munka törvénykönyve


CACA # 2005.11.16. 07:18

Lenne egy kérdésem. Táppénz alatt, ha a dolgozó felmond, jár neki továbbra is a táppénz? Mi a helyzet a passzív táppénzzel? Vezető beosztású dolgozó táppénz alatt leadhatja a céges mobilját helyettesének, hogy ne zavarják? Ha a dolgozó mond fel, jár a végkielégítés?

Bogie # 2005.11.16. 10:18

A munkavállaló mond fel, akkor nem jár végkielégítés és le kell töltenie a felmondási időt, kivétel, ha a munkáltató ettől eltekint. Közös megegyezés esetén természetesen törvényes keretek között bármiben meg lehet állapodni.

A munkaviszony megszűnése után passzív táppénzen maradhatsz. Részletesen az OEP oldalán www.oep.hu

A mobilt meg kapcsold ki!

47 éves nő # 2005.11.17. 03:38

Üdv. erdeklodoo!
Több, mint három évvel ezelőtt indult a cirkusz, aztán most 2005.év elején hirdettek ítéletet első fokon. Komoly tapasztalatra tettem szert ez idő alatt, pl., hogy szinte kivétel nélkül, minden ember hazudik, ferdít, meg furmányol...stb. ( az ügyben szereplőkre vonatkoznak a kijelentéseim). Az én "ellenfelem" (munkáltatóm) ügyvédje, olyanokat mondott a tárgyalásokon, hogy "leesett a hajunk" a hallottaktól, ugy kiforgatta a jogszabályokat, hogy teljesen ellentétes értelmet kaptak a dolgok.
Akárhogy is, egy dolgot nem vett figyelembe, hogy sem a bíróság, sem én nem vagyok hülye. Én úgy voltam ezzel az egész pereskedéssel, hogy már a kereset benyújtása előtt végigolvastam a Munka Törvénykönyv, a m.viszony megszüntetéséről szóló fejezeteit, aztán újra átolvastam, jegyzeteltem, aztán szépen összeállt a kép, - nagyon értehetően megfogalmazott és logikusan felépített dolog az egész. A tárgyalásokat vezető bírónő, nagyon okos és korrekt volt, nem engedte, hogy a munkáltató és képviselője vihart kavarjon a biliben, csak a tényekre koncentrált....Érdekelne, hogy hol tart az ügyed??? Remélem kedvező ítéletet kapsz, feltétlenül írj, mi újság? E-mail-ezhetünk is, ha akarod. Üdv.

eksön # 2005.11.17. 07:55

Igen bonyulolt helyzetbe kerültünk.
Feleségem cégénél(külföldi multi) bejelentették, hogy a cég jövő év elejére eladásra kerül.Állítólag megvan már a vevő a cégre, aki átveszi az összes dolgozót, azonos feltételekkel.Egyáltalán nem hisszük el, hogy a feltételek nem véltoznak, valójában azt sem, hogy komoly vevő jelentkezett a cégre-több, mint 500 dolgozóról van szó, ez azért igen nevetségesnek hangzik.
Mivel korábban is voltak ködösítések a cégnél, nekem úgy tűnik, a végkielégítéseket akarják megspórolni.
Tudni kell, hogy a cégnél többen dolgoznak 10-15 éve(feleségem is 10 éve), ezért 5-600 dolgozónál a végkielégítések összege jelentős lehet.
Véleményem szerint lesz egy vevő januárban, aki átveszi a céget dolgozókkal együtt, majd egy-két hónapon belül bezár, és az 500 ember ott marad munkahely, végkielégítés nélkül.
Kérdésem az lenne, jól tippelem-e a jelenlegi helyzetet, illetve, amennyiben eléjük tolják az új szerződést, alá kell-e írni, vagy elveszhet a régi munkahely, illetve az új is.

Karika # 2005.11.17. 10:09

Az, hogy a tulajdonos személye változik, a dolgozók munkajogi helyzete nem változik meg. Természetesen ettől eltérő munkaszerződést köthetnek, de arra senkit sem lehet rákényszeríteni.

eksön # 2005.11.17. 11:30

Köszönöm.Ez OK.A problémám az, hogy, ahogy ez eddig is sok esetben megtörtént, a
dolgozók arról nem fognak valós tájékoztatást kapni, hogy eladták a céget, vagy a régi megszűnt, van egy új.
Szerintem ez úgy fog lezajlódni, hogy dolgozónak elmondják, ó, hát semmi nem változik, csak a tulaj személye-aláíratják velük a kilépési nyilatkozatot, új céghez munkaszerződést, aztán kész.az a probléma, hogy a cégnél fizikai munkát végeznek, magyarul a szerződésekkel, jogi alapfogalmakkal nincsenek tisztában a dolgozók.

the big cat # 2005.11.17. 14:45

Itt nincs mit aláírni, nincs honnan kilépni, a tuljadonos személyében bekövetkező változás semmiféle hatással nincs a munkaszerződésre, az ugyanis nem a tuljadonos és a munkavállaló, hanem a mindenkori tuljadonos(ok) tulajdonában lévő munkáltató (cég) és a munkavállaló között jött létre.

És valóban semmi nem változik, és nem kell semmit aláírni.

eksön # 2005.11.18. 06:50

Nem írtam le szerintem egész részltesen, hogy is van ez-lehet,hogy túl óvatos vagyok.
Nos, egy olyan multicégről van szó,aki nem szokta csak úgy adni a nevet is a tulajváltáshoz.Ami azt jelenti(szerintem), hogy hiába lesz azonos a cég profilja, ha névváltozás van, márpedig lesz, akkor az egy új cég, új szerződéssel.

Bogie # 2005.11.18. 07:26

Azok a multik, ahol eddig dolgoztam, adtak vettek cégeket. Amiket megvettünk azok elvesztették a nevüket, de az embereknek megmaradt a munkája, csak nálunk. Volt olyan részleg, amit eladtunk. Más lett a nevük, az emberek az új cég égisze alatt dolgoztak tovább. Tapasztalataim szerint egyáltalán nem jellemző az, amitől félsz. Bár, könnyen meglehet, hogy esetleges átszervezés miatt többen elveszik a munkahelyüket, de attól még a járandóságaikat kifizetik nekik. Ilyenkor ami szinte biztos, hogy a régi vezetők új munkát kell keressenek.

erdeklodoo # 2005.11.20. 21:50

Üdv 47 éves nő!

A szituáció nagyon hasonló a Tiédhez.
Ez is már több mint három éve zajlik, azzal a különbséggel, hogy úgy érzékelem, hogy a bíró az alpereshez „húz”, akinek a képviselője egy a munkajog területén jól ismert ügyvéd. A tények és a dokumentumok mellettem szólnak, mégis húzódik az ügy, mint a rétestészta.
A bíróság az alperes –véleményem szerint- jogsértő indítványait is elfogadja.
Eddig még mindent tételesen és logikusan cáfoltam.
És ez még csak az első fok.
Mivel indokolta a Te ítéletedben a teljes időszakra a szabadságmegváltás kifizetését a Bíróság?
Üdv: erdeklodoo
E-mail címem erdeklodoo freemail.hu

Töhötöm # 2005.11.21. 09:27

Sziasztok!
A cégnél, ahol 13 éve dolgozok átszervezés folyik, és valószínű, hogy az osztályunkat kiszervezik kft-be. Szeretnék a jogaimmal tisztába lenni, nem tudom pl.:

  • Ebben az esetben jár-e végkielégítés? Nem tudom, hogy a tulajdonos ki lesz, lehet, hogy a jelenlegi cégem.
  • Ha jár, mennyi? Alapfizetés, vagy átlagbér alapján kell számolni?
  • A femondási időt is ki kell fizetni?

Tapasztalataim alapján csak attól félek, minden eszközzel azon lesznek, hogy a lehető legkevesebbet, vagy semmit ne kellejn fizetniük. Befenyíthetnek azzal, hogy ha nem fogadom el a feltételeiket, nem vesznek át a kft-be?

Köszi!

ZsOltee85 # 2005.11.21. 16:24

Sziasztok!
Szeretnék tőletek segítséget kérni!
A munkáltatóm egy olasz cég, jelenleg még próbaidőn vagyok. A probléma: gyártósoron dolgozom, velem együtt öten teszteljük a kész elektromos paneleket. Olaszországban kiderült, hogy hibásan került ki a kezünk alól 10 db panel. Ezt nem vettük észre a teszten. A főnököm azt mondta, hogy 600 eurót kell kifizetnie a hiba javításáért (olaszo-ban javították), és ezért szombaton egész nap dolgozzunk neki ingyen.
Szerintem ezt nem teheti meg.
Kíváncsi lennék a véleményetekrre!

Előre is köszönöm!

the big cat # 2005.11.21. 16:29

Ezt nem teheti meg. Olaszországban se tehetné meg.

Karika # 2005.11.21. 16:38

Amit a munkáltatótok tervez, az nagyon durva, valóban nem teheti meg, de azért a selejtes munkavégzésért a dolgozót is terheli anyagi felelősség. Kérdés, hogy ez szabályozott-e nálatok, mert, ha nem, akkor az Mt. szerinti kártérítési felelősség jöhet szóba.

tiktak # 2005.11.22. 08:16

Sziasztok!
Szeretném a véleményeteket kikérni a munkahelyemen történtek jogszerüségéről.

Gyártóüzemben dolgozom,amely több szintes.
Cégem az elmult hetekben minden szintre ahol a termelés folyik több ipari kamerát szereltetett fel.Változó darab számban. Van ahova 32db-ot de van olyan is ahol "csak" 17 db van.A kamerák főként az emberek mozgására fókuszálnak.Ez abból is kidelül,hogy a napokban az egyik szelep meghibásodása miatt anyag kifolyás történt és a sok kamera ellenére sem tudták beazonosítani az időpontját./Nyilván nem oda irányították a felvételt./Aztán ezeket a felvételeket az arra hivatott személyek kiértékelik.
Nem sért ez személyiségi jogokat?
Várom véleményeteket.

erdeklodoo # 2005.11.22. 11:23

SZIA TIKTAK!

A KÖVETKEZÕKKEL TUDOK SEGÍTENI:EGY MÛSOR VOLT A PETÕFIN, ÉPP A TÉMÁRÓL SZÓLT.
„2005 Május 11, Szerda - Petőfi

9.00-11.59: DÉLELÕTT
Ahol élünk, ahogy élünk...
Az életmód magazinja
Műsorvezető: Kőszegi Gábor
A tartalomból:

  • Terjed a munkahelyek bekamerázása - egyre több a panasz a munkavállalók részéről, hogy a munkáltatók szinte besúgói rendszert működtetnek - erről kérdezzük Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost
  • Egy autószerelő műhely főnökét kérdezzük, hogyan ellenőrizte régen és hogyan ellenőrzi ma beosztottait.

Zenei szerkesztő: Adorján Ágnes
Üzenet éjjel-nappal: 328-8956”

erdeklodoo # 2005.11.22. 15:23

Még egy információ tiktak-nak:
munkahelyi, vagyonvédelmi célú “kamerázások” kapcsán a véleményem az volt, hogy “a videokamera-rendszer személyes adatok felvételét és tárolását is jelentheti, a kamerák felállításáról feltétlenül szükséges előzetesen tájékoztatni a dolgozókat. A tájékoztatásnak arra is ki kell terjednie, rögzítik-e és tárolják-e a kamerák által sugárzott felvételeket, és ha igen, milyen célból. […] Az, hogy a felvételeket korlátozás nélkül minden esetben rögzítik, nem egyeztethető össze az adatvédelmi törvénnyel.” (461/A/1998), illetve, hogy “a kamerák használatánál a célhoz kötöttség elvének kell érvényesülnie, miszerint személyes adatot kezelni csak meghatározott célból, jog gyakorlása és kötelezettség teljesítése érdekében lehet. […] Ha a videokamera-rendszerek célja a munkahelyen tárolt, raktározott, feldolgozás alatt álló termékek őrzése, lopások megelőzése, akkor a kamerák elhelyezkedésének is ezt a célt kell szolgálnia. Minden más cél érdekében – például a munkahelyi jelenlét, a munkavégzés intenzitásának ellenőrzése – a kamerázás csak a dolgozók hozzájárulásával valósítható meg. […] Az érintettnek joga van tudni, hogy az adatkezelő mely személyes adatait kezeli, és joga van megtekinteni a róla készült felvételeket is.” (388/K/1999)

Dr. Majtényi László
Budapest, 2000. december 20.

tiktak # 2005.11.22. 15:55

erdeklodoo!

Köszönöm a válaszodat, a segítségedet.Sejtettem,hogy valami nem teljesen OK. a bekamerázást illetően.Hogy vagyon védelmi célokat is szolgálna...
Örzö-védö KFT vigyáz a T. multi vagyonára,
porta,udvar kamerázva,két elektronikus beléptető renszer ha kocsival jösz akkor még egy.
A dolgozók ugy lettek tájékoztatva, amit saját szemükkel láttak, hogy megjelent egy külsős cég a kábel kötegeivel és végezte a munkát.
"A nagy testvér mindent lát", mert ugye bár a Magyar márcsak egy ilyen lopós fajta.

ZsOltee85 # 2005.11.24. 19:44

Sziasztok!
Köszönöm a segítséget!
Szerencsére megoldódott a probléma és nem kell dolgozni a szombaton.
Leültünk vele beszélni és sikerült meggyőzni hogy emberek vagyunk, nem gépek és ezért elkövethetünk bizonyos hibákat.

Még egyszer köszönöm a segítséget!

erdeklodoo # 2005.12.10. 22:19

Kedves 47 éves nő!
Ha még olvasgatod a topic-ot, még egyszer kérlek, írd meg, hogy milyen indoklással ítélte meg Neked idén a bíróság a szabadságot, illetve a szabadság-megváltást az ítélet jogerőre emelkedéséig a bíróság, ahogy lentebb említetted.
Nálam képzettebb hozzászólók azt írják, hogy véleményük szerint ez nem megy.
Õk másképp értelmezik a jogszabályokban leírtakat, mint én.
Nagyon érdekelne, hogy a bíróság hogyan értelmezte a Te esetedben.
Remélem visszanézel még ide!

Bogie # 2005.12.10. 22:26

Érdeklődő, esetleg hamarabb kapsz tőle segítséget, ha ráklikkelsz a hozzászólásánál a neve mellett lévő sorban az e-mal-re, akkor megkapod az e-mailcímét. Hátha azt gyarkrabban nézi, mint ezt a topikot. Remélem, szerencséd lesz!

csufi99 # 2005.12.10. 22:37

Sikerüljön megtalálni, ám neki megszűnt a muankviszonya- ez kivétel, ekkor ki kell fizetni a ki nem vett szabadságot.
A kivételek közé nem eső esetekben nincs rá mód.

erdeklodoo # 2005.12.10. 23:09

Bogie, csufi99 köszi, amásik topicban reagáltam!:-)

leylus # 2006.06.12. 19:31

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, ha forduló szolgálatban dolgozom, amihez a kollektív szerződés(vagy a munkatörvénykönyve) rendel pihenőnapot is, amelyet egyben kell kiadni, meghatározott órában. Nálunk pl 47,5 óra.Ha berendelnek pihenőnapomon dolgozni, melynek ideje 9,75 óra.A pihenőidőt nem tudják áthelyezni.Jogos-e, ha elszámoláskor, csak a 9,75 órát számolják el 100%-ban? Vagy, ha aláíratják velem, hogy jogosult vagyok 47,5 óra 50%-os pihenőnap áthelyezésre, és elszámoláskor szintén csak a 9,75 óra van elszámolva.Mondván, dehát csak annyit dolgoztam le belőle...(akkor mire jó a pihenőnap?)

Segítségeteket előre is köszi!

Leylus

Piram # 2006.06.29. 18:59

Sziasztok!

Akadt egy kis problémám néhány alkamazotammal, akik egyszerre - majdnem biztosan összehangoltan - mondtak fel, éppen egy nagy projekt közepén. Ugyan jár nekem 45 nap felmondási idő, de úgy hallottam, hogy ha az alkalmazott betegszabadságra megy, akkor az az idő is beleszámít a felmondási időben. Tényleg igaz ez?
Köszönöm a segítséget.