jozsi19510
A szakértő szavaira építek.
Üdvözlettel Veci
jozsi19510
A szakértő szavaira építek.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Én is meghallgattam a Klubrádió müsorát!
Mit jelent a reakciód,"húha!!!"!
Arra gondolsz, hogy ez a szakértő is félreértette a
törvényt, vagy ez vár ránk?
Ha az előbbi az igaz addig értegetik félre a dolgokat,
hogy ötletet adnak az illetékeseknek!
Korábban Tőled olvastam, hogy a felmentést írásban kell kérnie az alkalmazottnak. Helyesen reagáltam Hamikinak?
Üdvözlettel jozsi19510
Teta
Ha ebben a 42 évben megvan a 40 év jogosultsági idő (munkaviszony+gyerekekkel otthon töltött idő együtt 40 év), akkor januártól öregségi nyugdíjas maradsz.
A férjed helyében az idén elmennék előrehozott nyugdíjba. Olvasd el gs50-nek írt válaszom. Januártól a férjed is kapna emelést, pár hónap múlva meg nyugdíj lesz ismét a neve az ellátásnak.
jozsi19510 és hamiki
Szerintem még nov. 8-9-én nem szavaznak, meglátásom szerint dec. közepe és vége előtt nem lesz Közlönyben. Valóban nem lehet mindent "vinni" A kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon.
Józsi azt javasolom, ha ennyire vacillálsz, hogy a felmentési kérelmedet úgy add be, hogy az idén megkezdődjön a felmentésed, ami a szülinapig letelljen. Már hasonlót válaszoltam, de nem hiszel nekem :-)
inemeth52
Üdvözlettel Veci
SiposK
EZ alapján nem lehet öregségi nyugdíjas:
„Kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra viszont jogosult, mert van 32 év szolgálati ideje?”
Mivel ez a 40 év jogosultsági idő része, de neki nincs meg a 40 év (munkaviszony+gyerekekkel otthontöltött idő együtt 40 év).
Az életkora alapján az idén csökkentett összegű előrehzott nyugdíjba mehet, vagy később korhatár előtti ellátásra, mert ehhez a szolgálati ideje megvan ( 38 év és 164 nap).
Ha az idén elmegy, akkor januártól ő is kapna emelést, de januártól korhatár előtti ellátást kap (az lesz a neve)
ITT találtok kalkulátort a Nyugdíjszámítás 2011-re kattintva mentsétek le, excel-ben számol:
http://www.venusz-szoftver.hu/…es-bemut.htm
Üdvözlettel Veci
Kedves Hamiki!
Akkor most az a teendőm, hogy írásban kérjem a felmentésemet!
Úgy tudom felmentéssel adják a jubíleumi jutalmat!
Még az nem világos, hogy ezt, a napot is megjelölve
kell e megtennem! Mert ha igen, november 7-8-9 részletes vita a parlamentben, nem tudni mikor lesz a zárószavazás,
úgy november 10.-ére kérnem kell azt gondolom.
Üdvözlettel jozsi19510
nail
A nyugdíj induló napja előtt beküldheted a "leszerelő papírt, TB kártyát, nyugdíjigénylő lapot.
Korall54
Majd itt láthatod meg a Közlöny számát:
http://www.parlament.hu/…tat_torv_int?…
INNEN tudod majd letölteni:
http://www.kozlonyok.hu/…ne/index.php?…
Üdvözlettel Veci
gs50
A helyedben én elmennék az idén, mivel nem tudni, hogy az ideitől jobb vagy rsszabb lesz a valorizációs szorzó 2012-ben. A jogviszonyod akkor legkésőbb dec. 30. legyen, előrehozott nyugdíjat dec. 31-től kérjed, januártól te is megkapod a nyugdíjemelés mértékét és néhány hónap munlva nem korhatár előtti ellátást, hanem nyugdíjat kapsz. Munkavégzésnél majd figyelj, hogy minimum 1-2 nap legyen az új foglalkoztatásnál, és az éves keresetkorlátra, bár az csak a korhatár alattiakat érinti, téged néhány hónapig és az nem időarányos keret (minimálbér 18-szorosa.
Üdvözlettel Veci
Tisztelt Szakértők!
Ahogy látom forrong a nyugdíjba készülők körül a levegő, és nem egyszerű eligazodni mostanság. Kérdésem: 1952.05.14-án születtem, 1970 szeptembere óta rendelkezem munkaviszonnyal.
Amiben szeretnék tájékoztatási segítséget kérni:
1.
Jól tudom-e hogy ez év dec.31-ig elmehetnék korengedményes nyugdíjba, feltéve ha a munkáltatómmal meg tudok egyezni.
2.
Amennyiben nem 2012-ben van-e még lehetőség a csökkentett összegű nyugdíjra. (Tudomásom szerint, ez már nem nyugdíj, hanem korhatár előtti ellátás )
3.
2012.dec.31-től változik a nyugdíj összegének számítási elve, persze nem kedvező irányba.
Válaszukat előre is megköszönve!
Tisztelettel:
inemeth52
józsi19510
Talán több, de innen megmondani most nehéz. A parlamenti tervben legkésőbb kb. 8-9-re tervezik az elfogadást. Jucu tegnapi 21.59-es beírásában leírta, mennyi idő alatt lehet hatályos az elfogadott jogszabály. Látod ez is kétesélyes: sürgős vagy sem.
Ezután már a boltban lehet venni legálisan a közlönyt (erre 3 napot ad a tervezet: a kihirdetést követő 3-ik napon lép életbe).
Ez lehet dec 1, de november közepe is!
Egyébként, ahogy sasara írta, valamit fel kell áldoznod, nem lesz csak 46 éved, a csökkentés mértéke kevesebb lesz.
Te egyébként a tervezet 7.§-a szerint szintén lehetnél 2012-ben nyugdíjas, de ha az kell, hogy a munkáltatód neked mondjon fel, ezzel a lehetőséggel csak a tervezet hatályba lépése előtt élhetsz.
Kedves Sasara!
Igen, a nevemben az 1951 a születési évem!
1951.04.11. Ha jól értem, kb. 2 hetem van arra,
hogy a felmentésem hivatalos írásos határozata a
kezemben legyen!
Üdvözlettel jozsi19510
SiposK
Elfelejtettem ajánlani, de keres a neten egy kalkulátort, pl. a www.adozona.hu weblapon. Ez elfogadható közelítéssel, az alapeseteket kezelve számol
Fria
A 41.§-t csak egyféleképpen lehet értelmezni
Ha a közalkalmazotti jogviszony 2011. december 31-ét követően szűnik meg, és a munkáltató a felmentést, a munkáltató jogutód nélküli megszűnését vagy a munkavállaló a rendkívüli lemondást a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, a közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak.
Ez szerintem lényeges különbség, és nem is lehet másképpen értelmezni.
SiposK
Az 1997. LXXXI tv 20-22. §-a és a 168/1997-es kr. 14,15,16. §-a szerint számolják. Eléggé összetett, el lehet benne keveredni, de megérthető, csak macerás.
Szakértők!
A nyugdíj elnevezésekben elég tájékozatlan vagyok.
én 60 éves nő vagyok, 42 év munkaviszonnyal mentem e hónap elején nyugdíjba. Az én státusom most előrehozott öregségi nyugdíjas? és 2012 januártól mi lesz a sorsom?
Másik kérdésem : férjem 2012 májusában lesz 62 éve, az ő szolgálati ideje is több, mint 42 év. A szülinapja után akart nyugdíjba menni, ma sokan azt ajánlották, hogy még ez év decemberében menjen nyugdíjba. Ha ezen a fórumon is megerősítés kap ez a javaslat, akkor az időpontban kérnék segítséget.
Fontos, hogy már dec. 31-én nyugdíjas legyen? Ha nyugdíjba megy, akkor Ő is előrehozott öregségi nyugdíjas lesz? És meddig, a 62. szülinapig.
Köszönöm. Teta
Kedves Szakértők!
Egy idős kolléganőm kért tőlem segítséget, de mivel én nem munkaügyes vagyok, nem szeretnék rossz információt adni neki.
A helyzete a következő: 1952.06.02-án született hölgyről van szó. A nyugdíjbiztosító most küldte meg neki a szolgálati idő megállapítására vonatkozó adatokat, mely szerint:
nyugdíjjogosultság megállapításához 38 év és 164 nap szolgálati idővel rendelkezik.
Nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági idő: 37 év és 230 nap, amiből kereső tevékenységgel járó vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyban szerzett jogosultsági idő: 35 év és 229 nap. A nyugellátás összegének kiszámításánál a mérték megállapításához 38 év és 141 nap vehető figyelembe.
Jól értelmezem-e, hogy
Ha nyugdíjba tud menni, akkor hogyan kell számítani a nyugdíját?
Segítségüket előre is köszönöm.
S.Kriszta
Korall54
Köszönöm a segítséget, a 41 §-ust többször átolvastam, ha akarom így, ha akarom úgy lehet értelmezni. Elég csavaros megfogamazás, tehát inkább várjam meg a jubileumi pénzt, mert így iy úgy is járadék lesz a jutalmunk.
Üdv: Fria
A törvények kihirdetése
Az Alkotmány 26. § (1) bekezdése szerint a törvény kihirdetéséről, annak kézhezvételétől számított tizenöt napon – az Országgyűlés elnökének sürgősségi kérelmére öt napon – belül a köztársasági elnök gondoskodik. Ezt megelőzően a kihirdetésre megküldött törvényt aláírja.
A törvény kihirdetése a Magyar Közlönyben történik.
Fria
Csak a tv. javaslat szerint gondolkodom, ami még nem tv.
Te a jelenlegi jogszabály alapján az 59-ik szülinapod utáni naptól előrehozott öregségi nyd-as lehetnél, ha addigra megvan a szükséges szolg.időd.(37-39 év csökkentett, 40 év teljes összegű).
Az 59.ik szülinapodtól visszafelé számolva 8 hónapot, megkapod a felmentés kezdő napját, de úgy számolj, hogy a szülinap legyen a 8 hónapnyi idő utolsó napja.(Ha megadja ezt neked a munkáltatód).Ha ez dátumilag jól jön ki (nem tudom, mely hó, nap születtél) és a felmentésed kezdődhetne nov. közepén vagy még inkább előbb, a tv hatálybalépését megelőzve, akkor, ha jól sejtem (ami nem biztos), lenne jubileumi 35év +egy nap közalk. jogviszonyra.
Papíron te a z 59-ik szülinapodig előrehozott nyd várományos vagy, de a kezdőnapján megváltozik a neve korhatár előtti ellátásra. Ezért írja a tv.javaslat, hogy öregségi nyd-ba mehetsz, de csak elvileg, papíron, a felmentési dokumentumban, mert még az idei tv szerint nem lehet máshogy nevezni.Ez tévesztett meg téged bizonyára. Akár mit csinálsz, a tv javaslat szerint, mert a tv-t még nem tudjuk, így úgyis korhatár előtti ellátást kaphatsz 2012-ben.
Üdv: Korall (53-as nö)
hamiki, sasara
Tegnap éjjel én is észrevettem az általatok írt csalafintaságot.
A kihirdetés mit jelent? Közlöny papíron (és neten)?
És azt honnan tudhatjuk meg, hogy mikor van az, amikor kihirdetik?
Na ebbe a csabdába sokan belebuknak.
Üdv: Korall (53-as nö)
Az alkotmány 70/E. §. (3):
Az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő személyre terjed ki. Törvény az e korhatárt be nem töltött személynek is nyugellátást állapíthat meg. Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető.
Így tervezzünk!
csökkenthető!!!!
alakítható !!!!
Mikor,hogy,miért?? azt nem írja!
Csak igy ..csökkenthető-átalakítható!!!
A "korhatár előtti ellátás",bármikor csökkenthető-megvonható!!!
Ezen azért elgondolkozhat mindenki!!
Benne lesz az új alkotmányban!
Én gondolkodok rajta keményen,és a vérnyomásom az egekben,
és a mostani kormányról mindent el tudok képzelni.
Sziasztok! 51-ben született nő vagyok,közalkalmazott, iskolában tanítok. Tanácsaitoknak köszönhetően beadtam a felmentési kérelmemet, amit okt. 1-re dátumozva el is fogadtak, hozzájárultak a felmentési idő lerövidítéséhez is, így jubileumi pénzt is kapok és dec. 10-ével szűnik meg a jogviszonyom. Dec. 12-ével visszamennék dolgozni az igazgatóval való megegyezés szerint. Minthogy megszűnt a gazdasági iroda (egy központi irodája lett 14 iskolának), ott helyben senki se tudja, mi most a következő lépés, mikor kell bemennem a Nyugdíjintézetbe és ott miket kell bemutatnom ahhoz, hogy a nyugdíjazás megvalósuljon. Két hete már beadtam a szolgálati idő megállapításához az anyagot, ez meg is történt, mert pár kiegészítés miatt felhívott az ügyintéző, jelenleg a revizornál van, kb. két hét múlva megkapom a határozatot. (39 évem van, ami az én születési évemmel elegendő.) Ha a hátralevő lépésekről kiokosítana valaki, nagyon megköszönném!
tilda53
Félrevezető voltál!
A 41. § a tv tervezet elfogadása után lép életbe!
„22. §
(1) Ez a törvény – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivételekkel – a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.
(2) Az 1–21. §, a 23–31. §, a 33–36. §, a 38–40. §, a 42–72. §, a 73. § (1) bekezdése, a 74–
112. § és a 113. § (1) bekezdése 2012. január 1-jén lép hatályba.”
A fenti felsorolásban nincs benne a 41. §, tehát az (1) bekezdésben jelzett módon lép életbe!!
sasara
Megelőztél a válaszban, de most már érdekelne józsi koar.
józsi19510
A nevedben az 1951?
Most kerültem gép közelbe, megpróbálom befejezni.
A felmondásnál a lényeg, hogy
(41. §-ból) "Ha ... a munkáltató a felmentést ... a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvény hatálybalépését megelőzően közölte, (ami most a parlament elé került és kb. 2,5 hét múlva hatályos lehet!!!) a közalkalmazott a közléskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően, ezt követő közlés esetén a megszűnéskor hatályos szabályokban foglaltaknak megfelelően minősül nyugdíjasnak"
Tehát ha neked az elkövetkezendő 2 hétben felmondanak, akkor a hivatalos írásos közléskor indul a 8 hónapos felmondásod és tart addig, ameddig. ha 3-4 hét múlva mondanak fel, vagy december 1-én, akkor már bukta, mert addig a tv tervezet hatályos lesz.
A jubileumi jutalomra jogosult leszel, de csak 46 éved lesz meg.
Értem mit akarsz, de valamit valamiért.
Egyébként még mindíg nem tudom mikor születtél, mert lehet, hogy már annak okán is simán lehetnél előrehozottra jogosult.
De te mindent akarsz. Mindent csak a győztes visz (ABBA - The winner takes it all).
Ilona53, azért nagyon-nagyon nézd meg , mibe mész bele , nehogy ráfázzál !!!
Kedves Veci!
Kérlek segíts a döntésemben!
2012.03 hóban leszek 62 éves (férfi köztisztviselő)
Ha 2011 decemberben előrehozottra megyek akkor jövőre gondolom megkapom a 4.2 emelést, ez előny.3.5 évem van a 40 éves jub.jut eléréséig, azt megkaphatom?
Viszont most jó a fizum, és lehet, hogy félállásban tovább alkalmaznának a nyugdíj mellett amire szükségem lenne, tehát inkább maradni szeretnék.(A járulékos 3 hónap alatt egyébként alkalmazhatnának?) 2 hónap a felmentési időm, tehát a napokban döntenem kell. Kérdezem tehát ha maradok márciusig akkor kockáztatok-e illetve melyik a jobb választás.
Előre is köszönöm, üdvözlettel gs50
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |