Munkajogi kérdések.

Hase # 2017.02.03. 16:48

Kedves Fórumtársak, Szakértők!

Kerestem a kérdésemre vonatkozó választ a témákban, de sajnos nem találtam meg választ, ezért kérném a segítségeteket.

Adott egy határozott idejű szerződés 3 hónapra. Majd a megszűnését követő napon újraszerződés újabb 3 hónapra. Ez lassan 1 éve megy. Mivel a munkáltató azt állítja, hogy "próbaidő" illetve a 3 hónapos szabadság kiadási védelem miatt nem jár szabadság, sem annak megváltása, ezért a kérdés a következő lenne:
Jogos-e, hogy nem adtak ki egyetlen nap szabadságot sem a múlt évben, illetve ezt a január havi bérrel sem fizették meg?
Jár-e rendkívüli szabadság, ha alapos okkal kéri a munkavállaló a fent leírt szerződési feltételekkel? Vagy, ha van hasonló ideillő fogalom, amivel fizetett szabadságot vehet ki a munkavállaló?
Normális-e, amennyiben minden újrakötésnél újabb, a szerződés teljes tartamára próbaidőt kötnek ki, és lehet-e ez a munkáltató magyarázata a ki nem adott szabadságokra?

Előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.03. 14:49

(A munkaköri leírást a munkáltató egyoldalúan módosíthatja.)

zsokka # 2017.02.03. 14:48

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm a gyors válaszod!
Igen, szerződésben is, valamint a munkaköri leírásban is szerepel.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.03. 14:40

A szerződésben van, hogy kötetlen a munkaidőd? Akkor azt nem lehet egyoldalúan módosítani.

zsokka # 2017.02.03. 13:29

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!

Az lenne a kérdésem, hogy határozott idejű munkaszerződés esetén a kötetlen munkaidő beosztást egyoldalú írásbeli utasítással módosíthatja-e a munkáltató kötött munkarendre?

Köszönöm előre is!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.02. 17:28

Már eddig is érdemben segítettek neked - csak nem érted.

Majlés # 2017.02.02. 17:04

Nem ez volt a kérdés ....
Egyébként:
Imádom az ilyen "mindent ,de semmit se tudó embereket!
Továbbiakban levegőnek nézlek .... majd csak jön valaki aki érdemben segíteni is tud ,és nem piszkálódni ilyen rossz-szájízt gerjesztve saját ,és mások szájában

alfateam # 2017.02.02. 16:55

jó, ha te a saját ügyedet így kezeled, akkor semmit

Majlés # 2017.02.02. 16:39

jó, nem fizet! Mit tegyek?

alfateam # 2017.02.02. 16:22

Neked kettő van, nekem négy de ez magánügy.

Írj levelet a munkáltatódnak írd le az összeget amivel tartozik és ha nem fizet akkor kérdezz mit tegyél...

Majlés # 2017.02.02. 16:13

Üdvözletem!

Olyan problémám adódott , hogy tegnap kénytelen voltam a munkahelyemen felmondani!
A következő volt az oka :
A főnököm nem volt hajlandó kifizetni a túlóráimat azzal az indokkal , hogy januárban 5 nap szabadságom volt beírva(leállás miatt jan 9-én kezdtünk)
Mondván , hogy Én ezzel váltottam ki a tartozást (a 5 napot!)
Mondom ez nem így volt megbeszélve majd sarkon fordult és elment!
Oké! Ma bementem a papírokért és látom nincsen rajta a fizetésipapíron a túlórám: jó ezt nem írom alá... erre kitört belőle a dühroham .. mondom neki ha nem fizeti ki feljelentem valamelyik szervnél ,erre még pipásabb lett majd elhajtott !
Ma délben átutalta a fizetésnek nevezendő 143ezer forintot amiből hiányzik a túlórám !
Azt még el kell mondanom , hogy a múlthónapban (januárban) volt adóhátralékom amit letisztáztunk a NAV-val amit vissza is utaltak a munkahelyemre 44ezer forint ! Nos.. ezt az összeget sem kaptam meg !

Ilyenkor hova tudok fordulni esetleg valami írásbeli formában kérjem a volt munkáltatómtól ezeket az összegeket vagy fel kell jelentenem?

Köszönettel 2 gyerekes családapa!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.02. 12:06

Ezt neked konkrét munkakör nélkül senki meg nem mondja.
De ha csak az a kérdés, akkor alapbért egyoldalúan nem lehet csökkenteni - a tiédet nem is csökkentették -, a munkakörváltozásba pedig beleegyeztél.

Urbane # 2017.02.02. 09:01

Tisztelt Szakértő !

A következő kérdései lennének :

1. 10 éve dolgozom ugyanazon a munkahelyen s ugyanabban a munkakörben. Az eddigi órabérem mindig az aktuális garantált szakmai bérminimum volt, illetve a tavalyi évben " kicsivel " több . A múlt héten aláírtam egy munkaszerződés módosítást miszerint megváltoztatták a munkakörömet és az alapbéremet . A béremelést kaptam ugyan, de ez így sem éri el az eddigi " megszokott rutin szerint " általam elvárt 2017-es szakmai bérminimumot . Az új Munkaköri leírásom szerint a munkaköröm betöltéséhez szükséges alapképzettség 8 általánosra változott . Kérdésem az lenne, hogy jogszerű volt-e a cég részéről ez a változtatás, ha most is ugyanazt a munkát végzem mint eddig 10 évig ? A munkáltató válasza szerint ez a munka eddig sem igényelt szakképzettséget ...
  2. A Munkaköri leírás - jogszerűen - nem tartalmazza a munkakör FEOR számát . Az idén kiadott, a tavalyi évről szóló adóigazoláson viszont szerepel . 7341 -es azaz " elvileg " szakképzettséget igényel . Kérdésem az lenne, hogy a jelenlegi állás szerint szakképzettséget nem igénylő munkát végzek így a FEOR számnak is meg kell-e változnia ?
  3. A cégnél " újonnan " kialakuló munkaköröknél olyan dolgozók kaptak szakmai bért akik eddig nem kapták, de az új vezetés szerint az ő új munkakörük - ami ugye a régi, csak új néven - miatt meg kell nekik adni . Viszont az iskolai végzettségük miatt elvileg - nincs középfokú végzettség - ill. szerintem ez nem járt volna . Ez jogszerű ?

Előre is köszönöm válaszukat !

Immaculata # 2017.02.02. 08:44

különösen...

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.02. 08:41

Mindenféle határidőre vonatkozik az (pl. az azonnali hatályú felmondás 15 napos határidejére is).
De azt mondod, a próbaidő a 26. § alá tartozik. Igen, lehet. (Különösen, hogy ObudaFan is azt mondja ;) )

Immaculata # 2017.02.02. 07:45

A próbaidő egy időtartam, pld. 3 hónap, ezért az utolsó nap a következő hónappal induló napot megelőző nap.

Amit beidéztél, az a teljesítési határidőre vonatkozik.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.01. 22:38

Azért megindokolhatnád. Úgy érted, nem kell rá alkalmazni az Mt. 25. § (3)-(4)-et?

ObudaFan # 2017.02.01. 22:09

Ha nov. 23. volt az első napja, akkor feb. 22. az utolsó szerintem (nem értve egyet KBS lenti véleményével).

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.01. 20:53

Nem olvastál vissza egy sort se, ugye?

Arachnid # 2017.02.01. 20:24

Tisztelt Szakértö!

Próbaidövel kapcsolatos kérdésem lenne. Nov. 23-án kezdödött a 3 hónapos próbaidö.
Mivel a munkaszerzödésben nincs kikötve ennek as utolsó napja, ezért érdekelne, hogy ilyenkor általában melyik napot tekintjük as utolsónak.

A választ elöre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.01. 20:17

Nem. Úgy kell számolni, mint 4 órás esetén.

luxa # 2017.02.01. 19:03

Tisztelt Szakértők és Hozzáértők!

Az lenne a kérdésem, hogy egy 4 órás munkaviszony esetén a felmondási idő letöltését ugyanúgy kell értelmezni, mint a 8 órásnál?

Tehát a felmondási idő letöltése, a bennmaradt szabadságok letöltését ugyanúgy kell számolni a napokban, mint a 8 órás munkaviszony esetében?

Köszönöm szépen a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.01. 15:51

Szerintem 3-a. De nagyon is lehetséges olyan értelmezés, amely szerint 4-e. Konkrét ügyben még nem találkoztam a problémával, és felületes kereséssel elvi döntést sem találtam.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.01. 14:39

Másodikán biztosan nem jár le a két hónap, hiszen a munkaviszony 3-án kezdődött. A legszigorúbban véve is harmadikán kezdődhet a számítás, és akkor az utolsó nap is harmadika.
De ha azt vesszük, hogy a határidő kezdőnapja a számításra okot adó eseményt követő nap, akkor 4-e lesz a kezdőnap és így az utolsó nap is.

Egyszerű ez: aki akar, mondjon fel másodikán, és akkor vita se lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.02.01. 13:52

a munkavállaló számára nincs lehetőség felmondani határozott idejű szerződést
A munkáltató számára sincs.