40 év munkaviszony után nyugdíj


Veci # 2010.11.16. 07:29

stelax
Aki a tört év számításba vételéről "elvesztésről" írt, az azt jelenti, hogy a nyugdíjszáítás %-ában "veszett el". Vagyis pl. ha 1 nappal kevesebb a szolgálati idő, mint a kerek év, akkor az alacsonyabb százalék szerint számolnak.
Pl. van 40 év 364 napod, akkor a tv. 12.§ szerint a nyugdíjalapból kiszámított átlagkereset 80 %-át számolják nyugdíjnak, ha viszont megvan a 41 éved, akkor már 82 %.
A szolgálati időbe, a jövedelemben minden benne van, de ezt jeleni az "elveszés". Ezért szoktam én írni azt, hogy legyen meg (ha van mód rá) a betöltött egész év, inkább 2 nappal több, mint eggyel kevesebb.

Tippeket nem kell adni.


Üdvözlettel Veci

52mama (törölt felhasználó) # 2010.11.16. 07:37

Kedves Veci!

Nem küldenél egy jó nyugdíjkalkulátort, mert kettővel már számoltam, de teljesen eltérő összeg jött ki.

Küldök egy tegnapi napirend előtti felszólalást:

Selmeczi Gabriella a nők negyven évi nyugdíjáról

A nyugdíjvédelmi kormánybiztos napirend előtti felszólalásának elején kijelentette: a kabinet biztosítani akarja, hogy akik két helyen is helyt álltak, azok már 32 év után is elmehetnek nyugdíjba. Fontos elemként említette, hogy azok akik így mennek nyugdíjba, nem csökkentett, hanem teljes nyugellátásra számíthatnak.

A gyermekgondozás időszaka is beleszámít a 40 évbe, így több gyerek esetén 32 munkaév is elegendő lesz a nyugdíjhoz - hangsúlyozta.

üdvözlettel:52mama

m.n.zs. # 2010.11.16. 07:43

Szerintetek hogy számolják a gyerekek után járó éveket! A ténylegesen ledolgozott évekhez hozzáadják a 8 évet,( 3 gyerek után járó Gyest). Vagy beleszámolják a ténylegesen Gyesen töltött időt is. Nekem 3 gyermekem van. De egyikkel sem voltam végig, tehát nem voltam Gyesen csak kb. 6 évig. Részben azért mert a 2. gyermekem két éves volt amikor a 3. megszületett. De a 3. gyermekem 2 éves korában, már visszamentem dolgozni.

Veci # 2010.11.16. 08:13

52mama
ITT a nyugdíjkalkulátor anno én az adozona.hu kalkulátorát használta, az is az Angyal József kidolgozása: http://www.venusz-szoftver.hu/
DE ez 2010-re vonatkozó, a 2011-es adatok márc. végén várhatók, legalábbis eddig így volt.


Üdvözlettel Veci

nagyi5 # 2010.11.16. 08:42

Nemkem magas,hogy hol becsülik meg itt a több gyermekes anyákat evvel a "kedvező" törvénnyel, amivel most kábítanak?

Ti,hogy látjátok?Szerintetek is akinek több iskolája van az nem megbecsült anya?
Aki teszem azt 1953-ban született iskolák nélkül meg van a 40 éve nem szült el mehet 2010.-ben.
Aki ugyan ilyen korú de diplomás ezért,csak 35 éve van,de van 3 gyereke vagy több az nem mehet el majd csak öt év múlva.
A közép iskolásoknál is sokan szívnak.
Ne értsetek félre nem vagyok diplomás,hogy haza beszélnék.
Csak nem értem ez most akkor mire jó. A diplomás gyógyitotta meg a gyerekeinket többek között.
Túlórázott melette neki is lehet nagy családja és iénybe vehette az anyasági kedvezményeket.

gattaga # 2010.11.16. 10:20

Elnézést hogy "beleugatok" a témába.
Szögezzük le:

GYED-ből, GYES-ből milyen járulékokat kell levonni?:

A GYED, GYES összege után a díjban, segélyben részesülő személynek meg kell fizetni a nyugdíjjárulékot (tagdíjat).

Nem a gyermekek száma a döntő,hanem az ellátás hossza.
A megszületett 3 gyermek automatikusan nem 9 vagy 8 vagy ....x évet jelent,hanem azt a tényt,hogy ténylegesen mennyit volt velük az ellátások valamelyik formályában,ami után nyugdíjjárulékot vontak.

m.n.zs.

Nekem 3 gyermekem van. De egyikkel sem voltam végig, tehát nem voltam Gyesen csak kb. 6 évig. Részben azért mert a 2. gyermekem két éves volt amikor a 3. megszületett. De a 3. gyermekem 2 éves korában, már visszamentem dolgozni.

Igen jól látod a helyzetet,lehet valakinek 3 gyermeke is,de anyuka annyira jól érezte a munka világában ( piszkos anyagiakat hagyjuk most ki ebből,vagy a "besikerült" és vállalt utódot )magát,hogy csak 3 évet volt velük összesen ellátásban.
Aki 40 éves munkaviszonyt tud felmutatni(nem keverendő a szolgálati idővel ) a mai világban azok előtt le a "jambóval",főleg ha több gyermeket felneveltek a családban!Megérdemlik a vágyott pihenés időszakát!(Sokan vannak akik a minimális 15 évet nem tudják összekaparni korbetöltött nyugdíjukhoz.)

By
gattaga


By
gattaga

fabatka # 2010.11.16. 10:31

Most olvastam a http://www.klubradio.hu/cikk.php?… hogy az "Az unió most nem titkoltan azt javasolja, hogy fokozatosan 72 évre emeljék a nyugdíjkorhatárt" Csak hogy jobb kedvük legyen ezt azért közlöm. Üdv mindenkinek.

Firma # 2010.11.16. 10:32

Kedves Sorstársaim!

Ezt olvassátok el, ez a legújabb!

http://www.origo.hu/…viszony.html?…

Zsuzsamama # 2010.11.16. 10:33

Ezt most találtam: http://www.origo.hu/…viszony.html?…

Firma # 2010.11.16. 10:35

Ez a lényege!

Szétszedhetik a kormány tervét a képviselők

A koncepcióról az [origo] információi szerint szerdai ülésén tárgyal a kormány, a tervezetet pedig várhatóan a hét második felében nyújtja be a parlamentnek az előterjesztő nemzetgazdasági minisztérium. A törvény előkészítésében részt vevő forrás mellett az [origo]-nak több névtelenséget kérő fideszes és KDNP-s képviselő is azt mondta: módosító indítványok tucatjaival fogják még a végszavazás előtt korrigálni a javaslatot.

Jimbo75 # 2010.11.16. 11:16

Üdvözletem!

Édesanyám 41 év 300vhány nappal rendelkezik, 2 gyereket szült. Vannak itt olyan hírek, hogy csak 3 gyerek után lehet igánybe venni a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjat. Valaki tisztába tudná tenni a dolgot? Igaz ez vagy csak valami alap nélüli hülyeség megint?

Marzi # 2010.11.16. 11:43

Az origós cikkeket olvasva fel vagyok háborodva!

A kormány visszavonulót fújt, mert ugyan már 8 éve készültek a kormányzásra, de meglepődtek saját nyugdíjötletükön! Nevetséges! Úgy, ahogy az azonnali nagyarányúból sem lett semmi, ezt az ígéretét sem fogja Orbán betartani! Még jó, hogy ő soha nem hazudott!

Megmondom, mi a helyzet! Az a cél, hogy akik tanultak, valószínűsíthetően magasabb fizetéssel minél tovább dolgozzanak, és fizessék a 0,5%-kal megemelt járulékot, akik pedig nem tanultak, valószínűsíthetően nem fognak olyan sokba kerülni az államnak nyugdíjasként. Jöttem is meg nem is, hoztam is meg nem is!
Hol itt az igazság?
A húgom, aki 4 évvel fiatalabb nálam, de 18 évesen munkába állt, előbb nyugdíjba mehet, mint én, mert én 4 évig egyetemre jártam. Igaz, ő 6 évig volt otthon a két gyerekkel, én pedig csak 2x1 évet, de az ő hat évét díjazza pártunk és kormányunk. Az effektív munkából pedig nekem is csak 6 évem esett ki, mint neki! De micsoda különbség a készülő törvény szellemében!
És micsoda megfontoltságra vall visszamenőleg jogszabályt alkotni, amikor már nem alakíthatod szabadon az életedet!

Kortárs kollégáim mind nyugdíjba mehetnek, egyedül maradok itt a fiatalokkal, én pedig majd 63,5 éves koromban 44 év szolgálati idővel!

Ezzel együtt elveszik tőlem a lehetőséget, hogy nagymamáskodjak, gyerekeimtől elveszik a lehetőséget, hogy legyen nagymama, akire számíthatnak, anyukámtól elveszik a lehetőséget, hogy ha már túl öreg és gyönge lesz, vagy ne adja az ég, lerobban, akkor gyermeki gondoskodásban lehessen része.

Kedves képviselők! Ha tényleg ez lesz a törvény, akkor szégyelljék magukat!

zsuzsa 56 # 2010.11.16. 12:18

Sziasztok!
Én úgy értelmezem az eddigieket hogy a 40éves munkaviszonyba még nincs eldöntve hogy bele számítják-e a szakmunkás iskolát és a munkanélküli segélyen töltött időt A gyesen töltött időnek pedig 8év a felső határa amit elismernek munka viszonynak, ha kevesebb volt akkor a ténylegesen igénybe vett időt számítják
A korhatárt elérteknél a szolgálati időt számolják, de ez egy FIDESZ által adott kedvezmény aminek a feltételeit megszabhatják
A választásokkor nem kellett volna a sok félrebeszélés
Most persze hogy idegesen reagálunk rá!
Egy pár évet ha marad a kedvezmény így is majdnem mindenki nyer
Én például 5évet Kérdés hogy 60éves koromig lesz-e munkahelyem??
Engem főképp ez stresszel és ezért örültem volna a lehetőségnek, nyugdíjba menni ha elküldenek

szamóca5 # 2010.11.16. 12:19

Tudom, már olyan sokan hozzászóltak a témához. Egy pár gondolatot én is hozzá fűznék.
A nők többsége nagy izgalommal várta a választások előtt beígért előre hozott nyugdíjat.
Többek között én is. Nagy megdöbbenéssel vettem tudomásul, hogy csak azokra vonatkozik ez az engedmény aki " iskolázatlan" vagy "estin " végezte el az iskolákat. Én az utóbbiakhoz tartozom.
Nem értem hogy a szakmunkás iskolát miért nem számolják bele az évekbe, hiszen eddig is beleszámolták.
De! Igazságosnak tartom , hogy a közép és felsőoktatási éveket nem. Azért nem mert most arról van szó, hogy azok a nők akik gyereket, vagy gyerekeket neveltek, háztartást vezetettek, na és mindezek mellett dolgozottak , azok elmehessenek előbb nyugdíjba.
Szerintem- mint én is- két gyereket neveltem de csak 3 évet maradtam otthon- 37 évet ledolgoztam, úgy érzem eléggé kidolgoztam magam, tettem eleget az ország asztalára a 37 év alatt. Szerintem a kormány megítélése, hogy 24000 nőt érint , elhamarkodott.
De sajnos arról még nem igazán beszélnek, mennyi lesz a nyugdíj, mi lesz a szorzó. Szóval sok minden változhat még, amíg a közlönyben meg fog jelenni.

dodoberci # 2010.11.16. 12:40

58-as vagyok.14 évesen kezdtem a nagybetüs életet szakmunkásiskolában.Négy évet voltam Gyesen, kilenc hónapot munkanélkülin. Ugy tudom, hogy az én korosztályom már csak 65 évesen mehet nyugdíjba. Az iskola, munkanélküli, Gyes ha tényleg beleszámít a szolgálati évekbe, akkor 50 ÉV szolgálati időt szerzek. Hol itt az igazság? (VPOP, Katonaság, Rendőrség -40 évesen NYUGDÍJASOK)Lehet, hogy nekünk majd Szent Péter kopogtat a nyugdíjjal.!!!!!!!!
40 év után nyugdíj, ez mind mézesmadzag.

mama4x # 2010.11.16. 14:39

Kedves mindenki!
Most csatlakoztam a fórumhoz.
Folyamatosan keresem az új információkat én is.
Jó ez az oldal,sok információhoz jutunk.
Nagyon érdekel a téma,mert én is ebben a cipőben járok.Örülnék ha teljesülne a kormányunk igérete.

tuci2 # 2010.11.16. 17:23

Úgy látom, hogy más is félig-meddig van informálva velem együtt. Valaki esetleg tudna nekem segíteni, hogy 54.-es születésű vagyok- 35 éves munkaviszonnyal - 2 gyermekkel kb. 3 évet voltam gyesen. Munkanélküliként 1 1/2 évet voltam kénytelen pihenni.Vajon én elmehetek nyugdíjba jövőre? Köszönöm

Lyonee # 2010.11.16. 18:13

vandorek!
A pép tv. szerint nem lesz választásod, mert jogosult leszel nyugdíjazásra, és ezáltal megszűnik a pép. számodra.
"4. § (1) A 3. § (1) bekezdés d) pontja szerinti határozott időre szóló foglalkoztatásra irányuló jogviszony nem szüntethető meg felmentéssel a 3. § (1) bekezdés c) pontjában szereplő okból. A foglalkoztatásra irányuló jogviszonyra vonatkozó jogszabályokban foglaltakon túl a jogviszony megszűnik továbbá

  1. a programban részt vevő előrehozott öregségi, illetőleg öregségi nyugdíjra való jogosultsága életkori, valamint szolgálati időre vonatkozó feltételeinek megszerzésével, vagy rokkantsági, illetve baleseti rokkantsági nyugdíj részére történő megállapításával, vagy"
mama4x # 2010.11.16. 18:18

tuci2

35 éves munkaviszony az 35 év
A 3év gyes nem + munkaviszony.

frivol # 2010.11.16. 18:52

http://www.origo.hu/…viszony.html
Nem tudom ezt olvastátok-e ? Nem akartam idemásolni. Érdekes.

frivol # 2010.11.16. 18:52

http://www.origo.hu/…viszony.html
Nem tudom ezt olvastátok-e ? Nem akartam idemásolni. Érdekes.

frivol # 2010.11.16. 19:00

szamóca5

Igazságtalannak tartod, hogy a középiskolát, felsőfokút nem számítják be. Pedig akiknek ezek vannak, azoknak számít. Én gimnáiumba jártam, majd munka mellett végeztem el a gyors és gépíró iskolát, sőt a gimi mellett is végeztem estin tanfolyamot. Így természtesen nincs meg a 40 évem, de bízom abban, hogy ha eltelik az a 2-3 év még, nem fogják ezt visszavonni ! Mert ha elszámolták magukat OTT FENN akkor egy tollvonással visszavonhatják - remélem NEM.

vandorek # 2010.11.16. 19:33

Kedves Lyonee!
Nagyon köszönöm válaszodat.
Te ezek szerint biztos vagy ebben a dologban.
Akkor a munkahelyem automatikusan elindítja majd a nyugdíjazásomat? Illetve tájékoztat erről?
Üdv. vandorek

crazy # 2010.11.16. 19:38

tuci! mama4x !

Akkor lesz biztos, ha megjelenik a törvény szövege (és főleg, ha meg is szavazzák), de az előzetes információk szerint a gyerekneveléssel töltött idő be fog majd számítani a 40 évbe. Ahogy lehet olvasni maximum 8 év GYES számítható be. Erről ír a mások által belinkelt origo-s cikk is.
A tervek szerint a munkanélküli időszak viszont nem számít majd be.
Édesanyám is érintett jövőre lesz meg a 36 év munkaviszonya, és összesen 4 évet volt GYESEN, tehát meglesz a 40 év munkaviszonya.

nomono # 2010.11.16. 19:50

nem értem, hogy a munkanélkülit miért kellene kihagyni, amikor vonták belőle a nyugdíjjárulékot?