Kedves Fórumozók, sajnos elvesztem a jogszabályok tengerében... Meg tudnátok mondani, hogy édesanyám, aki jelenleg közalkalmazott, 58 éves és 36 év munkaviszonnyal rendelkezik (plusz 3 év szakirányú főiskola), nyugdíjba mehet-e akkor, amikor betölti az 59-et? Akár beleszámít a főiskola és megvan a 40 éve vele, vagy ha nem számít bele, akkor csökkentett összeggel, 37 év munkaviszonnyal? sajnos a munkahelyén a HR naponta mást mond és nem jutok előre.. Köszönettel: Csurika
Előrehozott öregségi nyugdíj
jozsi19510
Az előbbi leírásomban jeleztem, hogy 2011.12.31-től 8azaz 2012-ben megszűnik a Kjt-ben az előrehozottba mnenetel kapcsán kérhető felmentés, és élni ezzel most is csak azok tudnak (az idén) akiket a leendő tv. hatályba lépése előtt ténylegesen fel is mentenek.
Ehhez feltehetőleg nem hogy dec 28. de dec 1 sem lesz jó.
Miután mást nem tudunk, csk ami a most benyújtott javaslattal együttváltozik, nem lehet tudni a Kjt egyéb változásáról.
Ha jubileumi jutalom megkapása ahhoz kötődik, hogy a munkáltató mond fel, akkor ő felmondhat, de kérdés akar-e?
Ez nem azonos azzal, hogy nyugdíjazás kapcsán kéred a felmondatásodat, viszont meg is egyezhetsz a munkáltatóval, ha ő akarja, ha ne?
mindenképpen neked kell dönteni!
Üdv Kedves Hamiki!
Egész jól tudod értelmezni a törvényeket, sajnos ez nem az én világom.
A jubileumi jutalom ügye még mindig nem világos!
Többünknél az a gond, hogy a korhatár előtti ellátáshoz megvan/lesz a szolg. idő, de a közalkalmazotti jogviszony nem éri el a 40 évet.
A jelenlegi Kjt. szerint ha előrehozottba mennénk, akkor már 35 év közalkalmazotti évre is megadnák a 40 éves jubileumi jutalmat, ami esetemben 2012. jan. 13.
Ennek megfelelőjét nem látni a Kjt módosításában, a korhatár előtti ellátás tekintetében.
A javaslat 41. §-a szerint nem lehet, hogy mégis megkaphatnánk?
Más.
Lehet e tudni valamit arról, hogy a Kjt hogyan változik, az eddig megismerteken kívül?
Jó lenne tisztában lennem vele, hogy el kell e kezdenem a felmentésem letöltését még az idén!
És ha igen kérhetem e a letöltés kezdetét december 28.-ára, vagy december 1.-től kell kérnem.
Üdvözlettel jozsi19510
2002-ben deréksérvvel 2 hónapig betegállományban voltam. Ez nem számít bele a szolgálati időbe. Ekkor nem vontak tőlem nyugdíjjáradékot, vagy tb-t?
Sitimaci,/ megkaptam a privit , köszi / olvastam a Wikipédiába, egyes országok nyugdíjtörvényeiről a svédről is, egy volt osztálytársam kint él, valamikor férjestül mentek ki dolgozni , a 4 gyereke odakint született. Azt mondta , miért szeretnék annyira már nyd-as lenni / 2 éve / őnáluk is magasabb ennél a nyd korhatár ! Elhiszem , csak azért egy Svédországban nem úgy éltek az emberkék az eltelt 40 évben , mint itt, ma se élnek így ! Itt fizikailag is meg minden téren le van strapálva a jónép, nem úgy , mint ott! Ezenkívül , minden héten kiötlenek dicső politikusaink valami baromságot , amit bedobnak a köztudatba, hadd egye a jónép egymást , ahelyett , h tényleg azzal foglalkoznának , h legyen munkahely, mert még mindíg ez a legnagyobb gond, ha tudnának dolgozni , lenne miből fizetni a fizetnivalókat ! Meg lehet, h a miniszterünk nem ismeri azt, h " a munka megvéd az unalomtól , a nyomortól , és a bűntől !"
Anyuka53
a nyugdíjszámítás menete független a valor szorzóktól. Ez utóbbiak célja, hogy a korábban szerzett éves jövedelmeket az utolsó év előtti évek kereseti szintjéhez ígazítsa. Pl. ha 2009-ben az éves jövedelmed 3 millió forint, de 1991-ben csak 100 eFt volt (mondjuk ez az akkori jövedelmi szinted), akkor azt az évi egy un valorizációs szorzóval a 2009-es szintedhez igazítják.
Ezzel az a cél hogy kb. a mostani szintű nyugdíjad legyen, mert ha 100 eFt-vel számolnának, az mára nudlit érne.
nem tudom érthető-e, de talán más is rávilágít.
Kedves Annaeszter !
Nyugdíjas vagy, az is maradsz , bárminek is nevezik ideig-óráig ! Rengeteg igazságtalan törvény van , hatalmas tragédia az országnak , h ilyen politikusaink vannak ,akik ma is , amikor óriási problémák vannak az országban olyan dolgokkal foglalkoznak , ami nem előre viszi az országot !/ Mit akarnak ma már az 56-al ?! A háború után 20 évvel nem állt ilyen nyomorultul az ország, mint a rendszerváltás után 20-on évvel ! / Aki dolgozott egy életen át , azt hinné, h majd most jönnek , a " boldog, békés nyugdíjas " évek , ahogy egy volt kolleganőm írta. Sajnos többeknek nem ez jut , a politikusok pedig érzéketlenek a nép problémáira a húsos fazék mellett. Amikor azt olvasom , h egyiküknek - másikuknak napi 56-57 e ft jut , míg az egyszerű embernek havonta ennek fele se - egész hónapra , kinyílik a bicska a zsebembe, nem hiszem , h van olyan ember, aki ezt akarta ,h erre vágyott volna.
Kedves Mindenki!
A 2012-es valor szorzó drasztikusabb megváltoztatása a tárgyévi kereset nyugdíjszámítását érinti-e vagy az egészet?
Most biztosan nagy butaságot kérdeztem, de én ezt nem értem.
Köszönöm a válaszokat.
anyuka53
Kedves Hamiki!
Pontosítok.(Csak félek, hogy ezzel untatom a többieket)
Nyugdíjfolyósítótól kapott határozat alapján kiszámolt éveim (most dec.31-gyel) 30 év
Korkedvezményem - Malév miatt - 4 év.
59 évesen öregségi nyugdíjba mehetek a határozat szerint.
Jövő január 23-án leszek 59 éves.
Idén kezdeném el a nyugdíjazási kérelmet, mert félek, hogy jövőre elvész a kezdvezményem és sokkal rosszabbul járok, ezért lesz késő jövő január.
Az "elkezdés" ügyintézés technikai részleteihez kellene tanács/segítség hogyan induljak neki. Szívem szerint addig - jövő január 23-ig -még dolgoznék, de nem tudom, hogy lehet-e, mert ha munkaviszonyban állok, nem adhatom be a kérelmet.Bankban dolgozom, amíg nem muszáj nem szólok, de nem is szeretnék elkésni, többen is azt javasoltátok, hogy gyorsan lépjek. Én is így érzem.
Nagyon köszönöm előre is
Üdvözlet
Tauranga
Kedves annaeszter ! ne keseregj el most is nyugdíjas vagy és az is maradsz jövőre is és azután is.
Szerzett jogod,megszerezted!le dolgoztál és fizettél érte idős korodig ugyan úgy mint az aki 40évessel megy nydj-ba.Azt írod ki tudja még mi lesz de akkor a
40évessel is mi lesz ki tudja? Hisz bizonytalan minden!
Kedves Szafika!
Nekem nem számoltak be gyerek után időt, mert megvolt úgy is a 37 évvel szemben valójában 39 év s pár nap. S nem 55 évesen, hanem 57 évesen mentem nyugdíjba. 1950-ben születtem.
Egyáltalán nem sajnálom a 40 év munkaviszonyostól a nyugdíjat csak igazságtalan a rendszer.Konkrét példa , saját jó ismerősőmnek kettő gyermek beszámításával van meg a 40 éve, s most 57 éves.
Én csak a tervezet igazságtalanságára próbáltam felhívni a figyelmet.
Köszönöm nyugtató szavaid, hogy majd visszaváltozik öregségire.
Tudod amikor az ember házastársa 50 évesen meghal, s egyedül maradsz a munkanélküli gyerekeddel.Özvegyi nyugdíjra nem vagy jogosult, mert a feléledési idő 10 év, s az 2007.márciusában lejár, de Te csak 2012. februárjában leszel 62 éves akkor az embert már kétségbeejti egy ilyen tervezet is.
Tudod,hogy visszaváltozik az még nem olyan bíztos, minden akkor igaz ha már bele kerültél.Én már csak azt hiszem el ami megtörtént.
Mégegyszer köszönöm nyugtatásod, s remélem valaha leszek még nyugdíjas.
Kedves tauranga!Persze,nem tudtak semmit mondani,mert nincs még elfogadva,ez nem törvény erejű!Jelenleg, az ez évi törvény-jogszabály az érvényes!De ha jövőre elmehetsz akkor lépjél,de gyorsan!Üdv.
Tauranga
Pontosítsd az adataidat. Tudsz-e szolgálati időt, munkaviszonyt, mióta dolgozol, stb. Milyen területen dolgozol, miért lesz késő 2012 januárja.
Ha 23-tól kéred, akkor 22-ig dolgozhatsz. Felmondhatsz, lemondhatsz, felmondhatnak neked, de az időtartamok a munkahelyedtől függhetnek.
Pontosíts!
Kedves Veci és Hars
Nagyon köszönöm a tájékoztatást, rengeteget jelent, hogy valakitől releváns információt lehet kapni.
Most voltam bent a nyugdíjfolyósítónál egy hete, semmit nem tudtak mondani, azt mondták menjek vissza január végén. Akkor már nekem késő lesz lépni.
Azt jó lenne tudni, hogy "technikailag" hogyan bonyolódik az egész. Mert úgy tudom, ahhoz hogy nyugdíjba menjek, nem szabad munkaviszonyban állnom.
Most szóljak a munkahelyemen, hogy majd január 23-tól nyugdíjba megyek? Van valami felmentési idő aminek még idén meg kell kezdődnie? Ennek hosszát ki állapítja meg? A munkahely? Ez alatt lehet dolgozni? Itt a munkahelyen ehhez vajon ért valaki?
Sajnálom, hogy ezzel a sok kérdéssel zaklatom a fórumozókat, nekem az is elég lenne, ha azt tudnám, hogy ezekkel a kérdésekkel hova lehetne fordulni?
Még egyszer köszönöm az értékes felvilágosítást
Üdvözlettel:
Tauranga (53 éves nő)
Mindenkinek!
Végig olvasva a hozzászólásokat (régen nem reagáltam semmire, de lassan érdemes), mivel lassan én is érdekelt leszek, engedjetek meg néhány fontos megjegyzést:
- Aki teheti menjen el ebben az évben.
- Ugyan néhány évjáratnak áthúzódhat 2012-re is, de csak annak érdemes (kell) várni, akinek a feltételei ekkorra érnek be, ezt a tervezet még támogatja.
- Szerintem sem fog változni a számítás módja, egyrészt, mert jan 1-től is kell számításokat végezni, ennek átalakítására kevés az idő, így is elég bizonytalanségot okoztak már. Másrészt 2013-tól úgy is változna, a kormány valószínüleg erre kapta a felhatalmazást, ekkorra célszerű időzíteni (ha kell)
- Viszont alaposan ismerve a számítás menetét (még kalkulátort is gyártottam rá) és utalva az 1. pontra, 2012 valamelyik lehetséges időpontjára gondolva, a jövedelmek nem változtatják meg látványosan a számított nyugdíjat, tehát csak ezért maradni néhány hónapot, nem érdemes. Változni csak a valor szorzók változhatmnak.
- De aki ebben az évben lesz nyugdíjas az kap 4,2 % (?) emelést, aki jövőre lesz az ettől elesik. Viszont szerintem jövőre nem fognak olyan valorszorzókat bevezetni, ami 4,2%-nál jobbat eredményezne (látszik, ez nem cél), így megint azt mondom, akinek nem kell várni, az menjen most!
- Minden rémhírterjesztés és össze-vissza beszélés és ötletelgetés ellenére semmi nem utal arra, hogy a parlamentbe benyújtott, legális javaslatot már meg is fúrták. Az van ott és kész!
A vitája 25-től kezdődhet, ha van módosító javaslat (na erre érdemes lehet figyelni, de ellenzéki úgy sem megy át) 7-8-án zárulhat le, ezután kb. 10 nap, mire hatályosul.
7. Akinek az előbbi dátumok fontosak, addig lépjen (pl. felmondás, stb.), vagy dec 31-el kalkuláljon, akinek itt nem terem babér, várja 2012-őt.
8. A tervezet pontosan leírja, mely részek mikor hatályosulnak és milyen más jogszabályok változna. Pl. az 1997-es nyugdíj tv-ben a fontosabb változás a 83/B (1), ami az ellátás melletti munkavégzést szabályozza, és hatályukat vesztik a 18/A, 18/B és 19. §-ok, de ezek azért, mert megszűnik minden más nyugdíj, csak az öregségi marad (meg a nők 40 -ve).
A 18.§ a korhatárokkal marad (62-től 65-ig ki mikor mehet el).
Ehhez jön még a Kjt 30.§ (1) e) pontjának megszünése, hasonló okból.
Egyenlőre ennyit, de szerintem ezek a fontos részek, a többi változás világosan kiolvasható a tervezetből
hamiki
Kedves Szafika!
Mélységesen egyetértek a gondolataiddal.Nekünk is nagyon nehéz. Minket együtt érint ez a huzavona a férjemmel. Neki 44 év, nekem 43 év munkaviszonyom van. Mi még ipari tanulók voltunk, korán kezdtük a munkát, mégis szórakoznak velünk. Mindemellett úgy gondolom sokkal rosszabb helyzetben van az utánunk jövő generáció. Egyrészt, mert több időt kell idegtépő káoszban ledolgozniuk, másrészt egyre rosszabb feltételekkel mehetnek el egyre kimerültebben pihenni. Egyébként pedig senkin sem segít az, ha mások helyzetét figyelgetjük, egyedül az összefogás segít.
Üdv.anyuka53
1953-ban született nő vagyok. 1971. augusztusában kezdtem el dolgozni. 1990-től rokkantnyugdíjas vagyok, 2 éve véglegesítettek. Azon gondolkozom, hogy ha lemondok a rokkant nyugdíjamról, kérhetem-e a rendes nyugdíjazásom ("nők 40 éves"). Jobban járnék, mert akkor nem járadékos lennék és érintenének az emelések. Lehetséges ez?
Szia szafika! Én már semmit sem értek!Írtam Neked privibe!Üdv.maci
Tisztelt Sorstársaim!
Megjegyezném, ha Valakit érdekel milyen sokféle a mi nyomorúságunk, hogy Én tulajdonképpen 40 és fél évet dolgoztam le, volt olyan időszak amikor félig vakon csináltam a munkámat, mert olyan autoimmun betegségem van ami megtámadta a szememet,megműtöttek és egy hét múlva már megint dolgoztam. Ezen kívül egy súlyos értelmi fogyatékos gyerekem van akit 34 éve egyedül nevelek.
Idén júliusban kiszámoltattam az időmet, 38 és fél évet adtak meg. több munkahelyemen nem jelentettek be, ez kiesik, és "elévült", a gyerekre semmilyen időt nem számítottak be, jelenleg ez a törvény.
komszomol
Bocsi, most néztem Korall berakta pontosabban 62,5 év.
Annaeszter, a Te korosztályodnak , ha nem volt meg a nyd-ba menetelkor szükséges idő, akkor beszámoltak 1-1 évet a gyerekekre pluszba , ha jövőre betöltöd a 62 , akkor , rendes nyd-as leszel, / szerintem / ez az átnevezés / nevű baromság / talán arra a néhány hónapra fog Rád vonatkozni , míg be nem töltöd a 62-t. Ne tartsd igazságtalannak a 40 éves " akcióst " hiszen elmehettél 55 évesen nyd-ba, én majdnem 57 voltam, / nagyon örültem neki !! / és nagyon sajnálom azokat, akik a mai lehetetlen helyzet miatt nem tudnak ezzel élni, mert hiányzik neki néhány hónap, v 1-2 év , a nyd korhatárt meg egyre tologatják az orruk előtt, és ha nincs olyan szerencséjük, és egyedül kínlódnak / pedig dolgoztak egy életen át, akkor a majdnem 40 évükkel nem kapnak annyit, mint sokan , akik még 10-20 évet se dolgoztak ! Nagyon sajnálom a fiatalokat a szinte semmi lehetőségekkel / nekünk több jutott sokszorosan / mikorra fognak összevakarni 40 évet ?! Mivel az "okosok " megszüntetik az előrehozottat , az én korosztályom 63,5 évesen mehet nyd-ba , az 57-esek már csak 65 évesen , 50 évnyi munkával ! Én ezt tartom igazságtalannak, az egyik dolgozzon 50-et, a másik meg / sok-sok másik / sehányat, a tisztelt kormánynak ez nem csíoi a szemét ! A pasikkal se dolgoztatnék 40 évnél többet , dolgozzon le mindenki ennyit !!!!!
Kedves Fórumozó Társaim!
Ahogy látom nemcsak én vagyok kétségbe esve.Teljes káosz kezd kialakulni most már az előrehozott nyugdíj terén.
2012év február 16-án leszek 62 éves.
2007. február 16-tól részesülők előre hozott öregségi teljes nyugdíjban. A figyelembe vett szolgálati időm 38év 237 nap. A munkaviszonyom ténylegesen 2007. aug. 31.vel szűnt meg.
A két időpont közt eltelt időre kérhetem e még az újbóli idő kiszámítását!
Valójában mi is lesz és hogyan akkor 2012. januártól a nyugdíjammal, jogosult leszek e még valaha nyugdíjra.
Igazságtalannak tartom a 40év munkaviszonnyal nyugdíjba menők előnyét, köztük sok a 60 év alatti, s náluk beszámításra kerültek a gyerekek is, hogy meglegyen az idejük.Távol álljon tőlem, hogy megkérdőjelezzem jogosultságukat, de ezzel a döntéssel már szembe állítottak megint embereket .Csupán azért, mert ezt a lehetőséget már jelenlegi "nagyok" hozták meg.
Kérlek bennetek aki tud kérdésembe segíteni válaszoljon.
Köszönettel.
Felháborítónak tartom ezt az egész eljárást amit Lázár úrék művelnek. Valami statisztikából kiszedték hogy tovább élünk 5 évvel, s ezt kötelesek vagyunk ledolgozni, 65 éves korig. Valójában nem sok esélyünk van hogy ezt a kort megérjük, nem hogy ledolgozzuk.( a korosztályomból fél alatt négyen haltak meg a közvetlen ismerőseimből) A munkahelyről, ha van, ha nem bírunk teljesíteni kitesznek, aztán valami segélyen tengődhetünk amiből nem lehet kijönni. Két lehetőségünk marad: vagy éhen veszünk, vagy véget vetünk az életnek. Ez a tömeges kivégzés, Lázár úrék meg teljesítették a tervet mert nem kell nekünk nyugdíjat fizetni. A fidesz híve voltam, eddig, soha többet. Ráadásul bebetonozzák ezt a törvényt, mert itt kétharmados többségi egyetértés soha többet nem lesz.
Jelenleg van munkahelyem, jól keresek, de a stressz miatt tudom hogy néhány évtől nem bírom tovább. Támogatnom kell a két gyerekem családját, unokáimat, pedig dolgozik mindegyik, minimálbéren, közben két műtétet halogatok mert akkor mi lesz velük.
Debes54
A tv javaslat 1.§ f) pontja:
- öregségi nyugdíjkorhatár: a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 18. § (1) bekezdése szerinti öregségi nyugdíjkorhatár;
A hivatkozás 18. § (1):
A 2008. december 31-ét követő időponttól megállapításra kerülő öregségi nyugdíj esetében
18. § (1) A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki
- 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
- 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
- 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
- 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
- 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
- 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
- 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.
Most ezt lehet tudni egyenlőre.
Üdv: Korall (53-as nö)
Valaki világosítson fel, akkor most mindenkinek 65 év lesz a korhatár a nyugdíjhoz január. elseje után ?Én 54-s vagyok, eddig úgy volt hogy 63 és félév, előrehozottal 61 és fél.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02