munka törvénykönyve


elpedro # 2012.06.05. 09:03

Nem találok a szerződésben semmi ilyet.csak hogy a munkaügyi kérdések változásairól a HR hirdetőtáblán hirdetnek róla.De ott sosincs kiirva semmi.

pazs # 2012.06.05. 08:12

Bele van írva a munkaszerződésedbe.

elpedro # 2012.06.05. 07:56

és azt honnan is lehet megtudni ?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.05. 07:07

Még mindig kérdés, hogy munkaidőkeretben dolgoztok-e, ha igen, milyen időtartamban.

elpedro # 2012.06.05. 05:03

Jó reggelt!
úgy tudomnem folyamatos hanem 3 műszakos rendben járunk.Volt már rá példa hogy folyamatos 12 órába kellett menni pár hónapig de most nem.remélem megfelelő a válaszom.előre is köszönöm a megfejtést.
Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.04. 09:29

Hadd ne kelljen megint végigzongorázni. Szóval: van-e munkaidőkeret, ha van milyen időtartamú; esetleg folyamatos üzemmódban működik a munkáltató?

elpedro # 2012.06.04. 07:32

Tisztelt fórumozók!

Egy olyan talányra szeretnék választ találni ami esetleg itt megoldható.
Arról lenne szó hogy 3 műszakos munkarendbe járok dolgozni.Az éjjeles műszakot vasárnap kezdjük.Első kérdés ez lehetséges e.
A második pedig a nemrég eltelt pünkösd vasárnapra vonatkozik.Amit mivel mi akkor kezdenénk az éjjeles műszakot nem volt lehetséges.De a munkáltatónk kitalálta csütörtök este hogy azt nekünk péntek éjjel kötelező ledolgozni.Holott kedden mikor kezdtük az éjjeles műszakot azt mondták kifizetik mindkét ünnepnapot.Lehetséges e ez a munkanap áthelyezés ilyen formában.
Segitségüket előre is köszönöm.
Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.31. 16:23

Jó kedvemben találsz, nincs ellenemre egy kis rejtvényfejtés. Rendben, tehát készenléti jellegű munkakör (ami nem azonos a készenléttel, amit korábban emlegettél). Így valóban lehet a heti munkaidő akár 60 óra is. Nektek csak ötven.
A tizenegy óra viszont továbbra is rejtély. A legvalószínűbb, hogy a Mt. 123. § (1) bekezdéséről van szó, amely szerint „a munkavállaló részére a napi munkájának befejezése és a másnapi munkakezdés között legalább tizenegy óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani. Ettől eltérően osztott napi munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló esetében legalább nyolc óra egybefüggő pihenőidő biztosítandó”.
Ennek nincs köze a készenléti jellegű munkakörödhöz, ez egy általános szabály. A pihenőidő "ledolgozásáról természetesen szó sem lehet - de majdnem egészen biztos vagyok benne, hogy nálatok sem ez történik.
Egy a lényeg: a három hónap átlagában a heti munkaidőd meghaladja-e a 60 órát. (Továbbá, hogy megvannak-e a pihenőnapok, a munkaközi szünetek stb.)

Ja, és a beosztást legalább hét nappal korábban, legalább egy hétre kell közölni a munkavállalóval. Az nem megy, hogy aznap szólnak, hogy "ma tovább maradsz". Illetve mehet az is, de az akkor is túlóra, ha egyébként a heti hatvanas átlagba belefér.

:):) # 2012.05.31. 12:19

idézem :a munkáltató a teljes munkaidőt alapul véve 3 havi munkaidőkeret alkalmazása mellett foglalkoztatja mukavállalót eltérő munkarendben,készenléti jellegű munkakörben
a munkaválalló munka ideje : heti 50 óra
a munkaidő 7.30.-18.10-ig tart
nem tudom egyszerűbben leírni :A készenléti idő alatt végzett munka miatt kiadott 11 órás pihenőidőt,le kell dogozni. vagyis munkaidő után kell maradni 2 óra hosszákat vagy hétvégén bemenni addig míg a 11 óra le nincs dogozva

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.31. 11:11

A heti ötven óra munkaidő? Nem lehet. 40. De én munkaidőkeretet kérdeztem, hogy van? Feltételezem, igen. Ha van, akkor milyen hosszú. Egyáltalán mit értesz azon, hogy "ledolgoztatni a pihenőidőt"? Mert ez egy-egyben abszurd. Nyilván rosszul fogalmazol.

:):) # 2012.05.31. 10:30

heti 50 óra,készenléti keret 168 óra

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.31. 10:25

Ez ugyanaz, amit elsőre mondtál, a kérdéseim közül meg egyre sem válaszoltál. Pedig nem kíváncsiságból tettem fel őket.

:):) # 2012.05.31. 10:13

tehát : temetői munkáról van szó ahol készenlét van ,ha elhunyt szállitás van ez idő alatt akkor max 11 óra pihenő idő jár.ezt ki is adják, hiszen kötelező . amit nem értek ,hogy miért kell ledolgozni

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.31. 10:05

A kérdésnek ebben a formában sok értelme nincs. Adj konkrét tényállást! Munkaidőkeretben dolgoztok-e, aha igen, milyen időtartamú, pontosan mi is történt? És a kérdés maga sem jó, azt mondd, mi a konkrét problémád: mit akar a munkavállaló, ami neked nem tetszik.

:):) # 2012.05.31. 10:00

Tisztelt Fórumozók !
Kérdésem : A készenléti idő alatt végzett munka miatt kiadott 11 órás pihenőidőt a munkáltató ledolgoztathatja e ? esetleg valami jogszabály ami erre vonatkozik?
A válaszokat előre is köszönöm !
Andrea :)

kismami1 # 2012.05.29. 08:32

Kedves Kovács Béla Sándor!

A cikk szerintem sem a legjobb, néha talán kicsit ellent is mond saját magának, de van benne egy ilyen mondat:
"Az állásfoglalásból pedig kiderült: a kismamák tényleg elbocsáthatók lesznek nyártól, ha a gyermek hároméves kora előtt mennek vissza dolgozni, és ha nem tudnak nekik megfelelő munkát ajánlani."

De az számomra nem derül ki, hogy ez rendes vagy rendkívüli felmondásnak minősül (mivel utána meg már az azonnali hatályú felmondásról ír)

Sajnos nem vagyok tisztában minden jogi fogalommal, azt tudom hogy végkielégítés és felmondási idő csak a rendes felmondásnál jár.

Ezért fordultam ide, mert itt jogászok, ügyvédek vannak, akik talán már "kivesézték" az új MT-t.
Mert nagyon érdekelne hogy akkor most köteles vissza venni, vagy nem (erre az első kérdésem után választ is kaptam).
A csoportos leépítést pedig azért kevertem ide, mert az lesz nemsokára a cégünknél, tehát ha visszavesznek, akkor ez a veszély még fenyegethet. És ennél sem tudom hogy van a védettség.

Elnézést ha értetlennek tűnök, nem vagyok jogász, közgazdász vagyok, elég sok törvény értelmezésében otthon vagyok, de az új MT kicsit kifogott rajtam. Főleg a linkelt, és ehhez hasonló cikkek miatt, amik elbizonytalanítják az embert.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.29. 08:11

Bocsánat, de milyen kérdés ez? Mikor járna még végkielégítés és felmentési idő, ha nem rendes felmondás esetén?! (Ne keverjük ide a csoportos létszámleépítést, az nem egy sui generis munkaviszony megszüntetési mód - nagyjából annyit jelent, hogy egy munkáltató rövid időn belül sok több munkavállalója munkaviszonyát szünteti meg.)

(Még a linkelt - kissé rosszindulatú és nagyon hangulatkeltő - cikknek a leadje is azt mondja, hogy "rendes felmondással". Ebből hogy jön ki az az olvasat, hogy "nem köteles visszavenni"?)

kismami1 # 2012.05.29. 07:37

Bocsánat a chrisnemeth is én vagyok, csak valami technikai ok miatt nem engedett be a másikkal.

kismami1 # 2012.05.29. 07:24

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm szépen a választ! Most kicsit összezavarodtam. Azt hogy nem köteles visszavenni a munkáltató, több babás fórumon olvastam (mivel ott mindenki írogat mindent, inkább ide fordultam segítségért), többek között ezt a linket láttam több helyen:
http://www.femina.hu/…gis_elveszik
Persze tudom, nem ilyeneket, hanem a jogszabályt kéne olvasni, de annak értelmezésében nem vagyok túl jó.

Nagyjából azt is tudom mi a rendes felmondás, de azt nem hogy például a csoportos leépítés beletartozik?

A felmondási idővel, végkielégítéssel kapcsolatban arra voltam kíváncsi, hogy elvileg jár-e, kiszámolni ki tudom. 16 év folyamatos munkaviszonyom van ugyanannál a cégnél (első munkahelyem), csak GYED-en voltam 2 évet, illetve vagyok most is.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.29. 07:04

A gyerekgondozás céljából biztosított fizetés nélküli szabadságot a munkavállaló akkor szakítja meg, amikor akarja. (Bár valóban be kell jelentenie legalább 30 nappal korábban.) A fizetés nélküli szabadságát megszakító munkavállalót a munkáltató köteles a munkaszerződés szerint foglalkoztatni. Ahogy most is.
Más kérdés, hogy megszűnik a három évesnél fiatalabb gyermeket nevelő - de fizetés nélküli szabadságot igénybe nem vevő - munkavállaló rendes felmondással szembeni védelme. De te nem ezt kérdezted.

Ahhoz, hogy mennyi a felmondási időd és végkielégítésed - ha jár - semmiféle adatot nem adtál meg.

chrisnemeth # 2012.05.29. 06:36

Mit tudok rosszul? Nincs ilyen az új MT-ben?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.28. 20:35

Rosszul tudod. Az átmeneti szabályozás viszont még nem ismert.

chrisnemeth # 2012.05.28. 19:01

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg GYED-en vagyok (7 hónapos babával), de úgy néz ki munkába kell állnom sajnos anyagi okok miatt.
Úgy tudom július 1-től nem köteles visszavenni a munkahely ha pl. megszűnt a munkakör és nem tud végzettségnek megfelelőt felajánlani.
Kérdésem az lenne hogy ha június közepén bejelentem (ahogy a törvény előírja, 30 nappal korábban) hogy július 15-étől megszakítom a fizetés nélküli szabadságot, kiveszem a fizetett szabadságaimat, és ezután állnék munkába, akkor rám már az új Munka Törvénykönyve szerinti szabályozás vonatkozik, és elküldhetnek, vagy pedig még a régi, és kötelesek visszavenni?
Amennyiben az új, úgy jár felmentési idő és végkielégítés is?
Közalkalmazottként dolgozok, nem tudom van-e, lesz-e más szabályozás a Közalkalmazotti Törvény szerint.

pazs # 2012.05.21. 13:28

Márpedig itt csak a jogi lehetőségekről tudunk információt adni, de ha valamiért azzal nem élnek, akkor megáll a tudományunk.

Boszi123 # 2012.05.21. 13:24

Köszönöm a választ.A probléma ott van ,hogy a munkáltató ugy csinálja,hogy papir szerint minden rendben van.Ha panaszt teszünk tudni fogja ki ill. kik tették a panaszt és akkor azokat kirugja.Ez pedig a mostani helyzetben......