munka törvénykönyve


Egyjogász # 2008.09.29. 10:44

Bocs,
3 éves elévülési időn belül megindíthatja a munkáltató a pert=
3 éves elévülési időn belül megindíthatja a munkavállaló a pert.

huntamas # 2008.09.29. 10:46

Köszönöm szépen! A következő munkahelyemen 3 hónapig próbaidős voltam. Ez időszak alatt ha hiányzik az ember -mert ugye hivatalokba járkállni és az ilyen ügyeket lebonyolítani időigényes procedúra- szépen egyszerűen kirúgják. Arról nem is beszélve, hogy milyen árnyékot vetít az emberre ha kitudódik, hogy a volt munkaadójával szemben keresetet nyújtott be a bíróságon... Nem vagyok benne biztos, csak sejteni tudom, egy havi bruttó átlagfizetésért nem érdemes ilyesmikbe belebonyolódni. Felháborító az egészben,hogy nincsen olyan hivatal vagy szerv aki az ilyen esetekben a munkavállaló helyett eljár vagy próbállja valamilyen módon az érdekeit ellenőrizni és ha jogellenes dolgot tapasztal akkor lép is ellene.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.29. 10:55

Megbocsáss, ezek üres kifogások.

Egy bírósági keresetet megírhatsz este, és benyújthatod postai úton. Ha ügyvédi segítségre van szükséged, fél perc alatt találsz olyat, akinek van emilcíme. Ha nélkülözhetetlen a személyes találkozás, akkor tud fogadni a te munkaidődön kívül is.
A munkáltatóknál egyáltalán nem rossz pont, ha a munkaválalló határozott, tájékozott és van benne válallkozókedv, elszántság. (De ha te nem mondod meg neki, nem is fogja tudni, hogy épp perben állsz.)

A megnyerhető összeg nem egyhavi hanem akár 3 évi bér is lehet.

(Ízlés dolga, hogy ki min háborodik fel. Én például még azon se, ha valaki nem hajlandó kiállni a saját érdekeiért, inkább azon háborog, hogy valaki más miért nem áll ki helyette.)

the big cat # 2008.09.29. 10:56

Felháborító az is, hogy nincs gondolatolvasó hivatal, meg hogy nem tudunk mindenki mellé egy ingyenes jogi tanácsadót meg egy rendőrt állítani.

Nincs a világon olyan hivatal, vagy bíróság, amely képes lenne olyan jogigény ügyében eljárni, amiről nem tud. ha te úgy érzed, egzisztenciális nyomás miatt nem kívánod érvényesíteni a jogaidat, a hivatal amit hiányolsz, mégis mi alapján kellene, hogy eljárjon, tudomást szerezzen az ügyről?

bika # 2008.09.29. 16:05

Szép napot mindenkinek!
Segítségre lenne szükségünk sürgősen.
Jelenleg felmondási időmet töltöm(igaz csak szóbeli) végelszámolás van munka helyemen. 1990 előtt kezdtem(ez egy mezőgazdasági szövetkezet) de munkahelyem csak a 92 utáni jogviszonyomat ismeri el, eszerint akar felmentést és végkielégítést fizetni. Nem ismeri el az x évi jubileumot sem holott a közgyűlés határozott erről. Kérem aki tud segítsen, szóljon hozzá.

Mazsola113 # 2008.09.30. 21:02

Üdvözlöm, egy kis segítséget szeretnék kérni. 24-én azonnali hatállyal felmondtam a munkahelyemen, papíron közös megegyezés szerepel. Az nap meg is kaptam a papírjaimat. Most a tudomásomra jutott, hogy a fizetésemet nem akarják el utalni, mondván maradt a céges kasszában 6000-ft.-os tartozásom, és amíg ezt ki nem egyenlítem nem utalják el a fizetésemet... Erről a 6000-ről mellesleg semmilyen papír sincs... Én úgy tudom, hogy a munkaviszony megszűnésétől számítva max 3 napon belül meg kell kapnom a pénzemet... És most nem értem hogy ez hogy van. Kérek szépen ezzel kapcsolatban egy kis segítséget valakitől, mit tudok egyáltalán ilyen esetben csinálni. Köszi előre is.

beaanyu # 2008.10.01. 04:17

Kedves Fórumozók !

Segítséget szeretnék kérni tőletek ! A Munkatörvénykönyve rendelkezik arról, hogy minden nagyobb (50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató )cégnek esélyegyenlőségi tervet kell készítenie. Ez a terv a 40 év feletti dolgozók , a 2 10 év alatti gyermeket nevelő munkavállalók stb. munkaerő piaci esélyeit hivatott segíteni, képzések , fokozott odafigyelés stb....(ha jól értelmezem.) Én egy nagy multinál dolgozom, ahol többször rákérdeztem arra a HR osztályon van-e nálunk a törvényben előírt esélyegyenlőségi terv, mert tudnék élni az általa biztosított előnyökkel.Úgy tettek mint a kisgyermekek amikor bele vannak merülve a játékba, meg sem hallottak :-(. Tudom-e számonkérni tőlük a Munkatörvénykönyvében előírtakat, van-e szankció arra, ha nem teljesítik az előírást ??? Előre is köszönöm

okoska # 2008.10.01. 05:13

Esélyegyenlőségi tervet kötelezően 50 főt maghaladóan költségvetési szervnél kell elkészíteni, illetve többségi állami tulajdonban lévő vállalkozásnál. A multi valószínüleg egyik sem.

Egyjogász # 2008.10.01. 05:21

Az Mt. szerint "a munkáltató és a munkáltatónál képviselettel rendelkező szakszervezet - szakszervezet hiányában az üzemi tanács - együttesen, meghatározott időre szóló esélyegyenlőségi tervet fogadhat el."

Azaz nem kötelező, attól függ, a munkavállalói érdekképviselet erős-e annyira, hogy kiharcolja.

Úgy hogy ne a munkáltatónál érdeklődj, hogy miért nincs, hanem a szakszervezetnél.

beaanyu # 2008.10.01. 06:31

Köszönöm szépen a gyors válaszokat :-) Sajnos a szakszervezet volt az első amit a cég anno leépített, az üzemi tanács viszont csak névleges érdekképviselet. Akkor munkahelyet váltok :-(

Egyjogász # 2008.10.01. 06:57

Bocs, de a munkáltató nem "építheti le" a szakszervetet.

Az más kérdés, ha a helyi szakszervezet, ill. a szakszerveti vezetőség hagyta magát ellehetetleníteni, de akkor szerintem nem is volt alkalmas a feladata ellátására. Alakítsatok új, ütőképes szakszervezetet.

Az üzemi tanácsról ugyanez a véleményem, ha az ÜT tagok karakánok, érvényesítik a jogaikat, akkor a működése nem névleges, ha viszont olyan böszmék (:)), hogy hagyják, hogy a munkáltató megvonja a jogaikat, akkor legjobb lenne leváltani őket, és olyanokat választani, akik alkalmasak erre a munkára.

angelika # 2008.10.01. 08:08

Jo napot érdeklödni szeretnék hogy el küldhet-e a cég igazolt nem fizetet iddöre ha nem tud nekem biztositani munká? És ha igen mennyi idöre?


üdvözletel

the big cat # 2008.10.01. 08:28

Nem küldhet el. A munkavégzés alól felmenthet, de a fizetést továbbra is adnia kell

angelika # 2008.10.01. 20:22

hány nap szabadságal rendelkezik acég a 22 napbol?


üdvözletel

angelika # 2008.10.01. 20:23

Kötelezö nekem kiveni ha nincs munka de én másra tartom a szabit?


üdvözletel

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.02. 06:57

A háromnegyedét akkor adja ki a munkáltató, amikor akarja - azzal a megszorítással, hogy kettőnél több részletre nem darabolhatja.

Noelia # 2008.10.02. 13:40

Tisztelt Fórumozók,

Az alábbiakban kérném segítségeteket:

l.
Ha a munkáltatóm nem tud fizetést adni, és nem mond fel, hány napig kell "ingyen" bejárnom dolgozni?
2.
Ha Ő felmond Nekem, de nem tudja a végkielégítésemet kifizetni, hova fordulhatok, mit tehetek?

Válaszotokat előre is köszönöm,

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.02. 13:50
  1. Amíg a munkaviszony meg nem szűnik, vagy amíg nem mentesít a munkavégzés alól.
  2. Felszólítás; fizetési meghagyás; per; felszámolás.
monalisa1 # 2008.10.02. 14:02

"... Ha a munkáltatóm nem tud fizetést adni..."

Ha nincs pénz, nincs munkavégzés sem - elvileg, illetőleg gyakorlatilag. Vagyis jön a munkaidő alatti körömreszelgetés..., mivelhogy az ingyenmunkás = rabszolga.

monalisa1 # 2008.10.02. 14:05

Persze szép szóra és/vagy igérgetésre, netán fenyegetésre fel lehet venni a munkát, de a potyán dolgoztatás megmarad.

Noelia # 2008.10.02. 15:11

Sajnos nem tudom a körömreszelgetést megcsinálni, mivel elvárják tőlem, hogy a munka menjen, mint az omegaóra, és mindíg naprakész legyek. Na de meddig lehet ezt csinálni? A cég szinte fizetésképtelen, kész csoda, hogy még a felszámolást megúszta.
Én személy szerint 24 éve beszerzéssel foglalkozom, a beszállítók természetesen az őrült nagy kinntlevőségek végett nem szállítanak, de ezvégett is Velem ordít a főnöknőm, hogy akkor rendeljem meg mástól. Magyarán "palizzak" be egy jóhiszemű szerencsétlent, aki majd futkoshat a pénze után. Mi nem vagyunk egy nagy cég, nem ismernek minket, nem ismerik a helyzetünket. Én az átverésre nem vagyok hajlandó, és ezért már meg is lettem fenyegetve, hogy ez a kötelességem, és ha nincs itt időre az áru, le is út, fel is út. Valóban a hazudozás és az átverés lenne a kötelességem?

Köszönettel,

nandy # 2008.10.02. 15:54

Ha nem fizeti ki a munkabéredet, az megalapzhat részedről egy rendkívüli felmondást!

Ebben az esetben nem kell letöltened a felmondási időt, és még a végkielégítés is jár.

seza44 # 2008.10.24. 13:56

Sziasztok nagy kérdésel fordulok hozzátok. Én 1 bizonyos cégnél dolgozom és a szerzödésmeben amit alá irtam belépésnél több müszakos munkarendröl ír. Lassan fél éve 1éve csak éjszakai beosztás kapok ami engem igazábol már nagyon zavar és egésségügyi problémáim is lettek belölle (vérnyomás,fejfájás stb). Ezzel orvosomhoz fordultam és irt 1 papirt hogy csökentet éjszakai müszakot válalhatok és erre a fönököm nem lépett semmit.Ezzel a problémámal hova fordulhatok és mit tehetek? Várom a válaszokat és köszönöm elöre is.

ObudaFan # 2008.10.25. 12:50

Elsősorban a munkáltatóhoz. Ha ő nem hajlandó változtatni, a munkaügyi felügyelethez.

Yeah21 # 2008.10.28. 16:12

Sziasztok!

Nekem olyan kérdésem lennne,hogy folyamatososan nyitva tartó árúházban dolgozom.(Hétfőtöl vasárnapig)10-19ig)És mi dolgozók ugy tudjuk,hogy minden héten legalább 1 hétvégi szabadnap jár.Tehát egy hónapban általában 4 esetleg 5 hétvégi nap.De viszont a vezetőség több hétvégi napra is beakar minket hívni.Pénzben nem tesz különbséget.Van e ehhez joguk vagy ragaszkodhatok az alap hétvégékhez?
Plusz az ebéd időhöz lenne még egy kérdés.Ebéd idö alatt kimehetek-e az épületböl?Vagy csak a munkahelyen lehetek.
És még egy kötelezhetnek e éjszakai leltározáshoz
ami egy sima délutáninak van elszámolva.

köszi elöre is!:)