Közfoglalkoztatás

viktorred # 2011.07.25. 10:17

Tisztelt Fórumozó Társak.

Most olvasgattam a 2011.évi CVI törvény, a közfoglalkoztatásról és a csatl. törvények módosításáról. A 14 §(2) szerintem csúnya hibát rejt.
Ebben a §-ban az Flt.54.§ (10) illeszt be,mely szerint a munkavállaló köteles elfogadni a felajánlott lehetőséget, ha az az Flt.25.§-nak megfelelő. A közfoglalkoztatás esetében akkor is "megfelelő" az állás, ha ugyan több órára van a lakhelytől,de a munkáltató elhelyezést, tisztálkodást, étkezést stb biztosít. Erről már sokat hallhattunk, de a megfogalmazás szerint az állás kimondottan akkor megfelelő, ha nagyon messze van.
Kimaradt egy "is" vagy egy "nem" szócska. Tehát akkor is megfelelő, ha... vagy a "meghaladja" helyett "nem haladja meg" kellett volna. Szerintem!

Ilyenkor mit csinál a jogalkalmazó??? :-))

A közfoglalkoztatási jogviszony keretében történõ foglalkoztatás esetében a munkahely AKKOR MEGFELELŐ,
ha a munkavégzés helye és a közfoglalkoztatott lakóhelye között naponta történõ oda- és visszautazás ideje
tömegközlekedési eszközzel

1. a három órát, illetve tíz éven aluli gyermeket nevelõ nõ és tíz éven aluli gyermeket egyedül nevelõ férfi álláskeresõ

esetében a két órát meghaladja, és a munkavégzés helyére és onnan a közfoglalkoztatott lakóhelyére történõ
térítésmentes szállításról, vagy

1. a négy órát meghaladja, és a munkavégzés helyétõl számított 20 km-es távolságon belül az illetékes és megyei

kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve által kiadott engedélynek megfelelõ térítésmentes
elhelyezésrõl, tisztálkodási és étkezési lehetõségrõl
a foglalkoztató gondoskodik.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.07.25. 10:26

Nem szép, de azért érthető, senkinek nem fog gondot okozni az alkalmazása. Bár ez lenne a legnagyobb kodifikációs hiba.

Skyboy # 2012.07.23. 15:29

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen jogszabályok érvényesek a közfoglalkoztatásban dolgozó munkavállalókra?
A munka törvénykönyve meghatározza a minimálbér fogalmát. A 298/2011 (XII. 22.) kormányrendelet pedig meghatározza a minimálbér összegét...
A közmunkaprogramban dolgozó munkavállaló teljes munkaidőben van foglalkoztatva; kollektív szerződéssel; és minden feltétellel, mely teljes értékű munkavállalóvá teszi. Ugyanakkor a megállapított minimálbért nem kapja meg. Miért?

A válaszukat megköszönve maradok tisztelettel:
Skyboy!

cyrano12 # 2013.06.05. 16:30

Tisztelt Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. Városunkban a legtöbb ember közfoglalkoztatás keretében dolgozik (hála Istennek én nem). Két munkaadó van, az önkormányzat és a vízügy. Esetemben a vízüggyel kapcsolatban vannak gondok. A dolgozók naponta oda-vissza cirka 50 km-t bicikliznek a munkavégzés helyére. Ott kiadnak nekik fejenként 250 m-nyi kaszálást, holott hivatalosan fejenként 50 m a teljesítendő naponta. Plusz pénzt persze a 100%-on felüli teljesítményért nem kapnak. A "főnök úr" munkaidőben a saját földjén kapáltat a munkásokkal, a saját téli tűzifáját vágatja velük, etc. Mindez persze ár-és belvízvédelmi munkaként van elkönyvelve. A munkások nem mernek panaszkodni, nyilatkozni, aki pedig nem ott dolgozik, az nem foglalkozik a dologgal, így a "főnök úr" zavartalanul szipojozza folyamatosan a dolgozókat. Selejtes munkaruházatot kapnak, például olyan esőkabátot, mely egy közelmúltban a munkásokat elkapó jeges eső alkalmával szó szerint cafatokra szakadt mindenkin. Nos segítsenek, mit, és hogyan lehetne lépni? Hogyan lehetne ezt a "kedves" "főnök urat" valahogyan lebuktatni, elbocsájttatni? Válaszokat előre is hálásan köszönöm, több vízügyes közmunkás nevében.

végrehajtó1 # 2013.06.05. 17:13

Fényképezni,fényképezni.
Feljelentést írni az ügyészségre,kormányhivatalnak,munkaügyi központnak.

cyrano12 # 2013.06.05. 17:18

Feljelentésnél a munkások nem mernének hozzászólni, mert fenyegetik őket az elbocsájtással. A fényképet valahogyan biztosan ki tudná magyarázni a "főnök úr". Valami olyasmi kellene, hogy a munkaügytől vagy a vízügytől valaki(k) csinálnának egy ellenőrzést. Vagy egy meghallgatást, amiről a "főnök úr" nem tud, vagyis ő előtte nem lenne nyilvános. Rettegnek az elbocsájtástól. Azért köszönöm ezt a választ is. Őszintén.

végrehajtó1 # 2013.06.05. 18:06

Csak neked tudná kimagyarázni.A nyomozóhatóság nem olyan naív.
Névtelenül kell feljelenteni.

WWallace # 2013.06.05. 18:21

Skyboy,

a közfoglalkoztatásra a a 2011. évi CVI. törvény vonatkozik. Ennek értelmében (2. § (4) bek.) a közfoglalkoztatottat megillető munkabér összege megegyezik a teljesítményhez kötött tevékenységek kivételével a közfoglalkoztatási bérrel, a legalább középfokú iskolai végzettséget, szakképesítést igénylő munkakör betöltése esetén a közfoglalkoztatási garantált bérrel. Az 53. § felhatalmazása alapján pedig a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér a 170/2011. (VIII.24.) Korm. rendeletben került megállapításra.

cyrano12 # 2013.06.05. 18:33

Tegyük fel ha én írnék egy feljelentést, ahhoz lehetne csatolni fényképet vagy esetleg videót, hangfelvételt? Mert tudomásom szerint ezeket nem veszik figyelembe ha "rejtve" lettek készítve... és pontosan hová kellene küldenem ezt a feljelentést? Köszönöm a választ s a biztatást.

végrehajtó1 # 2013.06.05. 18:39

Írtam hogy hova.Guglizd le a lakóhelyed szerinti címeket.(ügyészség,kormányhivatal,munkaügyi központ.)

WWallace # 2013.06.05. 19:00

Bizonyítékként egy büntetőeljárásban valóban nem épp nyerő egy rejtett kamerás felvétel. Azonban egy munkavédelmi ellenőrzésre vagy valami más hatósági eljárásra esetleg alapot adhat.

cyrano12 # 2013.06.05. 19:23

Köszönöm még egyszer.

Nordzso # 2013.11.09. 10:01

üdvözlöm.én jelenleg a vizügynél dolgozom közfoglalkoztatás keretein bellül.2013nov hónaptól 4-6órában dolgoztathatnak tudomásom szerint ellenben itt 8órában dolgoztatnak bennünket ez törvényes? és még egy kérdés akaratom ellenére beirtak egy tanfolyamra amihez be kell járnom a városba 1 hónapig és persze csak 70% téritik a költségnek.kérdem én köteles vagyok a saját pénzemen azért utazni hogy egy segédgátor tanfolyamot elvégezzek amit az égvilágon seholnem használhatok és a 49.000 ft-os fizetésemből én finanszirozzam az utazást.azt mondják ha nem vállalom nem vesznek vissza pedig ilyent nem tehetnek tudomásom szerint.köszönöm a választ elöre is.

tobar # 2014.05.08. 19:02

Tisztelt fórumozók!

Alap szitu: május 1-4-ig regisztrált munkanélküli voltam. Május 5.-től van szerződésem közfoglalkoztatottként.
Május 10.-e munkanap(ez ugye a május 2.-i pihenőnap ledolgozása).
Kérdésem a következő: melyik az a januárban hozott rendelet ami kimondja hogy a május 2.-i pihenőnapot 10.-én le kell dolgoznom ha nem voltam állományban??? Van valaki aki számomra érthető módon ezt elmagyarázza????

Köszönöm!

Lyonee # 2014.05.08. 23:41

Nincs semmilyen ledolgozás!
Május 12 munkanap, május 2 pedig pihenőnap. Ennyi az egész.

csemigabi # 2014.09.22. 06:42

Tisztelt Fórumozók!

Egy közmunkásnak lehet másodállása, úgy, mint más dolgozónak? Lehet pl önkormányzati képviselő?

Köszönöm előre is a választ!

mokuskerek # 2016.03.31. 06:30

Tisztelt hozzáértők! Az egyik ismerősöm közfoglalkoztatottként dolgozik a bevándorlási hivatalnál, egy menekülteket befogadó állomáson. 2hónapja 1 éves határozott idejű közfoglakozotti szerződést kapott,tehát még 10 hónap hátravan. Most közölték vele, hogy a befogadó állomás rövidesen bezárják és így nem lesz tovább szükség a munkájára. Közös megegyezéssel akarják megszüntetni a közfoglalkoztatottak munkaviszonyát. Ezt Ő természetesen nem szeretné. Milyen lehetőségei vannak? Előre is köszönöm a hazzáértők válaszát.

mokuskerek # 2016.03.31. 06:49

Ez kimaradt. Nem most kezdett itt dolgozni. Előtte 1/2 éves határozott idejű szerződéssel volt, amikor az lejárt azt hosszabitották még 1 évvel.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.31. 07:21

Lehet pl önkormányzati képviselő?
Az nem állás. (Másodállás meg már rég nincs.. Párhuzamos munkaviszonyok vannak - akárhány.)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.31. 07:22

Milyen lehetőségei vannak?
Nem egyezik bele, és kész.

mokuskerek # 2016.03.31. 07:38

Köszönöm megtisztelő javaslatát.

blahone # 2016.12.02. 19:07

Tisztelt Szakértők!

Aki közfoglalkoztatott, és napi rendes 8 órás munkarendben dolgozik, az dolgozhat olyan beosztás szerint, amelynél a munkaidő délután 1 órakor kezdődik, és esre 9 órakor ér véget? Vagy mondjuk délben kezd, és este 8 órakor megy haza? Erre vonatkozó rendelkezést sajnos sehol sem találtam.
Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Disu40 # 2017.03.29. 12:34

Tisztelt szakértő.

Jelenleg munkanélküli vagyok. Az történt hogy Március 8.-tól kiközvetítettek közmunkára az önkormányzathoz 1 évre. 8.-án 9.-én, és 10.-én megjelentem a munka helyemen. 11-12 hétvége. 13.-án sajnos össze férhetetlenség miatt, reggel bejelentettem a felmondásomat a felettesemnél, hogy nem jövök tovább dolgozni. Az a problémám, hogy 13.-ig nem írtam alá semilyen munkaszerződést az önkormányzatnál. Rá 3 nappal 16.-án kiküldtek nekem egy KÖZFOGLALKOZTATÁSI JOGVISZONY MEGSZÜNTETŐ szerződést. A kérdésem az lenne hogy, FOGLALKOZTATÁSI SZERZŐDÉST amit nem írtam alá, az érvényes-e? Aláíratlan szerződésnek van-e érvényessége, amire kikűldték a megszüntetőt? Mai napon 29-én ki postáztak egy MÓDOSÍTOTT KÖZFOGLALKOZTATÁSI JOGVISZONY MEGSZÜNTETÉSE nevezésű okiratot, melyben az áll: Munkáltatói azonnali hatályú felmondással megszüntetem! Ezzel nem értek egyet, mert én jeleztem 13.-án a felettesemnek hogy Nem vállalom tovább a munkát. Szeretném ha meg írná, hogy érvényes-e, a Munkaszerződésem az aláírásom nélkül, és jogos-e az? hogy ők szüntették meg azonnali hatállyal a munkámat, miközben én szüntettem meg.

Előre is megköszönöm szíves együttműködését.

kultkozfog # 2017.07.09. 07:30

Tisztelt Szakértők!
Közfoglalkoztatott vagyok . Pályázati munkában segítettem egy cégnek amiért fizetni szeretnének nekem. Adószámos magánszemélyként adhatok e számlát, kell e mellé valamilyen szerződést kötnöm, hova kell bejelentenem, milyen összeget kaphatok maximum egy napra. Ha más pályázatban is szeretnének tőlem foglalkozást kérni havi egy alkalommal lehetséges e közfoglalkoztatottként? Lehetek e egyáltalán adószámos magánszemély közfoglalkoztatottként?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.03.05. 11:08

Mégis, mi bajod lehetne belőle?