Előrehozott öregségi nyugdíj

agica20 # 2010.12.06. 18:42

Szia Veci! Üdv.Mindenkinek!

Nem idevaló a kérdésem,de itt vagyunk mindig a legtöbben.

Novemberben megkaptuk a 0,6 % -os nyugdijkiegészitést.
Ami ebben nekem borzasztóan érdekes,... Januártól októberig azonos összegű nyugdijat kaptam. Novemberben is ugyanazt az összeget.Sőt most decemberben is ugyanazt.Igaz kaptam novemberben kiegészités x Ft-ot.

Ha a kiegészités 1-10 hónapi volt, akkor a novemberinek már a 0,6 %-os emeléssel kellett volna jönni. A decemberinek is tartalmazni kellett volna az emelést. DE EZ NEM IGY VOLT. ÉS EZ NEM EGYEDI!!!!!!!

VALAKI ME TUDJA EZT NEKEM MAGYARÁZNI?????????????

dtida # 2010.12.06. 19:13

agica20,

Ha a novemberi kiegészítő emelés mértéke kisebb, mint 1 %, akkor az emelés tárgyévben nem, csak a következő év januárjában épül be az ellátás összegébe.
Ezért az idei 0,6 % egyösszegben került utalásra, ennek az összegnek az 1/12-ed részével emelkedik majd a januári ellátás összege.

52mama (törölt felhasználó) # 2010.12.06. 19:28

agica20

Az ONYF oldalán ez áll: Egyösszegű kifizetés összege megegyezik a jogosult részére folyósításra kerülő ellátás 2010.november havi összegének 7,2%-val. Vagyis az utalt kiegészítés 12x 0,6%.

2011.januártól 3,8%-kal emelkednek a nyugdíjak.
A 3,8 % nyugdíjemelésen felül a 2010. előtt nyugdíjba vonultak, 0,6% plusz emelésben is részesülnek.

mama52

agica20 # 2010.12.06. 20:10

Köszönöm nektek!

Teljesen világos!

Végtelenül kedvesek vagytok,hogy villámgyorsan válaszoltatok!

Üdv.Ági

Veci # 2010.12.07. 21:18

Judymami
Szerintem nincs meg a 40 év jogosultsági időd, mert a 40 évben a munkaviszony + gyermekellátással töltött idő tarozik. Azzal a kitétellel, hogy a tényleges munkaviszony 32 év legyen. Ha jól értelmezem neked a 38 év 343 nap munkaviszony és gyermekellátás volt együtt. Vagyis nincs ténylegesen 32 év ledolgozott időd.

Üdvözlettel Veci

Virág53 # 2010.12.08. 14:18

Lányok ez a kormány ki kíkészitett mindenkit nekem már nincs hozzá szólásom,csalódtam de nagyot

Jucus52 # 2010.12.10. 20:08

Mivel itt is elég sok szó esik a 40 év utáni nyugdíjról, ide is bemásolom, amit abba a fórumba:

Ezt találtam a Google-ban:

A Kormány …/2010. (….) Korm. rendelete
a társadalombiz­tosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet módosításáról

http://www.viktoriamodszertan.hu/…r%C3%B3l.PDF

Számomra elég nehezen értelmezhető, és nem vagyok benne biztos, hogy ez-e a tényleges tervezet, bár nagyon úgy néz ki.

A 3.§. írja le, hogy A Tny. 18. § (2b)–(2c) bekezdése szerinti, kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett jogosultsági időnek mit gondol.

Ez a felsorolás most az alaprendeletben felsoroltak kiegészítése?

Nem tudom, mit tartalmaz a „Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)–i) pontjában, valamint (2)–(3) bekezdésében meghatározott jogviszony“.

Kérlek benneteket, segítsetek értelmezni.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…

Borka53 # 2010.12.13. 12:23

VECI! 1967-1970 ig olyan mg.szakisk. jártam,ahol 5hó folyamatos iskola ösztöndíjért, 1hó szünet és 6hó gyakorlat a tsz-be órabérért. A volt munkahelyemen ami nem a tsz volt kaptam ezért a 3 évért 1 nap szabadságot. 1953-as vagyok 1éve munkanélküli.Ez ideig van 43 év jogviszonyom.Voltam a Nyuf.nál de érdemleges választ nem tudtak adni. Félek,hogy nem is akarnak ez a 3 év munkaviszony,vagy tanulóviszony? SZERINTED??? Köszönöm a válaszod.

Veci # 2010.12.13. 13:34

Borka53
A szolgálati időbe beleszámít, de a kedvezményes nyugdíjhoz a 40 éves jogosultsági viszonyba a tanulóidő és a munkanélküli időszak nem számít bele.

Üdvözlettel Veci

Ans53 # 2010.12.15. 14:58

Kedves Veca!

Segítenél nekem is.
Sajnos nem mehetek nyugdíjba mivel ipari tanuló voltam most még 2 évet dolgoznom kell.

A nyugdíj számításnál az utolsó két év milyen szorzóval számolnak.
Érdemes magasabb fizetést elérni több pénzt keresni (akár 14 órával)? Jelentősen megemelkedne a nyugdíjam?
Vagy olyan minimális az emelkedés, hogy nem érdemes agyon hajtani magam?
Most 57 éves vagyok 59 éves koromig kell dolgoznom.

Nagyon köszönöm előre is a segítséged!

"Hisz' az ünnep csak úgy szép, ha képes vagyok szeretni még,
mert nincs karácsony, ha magam bezárom, és nem teszem ki eléd. "

Üdvözlettel:
Ans

Ans53 # 2010.12.15. 14:58

Kedves Veca!

Segítenél nekem is.
Sajnos nem mehetek nyugdíjba mivel ipari tanuló voltam most még 2 évet dolgoznom kell.

A nyugdíj számításnál az utolsó két év milyen szorzóval számolnak.
Érdemes magasabb fizetést elérni több pénzt keresni (akár 14 órával)? Jelentősen megemelkedne a nyugdíjam?
Vagy olyan minimális az emelkedés, hogy nem érdemes agyon hajtani magam?
Most 57 éves vagyok 59 éves koromig kell dolgoznom.

Nagyon köszönöm előre is a segítséged!

"Hisz' az ünnep csak úgy szép, ha képes vagyok szeretni még,
mert nincs karácsony, ha magam bezárom, és nem teszem ki eléd. "

Üdvözlettel:
Ans

fabatka # 2010.12.15. 16:14

Kedves Ans53!

57 évesen 14 óra kemény munka?Az egészségedre is gondolni kéne.Te is tudod, hogy úgy megyünk ahogy jöttünk,csupaszon és minden nélkül.Gondolom értessz.Értem én hogy kell a pénz...de gongolkozz el ezen.

Üdv:fabatka

Ans53 # 2010.12.15. 22:24

Kedves Fabatka!

Köszönöm a szavaidat!
Igen tudom és értem is amit írsz, köszönöm!

De úgy tudom, hogy a nyugdíj előtti év a legfontosabb és minden képen 59 éves korban még 2012 -évbben kell elmenni nyugdíjba az 53-soknak?
Mivel nagyon alacsony lesz a nyugdíjam és remélem ,hogy élek még 10évet elgondolkoztató,hogy a 2011 évben
nagyon meg kell emelkednie a fizetésemnek?!

Ezért várom Veca véleményét?

agica20 # 2010.12.16. 19:08

Figyelj Veci!
Kérlek válaszolj nekem,hogy jól gondolom-e ?

A párom munkaviszonya megszűnik,felmentési ideje augusztus végén jár le.Ekkor ,az utolsó munkaviszonyban töltött napján átutalják részére a végkielégítést.Szeptember 1-től elmehet előrehozott öregségi nyugdíjba,várhatóan csökkentéssel.

Kérdésem : az a tény,hogy végkielégítést kap aug.végén,ugye nem zárja ki annak a lehetőségét,hogy szept.1-től nyugdíjba mehessen?

............................................
Mellesleg köztisztviselő.Normál esetben 6 havi végkielégítés járna neki,de miután 5 éven belül tölti be a korkedvezményes nyugdíjra jogosultságát... úgy olvasom a törvényben,hogy további 4 hónap végkielégítés is megilleti. Jól olvasom,jól értem ?
/19§/
....................................................

Nagyon gyorsan kellene a válasz!

Előre is köszönöm !Ági

Ans53 # 2010.12.16. 19:16

Kedves Stelax!

Köszönöm a válaszod, de sajnos nem találtam meg a választ.

Segítenél,hol keresem egy dátumot írnál?

Köszönöm!
Ans

Veci # 2010.12.17. 07:37

Ans53
A nyugdíjalap a magasabb jövedelemmel gyarapszik. Te érzed mennyire vagy terhelhető és milyen munkaterületen dolgozol. Megértem, ha a várható nyugdíjadat veszed figyelembe, hogy hajtani akarsz. A számításokat nem igazán értem, a valorirációs szorzók 1988-tól magasak. A szorzószámokat nézd meg
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
12. § (1) Az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető havi átlagkereset összegétől függ. Ezek alapján az öregségi nyugdíj összege

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.17. 07:42

agica20
A végkielégítés időtartama nem tolja ki a nyugdíjba vonulás idejét (a 90-es évek végén még így volt). Amint megszűnik a munkaviszony másnaptól kérheti a nyugdíja megállapítását (saját példa). A férjed szeptember 1-től nyugdíjas lehet a ma még hatályos tv. szerint.
A kiemelt végkielégítés a + 4 havi is megilleti a munkáltatói rendes felmentés esetén, mivel 5 éven belül van az öregségi nyugdíjkorhatáron. (Bocs most nincs időm visszaolvasni a beírásod, ezért írtam az utóbbi mondatot)

Üdvözlettel Veci

agica20 # 2010.12.17. 11:52

Köszönöm Veci!

Gyors voltál és okos!
Én is így gondoltam.
Igen a korkedvezményes nyugdíjbavonulás ideje esik bele az 5 évbe és igy kapnia kell a + 4 havi végkielégítést is.

Kedves vagy és miután már nem valószínű,hogy írok idén,Boldog Karácsonyt és Új Évet kívánok neked és családodnak.

Ezúton kívánom ugyanezt minden kedves fórumónak , kérdezőnek és válaszolónak is !

Ági

Ans53 # 2010.12.17. 12:26

Kedves Veca és Stelax!

Köszönöm a segítségeteket.
"1988. január 1-jétől a nyugdíjazást megelőző napig elért keresetet, amelyet a nyugdíj megállapításához figyelembe kell venni, a nyugdíjazást megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani, vagyis felszorozni (valorizálni). A szorzószámokat minden évben kormányrendeletben határozzák meg.
A havi átlagkereset megállapítása során a nyugdíjazást megelőző naptári év előtt elért keresetet, jövedelmet az országos nettó átlagkereset egyes években történő növekedését alapul véve a nyugdíjazást megelőző naptári év kereseti szintjéhez kell igazítani ("valorizálás").
Ezt értelmezem úgy,hogy ha 2012. megyek el nyugdíjba akkor 2011-ben kell magasabb bért elérnem!"
Ans

pafyka # 2010.12.21. 13:24

februárban előrehozott öregségi nyugdíjba vonulok, mint közalkalmazott, kérdésem, hogy megillet-e ilyenkor az egész éves szabadság, vagy hogy is van ez?
köszönettel:pafyka

anett53 # 2010.12.21. 16:15

Kedves Szakértök.
Már kaptam választ korábban a megelözö kérdésemre, hogy mint 53-as januári születésü, betöltött 59 évesen mehetek elörehozott öregségi nyugdíjba. Söt azt is megírta Veci nekem, hogy betöltött 58 évesen kérhetek egy év nyugdij elötti munkanélküli ellátást. Mivel a legutolsó munkahelyem 2007 júniusban megszünt, utána 8 hónap végkielégítés után az álláskeresési járadékot és az azt követö segélyt már igénybe vettem. Ezekkel együtt megvan a 38 év szolgálati idöm, és most a lakóhelyem szerinti munkaügyi központ ügyintézöje megkeresésemre azt a választ adta, hogy minden járadékot kimeritettem és már semmire nem vagyok jogosult.
Valóban nem jár már semmi ellátás, és csak félre értettem a korábbi válaszotokat, vagy nem irtam meg ennyire részletesen a helyzetemet?
Köszönöm elöre is a segítségeteket.
Üdvözlettel, Anett 53

kokkusz # 2010.12.21. 19:38

Veci kedves,

a 40 éves munkaviszonnyal kapcsolatban meglehetősen speciális a kérdésem, kérhetek email-címet tőled?
Szeretném, ha kérdésemre válaszolnál.

Nagyon köszönöm
kokkusz
Mindenkinek tartalmas adventi készülődést kívánok

nomori # 2010.12.23. 09:57

Kedves Fórumozók!
Remélem tud nekem valaki segíteni. Lenne egy "nyugdíjas" kérdésem és nem tudom, hogy a mostani kormány ezen változtatott-e valamit.
Édesanyám 1952-ben született, 2011. márciusában így betölti az 59 évet. Járt főiskolára 1970-1973-ig és 1973-tól kezdett el dolgozni. Kérdésem, hogy elmehet-e előrehozott öregségi nyugdíjba, mikor betölti az 59. évet és jogosult lesz-e teljes összegű nyugdíjra? Tehát hogy az előrehozott öregségi nyugdíjba beszámíthatóak a főiskolai évek?

Jucus52 # 2010.12.23. 10:39

Kedves Nomori!

Mivel édesanyád 1952-ben született, az alaptörvény lehetővé teszi számára, hogy amennyiben rendelkezik 40 év szolgálati idővel, az 59. életévének betöltésekor elmehessen teljes jogú előrehozott öregségi nyugdíjba.
Ebbe beleszámít minden szolgálati idő, beleértve a felsőoktatásban töltött időt, munkanélküli időt, ha volt ilyen, gyest (és "társait"), szakmunkásképzőt stb.

A 2010. december 22-én a parlament által elfogadott törvény szerint pedig azok a nők mehetnek el korhatár nélkül nyugdíjba, akik 40 év ún. jogosultsági idővel rendelkeznek, vagyis ebbe már nem számít bele gyesen stb-n kívül semmi azok közül, amit az előbb felsoroltam (felsőfokú nappali, szakmunkásképző, munkanélküli stb). Ebben az esetben minimálisan 32 év "tiszta munkaviszonyt" kell igazolni, és ehhez jöhet maximum 8 év gyes, gyed stb., így jön ki a negyven év, de csak abban az esetben, ha valaki három, vagy több gyerekkel volt otthon ennyit. Akinek két vagy egy gyereke van, ott értelemszerűen annyi gyest stb. kell számolni, amennyit otthon volt a kettő-egy gyerekkel. Egy gyerek esetén max. 3, két gyerek esetén max. 6 évet figyelembe véve. (Akinek 5 vagy több gyereke van, azok plusz időkedvezményt kapnak, de ezt most nem írom le.)

Vagyis -szerintem- édesanyádnak már érdemes megvárnia a születésnapját, és kérelmezni a "rendes" előrehozott öregségi nyugdíjat, melybe minden beleszámít az alaptörvény alapján meghatározott szolgálati időbe, amennyiben rendelkezik 40 év szolgálati idővel.

Remélem, segíthettem, boldog karácsonyt!

Üdv. Judit

Lyonee # 2010.12.23. 10:43

nomori!
A nytv.-nek ez a része változatlan, csak egy új lehetőséggel bővült, a 40 éves kedvezményes nyugdíjjal.
Anyukád, ha 40 év szolgálati ideje megvan, teljes összegű előrehozott nyugdíjba mehet 59. éve betöltése után.