40 év munkaviszony után nyugdíj

Veci # 2010.11.22. 16:35

Megtaláltam:
http://www.fidesz.hu/index.php?…

Az intézkedés célja a nők munkaerőpiacon, valamint családban való helytállásának elismerése, így a tanulmányokkal töltött időszak, a munkanélküli ellátás ideje, valamint az ápolási díj folyósításának időszaka a 40 éves munkaviszonynak nem képezi részét.

Üdvözlettel Veci

Veci # 2010.11.22. 16:40

mamboci
A 4 órás munkaviszonyt csak arányosan számítják be.
A gyessel kapcsolatban a tv. módosítás után lehetne valamit mondani.

Üdvözlettel Veci

gyene # 2010.11.22. 16:53

Ki tudja?

(2b) A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.

Mit jelent a vastag szöveg? A tevékenységgel járó fogviszony az világos, de mi az azzal egy tekintet alá eső jogviszony?

Gabicsek # 2010.11.22. 16:56

Sziasztok lányok!

Ezt láttátok már a fidesz honlapján?

http://fidesz.hu/index.php?…

A kedvezményre jogosító időbe beszámít a tényleges munkaviszony mellett a gyermekneveléssel töltött időszak (terhességi gyermekágyi segély, GYES, GYED, gyermeknevelési támogatás folyósítási időszaka) is, összesen legfeljebb 8 év időtartammal számítva. A benyújtott törvényjavaslatról várhatóan december 20-án dönt az Országgyűlés.

Kiidegelnek minket???

gyene # 2010.11.22. 16:57

Bocsánat. Csak most látom, lenolaj1 erre már megpróbált válaszolni. A kérdés továbbra is fennáll. Mi lesz a kormányrendeletben?

Gabicsek # 2010.11.22. 16:58

Ha dec. 20-án döntenek, hogy fog ez egyébként hatályba lépni január 1-jén? Vagy úgysem esik bele majd senki, tehát ráérnek?

Veci # 2010.11.22. 17:04

Ez nem semmi, addig majd figyeljük, milyen módosításokat adnak be.

Üdvözlettel Veci

spaniel # 2010.11.22. 17:06

Kedves Veci!
1954-ben születtem, és az elmúlt évben kértem a Nyugdíjigazgatóságtól szolg.idő számítást. A kiszámítás szerint, /benne van a munkanélküli segélyen eltöltött 308 nap is/ 2011. szeptemberében mehetnék nyugdíjba! Akkor lenne meg a 14600 napom!

mesehabbal # 2010.11.22. 17:06

Gabicsek úgy van, ahogy írod. Akinek megvan a 40 éve és még dolgozik, annak még van felmondási ideje. Ez akár lehet 4, 6 hónap is. Ezzel is nyernek, akár fél évet. A taktikázáshoz nagyon értenek.

Gabicsek # 2010.11.22. 17:09

Jaja, csak azt nem értem, mit csinálnak még egy hónapig, ha már most be van nyújtva és tárgyalják?

csera # 2010.11.22. 17:10

Veci a 70-es években részmunkaidős munkaviszony még teljes munkaidőnek számít a nyugdíj megállapításánál. Jóval később hozták be (pontosan most nem tudom mokor)az arányosítást.
Vagy nem jól tudom?

Gabicsek # 2010.11.22. 17:10

ha esetleg majd mégis beleesek, el is felejtettem a felmondási időt:) ajaj.

Gabicsek # 2010.11.22. 17:11

Csera!
Én úgy tudom, hogy a 6 órás részmunkaidő teljesnek, a 4 órás félnek számít. De majd Veci elmesélni, ő ebben a profi:)

Veci # 2010.11.22. 17:16

spaniel

A szolgálati időben benne van az is, amit kivennének a tv. módosításból.

Sajnos téged nem érint a tv. módosítás még. Terád a 18/B. § (3) a) pont szerinti lehetőség érint legközelebb,

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

„(3) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult
az az (1) bekezdés a)-b) pontjában meghatározott feltételeknek megfelelő nő is, aki
aa) 1954-ben született és a 60 éves és 183 napos életkort betöltötte,
ab) 1955-ben született és 61. életévét betöltötte,
ac) 1956-ban született és a 61 éves és 183 napos életkort betöltötte,
ad) 1957-ben született és 62. életévét betöltötte,
ae) 1958-ban született és a 62 éves és 183 napos életkort betöltötte;”

de ha sikerülne tovább dolgozni, és meglenne a 40 év munkaviszony, akkor meglenne az esély a korábbi nyugdíjba vonulásra, ami teljes összegű lenne.

Üdvözlettel Veci

spaniel # 2010.11.22. 17:17

20 év után mennyi a felmondási idő? Ezt teljesen elfelejtettem én is!

kissmama # 2010.11.22. 17:18

Kedves fórumozók!
Most néztem a hírtv-ét. Nagy a káosz!Még mindig nem tudja a kormány ,hogy kik mehetnek 40 évvel nyugdíjba.A FIDESZ azt mondta ,hogy kikéri magának a sajtóktól,hogy becsapta az embereket,ugyanis ott van a honlapjukon nem változtatták meg.HáT???NEM EZT ÍGÉRTÉK!!!!

spaniel # 2010.11.22. 17:19

Veci! köszönöm!
Remélhetőleg kitart még a cégem 2 évig! Csak nem raknak ki addig. Úgy néz ki, hogy előszőr a nyugdíjas dolgozókat küldik el.

Veci # 2010.11.22. 17:21

csera

Ezt nem tudom, hogy a 70-es években a 4 órás munkaviszony is egész napnak számított.
Hogy lehet, hogy 4 óra=8 óra= 1 nap?
A nyugdíjbiztosítót kellene megkérdezni, senkit nem akarok megtéveszteni. A szolgálati idő megállapítási határozaton meg kellene nézni azt az időszakot, mit fogadtak el, abból vissza lehet számolni, hogy hány napnak vették figyelembe.

Üdvözlettel Veci

nomono # 2010.11.22. 17:34

1997. január 1-től számít a 4 órás munka félnek, de csak akkor ha a fizetés nem éri el a mindenkori minimálbért

Andrea9 # 2010.11.22. 17:34

Kedves Veci!

Édesanyám 1954-ben született. A szakmunkásképző beleszámít-e a 40 évbe, ha nem, akkor is meglesz a 40 év munkaviszonya jövő év augusztusában. A 2 gyerek után emelkedik-e a 40 év vagy a max. 8 év gyes vonatkozik csak rá is?
Előre is köszönöm válaszod!

Veci # 2010.11.22. 17:37

Lányok!

Most nem leszek, elfáradtam, nem fogok lelépni, de sokkolt engem is, hogy dec. 20-án szavaznak.
Nagyon sajnálom azokat a nőtársakat, akiket érintene a kedvezményes nyugdíjba vonulás. Úgy érzem tényleg Káosz lehet, ha ennyire elhúzódik a zárószavazás.
Ez a harmadik meglepi (első a 0.5 %-os járulékemelés, második a szolgálati idő helyett munkaviszony)???

Tényleg igazolódik, a hatálybalépést, Közlönyben megjelenést kell megvárni, mert az lesz a mérvadó.

De van ebben jó is, mert legalább a bizottságok alaposan megvitatják, és a végleges döntés legalább nem elkapkodott lépések sorozata lenne.

Üdvözlettel Veci

spaniel # 2010.11.22. 17:41

Köszi Veci!

kissmama # 2010.11.22. 17:45

HIRDETÉS

LMP: zűrzavar a nők negyven év utáni nyugdíjba vonulása körül

Ertsey Katalin (LMP) szerint teljes a zűrzavar azon törvényjavaslat körül, mely szerint a nők negyven év munkaviszony után teljes öregségi nyugdíjba vonulhatnak.
Az ellenzéki képviselő szomorúnak nevezte, hogy a tanulmányi idő nem számít bele a szolgálati munkaviszonyba.
Ha azt üzeni a kormány, hogy aki tanul és utána vállal gyereket, az nem kapja meg a nyugdíjba vonulás könnyebbségét, akkor valójában ez mit üzen a tudás alapú társadalmat építő kormány programjáról? - kérdezte.
Szólt arról is: elveszi a kormány a gyest azoktól, akik fogyatékkal élő gyereket nevelnek és nem kapnak részmunkaidős állást.
Soltész Miklós szociális államtitkár azt mondta: az elmúlt években megszorítások voltak a nyugdíjak terén, ehhez képest a benyújtott törvényjavaslat az édesanyák, a nők családban való szerepvállalását segíti és támogatja.
Kiemelte, a nők nyugdíjaztatásának a kormány által benyújtott változata pozitív üzenetet hordoz: azok az édesanyák, akik munka mellett vállaltak gyereket, sokat tettek a társadalomért és a családjukért is.

fabatka # 2010.11.22. 17:51

Egy tv. műsorban a műsorvezető, a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását boncolgatónak azt javasolta hogy majd akkor véleményezzük ha már tövényeröre emelkedett.Okoooos ötlet....... kár hogy akkor már fújhatjuk......Addig kel boncolgatni amig csak javaslat.Üdv. Mindenkinek.

Veci # 2010.11.22. 17:59

Az Atv Egyenes beszéd műsorának vendége lesz az MSZOSZ képviselője, az utolsó bejátszás lesz, előtte Török Zsolt is érint. A műsor 19:25-kor kezdődik a két téma kb. 8 után lesz.

Üdvözlettel Veci