munka törvénykönyve


tudor # 2008.06.04. 11:05

Sziasztok !

A segítségeteket szeretném kérni. A portásainkat szeretnénk készenléti jellegű munkakörbe átminősíteni.

A Mt. 117. §. (1) bekezdés k. pontja így fogalmazza meg a készenléti jellegű munkakört :

"k) készenléti jellegű munkakör : az olyan munkakör, amelyben
ka) a munkakörbe tartozó feladatok jellegéből adódóan -hosszabb időszak alapulvételével - a rendes munkaidő legalább egyharmadában nincs munkavégzés, és a munkával nem töltött időt a munkavállaló pihenéssel töltheti, vagy
kb) a munkavégzés - különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel - a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár."

A jogalkotó a két feltétel együttes meglétét írja elő.

Mit kell érteni azon, hogy a munkával nem töltött időt pihenéssel töltheti ? Ez alatt alvást kell érteni, vagy pl. olvashat, rádiózhat, rejtvényt fejthet ?
Mezőgazdasái cég vagyunk. Az éjszakai őrök járőröznek, a portások a sorompót kezelik és a gépjármű forgalmat adminisztrálják. A magtári portásaink egyben mérlegelők is, de az aratási kampányhónapok kivételével szinte csak a takarmányszállító 3 járművünk mérlegelését végzik.

Most szeretnénk bevezetni a munkaidőkeret alkalmazását és 12 órában szeretnénk őket foglalkoztatni törvényes keretek között !!!

Köszönettel Tudor

spongas # 2008.06.04. 11:40

Szisztok!

Szeretnék érdeklődni, hogy egy konyhai kisegítőt, aki 13-15 órát dolgozik mennyi (perc) pihenő illeti meg a munkaidő alatt?
Nyáron átlag 31fokos meleg van a konyhában!

Előre is köszönöm!!!

tesis # 2008.06.11. 12:57

Tisztelt Fórum!

A következő problémában szeretnék segítséget.
Főállású tanár vagyok, és a nyáron szeretnék a feleségem cégénél munkát vállalni.
A kérdésem, hogyan legcélszerűbb megoldani a foglalkoztatásomat.
Köszönettel
PAPA

tesis # 2008.06.11. 12:57

Tisztelt Fórum!

A következő problémában szeretnék segítséget.
Főállású tanár vagyok, és a nyáron szeretnék a feleségem cégénél munkát vállalni.
A kérdésem, hogyan legcélszerűbb megoldani a foglalkoztatásomat.
Köszönettel
PAPA

_Wasp_ # 2008.06.11. 13:25

Szerintem azért nincs válasz, mert nem értjük mi a kérdés.

Válasz lehet pl. a "határozott idejű szerződéssel", stb.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

tudor # 2008.06.11. 13:57

Kedves Wasp !

Akkor ezek szerint azért nem kapok választ a kérdesemre, mert nem érti senki, hogy mit is szeretnék kérdezni ?

Pedig nagyon égető lenne a válasz, mert a munkaügyi tanácsadónk szerint a 12 órában foglalkoztatott portásoknak fekhelyet kellene biztosítanunk, úgymond a készenléti időre (a munkával nem töltött időre). „A munkával nem töltött időt pihenéssel töltheti.” Ezek szerint akár aludhat is ? Ha viszont aludhat, akkor akár haza is mehet nem ?
A saját munkaügyisünk ezért nem minősíti át a portásainkat készenléti jellegű munkakörbe.

Megköszönném, ha valaki bővebb felvilágosítást adna mielőbb !

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.11. 14:04

Igaza van.

Egyjogász # 2008.06.11. 22:02

Már bocs, de ha nektek van saját munkaügyi tanácsadótok és saját munkaügyisetek, akkor miért nem nekik hisztek, miért nem tőlük kértek állásfoglalást? Felelősséggel ugyanis ők járhatnak el a cég vonatkozásában munkaügyi kérdésekben.

Minden tiszteletem a Fórumé, de azt hiszem, ha én odamennék a munkaügyi vezetőnkhöz, hogy ugyan a te felelősséged egy ügy rendezése, de inkább úgy járj el, ahogy az Interneten "Jóskapista346" hozzászóló mondja, azt hiszem furcsán nézne rám.

tudor # 2008.06.12. 10:55

Köszönöm a válaszokat.

Munkaügyi tanácsadónk csak 2 hónapja van és elég lassan döcög a cég munkaidőkeretre történő átállítása. A munkaügyisünk egy régi bútordarab, aki a maga módján intézi is a cég ügyeit.
A legutóbbi 5-6 évvel ezelőtti munkaügyi ellenőrzés óta annyi történt, hogy a munkaügyi szerződéseinkbe bele írta, hogy mennyi az éves munkaidőkeretünk. (Mindenki napi 8 órában dolgozik.) A munkaidőkeret bevezetése szerinte csak ennyi. A dolgozókkal, vezetőkkel nem lett megértetve, ismertetve, hogy ez mit jelent.
Az idén újra kaptunk egy ellenőrzést, majd persze büntetést is. Mezőgazdasági cég vagyunk és az ellenőr sem buta, tudja, hogy a mezőgazdaságban vannak kampányidőszakok, amikor a traktorosok, kombájnosok stb. nem 8 órát dolgoznak. (Sorolhatnám még a szabálytalanságokat.) Sajnos nem vagyok jogász, mégis nekem kellett meggyőznöm a főnökömet arról, hogy mi is az a munkaidőkeret és miért jó az, ha bevezetjük.
A portásaink jelenleg 12 órában tartózkodnak a munkahelyükön, majd másnap szabad. Tehát két hét alatt dolgoznak 7 napot. És a két portás mellé még váltó portás is kell, ha szabadságra akarnak menni.
A cél lényegében nem a létszám csökkentésen van, csak az ésszerű munkaerő kihasználáson és főként a jogszerű alkalmazáson.
Az egyik megoldás lehetett volna, ha készenléti jellegű munkakörré minősítjük a portás munkakört. Ehhez ugye ezek szerint ágyat kell biztosítani. (A főnököm ebbe biztos, hogy nem megy bele.)
Az eddiginél jobb megoldás lehet talán, ha 4 x 10 órát dolgoznak hetente + napi 1 óra pihenő idő. Így napi 11 órát tartózkodik mind az éjszakai portás, mind a nappali portás a munkahelyén. A fennmaradó 2 órát pedig megpróbáljuk valahogy megoldani.

tudor # 2008.06.12. 11:13

Összesen 6 egymástól többségében kilométerekre távol eső un. önelszámoló egységünk van. 15-16 dolgozó szabályos foglalkoztatásáról lenne szó. Lehet, hogy megérné meggygőzni a főnökömet, az ágyak rendszeresítéséről.

Az előzőekhez még talán csak annyit, hogy a munkaügyisünk felesége is portás. Eddig heti átlag 3,5 napot dolgozott, ha készenléti jellegűvé minősíthetnénk a munkakörét, akkor akár ugye 5 napot is dolgozhatna...?!
A plusz portások helyett megérné ágyat beszerezni, de a létszámcsökkentés nem célunk. (Tartanunk kell az állományi létszámot a pályázataink miatt.)

Én csak a Jogszerű és ésszerű megoldásokat keresem a magam módján.

Ennyit a mentségemre, és mégegyszer köszönöm a válaszokat.

kaali # 2008.06.12. 19:33

jesszusom, de bonyolult így! Pedig megpróbáltam követni. Mégis ésszerűnek tűnik, amit írtál

Joco... # 2008.06.24. 12:57

Üdv mindenkinek.
Elnézést, hogy beleírok más témájába, de lenne egy kérdésem ami miatt nem akartam új témát nyitni.
Közös megegyezéssel megszünt a munkaviszonyom és még nem kaptam meg a papirokat, a tb-s kiskönyvemet sem.Amíg ezeket nem kapom meg addig nem tudnak felvenni az új munkahelyemre. Meddig tarthatják vissza ezeket a papírokat?
2008.06.13-án szünt meg a munkaviszony.
Köszönöm.

Egyjogász # 2008.06.24. 13:19

Semeddig, a papírokat legkésőbb június 18-ig ki kellett volna adniuk, menj be, és követeld, hogy azonnal adják ki. Ha nem teszik meg, irány a munkaügyi felügyelőség, ahol tegyél bejelentést a munkáltató kötelezettségszegésére vonatkozóan.

"A munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat. Ha a munkaviszony

  1. a próbaidő alatt azonnali hatállyal,
  2. rendkívüli felmondással,
  3. azonnali hatályú közös megegyezéssel,
  4. a 94. §-ban foglalt lehetőség alkalmazásával, vagy
  5. a 101. § (1)-(2) bekezdése szerint

szűnik meg, a munkáltató legkésőbb a jognyilatkozat közlésétől, illetve a megállapodás megkötésétől számított harmadik munkanapon, egyébként legkésőbb az utolsó munkában töltött napon köteles a kifizetésről és az igazolások kiadásáról gondoskodni."

Joco... # 2008.06.24. 13:30

Állami cégnél is így működik? A büntetés-végrehajtástól szereltem le.

Twodoor # 2008.06.24. 17:00

Nekem az lenne a problémám, hogy pár napja kerültem oda egy kft-hez. Minimálbérre lettem bejelentve. Most fogom még csak az első fizetésemet megkapni, de a munkáltató az én fizetésemből akarja a járulékokat levonni. Azt mondta, hogy kb olyan 40e forint lenne. Megteheti azt, hogy az én fizetésemből vonja még le azt, ami az ő kötelessége lenne? A törvénykönyvben nem találtam erre megoldást.

sinus69 # 2008.06.24. 18:53

Nem!!!
Az Mt-ben azért nem találtál erre megoldást, mert egyértelmű, hogy a te bruttó béredből levont járulékok utáni nettó kereseted teljes egészében a tied. Vannak még ilyen inkorrekt munkáltatók??? Azonnal válts munkahelyet, szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.24. 21:15

Nono. A munkavállalót terhelő járulékokat - és a személyi jövedelemadó előlegét - természetesen a bérből kel levonni.

Mártii # 2008.06.25. 07:47

Tisztelt Szakértők!
Egy érdekes esetben szeretném segítségüket kérni.
Cégünk anyagi nehézségei miatt a munkabéreket nem tudjuk kifizetni hó 10.-ig, csak következő hónap első hetében. Így a bérkifizetés 1 hónap "csúszásban" van, ami miatt kaptunk egy munkaügyi ellenőrzést. A cég vezetője az újabb ellenőrzések kivédésére a cég ügyvédjével elkészíttetett egy új munkaszerződést, melyben a fizetésre vonatkozóan a következő található:
"..a mvállaló havi bruttó munkabére..Ft. A munkáltató a munkabért forintban köteles kifizetni a tárgyhónapot követő hónap 10.napjáig. A felek-figyelemmel a Mtv.155.§(1)bek.második fordulatában foglaltakra-megállapodnak abban, hogy a fenti határidő esetleges késedelme nem minősül szerződésszegésnek, figyelemmel a munkáltató tevékenységéből eredően a bevételek nem tervezhető realizálására."
Az új munkaszerződéseket július 1.-ei dátummal adjuk ki a dolgozóknak. Kérdéseim a következők:
1.Jogilag megállja-e a helyét ez az új munkaszerződés, mert szerintünk a bekezdés sem jó, amire hivatkozik az ügyvéd.
2. A dolgozók követelhetik-e ezek után 10-ig a fizetésüket vagy teljesen jogos lesz, ha nem fizet időben?
3. Főnökünk azt gondolja, az újabb ellenőrzés esetén kivédi a nem fizetés miatti büntetéseket.
Válaszukat előre is megköszönve: Mártii

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.25. 08:01

Nem védi ki - még a késedelmi kamatot se. Mindössze arra jó, hogy nem alapoz meg a késedelem rendkívüli felmondást. (Amit szerintem amúgy sem alapozna meg.)

esztus84 # 2008.06.25. 08:14

Egy ilyen hírdetést találtam az imént:

http://www.expressz.hu/…6,423,7.html

Mit lehetne tenni az ilyen munkáltatókkal?

esztus84 # 2008.06.25. 08:17

Egy ilyen hírdetést találtam az imént:

Megbízható titkárnőt keresünk!

Apróhirdetés részletei
Régió: Budapest, XI. kerület
Beosztás:

ügyintéző
Iskolai végzettség szintje:

középfokú végzettség
További részletek: Word , Excel , Internet
Apróhirdetés szövege

Vezető rendezvénytechnikai cég megbízható, ügyintéző-titkárnőt keres. Bp.XI.-kerületi irodába teljes munkaidőre, Nem teljesen sex mentes munka.
Fényképes önéletrajzot, fizetés igény megjelöléssel az alábbi e-mail címre várjuk: titkarnotkeresunk@citromail.hu

Mit lehetne tenni az ilyen munkáltatókkal???

Enteki # 2008.06.25. 09:33

Nem menni hozzájuk dolgozni...

gyzsm # 2008.06.25. 10:01

Kedves Fórumozók!

Szakszervezeti titkár vagyok és egy tagunk hozzám fordult segítségért. Én utánanéztem a dolognak, de szeretném a ti segítségeteket is kérni. Kérem azokat, akik munkajogban jártasak, vagy volt hasonló esetük, írják le a véleményüket és a megoldási lehetőségeket.

A helyzet a következő:

Van egy bölcsőde, ahol gondozónőket alkalmaznak közalkalmazotti jogviszonyban. A státuszban határozatlan idejű kinevezéssel van egy nő, akinek nincs képesítése, jelenleg középiskolába jár, tehát még ezután fog érettségizni, ami előfeltétele a képesítéshez szükséges oktatásban való részvételnek.
Van egy másik nő, aki határozott idejű kinevezéssel dolgozik (gyeses helyen) és most szerezte meg a képesítését.

Szerintetek kié a határozatlan idejű státusz?

the big cat # 2008.06.25. 10:17

Akinek a szerződésben az van: "határozatlan idejű".

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.25. 12:21

:)
Illetve a bölcsődéé.