40 év munkaviszony után nyugdíj

Gabicsek # 2010.11.20. 20:23

Korkedvezményre jogosító munkakörök jegyzéke, akit érintene:

http://www.apeh.hu/…elleklet.pdf

kissmama # 2010.11.21. 07:17

Ezt találtam!
Így mehetnek nyugdíjba a nők 40 év után
2010. november 20. | 11:40

kissmama # 2010.11.21. 07:19

Pénteki nappal benyújtott a kormány egy olyan törvényjavaslatot, ami az egyes nyugdíjbiztosítási tárgyú és más kapcsolódó törvények módosítását tartalmazza. Számos helyen történik kisebb-nagyobb változás, azonban az egyik legfontosabb, hogy végre látható, hogy miként képzeli el a kormány a nők nyugdíjazását.

A kormányszóvivő szavainak megfelelően öregségi teljes nyugdíjra lesz jogosult lesz az nő életkorától függetlenül, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj-megállapítás időpontjában megszította a keresőképes tevékenységét. A törvény külön nevesíti, hogy mi tartozik bele a jogosultsági időbe: a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, GYED-ben, GYES-ben, GYET-ben eltöltött idővel szerzett szolgálati idő. Teljes nyugdíj csak akkor állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel szerzett szolgálati idő elérte a 32 évet, tehát az egyéb jogviszony maximális 8 év lehet.

A szabályozás tehát más szolgálati időt, mint például a tanulmányi időt, a munkanélküli ellátást és a megállapodás alapján fizetett nyugdíjjárulékot a kedvezményre jogosultság szempontjából nem veszi figyelembe. A kedvezményre jogosultak nyugdíjának összegét az általános szabályok szerint kell kiszámítani, vagyis a nyugdíjszámítás során már minden szolgálati időt figyelembe kell venni. Ez azért lehet fontos, mivel ez alapján csak a kedvezményezettek körének a kiválasztásakor kell a szabályokat figyelembe venni, viszont a nyugdíj kiszámításánál más időt vesznek figyelembe, amibe benne van a tanulmányi idő is. Sőt további kedvezményt jelent az érintett nők számára, hogy a jelenlegi előrehozott, csökkentett összegű előrehozott nyugdíjkonstrukciók továbbra is igénybe vehetők.

A kedvezményes nyugdíjazásnál is érvényesek viszont a nyugdíj melletti munkavégzés korlátozása, tehát ha a bér meghaladja év közben a minimálbér 18-szorosát, akkor az év végéig szüneteltetni kell a nyugdíj kifizetését.

Még kiemelendő a törvényjavaslatból, hogy a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végzők korkedvezményes jogosultsága két évvel meg fog hosszabbodni. Az indoklás alapján azért, mert az új feltételek kidolgozása még nem történt meg, az új munkaköri lista nem született meg. További érdekesség, hogy több olyan részszabály is született, ami a nyilvántartási rendszer megbízhatóságát növeli, ha okokat akarnánk keresni, akkor akár azt is mondhatnánk, hogy erre a jövőben kialakítandó egyéni számlás rendszer kialakításához van szükség.

141715
Előző cikk Következő cikk

kissmama # 2010.11.21. 07:27

Bocsánat! Úgy látom ez ugyan az amit már néztünk.:)

Korall54 # 2010.11.21. 07:46

Marzi

200000 valorizált nettó mögött kb 185-190 ezer nettó fizetés van. Ennek a bruttója kb 300-330 ezer. Ennek vedd a 66%-át, ha a 2013-tól tervezett nyugdíjszámítást nézzük.

Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Korall54 # 2010.11.21. 08:22

Marzi

A belinkelt oldalon van egy kis csúsztatás. Jól nézd meg a táblázatot, észre fogod venni.

A beijesztésre játszik, azért, hogy vedd meg a szakértőtől az ott reklámozott anyagát.

Korábban én már hírleveleket kaptam az úrtól, mert ő maga így gyűjtötte a lehetséges ügyfeleit. Majd, bármit kérdeztem, csak az anyagát ajánlgatta. Egy idő után nem küldött hírlevelet, mert nem vásároltam tőle.

Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Ladányi # 2010.11.21. 08:52

Sziasztok !

Ezért nem tudok én hajnalig elaludni.
Haraszti Miklós Darabbér című könyvét olvastam újra, hogy felidézzem a szakmunkástanuló éveim hangulatát.

Veci! Kösz, sajnos így van az 54-eseknél.
Ugye az biztos, hogy 2013-tól még rosszabbul járunk. Tehát aki már ilyen közel van a célhoz mint én is, hát minden követ meg kell mozgatni, hogy azt a 40 év "munkaviszonyt" megszerezze.Most, munkanélküliként, ez nem is olyan egyszerű.
A legrosszabb esetben azzal kezdem, hogy írok a "régi"-egy hónapja épp- munkahelyem fő Főnökének. Ez szinte biztos, hogy nem vezet eredményre.
Egy jó munkajogásszal bíróságra is mehetnék, mert az elmúlt másfél évben 2 alkalommal törvénytelenül jártak el velem szemben.-szerintem-
Keresem a CSÉFFÁN professzor urat! Ha valaki tudná a személyes elérhetőségét, sokat segítene nekem.
Ezek kevés sikerrel fognak járni, tudom, de a tehetetlenség a legrosszabb.
Bármi áron,de 24 hónap alatt 16 hónapnyi munkaviszonyt kell szereznem.
Nem szabad, hogy legyűrjön minket a sors !
Délután én is megszeretgetem a két ártatlan kisunokámat és az anyósomat is.

mesehabbal # 2010.11.21. 09:29

Kedves Ladányi!

Nem tudom, hogy a Szegedi Munkaügyi Bíróság Dr. Cséffán József munkaügyi bíróság elnökére gondolsz?

Arról itt találsz elérhetőséget, Sajnos email címe nincs:
http://www.birosag.hu/engine.aspx?…

Üdv: Ági

lájza # 2010.11.21. 10:17

Marzi, Korall54!

Én is úgy értelmezem, hogy a mostani szabályozásnál a valorizált nettó 80%-a a kiindulási alap, aztán 2013-tól pedig a bruttó 66%-a - ez csökkentve aztán az adóval. Ahogy Veci írta korábban, ez még pozitív irányú változás is lehet, ha marad a 16%-os lineáris adókulcs.
És azért gondolom én is úgy, hogy a példa sántít, mert 200000-nek nem lehet/lehetett a nettója 144000.

Viszont nekem nagyon kevésnek tűnik a magánnyugdíj-pénztári tagoknál a 48,8% - szintén 2013-tól - ez nem éri el azt a bizonyos 75%-ot, amit TB-nyugdíjként ígérnek. Nem beszélve arról, hogy a TB-nek összesen még idén 76,69 % ment (októberig, ugye...). Ott is lenyúlja az állam a járulékom egy részét vagy mi lesz azzal közel 3% különbözettel?
Van valakinek ötlete? Vagy egyáltalán jól számoltam?

lájza # 2010.11.21. 10:22

Ja, és egy kérdés: a nyugdíjszámításnál a nettó csak az SZJA-val csökkentett bruttót jelenti?

nandy # 2010.11.21. 10:57

Ladányi: vitatott felmondás esetén 30 napod van pert indítani, kivéve, ha erre a határidőre nem hívták fel a figyelmed a felmondásban.

gattaga # 2010.11.21. 11:04

Közérdekű:

A 2010. évi keresetek nettósításánál – a személyi jövedelemadóról szóló törvény adóalap-kiegészítéssel („szuperbruttó­sítás") összefüggő változása miatt – az alábbiak szerint kell eljárni:

A személyi jövedelemadót nem a bruttó kereset, hanem annak a munkáltatói járulékokkal (27 százalék) megnövelt összege után kell meghatározni. Így a nettó kereset meghatározása során a havi bruttó keresetet az annak 27 százalékkal növelt, évesített összege alapján irányadó adómérték alkalmazásával megállapított személyi jövedelemadó tizenketted részével és az egyéni járulékok (a nyugdíjjárulék, a magánnyugdíjpén­ztári tagdíj, valamint az egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék mértéke összesen 17 százalék) összegével kell csökkenteni.

By
gattaga

Marzi # 2010.11.21. 11:44

Korall!
Sajnos igazad van. Ez már az éhenhaláshoz is kevés lesz! De akkor az eggyel előtte lévő sort kellene nézni ahhoz, hogy kicsit reálisabb, és életszerűbb legyen a példa.
Azaz:
117.000 nettó (járulékokkal és szja-val csökkentett) jövedelem bruttója ma 166.000 Ft. Az induló nyugdíj itt most 93.600, 2013-tól 85.800 Ft.
8,3% a csökkenés! És ebből jön le még az adó!
A kis csúsztatásra most nem tudok figyelni, nem érek rá, de a fő összefüggések és az arányok gondolom, rendben vannak.

Lájza!
40 év szolgálati idő után a 66 % nyugdíjnak a 75 %-a, ami az állami nyugdíjat illeti, tényleg 49,5 % és nem 48,8%, mint ahogy az a törvényben van. A törvény szerint kb.76-24 % a megoszlás.
Ez is mutatja szerintem, hogy a mindenkor hatalmon lévő kormány annyi nyugdíjat fog adni a pénztártagoknak is, amennyit akar, illetve amennyire majdan fedezete lesz.
Ezért nem szabad a fiatal korosztálynak visszalépnie az államhoz. Az a biztos, ami ott van a pénztárban, az a tiéd! Ezért is aljas dolog, amit a kormány most csinál, hogy ellop 14 havi tagdíjat!

Lájza!
Véleményem szerint 2013-tól azért csökkentették az induló nyugdíjat 8,3 %-kal, mert a bruttó után fogják kiszámolni, amibe a járulékok is benne vannak. Ám a nyugdíj nem járulékköteles, hisz azért fizettünk 40 évig járulékot, hogy most mi kapjunk nyugdíjat mások
járulékbefizetéseiből. De a végeredmény, hogy végülis nem kapjuk meg a járulékot a nyugdíj összegében, vagy legalábbis nem mindet, mert most 17, 2011-től 17,5 % járuléklevonás terheli a béreket.

Marzi # 2010.11.21. 11:59

Alkotmányos alapjog többek között:

70/A. § (1) A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve az állampolgári jogokat, bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.
(2) Az embereknek az (1) bekezdés szerinti bármilyen hátrányos megkülönböztetését a törvény szigorúan bünteti.
(3) A Magyar Köztársaság a jogegyenlőség megvalósulását az esélyegyenlőtlenségek kiküszöbölését célzó intézkedésekkel is segíti.

Szerintem a tervezet erősen súrolja az alkotmányos alapjog megsértésének határait! Mi ez, ha nem hátrányos megkülönböztetés? Hogy ezt elismerjük majd kereső tevékenységnek, azt meg nem. Egyeseknek elismerjük a szerzett jogát, vagyis a nyugdíjazás tekintetében megszerzett szolgálati időt, másoknak pedig nem.
Aki 2 gyerekkel 6 évig volt gyesen, azt elismerjük 6 évnek, aki csak 2 évig, annak még 4 évet kell dolgoznia, hogy meglegyen a 6-éves kereső tevékenysége.
Itt maga az állam, illetve az országgyűlés és a kormány követi el a hátrányos megkülönböztetést. Őt ugyan törvény nem büntetheti, de alkotmánysértő rendeletet nem alkothat!

bobane # 2010.11.21. 12:35

kissmama

a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony =

biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonyok = PL:Tanulószerződéssel rendelkezők

A tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló – a képzési idő tartama alatt – szintén biztosított.
Itt tehát olyan fiatalokról van szó, akik valamely szakképző iskola diákjai, és megállapodást – a szakképzési törvényben foglaltaknak megfelelő tanulószerződést – kötnek gyakorlati képzésük érdekében egy gazdálkodó szervezettel vagy egyéni vállalkozóval. Ezt a szerződést tehát a tanuló kezdeményezi, az illetékes kamara pedig jóváhagyólag tudomásul veszi.
Amennyiben a megállapodás az iskola és a gazdálkodó szerv között jön létre, vagy a szerződés nem felel meg az említett törvény kritériumainak, akkor e jogviszonyról nem beszélhetünk.

??????????????

csera # 2010.11.21. 12:35

Marzi nem lesz ebből probléma,ha kell itt is a gomhoz szabják a kabátot.

lájza # 2010.11.21. 12:46

Bobane!
Ez a tanulószerződéses dolog 40 évvel ezelőtt is így volt?

zsuzsa52 # 2010.11.21. 12:47

Mi a véleményetek?
1 hónapja levélben tájékoztattam a polgármesteremet, hogy jövő év december 31 napjától előrehozott öregségi nyugdíjba mennék.(akkor leszek 59 éves)
A levelet saját kezemmel adtam át a titkárságon, nem kértem róla átvételi elismervényt.
Tudomásomra jutott, hogy a mai napig nem iktatták a levelet, de már másolatok keringenek a pm. hivatalban róla.Természetesen választ sem kaptam rá.
Azért gondoltam, hogy ilyen korán tájékoztatom a munkáltatómat, mert a munka alóli felmentés idejére kell valakit alkalmazni helyettem és annak költségvetési vonzata van.
Ha elfogadják a 40 éves szabály szerinti törvényt kényelmesen számolva is elmehetnék szeptember 1-től.
Úgy gondoltam, hogy ebben az esetben írok egy újabb levelet és kérem a nyugdíjazásom szeptember 1 napjával.
A fentiek miatt az előző levelem elvileg nem is létezik, ha az újabb levelet ajánlott küldeményként postán adom fel talán felülírhatja az előzőt.Minél előbb menni akarok ugyanis!

bukfenc2 # 2010.11.21. 13:06

Örülnék, ha mindenki értené!
A szolgálati viszony, nem tanulóviszony! Nem tanulóbérletet, hanem dolgozói bérletet vásárolnak a szolgálati viszonyban lévők! Így érthető! Teljesen egyetértek azzal, hogy a nappali tagozaton 8-10 évet tanulgató 1-2 diplomával rendelkezők tanulók legyenek, és ne dolgozók!!

bukfenc2 # 2010.11.21. 13:10

Annyira tetszik, ahogy az MSZP kínlódik! Ellenség lett belőlük, nem ellenzék! A "ratkó" korosztályt úgy utálta, most meg csodálkozik, hogy a FIDESZ becsüli őket! Lehet így is!

mária56 # 2010.11.21. 13:29

bukfenc2
Szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a szakmukástanulók dolgozói bérlettel rendelkeztek annak idején a jogviszony szerzésnél. Nem lehet egy napon említeni a felsőoktatással

bukfenc2 # 2010.11.21. 13:46

Nem szeretnék politikai vitába bonyolódni, nem ez a célom, csak kibukott belőlem! Nem mindegy, hogy 63,5 éves koromban, vagy 58 évesen mehetek nyugdíjba. Egy lányom van, attól 4 unokám. Nem tud visszamenni dolgozni, mert a legkisebbnek nincs bölcsödei férőhely, a középső pedig nem bírja az óvodát. Szükség lesz rám, nagyon!
A férjem egyébként szakmunkás-tanuló korában tanulóbérlettel járt, mert az iskola adta neki. /esztergályos/

lájza # 2010.11.21. 13:52

Ugyan már! Mi köze a bérletnek a nyugdíjhoz?!
Talán annyi, hogy a nyugdíjasnak jár a nyugdíjas bérlet (még...)!
Ezek aztán "komoly" érvek, kedves bukfenc2! Vagy talán ott vagy közel és tudod, hogy ez lesz a fő szempont a jogosultsági időnél? Akkor ez már tényleg a vég!
Akkor mégis csak el kéne húzni innen, ahogy Gy. mondta...

mária56 # 2010.11.21. 14:04

Bocsi, elfelejtettem a "dolgozói bérletet" idézőjelbe tenni,(nem a közlekedést értem ez alatt) azért mert akkor egyenlő rangúak voltak a tanulók a dolgozókkal a munkavégzés területén. A munkában eltöltött idő tehát, jogos igény lenne a bizosítás alá eső jogviszonnyal vagy az azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal,azoknál akik szakmunkástanulók voltak.

bukfenc2 # 2010.11.21. 14:16

Nem értem, hogy miért nem világos??
Dolgozik vagy tanul ! Itt azért inkább a diplomásokról van szó, akik 5-6 évig tanulgatnak, akár olyan szakmákat is, amire semmi szükség, csak nincs kedvük dolgozni. Ismerettségi körömben lesz nemsokára bányamérnök, és két jogász is, sőt az egyik jogász beiratkozott most bölcsészkarra is. + 3 év tanulás! Na ez nem lehet munkaviszony, sem szolgálati viszony, ez Tanulóviszony!