Ha munkaviszonyban állsz az MT. nem biztosít felmentési időt a nyugdíjazás előtt. Ha kérésedre mégis felmondanának, 90 nap a felmondási időd, és a felére mentenek csak fel a munkavégzés alól.
Ha nem, akkor, mint a legtöbb esetben neked kell felmondanod. Munkavállalói felmondás esetén a felmondási idő 30 nap, felmentés nincs a munkavégzés alól.
Ezt írja elő az MT, de ettől eltérő is lehet a munkaszerződésed, ezt neked kell tudnod.
Mindenképpen mielőtt bármit is lépsz, egyezkedj a munkáltatóddal, hátha sikerül valami kedvezőt elérned.
A 40 évből min. 32-nek munkával töltött időnek kell lennie, a GYES/GYED is max. 8 év lehet.
40 év munkaviszony után nyugdíj
A nyugdíj elutasitó határozat az alábbiakat tartalmazza:
Az első elfogadott szolgálati idő kezdete: 1980.07.25.
Az utolsó elfogadott szolg.idő vége: 2015.12.31.
Figyelembe vehető szolgálati idő: 34 év 186 nap.
Ebből ipari, egyéb idő: 34 év 186 nap.
A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra jogosultsághoz figyelembe vehető idő: 34 év 186 nap.
Az ellátás összegének megállapíásakor figyelembe vehető szolgálati idő: 1980.07.25-től 2015.12.31-ig: 34 év 186 nap.
Jelegleg munkaviszonyban állok a Nemzeti Agrárgazdasági kamaránál, ez a munkaviszony 1999.09.01 napjától áll fenn és jelenleg is tart. Igyekeztem minden kérdésre válaszolni, remélem sikerült. köszönöm
Tisztelt Cím!
A n?k 40 éves nyugdíjára a jogosultságot 2021. július 15. napján szerzem meg. 4 hónap felmentési id? jár, 4 adható, meg kell indokol
Nem és ez nem az intézmény jellege, hanem a 40 év jellemzője miatt.
Egyházi Intézményben dolgozok szociális területen, közalkalmazotti besorolásban. Szeretném megkérdezni, hogy felmentési idő jár-e nyugdijazás előtt?
Köszönöm a választ,Szabóné
"A felmentési időt pedig olvastam valahol, hogy 4 hónap alapból jár, 4 hónapot pedig adhat még a munkáltató, ha alaposan megindoklom". Ezt nem olvashattad sehol, mert ilyen nincs. Ha jár, akkor azt tv. garantálja és nem magyarázkodás.
Amíg nem válaszolsz a kérdéseimre, addig senki sem tud segíteni. Nem mindegy, hogy munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, köztisztviselői jogviszonyban állsz. Az sem mindegy, hogy mióta.
Pontosan írd be, hogy mi volt a határozatban. 3 időtartamnak kell lennie, és hogy azt meddig állapították meg.
Másfél évem van hátra, és meg lesz a 40 évem, már korábban kérem egy nyugdíjmegállapítást elutasították, mert nem vagyok még annyi idős, de viszont kiküldték a szolgálati időmet, másfél év van még hátra a 40 évhez. A felmentési időt pedig olvastam valahol, hogy 4 hónap alapból jár, 4 hónapot pedig adhat még a munkáltató, ha alaposan megindoklom. Ennek kellene utánajárni, hogy ez tényleg igy van-e?? Tud-e valaki ebben segíteni Nekem?? Megköszönöm
Tisztelt Cím!
A n?k 40 éves nyugdíjára a jogosultságot 2021. július 15. napján szerzem meg. 4 hónap felmentési id? jár, 4 adható, meg kell indokol
"Ha visszafele számolunk, akkor 4 hónap felmentési idő jár, 4 pedig adható, ha mengindoklom a munkáltatómnál."
Ezt hogy érted?
Milyen jogviszonyban állsz? Hány éve van meg ez a jogviszony?
Tisztelt Cím!
A nők 40 éves nyugdijjogosultságom 2021. július 15-én szerzem meg. Ha visszafele számolunk, akkor 4 hónap felmentési idő jár, 4 pedig adható, ha mengindoklom a munkáltatómnál. Tehát ha visszafelé számolunk akkor az utolsó munkában töltött napom 2020. november 15-e lenne. Jól gondolom-e? Igy van-e ez? Márcsak azért mert, mert bejelenlették, hogy 2020-ban nem nyúlnak hozzá a nők 40 évéhez. De mi lesz 2021-ben? Ezt senki nem tudja és ezért minél hamarabb igénybe szeretném venni ezt a kedvezményes nyugdíjazást.
Mielőbbi válaszát megköszönve maradok tisztelettel: Csorvási Éva falugazdász
Tisztelt Cím!
Tisztelt Szakértő!
Januárban leszek jogosult a 40 éves nyugdíjra. Sajnos most lebetegedtem, felépülésem hosszadalmas.
Szeretném megkérdezni, hogy a mostani táppénzes időt beszámítják-e a 40 évbe, vagy pedig csak a jogviszonyba számít be?
Köszönöm.
„Dudika86 2019.10.08. 22:46
Tisztelt szakértő!
Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy Édesanyámnak a meglévő papírjai alapján amit a nyugdíj intézet küldött a munkahelynek beadva kiszámoltatta, hogy mikor mehet el a kedvezményes nyugdíj 40 évvel, amit ki is számoltak, a felmentési időt is letöltötte és meg is szűnt a munkaviszonya. Miután megkapta a papírjait amivel mehet a nyugdíját intézni, közölték vele, hogy még van 3 éve.... A probléma az lenne, hogy az intézmény nem tud mit csinálni ahol dolgozott, pedig nem is az Édesanyám hibája de így nincs se munkája se nyugdíja! Ilyen esetbe mit lehet tenni? Esetleg munkaügyi bíróság?
Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm!”
T. Kérdező!
Ezt nem értem.
Mindenekelőtt az alábbiakat célszerű tisztázni.
Mit ért az alatt, hogy közölték vele?
Hogyan közölték?
Kapott róla határozatot?
Ha igen, miért nem fellebbezték meg azzal, hogy van egy másik, korábbi, jogerős határozat, ami ezzel ellentétes?
Vagy mégis az édesanyja hibája, mert félreértette a korábbi határozatot?
Tisztelt szakértő!
Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy Édesanyámnak a meglévő papírjai alapján amit a nyugdíj intézet küldött a munkahelynek beadva kiszámoltatta, hogy mikor mehet el a kedvezményes nyugdíj 40 évvel, amit ki is számoltak, a felmentési időt is letöltötte és meg is szűnt a munkaviszonya. Miután megkapta a papírjait amivel mehet a nyugdíját intézni, közölték vele, hogy még van 3 éve.... A probléma az lenne, hogy az intézmény nem tud mit csinálni ahol dolgozott, pedig nem is az Édesanyám hibája de így nincs se munkája se nyugdíja! Ilyen esetbe mit lehet tenni? Esetleg munkaügyi bíróság?
Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm!
„marcsi6011 2019.10.08. 09:20
A problémám annyi, hogy a legelső adategyeztetési végzésen szerepeltek a fenti adatok, a határozatban már nem.
”
Ebben az esetben célszerű lett volna élni a határozatban biztosított ingyenes jogorvoslati lehetőséggel.
Kedves Safranek..!
Köszönöm szépen a kérdésemre adott válaszát.
A kb. 50 nap megbízási szerződéssel végzett munka díjából vontak 10 % nyugdíj járulékot. Azt ugyan nem tudom, hogy akkor mennyi volt a minimálbér összege, és a megbízási dij elérte e a minimálbér 30 %-át.
2011.november 46500 Ft, - 4650 Ft ny.jár
2011.december 69000 Ft, - 6900 Ft ny.jár
2012.január 45000 Ft, - 4500 Ft ny.jár
A problémám annyi, hogy a legelső adategyeztetési végzésen szerepeltek a fenti adatok, a határozatban már nem.
A kedvezményes nyugdíj igénybevételéhez nagyon sokat jelent még néhány nap is.
„marcsi6011 2019.10.06. 21:09
T. Szakértő!
Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni:
2011. december 31-ig rokkantnyugdíjas voltam. Ez idő alatt megbízási szerződéssel dolgoztam kb.50 napot.
Ez az időszak jogosító idő-? Azzal tisztában vagyom, hogy a rokkantnyugdíj nem számítható be.
Köszönöm szépen!
”
T. Kérdező!
Az attól függ.
A megbízási szerződéssel foglalkoztatott személy akkor minősül Tbj. 5. § szerinti biztosítottnak, ha a (főszabály szerint 10 %-os költséghányaddal csökkentett) jövedelme eléri (elérte) a minimálbér 30%-át.
A biztosított nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett.
Tbj. 4. § h) szolgálati idő: az az időszak, amely alatt a biztosított nyugdíjjárulék fizetésére kötelezett volt.
Amennyiben ez alatt az 50 nap alatt a fenti feltételnek megfelelt, úgy a Tbj. 5. § szerinti biztosítottnak minősül, ami szolgálati időnek minősül, és mind az öregségi teljes, mind a nők 40 éves nyugdíjának a megállapításakor figyelembe veendő.
Ha azonban a jövedelme nem érte el a minimálbér 30%-át akkor nem minősül(t) biztosítottnak, ekkor a jövedelméből nem vontak nyugdíjjárulékot, így ez az idő nem minősül szolgálati (jogosító) időnek.
Tbj. 5. § g) Biztosítottnak minősül továbbá a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (megbízási szerződés alapján, … jogviszonyban) személyesen munkát végző személy amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét.
T.szakértő!
Az alábbi kérdésre szeretnék valaszt kapni:
2011. december 31-ig rokkantnyugdijas voltam. Ez idő alatt megbízasi szerződéssel dolgoztam kb.50 napot.
Ez az időszak jogosító idő-? Azzal tisztában vagyom, hogy a rokkantnyugdíj nem számítható be.
Köszönöm szépen!
Lindus 2019,
A kedvezményes jogosító időből 40 év, ÉS keresőtevékenység ezen belül legalább 32 év kell.
Ebből az előbbi lesz meg később, tehát attól az időponttól, amire ezek a dátumok vonatkoznak, onnantól még 4 év és 152 nap múlva mehet kedvezményes nyugdíjba.
Tisztelt Szakértők!
A Nők 40+nyugdíjával kapcsolatban várom válaszuk.
A határozatban 35 év213 napot jogosító idöt írnak
, 30 év 190 nap kereső tevékenységgel.
Két gyerekem van.
Mikor várható a nap amikor igényelhetem?
Köszönöm
Törvényalkotási logika meg kiszámíthatóság ebben az országban?
Ugye csak viccelsz?
Ajánlom figyelmedbe a lakástakarékpénztárak beszántásának törvényhozási menetrendjét.
A január elsejei változás legkésőbbi időpontja december 29-30 körül lehet.
Tisztelt Jogi Fórum!
A nők kedvezményes, 40 év betöltése után igényelhető nyugdíjat szeretném igényelni. A betöltött 40 évvel már rendelkezem, (ez év közepén van a forduló napom és 58 éves vagyok) ám egyéb okok miatt azonban átvinném 2020. évre és csak január hónapban igényelném a nyugellátást. Van e valamilyen félni valóm attól, hogy a jövő év januárjában a nők 40 feltételei megváltoznak? Várhatóan mi lesz ez évben az utolsó időpont, amikor közzé teszi a törvényalkotó az e pontra vonatkozó esetleges január elsejei változást?
Előre is köszönöm a választ, üdvözlettel:
A.5.
Biztos, hogy jobb lenne. Várható változások: Valorizációs szorzók kb 10-10,5%-kal, nyugdíjemelés csak 2,8%. A kettő különbsége az, amivel jól jársz.
Ne feledd, 2020 jan. 1-től!
Jobb lenne?
Októberben meg lesz a 40 évem, novemberben 44 év szolgálati idő. December 1-jétől szeretnék nyugdíjba menni. Miért lenne jobb ha csak január 1-től mennék nyugdíjba?
reggi,
A 40 évi jogosultsági idő, és ezen belül a min. 32 évi keresőtevékenység idő pont ezt a különbséget adja. Előbbiben benne van a babázás, utóbbiban nincs.
Kedves Safranek,nagyon köszönöm a gyors választ,még egy kérdés amit nem értek ezzel a nők 40 kedvezményével kapcsolatban.a gyermek születését akkor ide nem számítják bele,mert a papíron az áll hogy nem,de viszont egy mellékletben kikérték mikor születet,mennyi ideig vettem igénybe a gyest/gyedet?köszönöm (bocsánat az értetlenkedésért)
„reggi 2019.08.22. 13:21
Tisztelt Jogi fórum.
Kérdésem a következő: adategyeztető értesítést kaptam, amelyben azt írják hogy, 38 év 339 nap nyugdíjjogosultság elbírálásához figyelembe vehető szolgálati idővel
35 év 50 nap nők kedvezményes nyugdíjára jogosító idővel ezen belül 35 év 50 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idővel rendelkezem 2017.12.31.-ig.
A nők kedvezményes 40 éves szolgálati idejét mikortól tudom igénybe venni,Előre is köszönöm a választ.
”
Tisztelt Kérdező!
A nők kedvezményes, 40 év szolgálati idő megszerzésével történő nyugdíjba vonulásnak két konjuktív (együttes) feltétele van.
(Azaz a jogosultsághoz nem elég csak az egyik feltételnek teljesülni, hanem mind a két feltételnek együttesen teljesülnie kell.)
- feltétel: Mindenképpen meg kell szereznie a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásához szükséges 40 évi jogosultsági időt, (ez a fogalom nem egyezik meg az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel).
- feltétel: ÉS (ezen belül) meg kell lennie a 32 évi keresőtevékenységgel (munkával) szerzett szolgálati időnek.
Ha ez a két feltétel együttesen teljesül, azaz meglesz a 40 évi jogosultsági ideje, és ezen belül meglesz a 32 évi keresőtevékenységgel (munkával) szerzett szolgálati ideje is akkor (attól a naptól) elmehet ezen a jogcímen nyugdíjba.
Ha a két feltételből csak az egyik teljesül az még nem jogosít a nők kedvezményes, 40 év szolgálati idő megszerzésével történő nyugdíjba vonulásra.
A megadott adatok (adategyeztetés adatai) alapján 2018.01.01-től 4 év és 315 nap kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal kell rendelkeznie ahhoz, hogy ezen a jogcímen nyugdíjba vonulhasson.
Öregségi teljes nyugdíjba pedig akkor tud elmenni, ha eléri az Önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt.
Tny. 18. § (1) A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki
a. 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
b. 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
c. 1953-ban született, a betöltött 63. életév,
d. 1954-ben született, a 63. életév betöltését követő 183. nap,
e. 1955-ben született, a betöltött 64. életév,
f. 1956-ban született, a 64. életév betöltését követő 183. nap,
g. 1957-ben vagy azt követően született, a betöltött 65. életév.
(2) Öregségi teljes nyugdíjra az jogosult, aki
a. a születési évének megfelelő – az (1) bekezdésben meghatározott – öregségi nyugdíjkorhatárt (a továbbiakban: öregségi nyugdíjkorhatár) betöltötte, és
b. legalább húsz év szolgálati idővel rendelkezik,
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02