40 év munkaviszony után nyugdíj

Jimbo75 # 2010.11.22. 13:18

Fenn van az Országgyűlés honlapján a tervezet, nem az számít az "igazinak"? Abban szó nincs ilyenről. Minek kell az embereket régen volt tervekkel rémisztgetnie a sajtónak? Így is akkora a bizonytalanság...

bukfenc2 # 2010.11.22. 13:29

Én sajnos becsapásként élem meg, hogy a 1/2 év munkanélküli segélyem nem számít bele a 40 évbe!
Túlságosan beleéltem magam, hogy jövőre mehetek nyugdíjba!

mesehabbal # 2010.11.22. 13:36

Hát, ha az nem volt becsapás, hogy szolgálati viszony helyett (Iván László), munkaviszonyt említettek (Nagy Anna), most meg már jogosultsági időt írnak a megjelent törvénymódosításban. Nagyon nem mindegy!

gattaga # 2010.11.22. 13:47

Újabb "boncolgatás",magyarázat:

http://www.portfolio.hu/….141752.html

By
gattaga

mesehabbal # 2010.11.22. 13:55

Nagyon érdekes, ahogy játszanak a szavakkal mostanában. A 2011. évi szja-nál a gyermekek után járókedvezményeknél, sokszor használnak ilyen szavakat gyermek nélküli, gyermektelen.
Azért, mert sokunknak már felnőttek a gyerekei (nekem 3 van) még nem vagyok gyermek nélküli és gyermektelen se.

V.Judit # 2010.11.22. 14:01

Kedves Veci!

Egyet nem értek, elolvastam az emlitett cikket, és a két gyermekes anyáknál 34 év munkaviszonyt és 6 év gyest emlit. Igen, de a munkaviszonyban beleszámit a gyes, vagy ennek igazolását hogy mettől meddig voltam gyesen kérni kell külön a TB-től. A régi munkakönyv szerint x naptól - x napig voltam egy munkáltatónál,ezen idő alatt voltam gyesen, nincs külön feltüntetve, hogy mikor. Akkor ez most hogy lesz kiszámitva? és hogy jön össze 2 gyermeknél a 34 év. Köszi a választ

perszepolisz # 2010.11.22. 14:04

Sziasztok!

Mindenestre érthető a törvény, hiszen azt valóban nem járja, hogy a nők egy része akár korábban mehetne teljes jogú öregségi nyugdíjba, mint anno az átkos idején. Mert megint arról van szó, hogy a nyugdíjkorhatár - most már - 65 év, mégsem dolgozik senki 65 éves koráig, mert tele van a rendszer korengedményekkel. Persze nyilván itt az a baj, hogy valóban nem ezt igérték.
Az azért mégiscsak érdekes, hogy a munkanélkülit miért nem számolják bele ebbe a 40 évbe, hiszen a munkanélkülin eltöltött idő nem szolgálta sohasem a dolgozó épülését, nem volt egy leányálom, sőt azt aki egy-másfél évet lehúzott havi 30-ból, azt kéne megbecsülni. Ígazságról persze nem lehet ott beszélni, ahol napi 8-9 órás munkáért, adnak 75000.-Ft-ot a borítékba, ebből ötezer forintot feketén.

A következő téma azután azt hiszem a nyugdíjak összege lesz.: Az aki minimálbéből elmegy nyugdíjba, (tényleg minimálbéres, nem csak arra van bejelentve). Megkapja az első nyugdíjszelvényét 38-40 év szolgálati idő után és a zöld szelvény mellett kap két db. 20.000-est, meg 2 db 2000-est. És akkor már nincs appeláta, nincs fellebbezés, nincs kéreleme, semmi, csak a család...

kerdiantalne # 2010.11.22. 14:30

... A törvénytervezet külön határozza meg, hogy mi tartozik a jogosultsági időbe: keresőtevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszony ...
Felhomályosítana valaki, hogy az "egy tekintet alá eső jogviszony" - ez vajon mit takarhat? Akár nem keresőtevékenységet is ? Például: regisztrált munkanélküli is eshet EGY TEKINTET ALÁ ?

Üdv.

Jimbo75 # 2010.11.22. 14:33

perszepolisz

Plusz ne felejtsük el, hogy a munkanélküli ellátás után fizetni kell a nyugdíjjárulékot, azt hiszem 8.5%, aminek be nem számítása színtiszta lopás.

kriszmasz # 2010.11.22. 14:43

Sziasztok!

Szeretném elolvasni a parlament honlapján a benyújtott tervezetet. A honlap azonban annyira bonyolult, hogy hosszas kutakodás után sem találtam meg. Aki már elolvasta kérem adja meg a pontos helyet. Nagyon köszönöm!
Egyébként ennek az egésznek akkor lett volna igazi eredménye, ha nem nyúlnak hozzá a korábbi nyugdíjazás alapját képező idő számításnak. A szabályok változásával, sokan becsapva érezhetik magukat, hisz sokan beleszámolták az iskolaidőt is, mint ahogy korábban is volt.

csera # 2010.11.22. 14:47
m.n.zs. # 2010.11.22. 14:48

Szerintetek előfordulhat hogy beszámolják azt az időt amit itthon voltam ápolásin Anyukámmal? Igaz nem sok idő de lehet hogy sorsdöntő !

lájza # 2010.11.22. 14:54

Véleményem szerint a mostani tervezet szerinti jogosultsági idő csak annak megállapításában játszik szerepet, hogy ki mehet el kedvezményesen nyugdíjba.
Azoknak, akik ez alapján jogosultak, a továbbiakban a most is érvényes szolgálati időt és az annak megfelelő jövedelmeket veszik alapul a nyugdíjszámításnál, tehát az ápolásit, munkanélkülit, meghatározott tanulmányi időket, stb.

lenolaj1 # 2010.11.22. 15:10

Köszönöm Veci, igen erre a táblára gondoltam.
És arra, hogy ezt a táblát talán tovább lehetne majd fejleszteni, ha már minden letisztult.

Veci # 2010.11.22. 15:18

ITT lehet követni online a parlament munkáját!!!
http://www.parlament.hu/…_ujnapok_ckl

Katt. az "élő adás"-ra, majd megnyitás és élvezhető a parlamenti előadás, műsorzárásig.

Szerintem a várható szünet 16:45 után érdemes rákattintani.

Üdvözlettel Veci

lenolaj1 # 2010.11.22. 15:19

Gattaga, a portfoli.hu-s cikk véleményem szerint abszolút korrekt (az elütésektől eltekintve). Tartalmilag eddig ezt érzem igazán tisztán látónak, nincsenek benne fogalmi zavarok. Azt nem állítom, hogy mindennel egyet is értek, de ami a tv.tervezetet illeti, nos az teljesen rendben van.

lenolaj1 # 2010.11.22. 15:25

Kerdiantalne, azt gondolom, rátapintottál a lényegre!
Az „egy tekintet alá eső jogviszonyt ”egy későbbi kormányrendeletben fogják kifejteni. Ebbe még sok minden - akár váratlan dolgok is - beleférnek.
S hogy az a bizonyos kormányrendelet mikor fog napvilágot látni? Hmmm, váll felhúzva, karok széttárva.

Veci # 2010.11.22. 15:29

kerdiantalne
Gondolom pl. bedolgozás, alkalmi munkavállalói könyvves foglalkoztatás (ezek a tippeim)

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.22. 15:33

kriszmasz

csera is mellékelte, a szöveges PDF-re kattints, nyisd meg, vagy mentsd le ITT:
http://www.parlament.hu/…om.irom_adat?…

Üdvözlettel Veci

Snowhunter # 2010.11.22. 15:41

Igazából egy kérdőjeles résztől eltekintve minden tisztázódott.
A kérdőjel:
Innen idézek és emelem ki lényeget: http://www.koziranytu.hu/…ormaciok/334

Ami tehát most biztosnak tűnik, az a „40 év”.

És hogy mi számít bele a jogosultsági időbe? Egyáltalán mi az a jogosultsági idő? Ezt még ma sem tudjuk. A törvénytervezet felhatalmazó rendelkezést tartalmaz, amelyben a Kormány felhatalmazást kap arra, hogy az imént idézettek szerinti, kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyokat rendeletben határozza meg. Erre azért van szükség, mert a jogosultsági időket több évtizedre visszamenőleg kell vizsgálni. Azóta egyes jogviszonyok elnevezése és a rájuk vonatkozó szabályozás jelentősen megváltozott. A megalkotandó kormányrendeleti felsorolás alapján a jogosultak számára is egyértelmű lesz, hogy mely jogviszonyok alapján szerezhettek jogosultságot. – írja indokolásában a miniszter.

gattaga # 2010.11.22. 15:48

Szerintem úgy lessz a rendelet megfogalmazva,hogy a lehető legkevesebb érintettje legyen.
Hogyan is működik ez ?
Egyszerűen: Nem tudom emlékezik-e még valaki arra a tényre,amikor a Regőci-Sallai párost (műkorcsolya)egy olimpián "megverették" az oroszokkal ???
Három matematikus (orosz) egy éjszaka alatt kiszámolta,hogy akiket befolyásolni tudnak,azok milyen pontszámot kötelesek adni a gyakorlatra.
Tehát a megalkotandó rendeletet most biztosan nem egy matekzseni,hanem legalább négy-öt számolja.
Amit igért betartotta címmel amundér becsűlete megvan védve, a többséget hagyni fogják "elvérezni".Ide a rozsdás bökőt :-)))

By
gattaga

Veci # 2010.11.22. 16:04

Figyi
Most szavasztak arról, hogy sürgős tárgyalásba veszik a tv. javaslatot

Üdvözlettel Veci

Anna52 # 2010.11.22. 16:12

Most olvastam a fidesz honlapján, hogy az ápolási segélyen töltött idő nem számít bele a 40 évbe, hátha valakit érint , azért szóltam.

mamboci # 2010.11.22. 16:32

Ha valaki tudja, kérem segítsen!

1970.szeptember 09.-től dolgozom, az első három évben 4 órás munkaviszonyban, a későbbiekben 8 órás. Egy gyermekem született 1974-ben, ekkor már 11 hónapja 8 órás munkaviszonyban dolgoztam, de miután a GYES csak annak járt, akinek egy év nyolcórás munkaviszonya volt, ezért én a GYES-re nem voltam jogosult.
Szeretném tudni, hogy a 4 órás munkaviszonyt a szolgálati idő számításnál hogyan számolják?
Azt is szeretném tudni, hogy miután a GYES-re nem voltam jogosult, mert "csak" 3 év négyórás és 11 hónap nyolcórás munkaviszonnyal rendelkeztem, akkor most ismét büntetnek azzal, hogy csak az mehet el negyven év munkavizsony után, aki három gyereket szült?
Előre is köszönöm a választ!

Veci # 2010.11.22. 16:33

Anna52
Tedd be a linket légyszíves, nem találom.

Üdvözlettel Veci