munka törvénykönyve


Frehel # 2008.07.27. 15:18

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Ha mégis a jogtalan szerződésváltoztatás mellett döntene, van-e esélyem a Munkaügyi Bírósághoz fordulva megnyerni a pert?
Köszönöm válaszát.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.27. 16:23

Természetesen. Munkabért csökkenteni egyoldalúan nem lehet.

Mariann1 # 2008.07.31. 18:30

Szép napot!
Segítséget szeretnék kapni, a problémám megoldására!
Én 4 éve le vagyok százalékolva (67%). Szeretnék dolgozni , ami most végre sikerült. 8 órában foglalkoztatnak, és ebből adódóan nem szeretném, hogy problémám legyen. A kérdésem az volna, hogy ez a mai törvény szerinti lehetsége-e.
Igaz a munkáltatom nem tud a leszázalékolásról, mert szerettem volna megkapni az állást!
Sokszor falakba ütköztem, és előitéletekkel találkoztam. Így nagyon megnehezítik a vissza integrálódásomat a társadalomba.Kérem a segítség nagyon sokat jelentene számomra, mert ez az állapot nem tarható fen sokáig, csak ha tudom mivel számolhatok, és a döntésemet nagyben segítheeti.
Előre is köszönöm.
Üdv. Mariann

kaali # 2008.07.31. 22:13

Szia! Mivel vagy leszázalékolva, és milyen munkakörbe mentél dolgozni?

Mariann1 # 2008.08.01. 13:07

Kedves Kaali!

Kérdezted a JOGI FORUMON, hogy mivel vagyok leszázalékolva.
Én inzulinos cukorbeteg vagyok immár 18 éve, ezért vagyok leszázalékolva, de a Bosch-ba kaptam állást, és 8 órában dolgozom, de nem szeretném ha problémám adódna. Ezért szeretnék segítséget kapni!
Kész vagyok feladni akár a nyugdíjszerű folyósítást is, de ha nem kell akkor nem szívesen tenném.
Én III. csoportos 67%-ra vagyok leszázalékolva, de most 2009 augusztusig kaptam meg. Számomra fontos a munka megtartása, hogy tudjak hosszútávon dolgozni!!!
De mivel még eddig nem dolgoztam 8 órában. Féltem, ezért most nem voltam képes elárulni, így sikeresen átmentem minden szűrön, de nem garancia még arra, hogy megmaradhatok az állásomban, mindazok ellenére , hogy képes vagyok elvégezni.
Igaz most 2 éve sokat javult az állapotom, hogy kaptam egy inzulinpumpát ami nagyban segít a mindennapokban.
Ha van köztes megoldás az is fontos volna…
Kérlek segíts, mivel nem vagyok tisztába a mai jogszabályokkal.
Előre is köszönöm.
Üdv. MariannJ

nandy # 2008.08.01. 13:35

A rokkantsági nyugdíjra való jogosultság akkor szánik meg, ha
(...)
a nyugdíjas már rendszeresen dolgozik, és a keresete 4 hónap óta lényegesen nem kevesebb annál a keresetnél, amelyet a megrokkanása előtti munkakörében rokkantság nélkül elérhetne.

A 2007. december 31-ét követően megállapított rokkantsági nyugdíjban részesülők esetében,illetve 2009. január 1-jétől valamennyi rokkantsági nyugdíjas esetében a jogosultság megszűnik, ha a nyugdíjas

  • már nem rokkant, vagy
  • kereső tevékenység folytatása esetén a nyugdíjas hat egymást követő hónapra vonatkozó – a személyi jövedelemadóval és az egyéni járulékokkal csökkentett -keresetének havi átlaga meghaladja a rokkantsági nyugdíj alapját képező havi átlagkereset összegének 90 %-át, illetve annak a megállapítást követően a rendszeres nyugdíjemelések mértékével növelt összegét, de legalább a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegét.
nandy # 2008.08.01. 13:40

Bár a munkáltatóddal nem közölted, hogy te rokkantnyugdíjas vagy, de a lebukás veszélye ettől még fennáll. Az APEH felé a munkáltató havonta jelenti a munkavállalók adatait, kifizetett bért stb.

De ami ennél is lényegesebb: életbevágóan fontos lenne, ha a munkatársaid tudnának a betegségedről, és arról, mit kell tenniük, ha te rosszul leszel, elájulsz.
Ha ezzel nincsenek tisztában, könnyen lehet, hogy már a mentő is hiába jön...

Mariann1 # 2008.08.01. 16:02

köszönöm nandy a segírségedet, de ezzel már csak megerősítetted bennem a döntést, hogy vissza adom a rokkanságit, de tudom,hogy ezzel még nincs lezárva ez az ügy!
A munkáltatóm tudja, hogy inzulinos cukros vagyok, csak a leszázalékolásomról nem tud, de jobb is ha nem tud róla, mert 100%, hogy vissza mondom minnél hamarabb! Nem szeretném megütni a bokám!
Sajnos ma a törvény nem a becsületesek védelmére szolgál, hanem a kijátszók ellen.
18 éve inzulinos vagyok, és még ha rá is vagyok szorulva nem tudok mást tenni.
Meg szeretném mutatni a nagy világnak, és megamnak is , hogy érek annyit mint bárki más, bár igaz nagyobb áldozatokat kell hoznom, még sokszor a maradék egésszségem is fel kell áldoznom...

GasparicsA # 2008.08.01. 19:24

Sziasztok!
Amit válaszoltatok nekem a névre szóló utazási csekkre, arra csak az a válaszom, hogy mindenhol megvannak a kiskapuk, úgy gondolom, hogy mindent ki lehet játszani, csak akarni kell és kell még egy fél hozzá.
De azért köszönöm a válaszotokat.

nandy # 2008.08.01. 22:33

Mariann:

ez igaz rád?

a nyugdíjas már rendszeresen dolgozik, és a keresete 4 hónap óta lényegesen nem kevesebb annál a keresetnél, amelyet a megrokkanása előtti munkakörében rokkantság nélkül elérhetne.

Mert akkor valóban vissza kell mondanod, egyébként viszont nem.
És ha csak pl. 2 hónapja dolgozol ott, akkor még jár a rokk. ny.

A munkáltatódnak pedig célszerű lenne elmondani az egészet, lehet, hogy még valamilyen kedvezményt is kap, amiért megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat.(?) ez a téma már nagyon távol áll tőlem.

Mariann1 # 2008.08.02. 10:06

Nandy!
Köszönöm a válaszodat, és ujból segítséget jelent, mivel nem lényegesen haladja meg a megrokkanás előtti keresetemet. Mindettől én még ugyan úgy jogosult vagyok a rokkantságit tekintve , mert az állapotom végleges , és nem is fog javulni számottevően! De mivel rokkantként nem kapok munkát muszáj vagyok komoly erőfeszítéseket megtenni, ahozz, hogy a társadalomba visszainegrálódhassak.
Még nagyon fiatal vagyok(32 éves), és fontos a megélhetés! Szeretnék dolgozni, de sajnois azt tapasztalom, hogy a mai törvények, nem a segítségre szolgálnának, hanem azok ellen irányul akik ki szeretnék játszani a saját céljaik elérésére(pl.leszázalékolás megvásárlása stb.),ezért nem olyan egyszerü a megoldás megtalálni.
A munkáltatómat tekintve pedig, ha nem rehabilitáltként foglalkoztt, és nincs akreditálva, akkor nem tud megfelelni a pályázati feltételnek, akkor annyit tud tenni, hogy vagy csökkentett óraszámban foglalkoztat(ez kevesebb fizettéssel jár), vagy felmond, de ezt nagyon nem szeretném.-eddigi ismereteim szerint.
Ha valaki ezekre vonatkozó törvényeket tud, és segítene, nagyon megköszönöm, és nagyon-nagyon fontos volna számomra.
Üdv:Mariann

nandy # 2008.08.02. 12:24

Félreértettél.

Nem azt írtam, hogy lényegesen nem haladja meg.
Hanem azt, hogy lényegesen nem kevesebb.

Ez kb. azt jelenti, hogy ha a megrokkanás előtt volt kb. 50 ezer a kereseted, most pedig 48 ezer, akkor az lényegesen nem kevesebb, tehát nem leszel jogosult a rokkantnyugdíjra.

nani05 # 2008.09.03. 05:29

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy a cégnél ahol dolgozom, elcseszték (állítólag programhiba miatt) az adózást. Januártól, fél éven keresztül kevesebb adót vontak a dolgozóktól és miután rájöttek a hibára, most mindenkitől a 1,5-szeresét vonják. Ez jogos, legális?! Ha, nem, mit lehet tenni?

Sücy # 2008.09.03. 06:03

Szerintem jogos, ha nem éri el a bruttód 30%-át a fizetési többlet. Azt a pénzt már korábban megkaptad...

butyiba # 2008.09.03. 06:57

Tisztelt fórumozók,

Egy olyan kérdéssel fordulok a hozzáértőkhöz, hogy egy cégnél dolgoznak szervízmérnökök akiknek a feladata Magyarország egész területén különböző berendezések telepítése, szervizelése stb. Ehhez a cég biztosít céges autót saját használattal.
A konkrét kérdés az az, hogy amikor egy ügyfélhez utaznak pl Debrecenbe akkor az utazási idő otthonról az ügyfélig és az ügyféltől otthonra vissza utazási időnek kell minősíteni vagy munkaidőnek ?
Az Mt 105 paragrafusa nem egyértelmű számomra.
Ez azért érdekes mert pl az utazásra fordított idő kb 6 óra ( 3 oda és 3 vissza ) a helyszínen eltöltött munkaidő mondjuk 8 óra és ekkor 14 órát "dolgozott" a cég számára.

1. eset
Nincs túlóra mert 8 órát dolgozott és a 6 óra utazás az alapbér 40 százalékával lesz kifizetve.
2. eset
14 óra munkaidőt kell számolni így a 6 óra túlórának minősül és 150 százalékkal kell számolni.

Köszi

Kacsa11 # 2008.09.03. 08:06

Kedves butyiba,

a kérdés megvàlaszolàsàhoz nem àrtana ismerni néhàny részletet a munkaszerzödésböl.

erösen kétlem, hogy kiküldetés keretében végeznék ezt a tipusú munkàt, ezért az MT 105 irrelevàns.

nem inkàbb készenléti jellegü a munkakör?

butyiba # 2008.09.03. 14:15

Közben a magyarorszag.hu-n a következőt találtam
"Viszont nem minősül kiküldetésnek, ha a munkavállaló a munkáját - a munka természetéből eredően - szokásosan telephelyen kívül végzi, mint pl. az ács, a kőműves, a vízszerelő stb."
Jelen esetben pl bankautomaták jevítása esetén a helyszínre való utazást céges gépkocsival milyen módon kell elszámolni utazási időnek vagy "rendes" munkaidőnek ami beleszámít ha van túlóra ( pl lásd előző hozzászólás ).
A szerződésben annyi van, hogy a munkavégzés helye egész Magyarországra kiterjed.

Kacsa11 # 2008.09.03. 14:31

Kedves butyiba,

a munkavégzés helye helyett inkàbb azt nézd meg mit ir a szerzödés a munkakörröl és a munkaidöröl...

lehet, hogy egyik sem az àltalad leirt esetekböl...

klasszis # 2008.09.03. 15:19

Kedves nani05!

"Sajnos" jogos. Vagy most rendezik (rendezi a program) az eddig felgyűlt adóhátralékod, vagy jövőre az adóbevallásnál kell azt egy összegben visszafizetned. Véleményem szerint jobban jársz, ha részletével levonogatják tőled év végéig, és nem egy nagyobb összeget kell majd fizetned. Egyébként megteheted, hogy azt választod, hogy te majd egy összegben, jövőre kifizeted, és jelenlegi fizetésed nem csökkenjen (ez "csak" program háttérbeállítás kérdése), akkor nyilatkoznod kell erről írásban, kérvényezned kell.

seza # 2008.09.26. 14:14

Sziasztok nagy kérdésel fordulok hozzátok. Én 1 bizonyos cégnél dolgozom és a szerzödésmeben amit alá irtam belépésnél több müszakos munkarendröl ír. Lassan fél éve csak éjszakai beosztás kapok ami engem igazábol már nagyon zavar.Ez ügyben milyen lépést tudok tenni a cég felé hogy ez az állapot megváltozzon. Mert valahol ugy érzem hogy a cégem szerzödés szegést követ el ezzel mert a szerzödésben foglalt több müszakos munkarendet nem tartja be .... Ez ügyben kérek segitséget mihamarabbi választ nagyon köszönöm.

huntamas # 2008.09.29. 08:13

Sziasztok!

Életemben először voltam elszenvedője annak a szomorú eseménynek amikor a munkáltató

csoportos létszámcsökkentést hajt végre. A létszámcsökkentés váratlanul és rendkívül gyorsan

egyik napról a másikra -mindenféle előzetes beharangozás nélkül- lezajlott. A munkaszerződés

felmondása kizárólag a munkáltató részéről volt kezdeményezve azaz rendes felmondás

kategóriába esett. Itt kell megemlítenem azt,hogy egy kölcsönbeadó cég alkalmazottai voltunk

határozatlan idejű munkaszerződéssel. Az eset után (kb. egy hónap elteltével) ugyanabba a

munkakörbe,ugyanoda folyamatossan azóta is zajlik a munkaerőtoborzás (sőtt az utolsó munkanapomon is még tanítottam be új alkalmazottakat)! Kérdésem az lenne

ezzel kapcsolatban, hogy lehetséges és egyálltalán miért van erre lehetőségük csak ilyen

egyszerűen a munkaadóknak? Mennyit ér ezek után a munkaszerződés tartalmilag, jogilag és

emberileg?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.29. 09:43

A felmondás közlése óta eltelt 30 nap?

huntamas # 2008.09.29. 10:12

Eltelt. Sajnos azt az időszakot ami utána következett az új munkahely keresésével töltöttem el. Két hétig voltam munkanélküli összessen. Viszont még most is félve gondolok az ilyen elbánásmódokra. Vajon az embernek rettegve kell nap mint nap bejárnia dolgozni a munkahelyére? Egy hónap múlva úgyis ismét toborozhatnak ugyanarra az állásra, ugyanabba munkakörbe? Egy-két hónapra felvesznek ismét dolgozókat, betanítsák őket majd létszámleépítésre hivatkozva kirúgják őket. Poénból azért elmentem ismét a jelentkezés után. A felvételi elbeszélgetéskor kiderült,hogy már dolgoztam náluk, majdnem azt vágták a pofámba, hogy mit keresek itt ismét... A munkámmal mindig mindenki elégedett volt, soha nem kaptam semmiféle fegyelmit vagy igazolatlanul nem hiányoztam. A jelenlegi munkahelyemen is aktuális téma a létszámcsökkentés. Ezért is érdeklődök, a téma igencsak foglalkoztat.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.29. 10:23

30 napon belül lehetett volna keresetet benyújtani a munkaügyi bíróságon, kérve a felmondás jogellenességének megállapítását, és a jogkövetkezmények alkalmazását.

A kölcsönzött munkaerő védelme ugyan gyengébb, de a rendes felmondást velük szemben is indokolni kell, az indoklásnak valósnak és okszerűnek kell lennie.

Egyjogász # 2008.09.29. 10:43

Azt nézd meg még a felmondásban, hogy ott szerepel-e a 30 napos perindítási határidőről a kioktatás.

Ha nem (ami gyakran előfordul), akkor a joggyakorlat szerint a 3 éves elévülési időn belül megindíthatja a munkáltató a pert.

De javaslom, ha így is lenne, fordulj ügyvédhez, most már a munkavállalóknak is pénzbe kerül a munkáltató elleni megalapozatlan pereskedés.