Előrehozott öregségi nyugdíj

Veci # 2011.10.19. 16:24

vörösnarancs
Megtaláltam (a műsorvezető is keveri a fogalmakat):
http://www.klubradio.hu/index.php?…

A 22. perctől hallgassátok végig. Húha!!!

Üdvözlettel Veci

vörösnarancs # 2011.10.19. 16:18
Fria # 2011.10.19. 16:02

Tilda53
Most már teljesen összezavarodtam. Ha egy 53-as nőt 2011- ben felmentenek a mostani törvények szerint előrehozott csökkentett nyugdíjba, akkor az Ő ellátása nyugdíj lesz mert megkezdett folyamat, és nem járadék, azaz nem nevezik át koraira. Jól értelmezem? Nagyon fontos számomra a pontos válasz, mert én így el tudnék menni rendes nyugdíjasnak. Igaz akkor 1 évvel kevesebb lenne a szolgálati viszonyom, és elesnék a jubileumi pénztől is. De szerintem akkor így jobban járnék, ha ez igaz. Nem vagyok taktikázós típus, de jó lenne ebből a gödörből a legjobban jönnék ki, azaz mindannyiunk. Meddig lehet igényelni? Esetleg december végén is?
Előre is köszönöm.
Üdv.

Veci # 2011.10.19. 15:53

Tauranga
Semmi baj, csak első beírásomban a hiányos információ miatt nem megfelelő tájékoztatást adtam. Majd belejössz te is a kérdezésbe, tájékozódásba, mi régebbiek is így kezdtük.

Nos, ha a 30 év teljes szolgálati időd, amiben 4 év a korkedvezmény, akkor januárban meglesz az életkori feltételed, de a szolgálati idő feltételed nem (szolgálati idő+4 év korkedvezmény neked 30+4=34 év), így te sajnos a szolgálati idő feltétellel nem rendelkezel az 59. szülinapodig, és úgy látom évvégéig sem lesz meg a minimum 37 év szolgálati időd a csökkentett összegű ellátáshoz sem.

Ebből kifolyólag az idén és kb. 2012-ben sem tudsz elmenni nyugdíjba, illetve korhatár előtti ellátásra.
Ezt az alábbiakra alapozom: Kattints erre a linkre és ott olvashatod:
http://www.parlament.hu/…63/04663.pdf

A korhatár előtti ellátás megállapítása
7. §

(1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követő kezdő naptól – korhatár előtti ellátásra jogosult

1. az az 1953. évben született nő, aki 59. életévét betöltötte és a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig legalább 37 év szolgálati időt szerzett,
  2. az, aki a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig, de legkésőbb 2012. december 31-éig a Tny. 2012. január 1-jét megelőzően hatályos szabályai szerint korkedvezményre jogosultságot szerzett,

(2) Az (1) bekezdés c) pontja szerinti esetben a jogosult a korhatár előtti ellátást az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt annyi évvel kérheti, ahány év korkedvezményt a Tny. 2011. december 31-én hatályos szabályai szerint

1. a korhatár előtti ellátás kezdő napját megelőző napig szerzett, ha a korhatár előtti ellátás kezdő napja 2012. évben van,
  2. az a) pontban nem említett esetben 2012. december 31-éig szerzett.

Te már a 4 év korkedvezmény beírásod alapján igazoltan megszerezted. 2013-tól már az én értelmezésem szerint további korkedvezmény nem szerezhető senkinek a törvényjavaslat szerint.
Ha ezek alapján még valami kétséges, akkor írjál, és megpróbállak email-on megkeresni.

Üdvözlettel Veci

Ilona53 # 2011.10.19. 15:48

Kedves mindenki!

Májusban leszek 60-éves, idén ki tudnám fizetni a bizonyos összeget, és akkor dec -töl elörehozott ny.lehetnék
Munkanélküli lévén hogy tudnám valakinek átutalni, hogy fizesse be helyettem?
fel kell e-vennie vagy csak befizeti a költséggel együtt!
Ilona nevében ,
köszi

Tauranga # 2011.10.19. 15:13

Kedves Veci!

Sajnálom, hogy ennyit fáradtál hiába!! Most vagyok először ilyen fórumon és nem jókedvemben. Az információt nem csöpögtetem, hiszen én kérek segítséget, csak nem tudtam, hogy mi mindenre van szükség ahhoz, hogy releváns tudnivalókhoz jussak.
Nem titkoltam hogy nő vagyok, csak nem jutott eszembe, hogy ez fontos.
Tényleg elnézést, ha akaratlanul is félrevezettelek, nem volt szándékos egyáltalán.
Továbbra sem tudom, hogy hogyan adhatom be idén a nyugdíjkérelmemet ha csak januárban leszek rá jogosult. Tehát: 59 éves nő,január 23-én érem el a korhatárt. Akkor leszek 59 éves. idén dec 31-ig összesen 30 évem lesz, ezt határozattal igazolom. 4 év korkedvezményem van. Ezt is.
Kérdésem: szüntessem-e meg a munkaviszonyom ahhoz, hogy még az idén beadhassam a nyugdíjkérelmemet, vagy elég elindítani a kérelmet és majd mondjuk december végén szólni a munkáltatónak.
ha még mindig nem voltam elég egyértelmű elnézést kérek
köszönöm hogy segítetek

üdvözlettel
Tauranga

Veci # 2011.10.19. 14:58

vörösnarancs
Légyszíves betenni a linket Klubrádió.hu-Műsorok-Reggeli gyors-2011.10.18. elérhetőségét

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.19. 14:50

Gabi001
Nem a korkedvezményes (egészségre káros munkakör esetén szerzett kedvezmény) szűnik meg (azt a jogot 212.12.31-ig még lehet szerezni), hanem az előrehozott nyugdíj, a korengedményes nyugdíj. Te, ha jól gondolom az előrehozottban és nem a korkedvezményesben vagy érintett. 2012-tő az előrehozott nyugdíj helyett korhatár előtti ellátást folyósítanak, ha 2012.12.31-ig minimum 37 év szolgálati ideje van az 1953-as nőnek.

sistván
Te nem járadékos lennél, hanem korhatár előtti ellátott.
Ha munkáltatód hozzájárul a felmentési idő lerövidítéséhez, akkor én az idén elmennék előrehozott nyugdíjba, ami jövőre korhatár előtti ellátás lesz. 1951es "lányka vagyok", volt közalkalmazott, és 62 éves korunkig korhatár előtti ellátásunk lesz, a tv.javaslat szerint emelést is kapunk.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.10.19. 14:39

Zelmira
A III. csoportú rokkantnyugdíjas időszak nem számít bele a 40 év jogosultsági időbe, a ma még hatályos tv. szerint az előrehozott nyugdíjnál igen, de te nem rendelkezel az életkori feltétellel és jövőre már nem lesz előrehozott nyugdíj. Ne mond vissza a r. nyugdíjat a véleményem szerint.

Tauranga
Már megírtam, hogy a helyedben én az idén elmennék nyugdíjba, mert a korkedvezménnyes te már jogosult vagy, és januártól a nyugdíjemelés téged is érint (ha január 23-tól mennél, akkor 1 évet várhatsz a következő nyugdíjemelésre..” Hogy jön ez össze:

• öregségi nyugdíjkorhatár 1953-ban születetteknek 63 év
  • korkedvezménnyel: 63-4=59 év
  • ettől te 3 évvel korábban jogosult lennél a ma még hatályos tv. szerint előrehozott nyugdíjba, ha a szolgálati időd megvan 37 év (ez a tényleges ledolgozott idő+4 év korkedvezmény beszámításával), ez azt jelenti, hogy 59-3=56 éves korodtól lehetnél nyugdíjas
  • DE utóbb írod, hogy nő vagy, jó lett volna, ha ezt nem titkolod el.

A felmentési idő a közalkalmazottak felmondási ideje, ha te nem közalkalmazott vagy, akkor felmondás a neve a Munka törvénykönyve alapján. A felmondási időt le kell dolgozni, ha te mondasz fel, de ettől el is tekinthetnek. A felmondási idő mértékét az utolsó munkahelyen eltöltött idő alapján törvény szabályozza.

Megfogalmaztam a válaszom, még jó, hogy csepegteted az információt (ezért az első bekezdésben leírtak számodra nem érvényesek). Azért itthagyom a beírásomat.
Amint Hamikinek írtad 30 éved+4 év korkedvezményed van, ez együtt 2012 végéig nem lesz 37 év, úgyhogy az előbb írtak tárgytalannak tekinthetők. Jobb lett volna azt is megírni a beírásodban, hogy mennyi a szolgáálati időd, akkor nem kellett volna ekkora kört futni, ennyi kérdést feltenni. Ne haragudj, ha visszaolvastál látni lehet, hogy legtöbben azonnal közlik ezeket az adatokat. Az első beírásodban még az sem derült ki, hogy nőként érdeklődsz.

Üdvözlettel Veci

sistván # 2011.10.19. 14:21

Kedves Veci, kedves Hamiki!
Döntenem kell.1951-es júniusi fiú vagyok.Közalkalmazott,akinek a 8 havi felmentéséhez hozzájárultak,ebből a munkavégzés alőli mentesítése február elején jár le. Még így is maradna 5x0.4 és 12x0.3 levonásom. Ha jól tudom,amennyiben februárban megyek el (járadékra) a 4.2-es emelés sem járna. Azt fontolgatom, hogy december végén elmegyek nyugdíjba. (a főnököm hozzájárul a felmentési idő lerövidítéséhez, a fizetésem és a leendő pénzem között nincs lényegi különbség). Így ugyan 3x 0.4-gyel több a levonásom, de január elsejétől az 1.2 %-kal kevesebb,december28-án kiszámított összegnek emelésként megkapnám a 4.2 %-át.
Vecinek már egyszer megpróbáltam ezt leírni,valőszínűleg nem elég konkrétan. Állítólag a nyugdíjba vonulás előtt a Nyugdíjintézétnek jelezni kell.Igaz ez? (a szolgálati időbeszámításomat mát a múlt évben megcsináltattam, akkor volt 41 évem).A munkaügyisünk sajnos nem tud hozzászólni. Kérem, segítsetek,adjatok tanácsot. Köszönöm. István

sistván

Gabi001 # 2011.10.19. 13:33

Kedves Fórumozók!

Nem igazán vagyok tisztában a dolgokkal. Szeretnék egy kis segítséget kérni. Azt hallottam, hogy decembertől megszüntetik a korkedvezményes nyugdíjba vonulást (59év) Én 2012 márciusában töltöm az 59et, és ha nem jött volna ez a törvény el is tudtam volna menni. Akkor ez most tényleg igaz? Így nem mehetek el? :(:(

Csurika # 2011.10.19. 13:24

ezt olvastam, de komolyan nem értem. Anyumnak van állása, 37 éve ugyanott. Most múlt 58.

Korall54 # 2011.10.19. 13:11

tilda53 és Csurika
http://www.onyf.hu/?…

Én ezt találtam.

Üdv: Korall (53-as nö)

tilda53 # 2011.10.19. 12:54

Csurika,
az előbb (13:56-kor) rosszul mondtam. Bocs!Korengedményesért csak akkor folyamodhat édesanyád, aki 53-as születésű, ha egyúttal idén rendelkezik már a 40 év szolgálati idővel is. Amennyiben még nem, úgy a lentiek szt. jövőre az előrehozott (korhatár alatti) ellátást kell intéznie. Az biztos megy a mostani, a már kormány elé bocsájtott tervezet alapján.
Tilda

Csurika # 2011.10.19. 12:49

Köszönöm szépen mindenkinek! :)

szafika # 2011.10.19. 12:33

Viktor57 ! / De csúnya neved van ! /
Én a magam részéről " akciós nyugdíjas vagyok " Hálám ezért a fideszé ! Én sok okos törvényt várnék tőlük, ami elősegítené, h tényleg kikászálódjunk a gödörből, ha esetleg előjönne, megjönne a józan eszük, és végre arra koncentrálnának , mi lenne jó a népnek, nem olyan magyar hangja lenne o v-nak , mint akik vannak , mert ezektől a jónépet kiveri a hidegrázás, annakidején szakértő kormányért kiabáltak , jó lenne ma látni is abból valamit, mert akik vannak , azok minden csak nem szakértő, sőt kontár !

jozsi19510 # 2011.10.19. 12:22

Kedves Korall54!

E-mail ment!

Üdvözlettel Józsi

viktor57 # 2011.10.19. 12:06

Kedves Fórumozók!

Megdöbbentő a kiszolgáltatottság, ami a hozzászólásokból látszódik.Majdnem mindegy, hogy kihez nyúlunk, nyomasztó sorsok sejlenek a háttérben.
Különösen szafika, tüzér1001, annaeszter, debes54 szívbemarkoló és mélységesen igaz sorai megrázóak.
A hatalom (vagy más „Disznófejű Nagyúr”) összes válasza erre mindössze annyi lenne: jó világ van, mit sírnak ezek itt: hiszen munkaidőben lopják a drága időt; más erre a locsi-fecsire nem ér rá.
Ha egyáltalán a döglött hal nézésen kívül más reakciójuk lenne-e?

• Az ember ebben a szörnyű helyzetben csakugyan nem tudja mit tegyen.

Mert vagy azt teszi, hogy saját sorsának keserveit („...és mind a gonoszt, mellyel a méltatlanok
bántalmazzák a tűrő érdemet”) a közösség elé tárja - valójában azért, hogy azt cipelni könnyebb legyen; vagy a törvények átláthatatlan szövevényében – törvénytisztelő polgár révén – a kiutat próbálja megtalálni.

• Az utóbbi esetben azonban van egy alapvető bökkenő!

Ezek a (nyugdíj) törvények – bár törvényes úton elfogadottak (vagy lesznek azok) – embertelenek és aljasak!
Embertelen és aljas törvények kuszasága az embert labirintusban futkosó patkánnyá nyomorítja. Abban ringatva magát, hogy majd neki mégiscsak nyílik valahol egy kiskapu, ami az áhított élelemhez viszi.

• Hát nem fog.

A „Disznófejű Nagyúr” ugyanis a labirintuson kívül áll és röhög rajtunk kedves fórumozó sorstársaim.
Az embertelen és aljas törvényeket tüntetés, népszavazás, polgári engedetlenség, vagy bármi más által, de fel kell számolni és megszavazóit felelősségre kell vonni!
Csak nem merjük megtenni! A „Disznófejű Nagyúr” tudja ezt.

• Inkább patkányként futkosunk az labirintusban…
viktor57 # 2011.10.19. 12:03

próba

tilda53 # 2011.10.19. 11:56

Csurika,
Ha megvan a 37 éve (főiskolával együtt) anyukádnak és van munkáltatója, akkor próbáljon korengedményes nyugdíjazást kérni. Ez persze csökkentett összeget fog jelenteni, de csak az 59. születésnapjáig kell, h. kifizesse a cége a nyugdíját + postaktg-et + nyugdíjemelést. És a csökkentés se lehet sok, hiszen annyiszor 0,36% ahány hónapra van az 59. születésnapja. Ha ez még 1 év, akkor is csak össz. 3,6% össz. Ez biztos dolog és ekkor jövő évtől jár az éves emelés is. Ezt még idén megteheti!!!
Ha nem dolgozik, akkor persze ez nem megy, de 2012-ben (azt mondod meglesz a 40 éve) mehet még előrehozott csökkentés nélkülibe (ami persze korhatár alatti valami nevet kap 2012.01.01-től). Tehát járjon utána, már ma!!!
Üdv: Tilda

vörösnarancs # 2011.10.19. 11:55

forintos.sanyinak üzenem!
Klubrádió.hu-Műsorok-Reggeli gyors-2011.10.18.-3.rész
Ebben a részben hallgatható meg a riport.
Remélem segitettem.

szafika # 2011.10.19. 11:40

Csurika, ha Anyukád 53-as , még el tud menni jövőre , ők az utolsó korosztály aki előrehozottba elmehet ,/ ki tudja milyen neve lesz akkor ?!/ mert a 40 éves akciósba nem számít bele , csak a munka + gyes, gyed, a fősuli nem , de a nyd számításnál már belevesznek mindent.

tilda53 # 2011.10.19. 11:34

Jozsi19510,
A 41.§ azt mondja,h. ha 2011.dec.31-ét követően szűnik is meg a jogviszonyod, de a munkáltatód a felmentésed a "korhatár előtti ellátásról szóló tv. hatálybalépését megelőzően (azaz 2012.jan.01. előtt) közölte, akkor a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősülsz nyugdíjasnak. Tehát mindenképpen 2011-ben kell kérned a felmentésed, h. erre a munkáltatód reagálni is tudjon még a tervezett tv. hatályba lépése előtt. De itt van a szöveg:
"41. §
A közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény a következő 93. §-sal egészül ki:
„93. § Ha a közalkalmazotti jogviszony 2011. december 31-ét követően szűnik meg, és a munkáltató a felmentést, a munkáltató jogutód nélküli megszűnését vagy a munkavállaló a rendkívüli lemondást a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, a közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak.”
Hamiki,
már egyszer írtam ma, de sajnos nem sikerült. Nagyon jól értelmezed a dolgokat, én is hasonlóan látom. Azaz, aki teheti még 2011-ben rendezze a nyugdíjigénylését, mert ez tűnik a legjobb megoldásnak a lehetőségre állók közül. Aki sajnos nem élhet ezzel, az meg fusson a onyf-hoz és azonnal kérjen szolgálati (jogosultsági ) idő megállapítást, h. 2012-ben legkésőbb megtehesse ugyanezt, kivéve a korengedményest (azt CSAK IDÉN). Jómagam is ez utóbbi után rohangálok, mert azért ez nem olyan egyszerű, főleg multi-cégnél, akinek külföldön van a foglalkoztatója.
Minden "ratkó testvéremet" és további fórumozót is üdvözlök, mert egy cipőben járunk, de legalább meg tudjuk a gondunkat osztani, s néha egy kis észt is.
Tilda

jozsi19510 # 2011.10.19. 10:31

Kedves Hamiki!

Még annyit, hogy a munkahelyemen mindent rám bíztak, csak az időpontot kell jeleznem!
A jubíleum megkapásához nem nekem kell kérnem a felmentésemet?

Üdvözlettel jozsi19510

jozsi19510 # 2011.10.19. 10:26

Kedves Hamiki!

Akkor ez azt jelenti, hogy a nyolc hónap felmentési időből/ennyit kapnék/, egy nap sem mehet át 2012-re, vagy azt, hogy el kell kezdeni a letöltést 2011. december 31.-e előtt! A 35 évem mint közalkalmazott
2012. január 13. án lesz meg! 2012. augusztus 23.-án 47 éves szolgálati időm lenne, ha a nyolc hónap letöltését december 28.-án kezdeném túl menne augusztu 23.-án.
Na ezt kellene valahogy összehoznom, ha lehet!

Üdvözlettel jozsi19510