Tisztelt Szakértők!
Azt szeretném kérdezni, hogy a GYED, GYES időszaka a 40 év munkaviszony utáni kedvezményes nyugdíj megállapításánál hová tartozik, és hány évet vesznek figyelembe?
Én 6 évig voltam otthon egyhuzamban gyermekeimmel, amikor a nagyobbik 3 éves volt, akkor született a kisebbik, így nem mentem vissza dolgozni, hanem továbbra is otthon maradtam. Mindkét gyermekem óvodát kezdett, nem voltak bölcsődések.
40 év munkaviszony után nyugdíj
Lyonne,
valóban, köszi, igazad van, elsőre is elszámoltam, mégis az a jó nagyjából, de az se pontos.
Andi 70,
Körülbelül 8, pluszminusz 1 évet.
Tisztelt Szakértők!
Március 27-én már feltettem az alábbi kérdésemet, de még nem válaszolt senki. :(((((((((
Tudna segíteni nekem is valaki?
1987 óta dolgozom, összességében kevés, körülbelül 1 évnyi munkanélküli járadékos időszak kivételével.
2004-2010-ig otthon voltam gyermekeimmel GYED-en, GYES-en, a kisebbik gyermekem akkor született, amikor a nagyobbik 3 éves volt, mindkettővel kitöltöttem a GYES-t is, így voltam otthon velük egyben 6 évig.
Azt szeretném kérdezni, hogy a fentiek alapján számomra körülbelül (tényleg csak hozzávetőlegesen, mert tudom, hogy pontosan csak minden adat ismeretében lehet megmondani) mikor lesz meg a 40 év, amellyel kedvezményesen nyugdíjba mehetek?
drbjozsef
Először jól válaszoltál. Ne hagyd magad összekeverni.
Még több, mint 4 évet kell dolgoznia a kérdezőnek. 2023. 04.30 -ig lesz meg a 40 éve néhány napot rászámítva.
Igen.
drbjozsef! Igazad van nem olvastam figyelmesen. Bocs! Magamra visszatérve: 2017 decemberéig ezt írtad: "Vagyis dolgoznod kell még legalább 4 évet és 112 napot." Mivel hozzájött még ehhez egy év 90 napig akkor csak 3 év 22 napot kell dolgoznom még?? Jól gondolom?
csipisz63,
Természetesen a megállapítás időpontjától számítva kell kitölteni a hátralévő időt. Igazad van, 2017.dec.31-től számítva kell meglennie, ha azóta telt az is, akkor már kevesebb.
Nem olvastál figyelmesen, boglárkának ezt írtam :
„vagyis egy év 346 nap kell még.”
Szia drbjózsef !! Nagyon köszönöm a gyors válaszod, de van még egy két dolog, amit nem értek:
Szerintem nem vetted figyelembe, hogy az adategyeztetés 2017.12.31-ig igazolta le a munkaviszonyomat. Akkor még hozzá jön ( 2019. március 31-ig) egy év és 90 nap kereső tevékenység.
Így mennyit kell még dolgoznom?
Boglárka61nek ezt írod:
aki 38 év 19 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel rendelkezik, neki azt írod 346 nap kell még. De ez nem csak 39 év összeadva? Nem látok tisztán…
boglárka61,
Mivel megvan a minimum 32 év keresõtevékenységes éved, csak a 40 év kedvezményes nyugdíjra jogosító idöt kell elérd, vagyis egy év 346 nap kell még.
Tisztelt Szakértő!
Ma kaptam levelet az adategyeztetéssel kapcsolatba. Az értesítésben a következő szerepel:
38 év 126 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel
38 év 19 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül
38 év 19 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett
szolgálati idővel
Három gyermekem van. Nyilatkozatban kellett felsorolnom a születési és GYED/GYES időket.
Mikor mehetek nyugdíjba?
Köszönettel!
csipisz,
Főszabályként 40 év nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül alapesetben legalább 32 év kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett idő kell.
Vagyis dolgoznod kell még legalább 4 évet és 112 napot.
Ebből minimum 1 év 14 nap kereső tevékenység kell legyen (hogy elérd a 32 évet), a többi elvileg lehetne gyermekgondozási támogatás is (GYED,GYES,CSED, stb).
1997. évi LXXXI. törvény 18. § (2a)-(2d)
Sziasztok! Ma kaptam meg az adategyeztetésem a NYENYItől.
Ezt írják: "A kimutatáson szereplő adatok alapján a(z) 1975.09.03 és 2017.12.31 közötti időszakra vonatkozóan Ön
összesen
35 év 230 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel
34 év 253 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjára jogosító idővel, ezen belül
30 év 351 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett"
Kérem szépen, aki érti írja meg, hogy ezek szerint mikor lesz meg a nők kedvezményeséhez a 40 évem. Nagyon szépen köszönöm!!
Tisztelt Szakértő!
1987 óta dolgozom, összességében kevés, körülbelül 1 évnyi munkanélküli járadékos időszak kivételével.
2004-2010-ig otthon voltam gyermekeimmel GYED-en, GYES-en, a kisebbik gyermekem akkor született, amikor a nagyobbik 3 éves volt, mindkettővel kitöltöttem a GYES-t is, így voltam otthon velük egyben 6 évig.
Azt szeretném kérdezni, hogy a fentiek alapján számomra körülbelül (tényleg csak hozzávetőlegesen, mert tudom, hogy pontosan csak minden adat ismeretében lehet megmondani) mikor lesz meg a 40 év, amellyel kedvezményesen nyugdíjba mehetek?
Tisztelt Szakértő!
A nyugdíj-biztosítási hatóságtól kapott határozatot alapján, 2016.12.31-ig bezárólag
37 év 177 nap nyugdíjjogosultság figyelembe vehető szolgálati idővel
37 év 177 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjra jogosító idővel, ezen belül
34 év 155 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezem.
A mostani számításaim szerint 2018. novemberétől elmehettem volna a Nők 40 kedvezményes nyugdíjjal. A munkáltatóm csak 2019. február 01-el indította el a felmentési időmet. Érhet-e emiatt valamiféle hátrány?
A másik kérdésem az lenne, hogyha a ledolgozandó 4 hónap felmentési idő után veszem ki a szabadságomat és azután töltöm a hátralévő felmentési időmet, akkor az adott évre járó szabadságomat /46 nap/vehetem igénybe vagy csak részarányosan?
Válaszát előre is köszönöm: maresz1229
Tisztelt Szakértő!
Kaptam egy határozatot a nyugdíj-biztosítási hatóságtól.
2016.12. 31-ig bezárólag
37 év 190 nap nyugdíjjogosultság figyelembe vehető szolgálati idő
37 év 2 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjra jogosító idő
26 év 84 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel
rendelkezem.
A kérdésem az lenne, hogy mikor vehetem igénybe a kedvezményes nyugdíjat?
1959. januárban születtem, 3 gyermeket neveltem fel, nem tudom, hogy ebben már a gyermekek utáni kedvezmény benne van-e? Születtek iker lányaim, akiket sajnos 6 hetes korukban elvesztettem,nem tudom, hogy ilyen esetben számít-e a nyugdíjhoz, vagy csak a felnevelt gyermekekkel csökkenthető a nyugdíj jogosultsági idő? Segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: potyi0604
Tisztelt Szakértő!
Nem tudom, hogy érinthet-e már engem a lehetséges 40 év utáni kedvezményes nyugdíj.
Kaptam egy határozatot a nyugdíj-biztosítási hatóságtól.
2018.12. 31-ig bezárólag
39 év 275 nap nyugdíjjogosultság figyelembe vehető szolgálati idő
37 év 177 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjra jogosító idő
29 év 290 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel
rendelkezem.
A kérdésem az lenne, hogy mikor vehetem igénybe a kedvezményes nyugdíjat?
1959. januárban születtem, 4 gyermeket neveltem fel, nem tudom, hogy ebben már a gyermekek utáni kedvezmény benne van-e? Volt egy 5. gyermekem is, de őt sajnos a születése után pár nappal a kórházban elvesztettem, nem tudom, hogy ilyen esetben számít-e a nyugdíjhoz, vagy csak a felnevelt gyermekekkel csökkenthető a nyugdíj jogosultsági idő? Segítségét előre is köszönöm. Üdvözlettel: Joli590108
Tisztelt Szakértő!
Köszönöm január 29-én írt levelemre válaszát!
Lenne még egy kérdésem.A táppénzt az eddig kiszámított időből levonták, vagy ezután fogják levonni?
Előre is köszönöm a válaszát!
2022. május 15-től nyugdíjba mehetsz a 40 éves jogosultsággal, ha 2016. dec. 31-től folyamatosan dolgozol. Egyébként pedig 2026-ban a 65. szülinapod után bármikor.
Sem szakértő, sem látnok nem vagyok.
Tisztelt Szakértő!
Készülve a lehetséges 40 év utáni kedvezményes nyugdíjra, kaptam egy határozatot a nyugdíj-biztosítási hatóságtól.
2016.12. 31-ig bezárólag
37 év 158 nap nyugdíjjogosultság figyelembe vehető szolgálati idő
34 év 234 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjra jogosító idő
30 év 163 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel
rendelkezik.
A kérdésem az lenne, hogy mikor vehetem igénybe a kedvezményes nyugdíjat? Úgy hallottam, hogy változások lesznek, amik az 1961-ben születetteket érintik. Én ekkor születtem. Jelenleg mi érvényes rám, milyen változás jöhet?
Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel
Mikor születtél? Nem írtad, hogy meddig állapították meg ezeket az időket.
Tisztelt Szakértő!
Készülve a lehetséges 40 év utáni kedvezményes nyugdíjra, kaptam egy határozatot a nyugdíj-biztosítási hatóságtól.
37 év 231 nap nyugdíjjogosultság figyelembe vehető szolgálati idő
37 év 142 nap nők kedvezményes öregségi nyugdíjra jogosító idő
22 év 94 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási szolgálati idő
4 gyermeket szültem. Folyamatosan- a GYES,GYED,GYET, főállású anyaság- alatt is a munkaviszonyom fennállt.
Ebben az esetben ha nem szültem volna gyermeket és nem nevelem fel őket, nyugdíjba mehetnék 3 év múlva, így csak 10 év múlva?
Erről anno nem volt tájékoztatás, főleg a főállású anyaság kérelmezésekor.
Kérem tanácsát, hogy meddig kell még dolgoznom?
Válaszát előre is köszönöm
berzsike
Ha jó írtad le az adatokat, akkor már most is (febr. 1-től) nyugdíjba mehetnél. A 40 év jogosultság megvolt, azon belül 32 év munkában töltött idő is szept 30-a óta megvan.
Ha kb. június 1-től kéred a 40 éves nyugdíjat, akkor meglesz a 40 évnyi szolgálati időd is, amelyből számítják a nyugdíj nagyságát. Nem mindegy, hogy 39 vagy 40 év! Rászámoltam a részfoglakoztatás miatti csökkenést is.
Ha nem vagy közalkalmazott, nem is kell megszüntetned a munkaviszonyodat, tovább dolgozhatsz nyugdíj mellett. De a nyugdíjazást a munkáltatónak be kell jelenteni, mert kevesebb lesz a levonás a bruttó bérből.
Tisztelt Szakértő!
A nők 40 éves program keretében ménnék nyugdíjba.Korábbi egyeztetés alapján 2018 szeptember 30-iga szolgálati idő megállapításom:
A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz figyelembe vehető idő:40 év 251 nap
ebből tev. járó jogviszonyba szerzett idő:
31 év 266 nap
figyelembe nem vehető idő: 1 év 148 nap
Az ellátás összegének megállapításakor figyelembe vehető
szolgálati idő 2018.09.30-ig: 39 év 197 nap
3 gyerekem van és 6 órában dolgozom.
Mikor mehetek nyugdíjba?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Márciusban a nők 40 éves program keretén belül mennék nyugdíjba és az lennea a kérdeésem: közalkalmazottként várható-e változás, hogy ugyan ott dolgozzam mint most? vagy továbbra sem lehetséges?
És kérhető-e a várható nyugdíj kiszámítása?
Köszönettel:Ágnes
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02