Előrehozott öregségi nyugdíj

bodrikutya # 2010.12.01. 08:16

Kedves fórumozók!
Most már tudom, hogy a munkanélküli ellátás nem számít bele a 40 évbe. Beleszámit-e a normál, vagy a passzív táppénz? 52-ben születtem, 1970. szeptember óta dolgozom, elvileg jövő nyáron elmehetek előrehozott nyugdíjba, persze, ha addig vissza nem vonják azt a lehetőséget, és nem vonnak le további időszakokat. Azért addig még hozhatnak új nyugdíjtörvényt is... Egyetértek: ez a plusz lehetőség nem fog olyan sok nőt érinteni, a mi korunkban már nem tudunk elhelyezkedni és beszerezni további munkaviszonyt.

acgirl # 2010.12.01. 09:31

Kedves Veci!
Szeretném megköszönni azt a határtalan segítséget, amelyet a jogi fórum oldalain érdeklődőknek adsz. Nagyon sok hasznos információt kaptam a hozzászólásaidból, most viszont szeretném kérni a válaszodat. 2011. februárban töltöm be az 59. évemet, szolgálati időm 40 év és 150 nap lesz, amiben sajnos benne van 2 év érettségi utáni 5+1-es szakmunkásképző. Ha jól értelmezem, az érvényben lévő törvény szerint az 59. születésnapom után elmehetek csökkentés nélküli előrehozott öregségi nyugdíjba. Van egy táblázat, amely erre vonatkozóan részletezi a nyugdíjba vonulás életkori feltételeit 2010.01.01-től.
http://logsped.hu/…sag_2010.pdf
A kérdésem az lenne, hogy mit jelent a maximális időtartam (3 év és 183 nap)?
Válaszodat előre is megköszönöm üdvözlettel:
Zsóka

Veci # 2010.12.01. 09:48

bodrikutya
Te egyáltalán ne izgulj, mivel te mindenképpen el tudsz menni előrehozott nyugdíjba, ami a szolgálati idő számíta szerint lesz (ezt nem módosítják), a szolgálati időben pedig benne van a passzívtáppénz is.
A kedvezményes nyugdíj az utánad születetteket érintené főleg, a hónapoknak már nincs sok jelentősége a számodra. Azt már féllábon is kibirod, az eddigi volt a hosszú idő, nem ez a pár hónap.
Egyébként, hogy mi lesz a kedvezményes nyugdíjazás esetén a jogszerző időben, azt majd kormányhatározatban írják elő.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.12.01. 09:55

Zsóka
Ez azt jelenti, hogy a rád irányadó öregségi nyugdíjkorhatár 62,5 év, és ehhez képest te 3,5 évvel korábban 59. évesen mehetsz előrehozott nyugdíjba.
Nyugisan készülj a jővődre, ha az a számításod, hogy előrehozott nyugdíjas szeretnél lenni.

Üdvözlettel Veci

acgirl # 2010.12.01. 10:22

Kedves Veci!
Köszönöm a válaszodat. Bízom benne, hogy az előrehozott nyugdíj számításánál nem fognak csökkenteni, mivel a szükséges 40 év szolgálati időm meg lesz.
Üdvözlettel, jó egészséget kívánok:
Zsóka

Jucus52 # 2010.12.01. 12:13

Kedves Lyonee!

Ők mondtak fel nekem, 2010. július 1 napjával. 8 hónap a felmentési időm, ami 2011. március 1-én jár le, és kapnék is végkielégítést (már ha nem vonnák le a 98 %-án, de ez most "mindegy" ebből a szempontból). Én nagy valószínűséggel tudnék élni a 40 év munkaviszony ("jogosultsági idő"???) utáni nyugdíjba menetel lehetőségével (persze, csak ha elfogadják, és nem lesz még hozzá negyven "ha".) Én mindenképpen igénybe venném úgy, hogy a felmentési idő lejártát követő naptól.
DE: a munkáltatómnál azt mondták, hogy ha élek a 40 év utáni nyugdíjba meneteli lehetőséggel, akkor mivel nyugdíjba megyek, szerintük nem jár a végkielégítés. Szerintem pedig, mivel a biztosítási jogviszony lejártát követő napon, vagyis március 2-án mennék el nyugdíjba, az már nem esne a munkáltatóval kapcsolatos jogviszonyom alá (hiszen lejárt a felmentési időm), tehát szerintem jár a végkielégítés annak ellenére, hogy nyugdíjba mennék. Nekem azért is nagyon fontos lenne a nyugdíjba menetel, mert a "98 %-os" törvénymódosítás kimondja, hogy azok kivételek a 98 %-os adó alól, akik a biztosítási jogviszonyukat követő naptól nyugdíjba mennek. Úgyhogy engem most minden jogszabály "húsba vágóan" érint. Még az is érint, hogy ha jól tudom, akkor a köztisztviselő részére ki kell fizetni a jubileumi jutalmat a nyugdíjazásakor abban az esetben, ha a nyugdíjazása időpontjában a következő esedékes jubileumi jutalomig 4 év, vagy kevesebb van hátra (ez a 40 éves jubileumi jutalomra vonatkozik, mert engem ez érintene). Nekem kevesebb, mint négy évem lenne hátra jövő márciusban, viszont ha nem a felmentési időm alatt megyek el nyugdíjba, akkor szerintem már nem vagyok köztisztviselő, tehát nem jár a jubileumi jutalom sem. Nekem azt kell eldöntenem, hogy melyik éri meg jobban: az, ha a végkielégítést választom, vagy az, ha a jubileumi jutalmat, és akkor még a felmentési idő alatt kezdeményezem a nyugdíjazásomat. Ugyanakkor a munkáltató pedig azon vakargatja a fejét, hogy nekem egyáltalán jár-e a végkielégítés, ha nyugdíjba megyek, még akkor is, ha a jogviszony lejártát követő napon megyek el. Ez a kérdésem: mondhatja-e ezt. Mert ha ebből a szempontból köztisztviselőnek számítok, akkor viszont a jubileumi jutalom szempontjából is annak kell, hogy számítsanak. Vagy nem számítok köztisztviselőnek, mert lejárt jogviszony után egy nappal mennék nyugdíjba, akkor viszont tény, hogy a jubileumi jutalom szempontjából sem számíthatnak annak.
Szóval, jól belebonyolódtam, de talán sikerült úgy leírnom, hogy esetleg tudsz nekem segíteni.
Előre is nagyon szépen köszönöm!
Judit

Lyonee # 2010.12.01. 19:06

Jucus!
Jól gondolod. Mivel felmondtak neked ezért jár a végkielégítés. Hogy Te mint csinálsz a köztisztviselői jogviszonyod megszűnése utáni napon, ahhoz a munkáltatódnak semmi köze. Ha akarsz nyugdíjba mész, ha úgy gondolod máshol munkába állsz!
Az utolsó napon még nem vagy nyugdíjas és a ktv. szerint sem számítasz annak, mert nem a kérésedre szűnt meg a jogviszonyod. Ezért a jubileumi jutalom nem jár neked.
Mivel 5 éven belül vagy a rád érvényes nyugdíjkorhatártól (1952-es születésűnek 62,5 év, 5 évvel korábban az 57,5 év), ezért emelt összegű végkielégítés jár neked. Ez fáj a főnöködnek, a 12 havi végkielégítés.

Veci # 2010.12.01. 19:22

Judit

Lyonee-t kiegészítve én 2009-ben ugyanígy mentem nyugdíjba. Munkáltatói felmentéssel, kiemelt végkielégítéssel, a jogviszony megszűnése utáni nap nyugdíjba mentem. Te is ezt tedd, egyébként is úgy gondolom egy megkezdett felmentés visszavonása mindkettőtök közös megegyezésével történhetne. Ne menj bele, ne hagyd magad eltántorítani, töltsd ki a felmentési időt, vedd fel a végkielégítést (a + 4 havival) és a következő naptól kérjed a nyugdíjad megállapítását. A jubileumi egyébként nem jár és a végkielégítés több, a nyugdíjalapba többet számít.
Nehogy már te legyél nagyvonalú a munkáltatóval szemben.

Üdvözlettel Veci

zsozef # 2010.12.02. 06:51

Sziasztok!tanácsot szeretnénk kérni.A nejemnek dec 31-ig 44év 123 napja van ebböl lejön három szakmunkás év,más csökkentő tényező nincs egy lányunk van 71-es születésű.A Nejem 1952 jul. 8-án született.Mikor adjuk be a felmondást ha már nem akar jan.1-töl dolgozni a munkahelyen már "leirták".A felmondási idö 70 nap amit talán elengednék.A munkaügy nem tud még semmit emlegetnek közlönyt is meg ez nekik mindegy.A kor már nem számit pedig erre a munkahelyre nem jönnek emberek.Üdv zsozef.

Jucus52 # 2010.12.02. 08:24

Kedves Veci és Lyonee!

Nagyon szépen köszönöm a mindenre kiterjedő válaszotokat! Megnyugtattatok, és megerősítettetek az elgondolásaimban.

Örülök, hogy világos, gondolkodó, politika- és érdekmentes embereket találtam ezen a fórumon. Higgyétek el, az utolsó munkában töltött éveimben ebben már egyáltalán nem volt részem.

A szaktudás és a gondolkodás manapság már kifejezetten handicap-nek számít bizonyos "területeken".

Még egyszer köszönöm!

Judit

Veci # 2010.12.02. 10:00

zsozef
Addig ne adja be a felmondását, amíg a kedvezményes nyugdíjra vonatkozó tv. módosítás, ami most van a parlament előtt el nem fogadják, hatályba nem lép, Közlönyben meg nem jelenik. Amit majd abban leírnak, az lesz a mérvadó.
Az eddigi idő volt a sok, már pár napon, vagy héten nem múlik. A Nyugdíjbiztosító is türelemre inti az érdekelteket.

Üdvözlettel Veci

zsozef # 2010.12.02. 15:44

Köszönjük Veci a tanácsot minden nap nézzük a fórumot és ha majd lehet beadjuk a felmondást.Nehéz a várakozás nagyon szeretne már a Nejem nyugdijas lenni.Zsozef.

mokus123 # 2010.12.02. 17:11

Sziasztok!
Olyant olvastam, hogy úgy módosítják a tv-t, hogy minden 5. gyerek után + 1 év jár.
Már eldönthetné a fidesz, hogy kit és mit támogat.
Az kb.- 9 év a munkából. Vagyis a gyerek szülés és nevelés jobban meg van becsülve, mint a tisztességes munka. Ezek szerint ki dolgozhatjuk a belünket is.

izentai # 2010.12.03. 16:47

Kedves Veci!
Légyszíves válaszolj, hogy a sorkatonai szolgálat 2011. jan. 1-től beszámít e a munkaviszonyba?
Mert ugye tudjuk, hogy lasan már semmi nem fog beleszámítani. (pl. szakmunkás évek, munkanélküli segély stb.)
Via

fabatka # 2010.12.03. 18:13

Kedves izentai! Nem kéne tippeket adni,nem mintha ettől tartanék, de ez botorság, már bocsánatot kérek.Amiket leírtál az mind munkaviszony, de így szép lassan belopakodik a köztüdatba és ennek nem lesz jó vége.Üdv.Mindenkinek.

Veci # 2010.12.03. 19:59

izentai
A törvénymódosítás nem érinti a szolgálati időre vonatkozókat.
ITT a ma hatályos törvény, olvasd el a 38. §-t:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

38. § (1) Szolgálati időként kell továbbá figyelembe venni

1. a katonai (polgári) szolgálatban eltöltött időt,

Tényleg nem kellene túl feszíteni a dolgokat. Most az 1952 után született nőknek lenne ezzel a tv. módosítással lehetőségük kedvezményes nyugdíjba menni, ahol a jogosultsági viszonyba a munkaviszony és gyermekneveléssel kapcsolatos ellátás ideje dominál a beterjesztett szöveg szerint.

Üdvözlettel Veci

Vicakto # 2010.12.05. 12:59

Kedves Veci!

Kérem a segitséged abban, hogy mikor mehetek nyugdíjba.
1955-ben születtem 1971 június 21.e óta dolgozom,mint köztisztviselő.
4 gyermekem van öszesen 6évet voltam GYES-en.
Ez év júliusa óta táppénzen vagyok.

Válaszod előre is köszönöm.üdv Vica

hars52 # 2010.12.05. 14:04

Igaz, hogy nem Veci vagyok, de szerintem, 2011.junius 21-én meglesz a jogosultsági időd, a kedvezményes nyugdíjhoz, ha a gyes éveit kivéve folyamatosan dolgoztál. Munkaviszony + gyes évek = 40év.Tehát esetedben 34 év köztisztviselői munkaviszony + 6 év gyes. A táppénz úgy tünik, bele fog számítani a jogosultsági időbe, hacsak nem passzív táppénzen vagy. De biztos akkor lesz, ha megjelenik a törvény és annak a végrehajtási rendelete.
üdvözlettel: Zsuzsa

Veci # 2010.12.05. 15:37

Vicakto
Megkaptad a választ hars52-től, csak ennyit tudunk.

Üdvözlettel Veci

Vicakto # 2010.12.05. 15:54

Kedves hars52 és Veci!
Köszönöm a válaszotokat. üdv.Vica

Judymami # 2010.12.06. 11:17

Tisztelt Szakértő!
A mai napig a nyugdijintézettől kapott munkaidő beszámitás alapján kaptam igazolást arról,hogy jelen pillanatban 38 év 343 nap szolgálati idővel rendelkezem.
Három gyermekkel nyolc évig voltam Gyesen, semmilyen szakiskolába ,gimnáziumba nem jártam .
Úgy gondolom,hogy ez a szolgálati viszony mind munkaviszonynak számit. Igényelhetem-e a nyugdij megállapitást.
Tisztelettel Kis Gáborné

mary0317 # 2010.12.06. 12:20

Tisztelt Szakértő!
Szép dolog,hogy a Fidesz kitalálta,hogy 40 év után a nőknek el lehet/ne menni nyugdíjba,de már annyira lefaragták a jogosultságot,hogy lassan nem lesz olyan aki el tud menni nyugdíjba.Saját példám.42 évet igazoltak vissza,ha jól tudom lejön belőle 3 év amit munkával,tanulással,járulékfizetéssel töltöttem mint szakmunkástanuló,majd lejön belőle amit munkanélküliként töltöttem önhibámon kívül.Szültem 3 gyereket akikkel össz.7 évet voltam otthon.Vagyis nem lesz meg a 32 év munkaviszony,hiába van 42 év szolgálati időm.Jól értelmezem a dolgokat?Bocs nem írtam eddig,hogy 54-es vagyok 1 éve munkanélküli,mert ennyi idős korban az ember már a kutyának sem kell.S most még ez se fog összejönni,szóval elkeserítő.Nem ezt ígérték!!Legalább lenne munkalehetőség!!Még dolgoznék szívesen!!Ha valamit nem jól tudok kérem aki jobban tisztában van a nyugdíjkérdéssel világosítson fel.Előre is köszönöm a választ.Marcsi

botty # 2010.12.06. 16:31

Érdeklődöm, ma nincs semmi téma, hogy nem lehet találni semmit csak szakértőhöz kérdést, de milyenhez az hol van? Eddig a képernyő jobb oldalán lehetett találni a 40 évvel kapcsolatba cimszót, most már azt is letörölték, vagy hol található? Kérem segítsetek, hogy a mai véleményeket merre lehet megtalálni!
Köszönöm előre is a segítséget!

Sziporka55 # 2010.12.06. 17:14

Botty!

A 40 év...amit keresel: http://www.jogiforum.hu/forum/16/25795#…

botty # 2010.12.06. 18:13

Kedves Sziporka55! Igen ezt kerestem, köszönöm a segítséget!