrehozott nyugdíjba menni.Ehhez a munkaviszonyát közös megegyezéssel akarják megszüntetni. A munkáltató aláírta, hogy vállalja megfizetni a jogszabályban előírt munkáltató által kifizetendő nyugdíj és postaköltség összegét. A nyugdíját viszont csak akkor állapítják meg, ha a munkaviszonya már megszűnt. (Azt hiszem 168/1997 Korm r.) Attól félek, hogy ha aláírja a közös megegyezést ilyen formában ahogy most van (egy teljesen tipikus formaszövegű közös megegyezés) két szék közé eshet, mivel ha a munkáltató utóbb mégsem fizeti be a nyugdíjat a nyugdíjszervhez, akkor a munkaviszonya is megszűnt (se végkielégítés se felmondási idő munkabér, se semmi) és nyugdíjat sem fog kapni. A jogszabály ugyanis csak a munkavállalót szankcionálja ilyen esetben, nevesen, hogy akkor vissza kell vonni a nyugdíjat megállapító határozatot. A munkáltató az olyan közös megegyezést, amiben az van, hogy akkor lép hatályba a munkaviszony 2010 dec végi időponttal történő közös megegyezéssel történő megszüntetése, ha a pénz megérkezett a nyugdíjfolyósítóhoz, nem akarja aláírni, mondván, hogy nem tudja mennyit kell utalni, mert amíg nincs megszűnve a munkaviszony, nem állapítják meg a nyugdíj összegét. Mit tegyünk? Hogy lehetne megelőzni a két szék közé esést és a pénz nélkül maradást? Vagy fogadja el inkább a végkielégítést stb? Azt is furcsállom, és baljós érzetem van, hogy ilyen jelentőségű papírokat miért karácsony előtt 1 nappal adnak oda aláírni. A megtisztelő választ előre is köszönöm.

Veci # 2010.12.25. 19:20

Putyi2
A korkedvezményes nyugdíj vagy a korengedményes nyugdíj iránt érdeklődsz?
A korkedvezményes nyugdíj még nem változik 2011-ben.

karane21
A 40 évben a munkaviszony és a gyermekek ellátásával töltött idő számít összesen. A rokkantnyugdíj időtartama nem számít bele, de meg kell várni a Közlönyben a tv. módosítás kihirdetését (még nincs közlönyben) és a kormányrendeletet.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.25. 19:22

Madagaszkár
Ha betöltöd a 60. életévet elmehetsz előrehozott nyugdíjba, ami max. 8,4 %-al csökkentett. ITT a tv. a 18/B. §-t olvasd el:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18/B. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően két évvel előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az az 1950. december 31-ét követően született férfi, valamint az az 1958. december 31-ét követően született nő, aki

1. legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

(2) Az (1) bekezdés szerinti előrehozott öregségi nyugdíj összegét úgy kell meghatározni, hogy az öregségi nyugdíj összegét

1. annyiszor 0,3 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb egy évvel fiatalabb,
  2. 3,6 százalékkal, továbbá annyiszor 0,4 százalékkal kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdíjkorhatárnál egy évvel alacsonyabb életkor betöltéséhez, ha a jogosult az öregségi nyugdíjkorhatárnál több mint egy évvel fiatalabb.

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése a csökkentést nem érinti.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.25. 19:26

Anna52
A gyermekek ápolási díj időtartamát veszik figyelembe, aki beteg gyermek ápolására vette igénybe.
Az 1952-es nő 2011-ben a 40 év szolgálati idővel csökkentés nélkül mehet előrehozott nyugdíjba. ITT a tv. a 18/A. § (1) vovatkozik rá:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

18/A. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Üdvözlettel Veci

Anna52 # 2010.12.25. 19:34

Kedves Veci !
Nagyon szépen köszönöm válaszod, a másikon is irtam, akkor azt már ne vedd figyelembe.
Mégegyszer is köszönöm.
Üdv: Anna52

Veci # 2010.12.25. 19:38

zsomle

• A közös megegyezés és a korengedményes nyugdíjra megállapodás két külön dolog.
  • Azt jól látod, ha a munkáltató nem fizeti be a nyugdíj+postaköltséget egy összegben a megadott határidőn belül, akkor nem mehet korengedményes nyugdíjba. A nyugdíj megállapításának pedig valóban a munkaviszony megszüntetése is feltétel.
  • Édesanyád helyében és ebbe nem mennék bele. Mondjon fel a munkáltató rendes felmondással, fozesse ki a végkielégítést, ami +3 hónappal több, mivel a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatáron belül van. Ezt ne hagyja veszni, azonkívül a felmondási idő (annak fele időtartamára a munka alóli felmentés jár. Ezek az összegek növelik a nyugdíjalapját.
  • Ha megszüntetik a munkaviszonyát, utána regisztráljon a munkaügyi Központban és kaphatja az álláskeresési járadékot. Ez is növeli a szolgálati idejét, és ha meglesz a 40 éves szolgálati ideje, akkor csökkentés nélküli nyugdíja lesz.
  • ITT a Munka törvénykönyve a 92. § és 95.§-t olvassátok át: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Madagaszkár # 2010.12.26. 08:15

Kedves Veci!

Köszönöm szépen a válaszodat! Kérdésem az, élhetek-e még a korengedményes nyugdíj lehetőségével?
Köszönettel:István

Putyi2 # 2010.12.26. 10:05

Kedves Veci!

Valóban elírtam, korengedményes nyugdíjról van szó. Még 6 és fél hónap időtartamig, mert akkor leszek 60 éves.
Köthetek egy bt.-vel Megbízási Szerződést? Milyen korlátozások vannak esetemben a nyugdíj melletti munkavégzéssel kapcsolatban?

Köszönettel: Putyi2

zsomle # 2010.12.26. 10:44

Kedves Veci,
nagyon szépen köszönjük a jó ötletet, kiváló szakember vagy!
További boldog karácsonyt kívánunk Neked és minden kedves fórumozónak is.

Veci # 2010.12.26. 15:38

Madagaszkár
Élhetsz, de mint lentebb leírtam akkor érdemes a munkáltatóval megállapodást kötni a korengedményes nyugdíjra, ha 2010-ben az 1951-es születésű férfi csökkentés nélkül mehetne el nyugdíjba.
Nekem korábban a Nyugdíjbiztosító azt a tájékoztatást adta, hogy már a korengedményes nyugdíjnál az idén is érvényesül a csökkentés. Egyik fórumozónk viszont arról számolt be, hogy nem csökkentett nyugdíjat számoltak neki.
Ezért javasolom, hogy holnap keresd meg a Nyugdíjbiztosítót, ha csökkentés nélküli lenne a korengedményes nyugdíjad, akkor szerencsés lehetsz, ha a munkáltató megköti veled a megállapodást és kifizeti egy összegben a nyugdíjat a 60. szülinapodig a Nyugdíjfolyósítónak az előírt határidőn belül.
Jelezz vissza neked mit mondtak, ne halogassad az intézkedést, mert csak dec. 31-ig lehet megállapodást kötni.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.26. 15:42

Putyi2
Köthetsz megállapodást, de neked is azt javasolom, amit Madagaszkárnak válaszoltam. Olvass vissza. A munkaviszonyt meg kell szüntetni a korengedményes nyugdíjazáshoz is, de lehet a nyugdíj mellett dolgozni.
Ha csökkentett lenne a nyugdíjad, akkor kalkulálj, max. 8,4 %-al lenne csökkentett.
ITT egy kalkulátor, hátha segít a döntésben:
http://www.adozona.hu/…nyugdij.aspx

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.26. 15:44

zsomle
Csak fórumozó vagyok, teljesen más a szakterületem, de sokmindent végigjártam hasonló helyzetben, ezért tudom megosztani a tapasztalatot.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.26. 15:45

Madagaszkár és Putyi2!
Olvassátok el mindkettőtöknek írt válaszomat.

Üdvözlettel Veci

zinrose # 2010.12.26. 17:55

Kedves Veci!

Bocs hogy még Karácsonykor is zavarlak, de nagyon felkavart az a hír amit egy másik oldalon olvastam, miszerint mégsem számítják be a táppénzt a "jogosultsági"időbe.
Ha ez igaz,akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülök.
Pár hónapon fog múlni, hogy meglegyen a 40 évem.
Nem marad más lehetőségem, mint a főállású őstermelői, csak azt nem tudom hogy akkor mennyi járulékot kellene fizetnem havonta.
Ha tudnál segíteni nagyon megköszönném!

turbinás # 2010.12.26. 19:36

Tisztelt Tanácsadó!
Tudomásom szerint, korengedményes nyugdíj 2011-ben még igénybe vehető, ha a munkáltató hozzájárul. Kérdésem: kinek van erre lehetősége? Minimum hány év munkaviszonnyal kell rendelkezni nőként, és milyen korúnak kell lenni?
A zavart számomra az okozza, hogy 2010-ben az 1953-ban születettek igénybe vették. Ha jól tudom a törvény szerint az 1954-ben születettek normál nyugdíj korhatára 63 év 183 nap, tehát 2017 év 183 nap. Ebből kell leszámolni az 5 évet, /mert ekkor vehető igénybe/,az 2012. Akkor 2011-ben ki veheti igénybe? Gondolom valamit nem jól értelmezek, vagy változott a törvény? Kérem segítsen.
1954-ben születtem, és valószínű 2011-ben megszűnik a munkám. 18 éves koromtól dolgozom, így a nőkre vonatkozó 40 évem sincs meg. 2 évet voltam gyesen amikor nem volt munkaviszonyom, de ellátást kaptam. Tudomásom szerint ez a nők 40 évébe beleszámít. Más nyugdíjszámításnál eddig nem számított munkaviszonynak és most? 31 év folyamatos váltóműszak után semmilyen kedvezmény nincs.57 évesen munkanélküli leszek. Mikor mehetek leghamarabb nyugdíjba?
Segítségét, tanácsát nagyon köszönöm.

Veci # 2010.12.27. 08:29

Madagaszkár és Putyi2!

Most olvasom, hogy a korengedményes nyugdíjazási lehetőséget is meghosszabbították 1 évvel:
http://www.fidesz.hu/index.php?…

Soltész Miklós úgy nyilatkozott, 2011 végéig meghosszabbították a korengedményes nyugdíj jelenlegi szabályozását, 2012 végéig pedig a korkedvezményes nyugdíj szabályozásán sem változtatnak.

Üdvözlettel Veci

zsroland # 2010.12.27. 08:36

Tisztelt Tanácsadó !

Szeretném ha segítene az alábbi kérdések tisztázásában. Az édesanyám 1953-ban született, jelenleg 39 évnyi munkaviszonya van (2 gyerek után járó gyessel együtt). A munkaviszonya ebben a hónapban szünt meg, így kénytelen a munkanélkülire menni. Jövő decemberben szerette volna igénybe venni a korkedvezményes nyugdíjazást, de így nem fogja tudni.
Az alábbi pár kérdésre szeretnék segítséget kérni:

• Az új törvény szerint a munkanélküli időszak (álláskeresési járadék esetén ha jól tudom) is beleszámít a szolgálati időbe ?
  • A korkedvezményes nyugdíj esetén a szolgálati idő és munkaviszony között mi a külömbség ?
  • Tudna tanácsot adni hogy ilyen setben mi lehetne a legjobb megoldás ?

Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségét!