Előrehozott öregségi nyugdíj

szafika # 2011.10.18. 02:29

Vörösnarancs, eddig csak a rendvédelmisekre vonatkozott a 16 %-os adó, a civilekre nem, v történt valami változás ?!

vörösnarancs # 2011.10.17. 21:41

Kedves Fórumozók!
Teljesen összevagyok zavarodva a korhatár előtti nyugdijazási akció miatt.
Én tavaly 57 évesen el tudtam menni korengedményes nyugdijba, mivel megszűnt a munkahely. A cégem nagyon méltányosan járt el azokkal a munkatársaimmal is akik ezt törvényileg igénybe tudták venni.42 éves szolgálati idővel rendelkeztem.
A cég kifizette egyösszegben 2012. juniusig /ekkor leszek 59 éves/az államnak a nyugdij összegét, emelésekkel együtt.
Ha most 16 % adót kell a nyugdijam után megfizetni 2012. januártól, a volt cégem visszakapja a januártól juniusig befizetett nyugdijat?Ez neki visszajárna, mert tőlem levonják.
Gondoltatok már erre hányan vagyunk ilyenek az országban.
A férjem idén áprilistól jött nyugdijba. 1951-ben született,45 éves szolgálati ideje volt, tehát neki a nyugdija 8.4 % -kal kevesebb lett. Ha a 16 %-os adót is meg kell fizetnie bizhatunk a jövőben.

Lyonee # 2011.10.17. 21:38

Csak a beidézett részt fordítottam le konyhanyelvre.
A szolgálati nyugdíjat nem néztem át, és azt hiszem nem is fogom.

Lyonee # 2011.10.17. 21:35

Nem a határt húzták meg a 49-eseknél, hanem azok már betöltötték, vagy még az idén betöltik a rendes nyugdíjkorhatárt, ezért ők és a 40 éves kedv.-es nők nyugdíjat kapnak továbbra is 2012-ben.
A nyugdíjkorhatárt be nem töltők pedig korhatár előtti ellátást kapnak, januári emeléssel. Az országgyűlési képviselők ellátása fog adózni.

ildo50 # 2011.10.17. 21:29

Aranyosak vagytok! Koral54, Lyonne, Jucu52 köszönöm mindnyájatoknak a segítséget. Teljesen belefájdult a fejem. Tényleg nem szabad TV-t nézni!?!!!!!!!

Korall54 # 2011.10.17. 21:25

ildo50
Ezért van a fórum, hogy ki miben tud, segít. Én is hajlamos vagyok félre érteni egyes dolgokat és csak negyedszerre-ötödszörre esik le a tantusz.
Szerencsére mindig vannak türelmes válaszolók, mint pl-ul Lyonee.

Üdv: Korall (53-as nö)

ildo50 # 2011.10.17. 21:23

Lyonne! Köszönöm, hogy feltetted. Ez az amiről beszéltem. 1950. októberben születtem és még csak 2012. októberben leszek 62. 2007.12 óta előrehozott nyd-as vagyok. Most 10 hónap miatt van ez a herce-hurca. De hát az 1949-eseknél meghúzták a határt.

ildo50 # 2011.10.17. 21:19

Korall54! Ne haragudj, talán most már kezd kivilágosodni a kép, legalábbis ami a tv. javaslatban van és most 2 mondatban rávezettél. Köszönöm a segítséged. Reménykedem, de semmi nem biztos, ahogy írod. Üdv:ildo

ildo50 # 2011.10.17. 21:19

Korall54! Ne haragudj, talán most már kezd kivilágosodni a kép, legalábbis ami a tv. javaslatban van és most 2 mondatban rávezettél. Köszönöm a segítséged. Reménykedem, de semmi nem biztos, ahogy írod. Üdv:ildo

Lyonee # 2011.10.17. 21:18

2012. január 1-jétől – a 3. § (2) bekezdés c) pontja szerinti eset (nők 40 éves) és a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 49/B. § (2) bekezdése szerinti eset kivételével (mert az marad nyugdíj) – az 1950. évben vagy azt követően született,

az 1. § c) pont ca)–ch) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,

b.az 1. § c) pont ci)(o képviselők) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a (2) bekezdés szerint számított és a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,

korhatár előtti ellátásként kell továbbfolyósítani az 5. alcímben foglaltak figyelembevételével.
(2) Az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátás továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak 2011 decemberére járó, az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj havi összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó mértékével.

Korall54 # 2011.10.17. 21:14

ildo50
A hivatalosan leírt tervezetnek hihetünk, persze csak feltételesen, mert tervezet, azután pedig a Közlönyben közzétett tv-nek már hinnünk kell.
Május óta sok rossz tapasztalatom van bármely prominens szakértőt illetően, vagy a médiában írtakat, hallottakat illetően is.
Egyenlőre semmi sem biztos még.

ildo50 # 2011.10.17. 21:07

Szia Korall54!
Ne haragudj, de ez a szakértő teljesen megzavart a TV-ben. 23 óra.. perckor megismétlik. (Rájátszás) Azért nem hiszek a szememenek, fülemnek és nem találom, hogy most mi vonatkozik rám? Te el tudod képzelni, hogy akinek emelés lesz, annak nem lesz adó is? Főleg, ha kivezetik a nyugdíjasok közül, mert még nincs 62 éves?

Korall54 # 2011.10.17. 20:58

ildo50
A Jucu által bemásolt részben abból a bizonyos c) pontból aki ca-ch-ig van fölsorolva, annak emelés lesz.
Aki a ci pontban van, annak lesz adó.

ildo50 # 2011.10.17. 20:53
  1. 2012. január 1-jétől – a 3. § (2) bekezdés c) pontja szerinti eset és a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 49/B. § (2) bekezdése szerinti eset kivételével – az 1950. évben vagy azt követően született,
  1. az 1. § c) pont ca)–ch) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,

b.az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a (2) bekezdés szerint számított és a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,

korhatár előtti ellátásként kell továbbfolyósítani az 5. alcímben foglaltak figyelembevételével.
(2) Az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj helyébe lépő korhatár előtti ellátás továbbfolyósított összegét úgy kell meghatározni, hogy a jogosultnak 2011 decemberére járó, az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíj havi összegét csökkenteni kell a személyi jövedelemadó mértékével.

ildo50 # 2011.10.17. 20:52

Lyonne! Ez a 4. oldalon van? Nekem nem ez a 24.§, hanem, amit Ju52 bemásolt. Annak az elejét, vagy végét nem értem, hogy kikre vonatkozik?

Lyonee # 2011.10.17. 20:43

13. A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény módosítása
24. §
A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 30. § (1) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:
[Az álláskereső kérelmére nyugdíj előtti álláskeresési segélyt (a továbbiakban: álláskeresési
segély) kell megállapítani, ha]
„e) korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban és átmeneti bányászjáradékban nem
részesül.

Mit akarsz ezzel? Hogy jön ez az adózáshoz?

ildo50 # 2011.10.17. 20:39

Jucu52! Szerintem, ha egy előrehozott nyd.-at 4.2%-al megemelnek, el tudod képzelni, hogy azt nem adóztatják meg? Az adószakértő azt mondta, hogy sajnos a civil előrehozott nyd-asok is szembesülni fognak azzal a ténnyel, hogy az évi nyd. emelést megkapják, de 16 %- adó is fizetniük kell. A korengedményeseknek viszont legalább meglesz a lehetőségük, hogy visszamehetnek dolgozni. Kösz. Én civil vagyok.

Lyonee # 2011.10.17. 20:36

KGyörgy
Miért ne higgyél? Mind a ketten korrekt választ adtunk.
Ezt kérdezted: "Van lehetőségem pár nappal előrehozni a csökkentett összegű nyugdíjkérelmem időpontját?
"Kérd a felmentési idő csökkentését a munkáltatódtól, és a nyugdíjadat másnaptól igényeld. Ennyi." ezt válaszoltam.
Veci pedig válaszolt, hogy nincs erre szükség.

De azt, hogy dec.31-én vagy esetleg 25-én akarsz nyugdíjba menni, neked kell eldöntened, a megfelelő életkort és szolgálati időt már megszerezted.

sistván # 2011.10.17. 20:28

Kedves Veci! Köszönöm a gyors választ. A munkáltatóm nem gördít akadályt a munkaviszonyom előbbi megszüntetése elé.(megmarad neki másfél havi bérem).
A riport már megtalálható a Hír TV arhívumában. Más téren én is szakértő vagyok. Tudom, hogy ha határozottan állítunk valamit, az még nem biztos, hogy úgy van. A Tv. tervezetet olvasva nekem is úgy tűnik, hogy az úr vagy jobban értesült, vagy szövegértési problémái vannak.

sistván

ildo50 # 2011.10.17. 20:27

Kedves Lyonne!
Nem is úgy értettem, hogy a tv. javaslatban civileket említene, de a 24.§ kikre vonatkozik. Kérlek nézd meg. Civilekről az a nyd.-szakértő beszélt a Hír Tv -ben. Üdv.ildo

Jucu52 # 2011.10.17. 20:26

(1) 2012. január 1-jétől – a 3. § (2) bekezdés c) pontja szerinti eset és a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 49/B. § (2) bekezdése szerinti eset kivételével – az 1950. évben vagy azt követően született,
a) az 1. § c) pont ca)–ch) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,

1. az 1. § c) pont ci) alpontja szerinti korhatár előtti öregségi nyugdíjban részesülő személynek a korhatár előtti öregségi nyugdíját a (2) bekezdés szerint számított és a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növelt összegben,

Vagyis szerintem egyértelműen különbséget tesz a kettő között: míg az elsőben a nyugdíjemelés mértékével növelt összegben, addig a másodikban (c) ci) pont) az öregségi nyugdíj személyi jövedelemadóval csökkentett mértékben kell folyósítani a korhatár előtti ellátást.

Tehát szerintem NEM vonatkozik mindenkire az adózás. Az adószakértő nem tudom, miről beszélt, mert nem láttam a műsort.

Lyonee # 2011.10.17. 20:23

A nyugdíjtervezetben nincs szó korhatár előtti civilek ellátásának adóztatásáról.

nail # 2011.10.17. 20:15

Minden világos, köszönöm mindenkinek!

KGyörgy # 2011.10.17. 20:12

Kedves Veci!
Kedves Lyonee!
Köszönöm a válaszotokat.
Melyikőteknek higgyek? (:-))
Üdv, és mégegyszer köszönöm.

ildo50 # 2011.10.17. 20:10

Kedves Veci!
Bár hihetném, hogy valamihez is tarthatom magamat, de akkor miért beszél egy szakértő hülyeségeket a nyilvánosság előtt. Egyébként 23 óra...perckor megismétlik a műsort. Egy tv. javaslatban is írhatnak bármit, vagy nem? Megnézted a 24.§-t. Az kikre vonatkozik? 1950.októberi születésű vagyok civil előrehozott nyd.-as.