Lyonee, köszönöm a választ.
40 év munkaviszony után nyugdíj
Jól gondolod.
A szolgálati időt csak akkor kell arányosítani, ha nem éri el a minimálbért. Ha a 6 órában te megkerested az aktuális minimálbért, akkor teljes szolgálati napnak számít. A jogosultsági idő meghatározásánál pedig nem kell arányosítani! Ha nem éri el a minimálbért, pl. lehet, hogy 90%-os lesz a szolgálati időd az arányosítás miatt, de a jogosultsági idő akkor is 1 nap.
monoszkop
Köszönöm a választ. A 6 órás munkaviszony esetében nem csak akkor kell arányosítani a szolgálati időt, ha a bruttó kereset nem éri el a mindenkori minimálbér összegét? Egyéb esetben viszont a nyugdíjjogosultság (ideértve a nők kedvezményes nyugdíjára való jogosultságot is) szempontjából TELJES értékű szolgálati idő szerezhető, vagyis egy részmunkaidős nap egy nap szolgálati időnek felel meg?
Ági57 2019.01.11. 18:39
Tisztelt Szakértő! Korábbi előzetes egyeztetés alapján 2020 januárban lesz meg a jogosultságom, hogy a nők kedvezményes nyugdíjra vonatkozó szabályozása alapján nyugdíjba menjek. Másik kérdésem, hogy éppen az egészségügyi problémák miatt, az utolsó évben 20%-al csökkentett munkaidőben (6 óra)dolgozom, és 20%-al csökkentett munkabérem lesz.
EZ ESETBEN CSAK ARÁNYOS SZOLGÁLATI/JOGOSULTSÁGI IDEJE LESZ, AZAZ 1 NAP UTÁN NEM 1 NAP, HANEM 3/4 NAP JOGOSULTSÁGI IDŐT SZEREZ, AMIVEL A NYUGDÍJRA VALÓ JOGOSULTSÁG DÁTUMA KITOLÓDIK.
Azt olvastam, hogy a nyugdíj megállapítás alapja az utolsó 4 negyedévi jövedelem.
NEM, EZ NEM HELYES INFORMÁCIÓ. AZ ELLÁTÁS ALAPJA AZ 1998.01.01-től A NYUGDÍJBAVONULÁST MEGELŐZŐ NAPIG ELÉRT KERESETE LESZ.
„Tápesz 2019.01.17. 13:04
T. Szakértő,
2019 májusában jogosult leszek a nők 40 éves munkaviszonya után a nyugdíjra.
Az új változás szerint nem kell a munkaviszonyomat megszüntetni, nem kell kilépnem a munkáltatótól.
Mi a teendő ilyenkor, a munkáltatónak jelentenem kell, hogy beadtam a nyugdíjra az igényemet!
Tovább dolgozhatok, mintha mi sem történt volna?
Köszi a választ, ha valaki tud erre válaszolni.
”
Igen, jelezni kell, hiszen a munkaszerződéssel dolgozó nyugdíjasnak csak a személyi jövedelemadót (15%) kell megfizetnie a bére után.
Igen tovább dolgozhat.
Lásd pl. az itt található cikket:
T. Szakértő,
2019 májusában jogosult leszek a nők 40 éves munkaviszonya után a nyugdíjra.
Az új változás szerint nem kell a munkaviszonyomat megszüntetni, nem kell kilépnem a munkáltatótól.
Mi a teendő ilyenkor, a munkáltatónak jelentenem kell, hogy beadtam a nyugdíjra az igényemet!
Tovább dolgozhatok, mintha mi sem történt volna?
Köszi a választ, ha valaki tud erre válaszolni.
Tisztelt Szakértő! Korábbi előzetes egyeztetés alapján 2020 januárban lesz meg a jogosultságom, hogy a nők kedvezményes nyugdíjra vonatkozó szabályozása alapján nyugdíjba menjek. Azonban 2018-ban egy műtét, és szövődményei miatt 3 hónapig táppénzen voltam. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíj igénybevételének lehetősége is 3 hónappal kitolódik? Másik kérdésem, hogy éppen az egészségügyi problémák miatt, az utolsó évben 20%-al csökkentett munkaidőben (6 óra)dolgozom, és 20%-al csökkentett munkabérem lesz. Azt olvastam, hogy a nyugdíj megállapítás alapja az utolsó 4 negyedévi jövedelem. Ez azt jelenti, hogy a teljes nyugdíj kalkuláció (a valorizálás) az utolsó év (esetemben 20%-al csökkentett) jövedelme alapján lesz végezve?
Válaszát előre is köszönöm.
a nyugdíjkorhatár betöltése után minden hónap 0,5%-kal emeli a nyugdíjat,: ez a nők 40 éves nyugdijazására is vonatkozik?
Nem várható változás.
Tisztelt Ügyvéd Úr! Szeretném kérdezni, hogy nekem a 40 év 2019.febr.02-án telik le, várható-e addig változás, vagy rám vonatkozik már, mivel addig 8 hónap van hátra, és csúsztatással, szabadsággal, felmentéssel, úgy gazdálkodnék.A Nyugdíj Intézet adatközlése szerint, január 2-án mehetek be hozzájuk. Köszönöm válaszát!üdv.
1957. júliusban születtem, elvileg 2022 júliusban mehetek nyugíjba. A Kormányhivatallal évek óta egyeztetek, végre eljutottunk oda, hogy elismertek minden munkában (és járulékfizetéssel) töltött időmet. 2018. márciusi határozatuk szerint 40 év 133 nap szolgálati idővel rendelkezem és "A foglalkoztató által korkedvezményre jogosító időtartamnak" 7 év 308 nap korkedvezményes időt állapítottak meg. (hivatásos szolgálat)
A kapott határozatból nem tudtam megállapítani, hogy ez mit is jelent, esetleg korábban elmehetek nyugdíjba?
Köszönöm, ha válaszával valaki segít!
Esetleg... ha nem alkalmazott lesz, akkor.
Kérjen egy adószámot és legyen egyéni vállalkozó.
Alanyi ÁFA mentes KATA-s egyéni vállalkozóként.
Havi ~80 eFt-ért (75 eFt KATA + apróságok)
ketyeg a nyugdíjidő 136250 Ft/hó "fizetés" szintjén.
Miközben a KATA-s adószámával elvállalhat ezt-azt, ami adódik éppen.
Ezzel a havi 80 eFt-al havi 1 millió Ft bevételig
- ki van fizetve minden adója és nyugdíj+tb költsége.
ÉS
- maradhat ÁFA mentes is
(de csak havi 666 eFt-ig, ezt átlépve ÁFA-s lesz)
A KATA adózónak nem nagyon kell könyvelnie sem.
Elég csak bevételi nyilvántartást vezetni egy füzetben és a költség számláit megőrizni.
Valamint havonta egyszer a KATA-t utalni illetve a 08-as bevallást beküldeni.
Nomeg évente egyszer adóbevallást kell csinálni.
- -
A másik a lehetőség a nyugdíj vásárlás, ha járható út.
Tájképnek... egy cikk.
pörike
"koránál fogva nem veszik fel"
Ez biztosan nem igaz így!
Inkább nem akar olyan helyen és azt dolgozni és annyiért, ahová felvennék.
Még egy kérdésem, hogy járna jobban ha fizetne maga után vagy várja ki a rendes nyugdíj korhatárt? köszönöm borzasztó nagy gondba vagyunk, hogy hogy lenne jó.
Köszönöm, röviden a feltételekről írnál, az a baj, hogy már koránál fogva nem veszik fel más munkahelyre. Anyagilag bírnánk fizetni.
Van, de nem éri meg...
Segítségeteket szeretném kérni!
A bátyám de. 2.-án töltötte a 60. évet megszűnt a munkahelye, valószínű, hogy koránál fogva már nem tud elhelyezkedni. Lehetőség van-e arra mint őnfizető, vagy a további éveket meglehetne-e váltani?
köszönöm
Köszönöm Nonolet!
Ezt én is így gondoltam!
Marhaság... ne dőlj be a választási uszítóknak.
Azt hallottam, hogy a nők kedvezményes nyugdíjának 40 év korhatárát 2018. szeptemberétől megemelik 42 évre, és a nyugdíj összeg is minimálisra lesz csökkentve. Aki pedig ez idő alatt a felmentését tölti és nincs meg a 42 éve nem fogja visszavenni a munkáltatója és nyugdíjra sem lesz jogosult. Mi ebből a valóság? Megtehetik-e valóban ha már a felmentést tölti valaki, hogy se munka, se nyugdíj?
Tisztelt Szakértő!
Kormányhivatali dolgozó vagyok. Ez év augusztus 31-én lesz meg a jogosultsági időm a 40 éves kedvezményes nyugdíjhoz és szeretném igénybe venni, attól az időponttól megszüntetni a munkaviszonyom.
Kérdésem: Mikor kell jeleznem a munkáltatómnak? Van-e felmentési idő és mennyi? Milyen igazolásokat, papírokat kell kapnom a munkáltatómtól, hogy megigényelhessem a nyugdíjat?
Előre is köszönöm válaszát!
2019.február 01-én lesz meg a kedvezményes nyugdíjhoz szükséges 40.évem.2018.júniusában megkezdem a felmentési időmet tölteni.Ha közben változnak a jogszabályok vagy 2019.januárjától megemelik a 40 évet,rám vonatkozik-e az új rendelet vagy még az előző évi-hisz felmentés alatt állok.Köszönöm a választ.
Tisztelt Szakértő!
Az öregségi, ill. a nők 40 éves munkaviszonya alapján igényelhető nyugdíj esetén hogyan (milyen szisztéma szerint) számolják ki az ún. ÁLLAMI NYUGDÍJ összegét
- ha a nyugdíjat igénylő személy jelenleg is magánnyugdíj pénztári tag,
- ha a magánnyugdíjpénztárban összegyűlt (kb.3 millió Ft)összeggel már évekkel ezelőtt visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe?
Van-e eltérés a fenti két esetben a folyósításra kerülő ÁLLAMI NYUGDÍJ összegében (ha igen, akkor milyen mértékben mutatkozik)?
Köszönettel várom válaszát:
ursanne
Ellenőriztem.
Ám mivel a biztosítási jogviszonyom folyamatos volt nem gondoltam, hogy gond lehet. Akkor kértem ki a nyugdíjbiztosító nyilvántartását mikor fülest kaptam, pletyka szinten, hogy munkatársak hátrányt szenvedtek a nyugdíjba menés során. Most elkezdtem a nyugdíjbiztosítóval az adategyeztetést, de eltelhet akár másfél év is mire véget ér.
Még jó, hogy annyiszor elmondják ...
Időnként mindenki ellenőrizze pl.
az internetes ügyfélkapujával,
hogy be van-e jelentve rendesen.
- -
A munkaszerződésed és a bér papírjaid alapján kell majd igazolnod a történteket.
Írj egy levelet a hivatalnak,
hogy mi ennek a módja a te esetedben.
Aztán a válasz szerint járj el.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02