Előrehozott öregségi nyugdíj

anyuka53 # 2011.10.18. 18:51

Kedves Veci!
Köszönöm szépen. Remélhetőleg nem változik.
Üdv.anyuka53

Veci # 2011.10.18. 18:41

anyuka53
A nyugdíjtörvény 12. § és 20. §. a nyugdíjszámításról szól.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Üdvözlettel Veci

Korall54 # 2011.10.18. 18:38

próba

Üdv: Korall (53-as nö)

anyuka53 # 2011.10.18. 18:31

Kedves Veci!

Igen, idén kaptam határozatot a 2010.12.31-ig eltelt időről. 42 év 31 nap szolg., és 38 év 320 nap jog.időm van. 2011 ápr. 01-től ismét dolgozom 8 hónap munkanélküliség után. innen számoltam hozzá, hogy 40 év legyen. Jövőév elején ismét kiszámoltatom, hogy nehogy úgy járjak, mint a "40 év..." fórumon írt hölgy barátnője. Azt viszont nem tudom pontosan, hogy mikor voltam gyesen, gyeden, hisz annak már 27-35 éve.A fórumon olvastam dtida írását. Idézem: " A jövőre és azután alkalmazott számítási technika nem titok, teljesen nyilvános a mechanizmusa"hol? Ez azt jelenti, hogy 2012-ben nem változik? Ez engem nagyon foglalkoztat.
Üdv. anyuka53

Veci # 2011.10.18. 18:29

Mindenki!
Várjátok meg dtida ismételt jelentkezését, nem lenne szerencsés, ha nem írna többet. Megírta, hogy személyekre vonatkozólag nem válaszol, írjatok a szepkor.hu oldakra.

Üdvözlettel Veci

gs50 # 2011.10.18. 18:28

tisztelt szafika!
Kérdésem hasonlo a CSAJO Úréhoz, csak ellentétes értelemben. Meg szeretném várni a 2012 márciust (akkor leszek 62 ) mert most jó a beosztásom, és a bérem is. Rosszul teszem-e ha várok kockáztatok-e azzal, van e hátránya (pl:inflációs emelés elvesztése).
2 hónap a felmentési időm, a napokban döntenem kell. Várom tisztelettel a válaszát, illetve másokét is aki segíteni tudna a döntésemben.
Előre is köszönöm.

Veci # 2011.10.18. 18:26

Most megint többek beírására válaszolok, de meglehet, hogy közben más is válaszolt, amíg én fogalmazok.

KGyörgy
Egyikönk sem bántódott meg, mert ha megnézed egy időpontban küldtük a választ.

Tauranga
Te valóban a 4 év korkedvetménnyel 59. évesen öregségi nyugdíjas leszel. A helyedben én is elmennék az idén nyugdíjba, akkor januártól már téged is érint az emelés. A szülinapodig átalakul korhatár előtti ellátássá, de utána öregségi nyugdíjas leszel. Az idén jó a valorizációs szorzó, neked most is csökkentés nélküli lesz a nyugdíjad a korkedvezmény miatt.

TibiDh
Mivel te akarsz nyugdíjba menni, ezért te mondjál fel.

HIldikó
Neked kell írásban beadni a felmentési kérelmet a Kjt. 30,§ (1) e) pontra hivatkozással. A felmentési időt az idén megkezdheted. A korhatár előtti ellátásod csökkentés nélküli lesz. A Nyugdíjbiztosítóhoz elég lesz a papírjaidat elküldeni január közepén (hamatabb úgy sem foglalkoznak vele). Közalkalmazottként a szülinapod utáni naptól kérheted a nyugdíjad megállapítást.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

sasara
A nyugdíjszámítás módja még nem változik, de minden évben más a valorizációs szorzó. Jövőre lehezt jobb vagy rosszabb is mint az idén. Látod dtida is válaszolt. Egyedül Ő tudja a tutit a fórumon.

Fria
Próbáld meg tanúkkal igazolni azt a 9 hónapot.

Bianco
Ha nem lesz meg a 40 év jogosultságod, akkor csak 63,5 évesen mehetsz nyugdíjba. Kérj jogosultsági idő megállapítást a K01-es nyomtatványon. Itt találod:
https://e-ugyintezes.onyf.hu/…kulframe.asp

hars52
Tauranga a ma még hatályos törvény szerint MÁR jogosult a korkedvezményes előrehozott nyugdíjra a tv. 8. §, valamint a 18/B. § (3) b) pont és a 19. § alapján. http://net.jogtar.hu/…/getdoc2.cgi?…(4)

Üdvözlettel Veci

tibi52 # 2011.10.18. 16:47

Lúzer1001!
Én is a Ratkó korszak szülötte,és most áldozata vagyok.1952-ben születtem,42,5 év fizikai munka után jövőre szerettem volna elmenni előrehozottba,és átadni helyemet az ifjúságnak.De ott a bársonyos fotelban másképpen döntöttek.Sajnos nincs olyan ember,aki kiállna mellettünk.A rendőr szakszervezettnek legalább valamit sikerült a korai nyugdíjazás terén elérni.Mi meg robotoljunk 65 évig....

lúzer1001 # 2011.10.18. 16:25

Tisztelt nyugdíjba kívánkozók!
Én az úgynevezett "Ratkó" korosztályba tartozom, és elmondanám velem is jól kitoltak megint. Nem értem, hogy miért nem lázadnak fel azok az emberek akik "ratkók". Elég nagy rendszerességgel állandóan halasztgatódik ennek a korosztálynak a rendes megérdemelt nyugdíjazása.
Diszkriminálnak bennünket elég régen, és most újabb törvénytelen eljárás áldozatai vagyunk. Részemről fel vagyok háborodva ezen a jogtalan eljáráson.

komszomol

hars52 # 2011.10.18. 14:23

Bianco!
Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni. A hozzászólásodból azt hámoztam ki, hogy talán nincs munkahelyed. Azért talán mégis érdemes lenne a tisztánlátás miatt összeszámoltatni a szolgálati idődet, hátha többre jönne ki, mint az a fránya 30 év.
üdv: Zsuzsa

Bianco # 2011.10.18. 14:14

köszi szépen hars52. Ettől féltem.
Csak biztam benne, hátha van valami egyéb lehetőség...

szafika # 2011.10.18. 14:14

Hars52, a svédeknél a munkáltató és a munkavállaló , összesen 17,5 % -ot fizet az állambácsinak , nálunk a kettő együtt 34 %-ot , hát..... ?!

szafika # 2011.10.18. 14:11

Csajo, már rég elmehettél volna nyd.ba,/ idén februárba / a 62-ik szülinapodig más neve lesz , nem nyugdíj, ennyi történik vele , semmi más.

csajo # 2011.10.18. 13:20

1950. 02. 24-én született férfi vagyok. Több mint 41 év igazolt szolgálati idővel rendelkezem. Ha 2011. december 31. előtt szeretnék nyugdíjba menni megtehetem-e, és mi történik velem, illetve a nyugdíjammal 2012-ben?

hars52 # 2011.10.18. 13:10

Dtida!
A svéd modellnek annak idején, amikor politikai körökben mint követendő péda emlegetve volt, utána néztem. Tény és való, hogy nehezen lehet magyar környezetben elképzelni. Valószinű, hogy tájékozatlanságom miatt, számomra nem egyértelmű a jövő nyugdíjmegállapítási módszere.

sasara # 2011.10.18. 13:03

Dtida

Ha ismert és nyilvános, akkor ebből az következik, hogy ehhez a mószerhez (amit a jogszabály rögzít) nem nyúlnak hozzá?

hars52 # 2011.10.18. 13:01

Bianco!
Sajnos az 53-as születésű nő, 37 év munkaviszonnyal az utolsó aki még el tud menni jövőre korai ellátásra (a csökkentett előrehozott nyugdíj összegével azonos juttatással). Mivel 54-es vagy ez rád már nem vonatkozik, így marad a 63,5 év szolgálati idő.

hars52 # 2011.10.18. 12:56

Ke4dves Tauranga!
Ha jól értem 53-as és férfi vagy?
Ha jövő januárban leszel 59 éves, akkor hogy gondolod az idén a nyugdíjazásod? Legfeljebb ha a Malévtól kéred a nyugdíjazásodra hivatkozva a felmentésed és az a születésnapodig tart akkor igen. Vagy ugyanerre hivatkozva te kéred a munkaviszonyod megszüntetését úgy, hogy a felmentési időd a születésnapodon teljen le. Lényeg, hogy a felmentési időd az idén kezdődjön el és a jövő januári születésnapodon teljen le.

dtida # 2011.10.18. 12:55

Sziasztok,

Nem szeretek belefolyni szőrszálhasogatós meg okoskodós vitákba, de azért érdemes tisztázni egy-két dolgot.

Hogy a kormány mit állított korábban, arra aki akar/tud úgyis emlékszik, aki meg nem, az úgysem. :)

Nekem úgy tűnik, hogy pont Székely Tamás az, akinek fogalmi zavarai vannak, a fegyveresek szolgálati nyugdíja ugyanis külön szabályozott történet, és nem korkedvezményes nyugdíj az övék.
A "rohammunkát", mint degradáló jelzőt is kikérném magamnak a készítők nevében. :)

A jövőre és azután alkalmazott számítási technika nem titok, teljesen nyilvános a mechanizmusa.

A svéd modellt ne keverjük ide, semmi köze a magyar rendszerhez, nem is lesz soha. Akit érdekel a svéd modell, nézzen utána a magyar wikipédián, elég korrekt leírás van fenn. :)

hars52 # 2011.10.18. 12:43

Kedves Sasara!
A törvényeket az ogy. hozza és általában ugyanakkor felhatalmazza a kormányt a törvény végrehajtásának részleteiről szóló kormányrendelet megalkotására. A kormányrendelet nem lehet ellentétes magával a törvénnyel, csak a törvényben nem megfogalmazott részleteket dolgozza ki.
Az évenkénti emelést eddig részben az infláció mértéke, részben pedig a gazdasági növekedés szabta meg. Ezentúl csak az inflációt veszik figyelembe, ha igaz, így lesz 2012-ben a nyugdíjemelés mértéke 4,2%.
A nyugdíjmegállapítás módja 2012-ben és 2013-ban egyénlőre még titok. Sok mindent olvasni erről (svéd modell, stb) de lehet hogy még a törvényalkotók sem döntötték el.
üdv: Zsizsa

Bianco # 2011.10.18. 12:36

Kedves hozzáértők!

Kérdésem a következő:
54-es születésü nő, akinek nincs meg a 40 éve (kb. 30, de még nincs kiszámoltatva)és valószinüleg nem is lesz már több szolgálati ideje, mikor és milyen feltételekkel mehet el nyugdijba? Meg kell várnia a 63,5 évet, vagy van valami egyéb lehetőség is.

köszi, ha tudtok segiteni.

sitimaci # 2011.10.18. 12:35

Hazudott a kormány a nyugdíjakról?

49 komment| Megjelent: 2011.10.18. 07:00|Frissült: 2011.10.18. 10:11
Felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja Székely Tamás, a VDSZ elnöke a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetését. A szakszervezeti vezető szerint ezzel a kormány becsapta az embereket.

A rokkantnyugdíjakat is felülvizsgálják(Shutterstock)
A kormány korábban arról beszélt, hogy kizárólag a rendvédelmisek szolgálati nyugdíját fogják megszüntetni, ennek ellenére a pénteken ismertté vált törvénytervezet az összes korengedményes és korkedvezményes nyugdíjast érintené, azaz egy jóval szélesebb társadalmi réteget – mondta az FN24-nek a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője korábban valóban kijelentette: az elmúlt években nyugdíjba vonult, az öregségi nyugdíjkorhatár alatti rendőrökre, tűzoltókra, pénzügyőrökre, határőrökre, büntetés-végrehajtási tisztekre vonatkoznak majd ezek a változások, a „bányászokra, vegyészekre, zenészekre nem”.

A javaslatban azonban az szerepel, hogy az előrehozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a polgármesterek korhatár előtti öregségi nyugdíja, az országgyűlési és európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja, a korengedményes nyugdíj, valamint a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományának (a továbbiakban együtt: fegyveresek) szolgálati nyugdíját szüntetik meg. A törvény a tervek szerint 2012. január 1-jétől lép életbe, ezután a már megállapított nyugdíjakat korhatár előtti ellátásként, föld alatt végzett bányászati tevékenység esetén átmeneti bányászjáradékként, illetve fegyveresek esetében szolgálati járandóságként kell továbbfolyósítani, és a jövő évtől ugyanilyen ellátást kell megállapítani azoknak is, akik az ellátásra a jogot már megszerezték. Azokat, akiket valamilyen egészségkárosodás miatt nyugdíjaztak felülvizsgálják, és ha elég egészégesnek találják őlet, akkor ugyanaz vonatkozik rájuk, mint a többi korhatár előtti nyugdíjasra. A korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság és az átmeneti bányászjáradék társadalombiztosítási szempontból nem minősül nyugellátásnak, ám azok, akik ezt kapják, egészségügyi szolgáltatásra jogosultak maradnak.

Nyugdíj, ami nem is kerülne pénzbe az államnak

A VDSZ elnöke a beszélgetésünk idején épp több más szakszervezeti vezetővel a törvénytervezet szövegét elemezte, próbálták értelmezni, valójában mit is akar a kormány a nyugdíjasokkal. Több következetlenség szerepel a szövegben, Székely Tamás szerint a javaslat „rohammunka” eredménye lehet. Egy alapvető értelmezési problémára hívta fel a figyelmet: a döntéshozók valószínűleg nem tudják, mi a különbség a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj között. A korkedvezményes nyugdíj azoknak jár, akik veszélyes és egészségre ártalmas munkakörökben dolgoznak, és ide tartoznak többek között a fegyveres erők (katonaság, rendőrség) tagjai is.

Székely Tamás abban bízik, hogy a korengedményes nyugdíj megmaradhat, ugyanis annak a megfizetése nem az államot „terheli”, a költségvetéstől független foglalkoztatáspolitikai kérdés. A VDSZ évek óta azért kampányolt, hogy ne szűnjön meg ez a lehetőség, tavaly például több mint 20 ezer aláírást gyűjtöttek össze. (A korengedményes nyugdíj lényege az, hogy a munkaadók előre, egy összegben befizetik azoknak a nyugdíjkorhatárhoz közeledő életkorú dolgozóknak a járadékát, akiket létszámleépítés vagy egyéb ok miatt kénytelenek lennének elküldeni.) Ezzel a lehetőséggel évente csaknem 10 ezer ember menekülhet meg a munkanélküliségtől. Székely szerint ezért érthetetlen, hogy a mostani törvénytervezetben megszüntetnék ezt a lehetőséget is.

Az egyetlen korhatár előtti nyugdíj, ami megmaradna, a nők 40 év jogosultsági idővel igénybe vehető nyugdíjkedvezménye, ez a jövőben is öregségi nyugdíjként járna. Ezt a módosítást már a jelenlegi kormány vezette be, minden bizonnyal ezért is nem szűnik meg.

Szerző: Durbák Ildikó
Forrás: FN24
Cimkék: nyugdíj, korkedvezmény, rendvédelmi dolgozók, vdsz, székely tamás
SZPONZORÁLT HIRDETÉSEK

Fria # 2011.10.18. 12:21

ildo50
Köszönöm a gyors válaszod, de nem nyugtattál meg, mert sok 52-53-as nőnek, nekem is csak csökkentett előrehozottam lenne, vagy már így mentek el kolléganőim ebben az évben. Sajnos, volt hogy nyáron nem volt szerződésem, meg 9 hónapot nem ismertek el. Akkoriban még 30 év is elegendő volt, így nem foglalkoztam vele. Többen jártak így.
Sasara felvetése is érdekes, elég sok csavar lehet még amiről szerintem csak az akkori gazdasági helyzetnek megfelelően döntenek, és úgy lesz a törvény, hogy bármelyik évben visszamenőlegesen is könnyen tudják módosítani a korai járadékosok juttatását. Mert könnyebb rajtunk spórolni, okosan jó gazda módjára gazdálkodni az ország vagyonával.
Engem igazán az nyugtatna meg, ha mi még a mostani törvény szerint mehetnénk el, legfeljebb a nyugdíj melletti munkát tiltanák meg. Az is elég büntetés. Jogetikai szempontból, amit már többször jeleztem, nem korrekt, kellett volna átmenetet biztosítani. Akkor tavaly decemberben kellett volna világos, átlátható, egyértelmű törvényt hozni, így meg lett volna az átmenet. Akkor is csalódtunk volna, de így sokkal rosszabb. az új Oktatási törvénynél is lesz átmenet az érettségi vizsgáknál, így a fiatalok tudják mire tervezzenek. Bennünket nem illet meg ez a jog??
Üdv.

sitimaci # 2011.10.18. 12:11

Kedves Tauranga !Ratkó Anna,1903-1981-élt!A művi abortusz tilalmát 1952-ben vezették be és 1956 júniusában törölték el!Akiknek nem született gyermeke,azok gyermektelenségi adót fizettek.Tehát a Ratkó "gyerekeknek nevezik,az 1952-és 1956-ban született gyerekeket!Te most 58-éves vagy,tehát akkor 1953-ban születtél,igy Ratkó gyereknek számitól és ha még 4-évig dolgozól,akkor Te is Ratkó gyerekként mész nyugdíjba,"a Ratkó gyerekekkel"! Bocsika hogy ezt leírtam,sokan nem tudják azt,hogy kik azok a Ratkó gyerekek igazából!Üdv.,maci

sasara # 2011.10.18. 11:49

Veci és más netet bújó Netenc!
Ki tud erről valamit?

10. Felhatalmazó rendelkezés
21. §
Felhatalmazást kap a Kormány, hogy rendeletben szabályozza a korhatár előtti ellátás és a szolgálati járandóság megállapításának és folyósításának részletes eljárási szabályait.

Ráadásul 2013-tól már nem is az 1997 nyugdíjtörvény 62. hanem 63.§-a szerint kell megállapítani az emelés mértékét.

8. §
(1) Az ezen alcímben foglaltak alapján megállapított korhatár előtti ellátás összegét a társadalombiztosítási nyugellátásra vonatkozó, a korhatár előtti ellátás kezdő napján alkalmazandó szabályok, valamint a (2) és (3) bekezdésben foglaltak szerint kell megállapítani.

Hogyan változhat a nyugdíjmegállapítás 2012-ben, van-e sejtésetek.