Munkajogi kérdések.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.06. 11:09

A munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése esetén nincs felmondási idő, nem is értelmezhető rá ez a fogalom.

Különben is ki mondta, hogy belemennek egy közös megegyezésbe?

Amúgy meg munkáltatói jogutódlás esetén sem lehet egyoldalúan módosítani a munkaszerződést. A munkáltató - még ha jogutód is - nincs abban a helyzetben, hogy új szerződést ajánlgasson, hiszen nemhogy új szerződésre, de még csak módosításra sincs szükség. (Nem beszélve arról, hogy ha jól értem a tényállást, akkor még jogutódlás sincs, nem is változott a munkáltató személye.)

kail # 2018.12.06. 14:59

Tisztelt Forumozók,

2018. október 18-án munkába menet balesetet szenvedtem. A hó végéig szabadságot vettem ki, majd november 5-től táppénzre mentem. (Jelenleg is azon vagyok.)Az lenne a kérdésem, hogy mi van november 1-4 napokkal.Tb nem fog fizetni, mert orvosi papír 5-től szól. Munkaszüneti napokra semmi nem jár? Vagy a munkáltató mégis kellene, hogy fizessen?
Az orvosi igazolásokat egyébként azonnal leadtam munkahelyen, hogy minél hamarabb továbbítsák tb felé, de ahogy megtudtam, ez nem történt meg. Sajnos, erre talán csak ma kerül sor (betegszabadságot számoltak nekem először, holott itt rögtön táppénz van). Szerintem a baleseti jegyzőkönyv is csak ma készült, gondolom visszadátumozva.
Kinek milyen tapasztalata van, milyen gyorsan fizet a tb a papírok leadásától számítva? A határozatot nekem vagy a munkáltatónak küldik ki? Menetközben érdeklődhetek a tb-nél, hol tart az ügy? És ha igen, mire tudok hivatkozni? A munkáltató, amint beküldi a papírokat, kap valamilyen ügyszámot?
Bocsi a sok kérdést, de utoljára GYED,GYES alkalmával volt dolgom ilyenekkel, ez pedig nem most volt.
Előre is köszönöm a segítséget!

Allon # 2018.12.06. 16:20

Tisztelt Fórumozók!
2 hete felmondtam a munkahelyemen, ahol kijelentették, elutalták a járandóságaimat, és néhány napja (5 nap helyett) értesítettek, hogy menjek be a kilépő papírjaimért. Én személyes akadályoztatásomra hivatkozva kértem, hogy postázzák ki lakcímemre. Ők ezt konkrétan azzal az indokkal tagadták meg, hogy nem látják ki írja alá. Tudomásom szerint jogom CAN kérni, hogy postázzák részemre az iratokat. Kérném szíves segítségüket, hogy jól tudom, hogy a postázás is opció, illetve ezt hivatalosan is megírnám a munkáltatónak, csak nem tudom, hogy pontosan milyen jogszabályra hivatkozhatok levelemben?
Szíves válaszukat köszönöm!

drbjozsef # 2018.12.07. 05:40

Allon,

Nincs konkrét passzus magára a postázásra.

2012. évi I. törvény a Munka törvénykönyvéről
80§ (2) A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

Több nincs. De elég egységes a joggyakorlat abban, hogy a "ki kell adni" szókapcsolat azt jelenti, hogy személyesen, ha bemegy a dolgozó, de ha nem, akkor mivel ki KELL adni, ezért ha nem jön be, tértivevényes levéllel fel kell adni a címére. Ez esetben a tértivevény maga helyettesíti az átvétel aláírását.

Luca1234 # 2018.12.09. 08:47

Tisztelt Fórumozók!

Ez év májusában helyezkedtem el egy vállalatnál, azonban a fizetett szabadságaimat csak részben tudtam kivenni mert a vezetőm csak részben engedélyezte sürgős feladatokra való hivatkozással.
Az általam vezetett és havonta leadott jelenléti íven a ténylegesen kivett szabadságaim szerepelnek, azonban a havi bérjegyzékeken ettől eltérő számú szabadságos napok kerülnek feltűntetésre.
Van olyan hónap amikor egyáltalán nem vettem igénybe ténylegesen fizetett szabadságot ezt a leadott jelenléti ív is így tükrözi, mégis a bérjegyzékre 5 nap fizetett szabadság került.
A jelenléti ív egy excel táblázat amit nem nyomtatunk ki és nem írunk alá, egyszerűen email-en elküldjük a közvetlen felettesnek.
Összesen 12 nap fizetett szabadság került úgy a bérjegyzékeimen feltűntetésre, hogy azokat ténylegesen nem vettem igénybe és azok a jelenléti íven sincsenek rajta.
A szabadságok engedélyeztetése email-en történik, csak azokról van email-em amiket előtte szóban engedélyeztett a vezetőm.

Mielőtt bármit lépek az ügyben szeretnék tanácsot kérni azzal kapcsolatosan, hogy milyen formában illetve milyen tartalommal lépjek fel a közvetlen felettesem felé?
Illetve szeretném megtudni, hogy ez a fajta munkáltató magatartás elegendő indok e egy azonnali felmondásra?

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.09. 09:14

Mit szeretnél?

Luca1234 # 2018.12.09. 09:42

Alapvetően azt szerettem volna, hogy ha már a szabadságaimat nem tudtam kivenni, akkor legalább fizessék ki. Viszont mivel meg lett hamisítva a bérjegyzék és papíron időarányosan ki lett adva a szabadság, hivatalosan erre úgy gondolom már nincs lehetőségem.
Ezért az a kérdésem, hogy ez a helyzet kellően megalapozza-e az azonnali felmondásomat?

Zezike # 2018.12.09. 10:01

Üdvözlöm

Cégünkben (KFT) az alkalmazott Kft-t hozott létre,
és a számlákat a saját cégének állítatta ki.
Rengeteg volt a kifizetni való anyagszámla amelyet ő vásárolt, de be nem jött pénz, így rövid nyomozás után kiderült.
Ő a mai napig ezt nem hozta nyilvánosságra..mi a leggyorsabb teendő, illetve a cégnek okozott többmilliós kárt hogyan tudjuk a leggyorsabban visszafizettetni vele ?
A cég hírnevét is rontotta a rengeteg felszólítás miatt.
Sajnos sok céges adat az ő kezében is van, árajánlat adás, kapcsolattartás stb, ezért tudta ezt megtenni.

Segítségét előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.09. 10:59

akkor legalább fizessék ki.
Na, azt pont nem lehet! (Csak ha megszűnne a munkaviszony.)
Mit szeretnél ennek tudatában?

ez a helyzet kellően megalapozza-e az azonnali felmondásomat?
Ugyan!

Luca1234 # 2018.12.09. 13:06

Tekintettel arra, hogy a munkáltatóm meghamísítja a káromra a szabadságos nyilvántartást, a lehető leghamarabb szeretnék felmondani és eljönni onnan úgy, hogy a felmondási időt se kelljen letölteni. Ezt szeretném elérni, lehetséges-e és milyen módon?
Ugyanis azzal, hogy az általam ki nem vett szabadságokat kiírták cc. 500eft-al károsítottak meg, mert sem a családommal nem voltam, sem a felmondás esetén nem jutok már hozzá a szabadságok értékéhez.

wers # 2018.12.09. 14:48

Összesen 12 nap fizetett szabadság került úgy a bérjegyzékeimen feltűntetésre, hogy azokat ténylegesen nem vettem igénybe és azok a jelenléti íven sincsenek rajta.

szerény véleményem szerint a jelenléti ív a munkavállaló aláírásával érvényes

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.09. 14:57

Hagyd. Egy újabb kérdező, aki jobba tudja, és aki juszt se hagyja, hogy segítsenek neki.

Luca1234 # 2018.12.09. 15:14

Nagyon szépen köszönöm az egzakt válaszokat. Sokban előre lendítette az helyzetem megoldását! További szép napot!

Petra13 # 2018.12.09. 20:44

Tisztelt Fórumozók!
A munkaügyi központ által támogatott vagyok. 6 hónapja dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, december 15-ig kapják a támogatást. Utána úgy tudom, kötelesek alkalmazni. Az egyik kérdésem az lenne, hogy meddig kell nekik alkalmazni.
A másik: ha előbb találok másik munkahelyet, akkor felmondhatok-e, vagy ki kell várnom a szerződés végét.
A munkakörülmények elég rosszak, nem szeretnék itt mardni, csak amíg muszály.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.10. 06:17

Neked csak a felmondási időre muszáj.

gyene.m # 2018.12.10. 11:43

Üdvözlök mindenkit!

2019 áprilisában megyek öregségi nyugdíjba 64 évesen.
Jelenleg alkalmazottként dolgozom szociális szférában.
Kérdésem:

• Jár-e nekem a sétáló, felmentési idő?
  • Van-e lehetőségem a felmondás idejére mentesülni a munka alól, és kapom-e az átlagkeresetem.?

Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2018.12.10. 13:19

A felmentési idő felére jár a mentesítés, nem az egészre.

gyene.m # 2018.12.10. 14:18

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Köszönöm az előző válaszát, de nem világos.
2019 április 7-én megyek öregségi nyugdíjba. Alapítvány a munkáltatóm. Alkalmazottként dolgozom a szociális szférában. Felmondási idő 30 nap.
Úgy tudom, hogy a fele, 15 nap a felmentési idő.
Kérdésem abból adódik, hogy nem világos...

• Ha a munkáltató mond fel, akkor a felmentési idő 30 nap.
  • Ha a dolgozó mond fel, akkor a fele, 15 nap.
  • Közös megegyezéssel?
  • Mikor kezdődik a felmentési idő? Esetemben április 7 előtt?
  • Tehát, előtte ki kell venni a szabadságot és a felmentési idő napjait?

Köszönöm a válaszát!

ObudaFan # 2018.12.10. 14:52

Tehát akkor nem közalkalmazotti jogviszonyról, hanem munkaviszonyról van szó.

A felmondási idő harminc nap.
A munkáltató felmondása esetén a felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

1. három év után öt nappal,
  2. öt év után tizenöt nappal,
  3. nyolc év után húsz nappal,
  4. tíz év után huszonöt nappal,
  5. tizenöt év után harminc nappal,
  6. tizennyolc év után negyven nappal,
  7. húsz év után hatvan nappal

meghosszabbodik.

A munkáltató felmondása esetén köteles a munkavállalót - legalább a felmondási idő felére - a munkavégzés alól felmenteni. A töredéknapot egész napként kell figyelembe venni.

A munkavállaló felmondása esetén nincs felmentési idő.

A szabadságot a fentiek mellett kell kiadni.

Zezike # 2018.12.11. 13:32

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Nagyon várom mielőbbi tanácsát a leírt problémával kapcsolatban.

Köszönöm szépen

László33 # 2018.12.14. 15:57

Tisztelt Ügyvéd Úr!

2019 januárban közös megegyezéssel meg fog szűnni a munkaviszonyom a jelenlegi munkahelyemen.
A 2018-as prémiumot a cég nem akarja kifizetni, mivel a munkaviszony megszüntetéséről szóló dokumentum 2018 októberben került aláírásra, ez az én kezdeményezésemre történt, ill. a belső szabályzat szerint "a tárgyévben a munkavállaló/munkáltató általi felmondás esetén nem jár a prémium".
Kérdésem, hogy jár-e a prémium, jogos e a cég érvelése.

Köszönettel
László

wers # 2018.12.14. 16:10

Ez a ti megállapodásotok, "belső" szabályozás. Neked kell tudni, mi áll benne.

Lyonee # 2018.12.14. 16:28

A közös megegyezés nem felmondás! Sem munkáltatói, sem munkavállalói.

wers # 2018.12.15. 06:06

Lyonee, igazad van, de nem teljesen tiszta, hogy ez mi is volt, közös megegyezés, vagy felmondás a munkavállaló részéről... (gyanítom inkább ez) meg van valami egyéb szabály, amit nem ismerünk. Kicsit ködös a tényállás.

László33 # 2018.12.15. 07:05

A papíron ez áll: munkaviszony megszüntetése közös megegyezéssel.
Megállapodtunk, hogy mikor szerelek le a cégtől és aláírtuk.
Én úgy gondolom, hogy ez nem felmondás. A céges szabályzatban pedig a lenti idézett szöveg van, nincs mélyebben taglalva.
De ezek szerint a közös megállapodást is tekintheti felmondásnak?