Tisztelt Veci!
Köszönöm a megnyugtató válaszod. Még egy kérdésem lenne. Ha jan.29.-én leszek 59 éves, megkapom a 2 hónap felmentési időt, ami 2011. nov. 29.-én kezdődik, mikor és kinél kezdjem el intézni, hogy ne fussak ki az időből?
Üdv.Hildikó
Előrehozott öregségi nyugdíj
Üdvözöllek Kedves Lyonee!
Örülök,hogy újra aktív vagy!
Korábban Korall54 kb. így fogalmazott:
A jubileumi jutalom ügye még mindig nem világos!
Többünknél az a gond, hogy a korhatár előtti ellátáshoz megvan/lesz a szolg. idő, de a közalkalmazotti jogviszony nem éri el a 40 évet.
A jelenlegi Kjt. szerint ha előrehozottba mennénk, akkor már 35 év közalkalmazotti évre is megadnák a 40 éves jubileumi jutalmat.
Ennek megfelelőjét nem látni a Kjt módosításában, a korhatár előtti ellátás tekintetében.
A javaslat 41. §-a szerint nem lehet, hogy mégis megkaphatnánk?
Más.
Lehet e tudni valamit arról, hogy a Kjt hogyan változik, az eddig megismerteken kívül?
Esetleg nincs hozzáférhető hasonló törvényjavaslat, mint a korhatár előtti öregségi nyugdíjak
megszüntetéséről? Arra lennék kíváncsi, mennyi lesz a rám irányadó nyolc hónap?
Nem e lesz benne buktató! Korábban is Ti mentettetek meg! Lehet, hogy most már szánnám- bánnám!
Lehet, hogy kérdezek még!
Szerintem, most nem szabad hibázni!
Jó csapat vagytok!!!
Üdvözlettel jozsi19510
Kedves Fórumozók, kedves Veci!
Köszönöm megnyugtató válaszodat.
Én is hallottam tegnap a Hír tv-ben a szakértő urat ezért is írtam le az mi helyzetünket olyan késői órában, mert nem volt egyértelmű a tájékoztatása.
Viszont ma reggel a Klub Rádióban Simonovics nyugdij szakértő pontosan fogalmazott.Ő is azt mondta, hogy a különböző szakértők más módon értékelik a megjelent törvényt.
Tehát aki már nyugdijas rá nem vonatkozik a 16 %. Azért erről is megvan a véleményem.
Ha érdekel valakit megírom hol hallgathatja meg.
Kedves Veci
Köszönöm a gyors választ még ha kérhetném a segítséged
Három kérdésem maradt: Lényeges-e, hogy a munkaviszonyom megszüntetését a munkáltató mondja fel, vagy én is felmondhatom azzal az indokkal, hogy csökkentett összegű
előrehozott nyugdíjba szeretnék menni.Melyik előnyösebb ha én mondok fel vagy a munkáltató.30 napos felmondás esetén az azt jelenti, hogy a felmondás kezdő napja
2011.dec.23.-a legyen.Válaszod köszönöm Tibor
Tisztelt Fórumozók!
59 éves leszek jövő januárban. 4 év korkedvezményt kaptam a Malévnél eltöltött sok-sok évem ellenében
Eszerint 63 helyett 59 évesen elmehetek rendes öregségi nyugdíjba. Erről van egy határozatom.
Attól félek, hogy jövőre ezt elveszik és ha még 4 évig dolgozom és a Ratkó gyerekekkel együtt megyek nyugdíjba, már a hideg vízre elegendőt sem kapom meg.
Kérdés: ha még idén beadom a kérelmet a munkáltatómnál, akkor még az idén érvényes szabályok szerint nyugdíjaznak?
Számomra ez létkérdés, mert ha nem így van, akkor szép csendben dolgozom tovább ameddig bírokés örülök hogy van munkám ha viszont az előbbi a helyzet, akkor biztonságban tudom magam és majd úgy dolgozom tovább ameddig bírok)))
Előre is köszönöm a felvilágosítást, tanácsot
üdvözlettel
Tauranga
Lyonee 2011.10.17. 22:36
"Kinek higgyek..." című kérdésemmel elnézésedet kérem, nem bántás , vagy kekeckedés volt ez az általam megfogalmazott kérédés.
Remélem, nem bántottalak meg?
Ha igen: elnézést.
Óriási a feszültség bennem, és amiképpen itt látom sokakban, tegyük hozzá, joggal.
Üdv: KGyörgy-Gyuri
TibiDh
Ha még ebben az évben megkezded a felmondási időt, akkor a szülinapodon te is korhatár előtti ellátást kaphatnál. Vagy
Ha a munkáltató korengedményes nyugdíjra megállapodást kötne veled és kifizetné január 23-ig a nyugdíjad, akkor ezévben nyugdíjas lennél, ami átalakul 2012-ben korhatár előtti ellátássá.
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci
1952.01.23 férfi. 45 év Nyugdíjfolyosító által igazolt
jogviszony.
Kérdésem csökkentett összegü előrehozott nyugdíjra milyen lehetőségem maradt. Miden megoldás érdekelne.
Válaszod előre köszönöm.Tibor
HIldikó
Te nőként érvényesítheted később is a korhatár előtti ellátás igénybevételét. Amit idéztél az az Kjt. módosulása lesz, és 1952-es férfiaknál érdekes, mivel nekik már megszűnik a korhatár előttibe vonulás. A rendkívüli felmodás téged nem érint, mivel engedélyezték a felmentésedet.
Vedd igénybe és nyugisan várjad, hogy te is korhatár alatti ellátott legyél (annyit számolnak, mintha előrehozott nyugdíj lenne).
gyene
A rokkantnyugdíj időtartamát csak az előrehozott nyugdíjnál számítják be a ma még hatályos tv. szerint. De te az életkori feltétellel nem rendelkezel ahhoz, hogy az idén ezt érvényesíteni tudjad, de még 2012-ben sem.
Üdvözlettel Veci
gyene
Minél előbb újból számíttasd ki az idődet, mert akkor hajszálpontosan fogod tudni a jogosultsági idődet.Ebbe gyes, gyed, stb. is beszámít max 8 év terjedelemben.
Üdv: Korall (53-as nö)
Most megint többek beírására válaszolok, de meglehet, hogy közben más is válaszolt, amíg én fogalmazok.
ildo50
Megnéztem az ismétlést, valóban az elején felsorolta a korhatár előtti ellárásban résztvevőket, közte a civileket és az adózást már nem választotta külön. De a végefelé néhány ezer főt érintve mondta a műsorvezettő kérdéser, akiket érint az adózás. Ne parázzatok, az adószakértő is egy ember. Most te több mindent keversz a jucu-nak ír beírásodban.
Már többször leírtam én is és mások is a ci) az országgyűlési képviselőkre vonatkozik, nekik kell adót fizetni, a ca-ch-ig nem adózunk. Keress vissza tegnap beillesztettem minden összefüggést. Ha nekem nem hiszel higgyél a többi válaszolónak, de főleg Lyonee válaszának. Dtida tudja 1000 %-ra a törvényjavaslat értelmezését, oldpuli beidézte, ez a TUTI a tv.javaslatban.
sistván
Az úr szerintem pontatlanul olvasta el, vagy zavarban volt a beszélgetés közben, én így láttam.
vörösnarancs
Hidd már el, csak az országgyűlési képviselők és a rendvédelmiseknek kell a tv.javaslat szerint adózni. Mi járulékfizetéssel igazolt szolgálati időnk alapján mentünk nyugdíjba korhatár előtt.
oldpuli
Amit Lyonee-nek írtál, ahhoz annyit, hogy ate nézted el, az az országgyűlési képviselőkre vonatkozik. Olvasd el az 1. § c) pont ci) alpontját.
gyene
Ha nem lesz meg a 40 év jogosultsági időd, akkor csak 65 évesen tudsz nyugdíjba menni.
Üdvözlettel Veci
T. Fórumozók!Kedves Fria!
Én is hallgattam azt a nyugdíjszakértőt, amit te is említesz a leveled végén. Te is ezt hallottad, hogy a civileket is emelés+16 % adó fogja terhelni. Ő nem azt mondta, hogy az országyűlési képviselőket, hanem a civileket! A tv. tervezetben viszont egyértelműen benne van ez:
2012. január 1-jétől – a 3. § (2) bekezdés c) pontja szerinti eset (nők 40 éves) és a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 49/B. § (2) bekezdése szerinti eset kivételével (mert az marad nyugdíj) – az 1950. évben vagy azt követően született,
az 1. § c) pont ca)–ch) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,
b.az 1. § c) pont ci)(o képviselők) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a (2) bekezdés szerint számított és a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,
korhatár előtti ellátásként kell továbbfolyósítani az 5. alcímben foglaltak figyelembevételével.
(2) Az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátás továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak 2011 decemberére járó, az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj havi összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó mértékével.
Tegnaap este, mikor hallottam a Hír TV Rájátszás adásában ezt a nyugdíjszakértőt és amit mond, rögtön jeleztem a Fórumon, hogy most akkor mi van?
Lyonne, Korall54, Jucu52 megnyugtatott, hogy a tv.tervezetet kell figyelembe venni. Bár az még csak tervezet. Én is azt hittem, hogy valami új dolog született, amiről nem is tudunk. Minden lehetséges, de akkor ez a legnagyobb kitolás velük 1950.51-esekkel. Az 52.53-asoknak már valószínű megvan a 40 évük. Nekik az elég az öregségihez, a 49-esek is öregségi nd.-asok maradnak, mert 2011.12.31.-ével ők már elérték a 62 évüket.
Sajnos, most még az előrehozott nyugdíjról is le kell mondanom!
Korall54
A 40 éves munkaviszonhoz még kell 8 év, az öregségi nyugdíjhoz szintén 8 év - ha ezt nem változtatják meg addigra!
Úgy tudom, hogy az öregségihez beszámítják a rokkantnyugdíjat, a 40 évhez viszont nem!
Van határozatom is, amiben igazoltak 2009. dec. 31-ig: 31 év 5 napot.
Arra gondoltam, hogy januárban újra beadom mert ezt még a szolgálati időre számították, nem pedig a 40 évre. Amikor beadtam a kérelmem, még nem volt megfelelő nyomtatvány!
Az 55. §-hoz
A korhatár előtti ellátás, a szolgálati járandóság és az átmeneti bányászjáradék adómentes juttatás lesz. Ettől független az, hogy az országgyűlési képviselők ( Ci )nyugdíjkedvezménye alapján járó korhatár előtti ellátást és a szolgálati járandóságot az adókulcsnak megfelelő mértékben csökkentett összegben kell folyósítani.
Kedves Fórumozók!
2012- ben igénybe vehető előrehozott nyugdíjasok érdekében senki nem szólal fel. Nem erre vártunk, nem erre kötöttünk befizetett járulékainkért szerződést. Nem szép dolog utolsó pillanatban ilyen drasztikus intézkedés. 59- 60 éves emberek, akik keményen dolgoztak nem ezt érdemlik, ha meg tovább dolgoznak a fiatalok esélyei csökkenek, és marad a fáradt beteges, mélységesen megbántott, elkeseredett melós. Hideg szívvel, forró fejjel elkaszálják az 52-53-as évjáratot, már aki még dolgozik, mert a korosztály bármilyen címen igénybe vett jelenlegi nyugdíjasai nagyon helyesen maradnak öregségi nyugdíjba. Ez ám az esélyegyenlőség!!Bocsánat az esetleges ismétlésért, de úgy látom, hogy már többen szép lassan belenyugodnak a helyzetbe.
Az éjszakai Hír Tv Ráadás című műsorát direkt meghallgattam, tényleg igaz, amit a fórumon leírtatok, a szakértő egyértelműen kifejtette, hogy civilekre is adó+emelés, nics utazási kedvezmény. Jó ez nekünk??? Igaz a tervezetbe nem erről van szó, de lehet egy képviselői indítvány is, amit már Ő tud!!!
gyene
A te öregségi korhatárod 64 év. Előbb akkor tudsz nyd-ba menni, amikor kiteljesedik a női 40 éveshez a jogosultsági időd. Végülis mennyi hiányzik? Van határozatod a szolg. idő és a jogosultsági időd kimutatásáról?
Üdv: Korall (53-as nö)
gyene
Bocsi,de én is csak egy fórumozó vagyok.
Veciék a szakértök.
Kedves Fórumozók!
2012. jan. 29.-én leszek 59 éves. Ez év nov. 27.-én lesz meg a 40 éves szolgálati viszonyom. 2011 május. 11.-én írtam egy kérelmet a munkáltatómhoz, hogy 2012. jan.29.-től szeretném felmondani a munkaviszonyomat, mert előrehozott öregségi nyugdíjba szeretnék menni./ Akkor még nem tudtam, hogy jövőre már nem így nevezik./ Erre júl.15.-én kaptam választ, hogy elmehetek 2 hónap felmentési időre. A Dr. Réthelyi Miklós által benyújtott javaslat 15. oldalán, a 41.§ alatt azt olvastam,-ha jól értelmezem,-hogy aki még ebben az évben jelezte szándékát, arra a most érvényben lévő jogszabályok vonatkoznak.Ez mit jelent? Mennyivel járok jobban, ha ez alapján megyek korhatár előttire? Ezenkívül szerepel benne egy szóösszetétel,-rendkívüli felmondás- amit nem tudok értelmezni és lehet, hogy ez a buktató. Kérem, hogy aki tudja a választ, segítsen. Előre is köszönöm!
Köszönöm kedves Veci!
Ettől féltem.
nem baj majd tolószékben megyek tüntetni!!
Oldpuli
1955-ben született nő vagyok. Sajnos, 8 évig voltam rokkantnyugdíjas, így ezeket az éveket nem vették figyelembe a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjnál!
Most megint elhúzták a mézesmadzagot az orrom előtt.
43 év szolgálati időm van, de nem tudom mikor mehetek majd nyugdíjba!
Igaz, megmaradt a védett kor, de mitől kezdjem visszaszámlálni az 5 évet?
Magyarul, mikor mehetek öregségi nyugdíjba?
ci) az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló 1990. évi LVI. törvény 2012. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezései alapján megállapított öregségi nyugdíj,
cj) szolgálati nyugdíj;
Lyonee # 2011.10.17. 23:18
Nézd meg légyszíves CI kiknek a jelölése
Szerintem elnézted !
(2) Az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátás továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak 2011 decemberére járó, az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj havi összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó mértékével.
dtida irta 2011.10.17. 16:06
látom már kielemeztétek a dolgokat, azért én röviden összefoglalnám a lényeget, hátha ez segítség.
Sajnos egyéni kérdésekre nincs időm, lehetőségem válaszolni.
Korhatár alatti ellátás 2012-től nem állapítható már meg: a megkezdett eljárások alapján még megállapítható nyugdíj, de ez is átalakul ellátássá.
A 40 éves jogosultsági idővel nyugdíjba vonult nők, és az 57. életévüket betöltött fegyveresek státusza nem változik: ők továbbra is nyugdíjasok maradnak.
A már megállapított nyugdíjak korhatár alatti ellátásként kerülnek továbbfolyósításra.
Nyugdíjnövelésre való jogszerzés 2011. december 31-ig lehetséges, ez a későbbiekben is érvényesíthető lesz.
2012-től korhatár alatti ellátás állapítható meg:
az 1952-ben vagy korábban született nőnek, és az 1951-ben vagy korábban született férfinak, ha 2011. december 31-ig megszerezte az ehhez szükséges szolgálati időt,
az 1953-ban született nőnek, aki legkésőbb 2012. december 31-ig legalább 37 év szolgálati időt szerez.
A többiek nem mehetnek már nyugdíjba korhatár előtt.
Korkedvezményre 2012. december 31-ig lehet jogot szerezni.
Bányász- és művésznyugdíjra 2012-től nem lehet jogot szerezni.
A korhatár előtti ellátások melletti munkavégzés szabályai megegyeznek az eddigi szabályokkal. Annyiban történt változás, hogy a 2008 előtt megállapított nyugdíjak esetén is alkalmazni kell a keresetkorlátot fél éves várakozási idő után. (azaz 2012. július 1-től)
Korhatár előtti ellátás megszüntethető a jogosult kérésére, továbbá meg kell szüntetni bejelentés nélküli munkavégzés esetén, amikor az ellátás legfeljebb egy éves összegét is vissza kell fizetni.
Megszüntetett korhatár előtti ellátás újból nem állapítható meg.
A korhatár alatti ellátás a korhatár betöltésekor nyugdíjjá alakul át: a képviselők és a szolgálati járandóságban részesülők ellátásának jövedelemadóval való csökkentését meg kell szüntetni.
Aki az ellátásának folyósítása mellett legalább 365 nap szolgálati időt szerzett, az választhat, hogy az addigi ellátásának folyósítását vagy nyugdíja újbóli megállapítását kéri inkább.
üdvözlök mindenkit
kérem olvassátok el a tervezet 44 oldalán találhato Az 55.&-hoz bekezdést.ebben van hogy a juttatás adomentes
köszönöm
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02