40 év munkaviszony után nyugdíj

Marzi # 2010.11.20. 10:15

Nandy!

Nekem is van egy sanda gyanúm, hogy arra fölfelé bőkezűbben bánik az állam a dolgozóival, de egy kis vidéki önkormányzatnál nincs erre pénz, hidd el! Semmi plusz, csak amit a törvény kötelezően előír. Lassan már arra sem futja. Jövőre megint kevesebb állami támogatást kapunk az oktatásra, és ez így megy már évek óta. Szerintem van még fél évünk, és fizetésképtelenek leszünk.

Marzi # 2010.11.20. 10:51

Veci!
Persze, hogy mindenhol nehéz manapság! És jogos, hogy mindenki a saját helyzete szerint érez most. Én elfogadom, hogy sokan örülnek a törvénynek, de elfogadom azt is, ha valaki úgy érzi, átverték, hazudtak neki, vagy ha úgy érzi, igazságtalan a készülő törvénymódosítás.
Meg kell, hogy mondjam, én nem csalódtam a Fideszben. Én nem csalódott vagyok, én fel vagyok háborodva!

lenolaj1 # 2010.11.20. 11:03

Igen Veci, valami "csavarra" számítani lehetett, sajnos.
Ezzel kapcsolatban egy régi klasszikus jut eszembe:
A hír:
Moszkvában Volvókat osztogatnak (40 éves szolgidővel a nők 2011.01.01-től nyugdíjba mehetnek)
A helyesbítés:
Szibériában Volgákat fosztogatnak. (40 év munkaviszonnyal, ki tudja mikortól, mert hogy hol van még a szavazás, aztán a jogerőre emelkedés?! és lehet, hogy nem is mi nők, hanem a férfiak????) na jó, ez rossz vicc volt ...

lájza # 2010.11.20. 11:12

Kedves Marzi!
Mélyen együtt érzek és egyet értek veled a bértáblát illetően, hasonló cipőben járunk. A mostanában még erőteljesebben folytatódó, közszférában történő megszorítások miatt esélyt sem látok arra, hogy a még ledolgozandó 9 évemben bármennyivel is nőhetne a fizetésem, ha nem változtatnak a bértáblán.

Ugyanakkor látom, mennyi pénz megy el a közvetlen közelemben olyan dolgokra, amik egyáltalán nem a köz érdekeit szolgálják, hanem egyesek jogalap nélküli gazdagodását. Ugyanaz megy önkormányzati szinten, mint kormány-szinten. Alapjában véve a bértábla alapján egyenlőek vagyunk, csak éppen egyesek egyenlőbbek.
Nem csodálom, hogy nincs pénz a nyugdíj-kasszában (sem).

Bocs, nem akarom elterelni a témát - csak hát én sem tudok mást tenni, mint elégedetlenkedni a helyzettel és, főleg a be nem tartott választási ígéretekkel.

kissmama # 2010.11.20. 11:14

Marzi!
Teljesen jogos a felháborodásod,mert igaz, hogy az volt az első lépésük,hogy megszavazták a fizetésüket,aztán 0,5%-ot amit elvettek a dolgozóktól azért,hogy a 40éves szolgálati időt ledolgozó nők megkapják és most ezen variálnak már hetek óta hogy azt a pénzt ,hogy csürjék csavarják,hogy mégse kapjuk meg.Ez tényleg felháborító!!!!

Veci # 2010.11.20. 11:18

lenolaj1
Tetszik, amit írtál, nagyon találó a fordítás. :-)

Üdvözlettel Veci

trixa # 2010.11.20. 11:56

Én nagyon gusztustalanak tartom ezt ,hogy a mostani aktív dolgozókkal fizettetik meg a 40 éves munkaviszonnyal rendelkezők nyugdíját.És énekem kifogja megfizetni a nyugdíjamat?? Nekem is van 25 évem 40 éves létemre ,de kíváncsi leszek(ha megélem) nekem mennyi lesz a nyugdíjam??És fizeti e valaki??Nem avval van kifogásom ,hogy nyugdíjba mennek,hanem avval,hogy ne mi fizessük ezt is hanem az állam.És jó lenne ha valaki már azt is meg vizsgálná,hogy az olyan ember aki egy fillér adót ,sztk ,és nyugdíjat nem fizetett ,az mért kap nagyobb nyugdíjat mint én?Ha nekünk kilátástalan a nyugdíj akkor nekik mért nem????Választ várok!! Köszönöm.

mária56 # 2010.11.20. 12:04

Kedves Fórumozó sorstársaim!
Ez a rövid tv.részlet is minket igazol, hogy a jogosultsági feltélek között szerepelni kellene a szakmunkásképzésnek is hisz ez is arra utal, hogy munkát végeztünk. Az 1969. évi VI. törvény kimondta továbbá, hogy a szakmunkástanulót betegség, szülés és elhalálozás esetén a társadalombiztosítási szabályokban meghatározott szolgáltatások illetik meg, üzemi baleset, foglalkozási betegség, illetőleg rokkantság esetén a tanuló a dolgozók társadalombiztosítási nyugdíjáról szóló jogszabályok rendelkezései szerint baleseti járadékra, vagy rokkantsági nyugdíjra jogosult.

Korall54 # 2010.11.20. 12:14

Tudom, nem tartozik ide, de a közalkalmazott és a köztisztviselő nem ugyanaz.(Néha összemossák közszféra címszó alatt.)
A közalkalmazotti bértábla megtekinthető bárki által, persze tudni kell hozzá a végzett tanulmányokat, tudományos fokozatokat, a köztisztviselőit csak hallomásból, ködösítve ismerem, ki tudja, miért. Lehet, hogy én közalkalmazottként, jobb, ha nem is tudom.És még az extrák a köztisztviselőknél.(Lásd: az ONYF-es munkatárs: 100 000 Ft Karácsonyra)

Ha már tisztázni kell a fogalmakat.Elnézést a köztisztviselőktől, nem akarom bántani őket, csak pontosítsunk.

Üdv mindenkinek: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

lájza # 2010.11.20. 12:32

Kedves korall54!

Igazad van, nem ugyanaz a két fogalom és a hozzátartozó bértábla sem.
A köztisztviselői tábla sem titkos, ha szeretnéd látni, itt van (2.sz. melléklet): http://www.kozszolga.hu/…eloi_torveny

Nem akarom kommentálni, annak ellenére, hogy van rálátásom mindkét kategóriára.
Csak annyit jegyeznék meg, hogy a 100.000 forintos karácsonyi ajándék vélhetően kirívó eset manapság, talán nem abból kellene kiindulni.

mária56 # 2010.11.20. 12:43

Kedves Fórumozók!
Arra gondoltam, hogy biztosan nagy érvágás lenne a nemzetgazdasági ágazatnak,ha a szolgálati idő elismerése mellett mehetnének el a nők nyugdíjba. Egy 2004. munkahelyi jelenlét nemek közötti megoszlása szereint,összessen (férfi,nő):

1.)Eü.szociális ellátás 251725 fő
2.)Oktatás 321180 fő
3.) Egyéb szolgáltatás 114742 fő

Csak a nők jelenléte ugyan ebben az évben.
1.)Eü.szociális ellátás 196601 fő
2.)Oktatás 253203 fő
3.)Egyéb szolgáltatás 57828 fő
Szerintem az adatok makukért beszélnek. Ezeken a munkaterületeken, majdnem biztos, hogy zömmel 50-60 év közötti nők dolgoznak, hiszen a fiatalok legtöbbje elmegy dolgozni olyan országba ahol anyagilag elismerik a munkáját ha becsületesen dolgozik.

gariv # 2010.11.20. 13:27

Kedves Mindenki!
Közalkalmazott vagyok, 56 éves és egy kórházban orvosírnok. Főiskolai végzettségem van, nem szakirányú, ezért csupán az érettségit vették figyelembe besorolásomnál. Jelenleg 36 év néhány hónapos szolgálati időm van. A fizetésem brutto 102.500 forint, az netto 78000.- Ft. Nálunk nincs cafeteria. Jövőre az adóváltozások ill. a 0,5 százalékos nyugdíjjárulék emelés miatt még kevesebbet kapok kézhez.
4 gyereket neveltem fel, pontosan nem tudom mennyi időt töltöttem el gyesen, talán kicsivel többet mint 8 év.
Négy gyerekemmel csak hátrányt élveztem (ezért kerültem az eü-be), mert négy kisgyerekkel munkát nem kaptam és ez akkor volt amikor még voltak munkahelyek Mo-n, vagyis a 80-as években. (Gyes alatt költöztünk más városba, ezért kellett munkahelyet változtatnom).
Mivel sem új lakást nem vettünk, nem is építettünk ezért szoc. pol-t sem kaptam. Szép összeget megspórolva a Magyar Államnak.
Tehát a sokgyerekesekről lentebb írtakat kikérném magamnak.
A Fidesz meg épp most hálálja meg, hogy több gyermeket vállaltam.

lájza # 2010.11.20. 13:45

Kedves gariv!

Elképesztő, amit írsz. Ezek után az a véleményem, hogy sokan kussolhatunk.
A lényeg, hogy - abszolút "igazságosan" -a képviselő urak jövő évtől több százezer forinttal többet vihetnek haza nettóban. Lesz olyan, aki több mint félmillióval...
És mindez nem csupán a gyerekkedvezmény miatt!

Ezért nem vehető figyelembe a 40 éves szolgálati idő a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásánál, mert akkor a fentiekre nem futná...
Sorry!

bobane # 2010.11.20. 14:15

http://a-munkaado-lapja.cegnet.hu/…jogviszonyok

"mazsolázgattam":

Biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyok (2006/1 - Társadalombiztosítás)
Biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyok
Hazánkban a társadalombiztosítás kötelező. Aki biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyt létesít, az - akaratától függetlenül - biztosítottá válik, illetve aki biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyban alkalmaz valakit, annak viselnie kell a foglalkoztatók számára előírt valamennyi terhet. Ennek érdekében tekintjük át a biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyokat.
Bármelyik oldalról (akár a munkavállaló szemszögéből, aki biztosítása révén a társadalombiztosítás ellátásaira szerezhet jogosultságot, akár a foglalkoztatóéból, aki számára ez megannyi kötelezettséget jelent) is közelítjük meg ezeket a jogviszonyokat, a biztosítási kötelezettség a társadalombiztosítás kulcsfogalma. Éppen ezért fontos, hogy munkaadóként biztos ismeretekkel rendelkezzünk a biztosítási kötelezettség elbírálásához.

Munkaviszonyban állók
A munkaviszonyban álló dolgozóra - e körbe értve a közszolgálati és közalkalmazotti jogviszonyban, valamint a különböző szolgálati törvények hatálya alá tartozókat, illetve a hivatásos nevelőszülőket, valamint az ösztöndíjas foglalkoztatottat (függetlenül a munkaidőtől és a díjazás mértékétől) a jogviszony tartama alatt - kiterjed a biztosítás.
Amennyiben a munkavállaló díjazása nem éri el a minimálbér összegét, akkor a szerzett szolgálati ideje arányosan csökken.

Szövetkezeti tagok
A szövetkezet tagjára csak akkor terjed ki a biztosítás, ha a tag a szövetkezet tevékenységében munkaviszony vagy vállalkozási jellegű jogviszony keretében személyesen munkát végez. Kivételt képeznek az iskolai szövetkezetek nappali tagozaton tanuló, hallgató tagjai, akikre ebben az esetben sem terjed ki a biztosítás.

Tanulószerződéssel rendelkezők
A tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló - a képzési idő tartama alatt - szintén biztosított.
Itt tehát olyan fiatalokról van szó, akik valamely szakképző iskola diákjai, és megállapodást - a szakképzési törvényben foglaltaknak megfelelő tanulószerződést - kötnek gyakorlati képzésük érdekében egy gazdálkodó szervezettel vagy egyéni vállalkozóval. Ezt a szerződést tehát a tanuló kezdeményezi, az illetékes kamara pedig jóváhagyólag tudomásul veszi.
Amennyiben a megállapodás az iskola és a gazdálkodó szerv között jön létre, vagy a szerződés nem felel meg az említett törvény kritériumainak, akkor e jogviszonyról nem beszélhetünk.

?????????????????????

bobane # 2010.11.20. 14:28

Hátha van benne vmi hasznos is:

http://www.koziranytu.hu/…ormaciok/334

bobane # 2010.11.20. 14:29

bocsi nem akartam ismételni magamat, a "technika ördöge"
:-)

nomono # 2010.11.20. 15:04

úgy emlékszem, hogy amikor fiatalok voltunk, eszünk ágában sem volt felhánytorgatni az akkor nyugdíjba menőknek vagy a már nyugdíjasoknak, hogy mi tartjuk el őket, vagy hogy mi azért fizettük a járulékot, hogy nekik nyugdíjuk legyen
már azért sem, mert akik akkor nyugdíjba mentek a szüleink, nagyszüleink voltak
akik háborognak, azoknak ez nem jut az eszébe???

én is közalkalmazott voltam munkanélküli előtt, szakmai felsőfokú végzettséggel, de le sem merem írni, hogy mennyi volt a bérem, mert úgy érzem, hogy szégyen

vevike # 2010.11.20. 15:31

Kedves Veci!

Bocsi, most léptem be a fórumra, mert dolgoztam. Kérdésedre válaszolva, akkoriban, legalább is úgy emlékszem, hogy a közszolgálati szerveknél dolgozó ügykezelők - adminisztátorok, fizikai alkalmazottak és pl. a honvédségnél polgári ill. kinevezett polgári alkalmazottai közszolgálati jogviszonyban voltak. S 5 ledolgozott év után 1 év plussz szolgálati évet lehetett szerezni így. Az 1992. évi XXIII. törvény (ezt a neten találtam meg) ezeket a jogviszonyokat munkaviszonnyá minősítette, de nem visszamenőlegesen, hanem azt mondta ki, hogy az illetmények, juttatások és "egyéb" jogosultságokat figyelembe véve az érintettek nem kerülhetnek a korábbinál hátrányosabb helyzetbe. Vajon ez az egyéb vonatkozik erre a + évekre. Tulajdonképpen az alap kérdésem az, hogy erre vonatkozóan van-e valahol valamilyen rendelet, hol lehet megtalálni azt a listát, ahol ezek a szervek, beosztások fel vannak sorolva. Annak idején pl. ilyen szerveknek minősültek emlékeim szerint az állami építőipari vállalatok, a vízművek, áramszolgáltatók, stb. Már hosszú évek óta nem az állami szektorban dolgozom, de az új, nőket érintő nyugdíj, ha nem is azonnal, de rövid időn belül érinthet. Jó lenne tudni, hogy mi a helyzet ezekkel az időkkel.

Vevike

lájza # 2010.11.20. 16:54

stelax:

"jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő."

"(A Kormány felhatalmazást kap arra, hogy)
„o) a 18. § (2b)–(2c) bekezdés szerinti, kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyokat”
(rendeletben határozza meg.)"

A kulcs-kifejezés: "kereső tevékenységgel járó...."

Ez jelentheti azt, hogy a ledolgozott szakmunkástanuló évek is idetartoznak, szemben a nappali tagozatos főiskolai tanulmányokkal, amire nem járt díjazás.
A munkanélküli ellátás szintén nem tartozhat ide, hisz az jóindulattal sem nevezhető tevékenységnek, inkább csak fizetett tétlenségnek, aminek senki nem örült.

Kérdés, hogy a Kormány-rendeletben hogy csűrik-csavarják majd ezt is.

gariv # 2010.11.20. 17:05

Az általam előbb leírtakat csak azzal egészíteném ki, hogy a négy gyermekemtől három unokám van és nem tudok a gyerekeimnek segíteni ha vigyázni kell rájuk, ahogy segített nekem anyukám annak idején.
És nem tudok anyukámnak segíteni, akit el kellene vinnem ide-oda, orvoshoz, mert dolgoznom kell!

marcsi1953 # 2010.11.20. 17:19

Minden hírekben bemondják, hogy a 40 évbe nem számít bele a felsőfokú iskola. De a szakmunkásképzőt egyáltalán nem is említik semmilyen formában sem. Akkor most lehet hogy mégis beleszámít?????????

Veci # 2010.11.20. 17:50

vevike
Nem ismerem azt a közszolgálati viszonyt érintő korkedvezményt vagy hasonlót. Szerintem a köztisztviselő jogállásáról szóló törvényt bogarászd át, vagy pl. a település jegyzője hátha tud segíteni.
A tv. módosítás véglege, hatályos állapotát várd meg közben türelemmel, abban benne lesz mit ismernek el biztosítási jogviszonynak a kedvezményes nyugdíjhoz.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.20. 18:01

stelax

A mostani tv. módosítás a munkaviszony miatt kavart meg mindenkit.
A nyugdíj megadóztatása a 2013-tól megállapított nyugdíjaknál gondolom abból adódik, hogy akkor nem nettó jövedelemből számítják a nyugdíjat, hanem bruttóból. Akkor a számítás a tv. 20. §-a szerint lesz, 2012-ig pedig a 12. § szerint:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

20. § (1) Az öregségi nyugdíj összege az elismert szolgálati időtől és a figyelembe vehető havi bruttó átlagkereset összegétől függ. Ezek alapján, ha a biztosított kizárólag a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében fizetett nyugdíjjárulékot, vagy a magánnyugdíjpénztárban az egyéni számláján lévő összeget a Nyugdíjbiztosítási Alaphoz átutalták, az öregségi nyugdíj összege

Megtaláljátok az évenkénti %-os szorzót. Hátha még az egységes 16 %-os szja jót tesz. Ha addig nem változtatják meg.

Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2010.11.20. 18:37

Lányok, tudjátok mit nem értek?
Az új tv.tervezet nem szól arról, hogy az alábbi idézetben említett rendelet mikorra várható.
Mert ugye hiába hoznak egy új törvényt, és meg is szavazzák, ha az abban foglaltak részleteit nem ismerjük. Márpedig hogy mi minősül kereső tevékenységnek, hát az egy sarkalatos pontja az egésznek.
Valaki, aki jobban ismeri a törvénykezési jogrendet tudna erről valamit?

(A Kormány felhatalmazást kap arra, hogy)
„o) a 18. § (2b)–(2c) bekezdés szerinti, kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyokat”
(rendeletben határozza meg.)

Marzi # 2010.11.20. 20:19

Hát, mit mondjak?
A törvény alapján, aki 2013-tól megy nyugdíjba, éhen fog halni, velem együtt!

Hogy 2013-tól változik a nyugdíj kiszámításának módja, az egyben azt is jelenti, hogy sokkal kisebb lesz az induló nyugdíj.
Most az induló nyugdíj 40 év szolgálati idő után a nettó átlagkereset 80 %-a. 2013-tól a bruttó átlagkereset 66 %-a lesz. Ez 8,3 % -kal kevesebb, és ebből jön le még az adó, ami most 16 %.
Találtam egy számszaki példát. Ez alapján, ha a bruttó átlagod minden valorizálással és egyebekkel együtt 200 ezer ft, akkor 40 év szolgálati idővel 144 ezer ft-tal mehetsz most nyugdíjba. 2013-tól ez már csak 132 ezer forint, és ezt csökkenti még az adó.
Jól gondolom?
Ez itt egy reklámszöveg, de érdemes tanulmányozni. Itt vannak a számszaki példák:
http://www.privatnyugdij.hu/…szamitas.php

Stelax és a többiek!
Sajnos szinte soha nem esik szó arról, milyen pozitív hatása lenne a nők korábbi nyugdíjbameneteli lehetőségének az egész társadalomra!
Hogy milyen fontos, hogy legyen egy kisgyerekes családnak nagymamája, vagy az idős szülőknek segítségük öreg napjaikra, de ez ma egy szörnyű világ! Én nem szeretek ebben a világban élni!