Kedves Fórumozók!
Eddig csak olvastam az írásaitokat, de most meg is szólalok.
Csak biztos forrásból származó hírek hitelesek, sem újságíró, sem betelefonálós műsor műsorvezetőjének véleményére, okoskodására nem szabad adni. Ezt megerősíti az is amitől kibuktam rendesen úgy 2 hete, ha egy képviselő hölgy (L.M.) megengedi magának azt, hogy friss hírként terjessze az úgymond, saját szavaival élve, "folyosói pletykát", akkor nem lehet csodálkozni a kívülállók tudatlanságból, szenzációhajhászásból adódó félrevezető információin.
Mellesleg én is érintett vagyok, 15 éves koromtól dolgozom, 57 leszek és egy kis késéssel talán sikerül nyugdíjba mennem, úgy mint az átkosban nagyanyáink, anyáink 55 évesen, hogy még az unokák nevelésében is kivehessem részem, amíg bírom erővel.
Minden feltételnek megfelelek, egy helyen dolgozom 39 éve, az első munkahelyemen 2 évet nyomtam le, nem voltam munkanélküli, sőt a két munkahelyem között sincs megszakítás, mert kikérővel, vagyis áthelyezéssel jöttem a mostani munkahelyemre.
Mégis van bennem egy kis félsz, mert hol vagyok én a kis porszem az alkotmánybírósághoz képest, egy tollvonással áthúzhatják a még kezdeti stádiumban levő törvénytervezetet.
A parlament.hu-n Futárposta alatt születnek a biztos, naprkakész, új hírek.
Üdv. Mindenkinek
40 év munkaviszony után nyugdíj
Marzi és a többi érdekelt!
A 24.000 nyugdíjbavonuló legnagyobb része 2011-ben lesz 59 éves, akik az életkori feltételük okán egyébként is nyugdíjasok lehetnének, nagyobb részük rendelkezik is a 40 év szolgálati idővel.
Szerintem legalább 60-70 %-a abba a csoportba tartozik.
Üdvözlettel Veci
Na ja, aki 2011-ben tölti be az 59 évet, és meg van a 40 év szolg.ideje (amibe még a munkanélküliség is beleszámolódik), az előrehozottba is elmehet.
Sőt, ha több mint 40 éve van, akkor még az évenkénti plusz 2%-ot megkapja. Ugye Veci? Most azért egy kicsit elbizonytalanodtam ...
bsu55 és a többi érintett!
IDÉZET a benyújtott tv. javaslat szövegéből:
„A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban Tny.) 18. §-a a következő (2a)–(2c) bekezdéssel egészül ki:
„(2a) Öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő is, aki
- legalább negyven év jogosultsági idővel rendelkezik, és
- azon a napon, amelytől kezdődően az öregségi teljes nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)–b) és e)–g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
(2b) A (2a) bekezdés tekintetében jogosultsági időnek minősül a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal, valamint a terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, gyermekgondozási segélyben, gyermeknevelési támogatásban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő.
(2c) A (2a) bekezdés alapján az öregségi teljes nyugdíj nem állapítható meg, ha a kereső tevékenységgel járó biztosítási vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonnyal szerzett szolgálati idő nem éri el a harminckét évet.”
Részletes indokolás 1. §-hoz (12. o.)
Az a nő, aki az említett kereső tevékenységgel és a gyermekneveléssel összesen legalább 40 év jogosultsági időt szerzett, az életkorától függetlenül nyugdíjba vonulhat. Annak érdekében, hogy a munkában töltött idő meghatározó jellege ne csökkenjen, a kedvezmény igénybevételének további feltétele a minimum 32 év kereső tevékenységgel szerzett jogosultsági idő.”
Hááát! Ez az! Az utolsó idézett mondatot nem tudom hogyan értelmezhetjük. Ez a 3 vagy több gyermekes anyáknál szerintem a feltétel (ha a gyermekneveléssel kapcsolatosa igénybe vett ellátásokon kívül dolgozott 32 évet, szerintem így értendő), de a kiemelt sorban leírtakat alapján, a kevesebb gyermekszám esetén kell összesen 40 évnek lennie.
Nem úgy értelmezem (de egyszerű fórumozó vagyok, mint ti), hogy csak a 3 gyermekesek esetén lenne ez a kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőség. DE kitudja, hogy az "apróbetűs részek" mit fognak tartalmazni, akár igaz is lehetne.
Ez majd legkésőbb a Közlönyben leírtakból derülhet ki. De figyeljük a parlamenti eseményeket.
Üdvözlettel Veci
Kedves lenolaj1
Aki 2011-ben lesz 59 éves, az 2012-ben 60, tehát 1952-ben született, és a hatályos törvények szerint a 1952. dec. 31-ig születettek, még elmehettek 57 évesen nyugdijba,és 38 év szolgálati idővel tehát ez már őket nem érinti, legfeljebb azt aki nem ment el nyugdijba. Ez bennünket érint, akik 1953-ban és még később születtünk. Remélem jól tudom, de mivel én 53-as születésü vagyok és februári, ezért két hónap miatt nem tudtam elmenni 57 évesen nyugdijba.
Sziasztok !
El akartam menni itthonról, de nagyon kijönnek belőlem a következők, P I R É N C E -nek címezve:
- nyugi, 7/30-kor kezdődött a munkaidőm-
lenolaj1
Te csak ne bizonytalanodj el! Az előrehozott nyugdíjhoz a tv. 18/A-18/B.§-t nem módosítják a a beadott javaslatban. A számítást sem, ami a te esetedben a 12. § szerint lesz a számítás a hatályos tv. szerint. Neked lesz választási lehetőséged előrehozott nyugdíj 59. évesen, vagy ha hamarabb melenne a 40 év munkaviszonyod, akkor a tervezett kedvezménnyel mehetnél nyugdíjba, a nyugdíj számítás a javaslat szerint nem változik (azt a szolgálati idő szerint számítanák).
ITT a nyugdíj tv.: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Üdvözlettel Veci
Kedves Veci!
Én még hiszek a mesékben, bár a korom nem indokolná :)
Vezessük tovább a törvénytervezetet mint laikusok. Szóval, ha több gyermek van 3-nál akkor is a nyolc év a plafon, vagyis nem 8x3=12, ez stimm. Tehát a 32 év munkaviszony, plusz a 8 év gyes összege 40 év.
Namármost, ha magammal példálózom, akkor 2 gyerek, 4 év gyes, tehát 36 év eeffektív gályarabság, plusz 4 év gyes ugyancsak egyenlő 40 évvel.
Mindenképpen érdemes megvárni a pénteki beadvány véglegesítését, mert a találgatások csak nagy adagú dózisban mérgeznek minket.
Kedves Veci!
Pedig te olyan jól értelmeztél és tisztán láttál mindent.Mindenkinek érthetően eltudtad mondani a rá vonatkozó rendeletett.
Látod most itt a baj,hogy úgy csűrik csavarják az egészet,hogy még az se legyen tisztába a dolgokkal aki evvel foglalkozik napi szinten.
A lányom az ELTÉ-re jár TB-szakra,utolsó éves TB.-szakértői diplomája lesz . És még a fősulin sem látják tisztán ezeket a dolgokat.
V.Judit
Légyszíves ne kavard össze. Amiről te írsz az legutóbb az 1951-ben született nőket érintette és érinti. Te le vagy maradva, azzal a feltétellel 2008-ban lehetett utoljára elmenni, az akkor 57 éveseknek.
59. évesen azok a nők mehetnek előrehozott nyugdíjba, akik 1952 és 1953-ban születtek. Ha van 40 év szolgálati ideje, akkor csökkentés nélkül.
1997. évi LXXXI. törvény a társadalombiztosítási nyugellátásról
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
„18/A. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki
- legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
- azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
(2) Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki
- legalább 37 év szolgálati időt szerzett, és
- azon a napon, amelytől kezdődően a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.
(3) A (2) bekezdés szerinti esetben a csökkentés mértéke a társadalombiztosítási nyugdíj megállapításának időpontjától az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig terjedő időszak minden 30 napjára, de legfeljebb 1095 napra - 40 év szolgálati időnél
- 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,1 százalék,
- 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,2 százalék,
- 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkező személy esetében - havi 0,3 százalék.”
Üdvözlettel Veci
Szerintem a GYES beleszámit a munkaviszonyba, mert a munkakönyvben is úgy van, hogy ettől-eddig tart a munkaviszony, és abban benne van a gyes is. Vagy hozzáadják, most már teljes a zürzavar.
LÁNYOK!
Most el kell mennem, de visszaolvasok, jövök vissza.
Üdvözlettel Veci
Veci, nem úgy értettem, hogy a jelenleg készülő törvény módosítaná a már meglévőt.
Csupán az a kérdés merült fel bennem, hogy az 1997.évi LXXXI-es törvényben említett öregségi nyugdíj összegének számítása vajon megegyezik-e az előrehozott nyugdíj összegének számításával? Ha igen, akkor igen, jár a + 2%. Remélem így van.
Kedves Ladányi!
A félreértéseket szeretném tisztázni, én is azért csatlakoztam, mert hosszú idő óta olvasva a fórumot, tisztán láttam, hogy politikamentes kis sziget.
Nem az AB tesz keresztbe, de ahogy annak hatáskörét, működését példátlanul akadályozzák, korlátozzák, úgy már semmin nem lepődnék meg.
Igen itt valóban egy cipőben járók próbálnak egymáson segíteni, még ha csak meghallgatási szinten is, ezért érzem jól magam köztetek.
Elnézést, ha félreérthető voltam és ilyen kirohanásra késztettek soraim.
Hidd el a lényeg az, hogy én is nagyon várom a végeredményt, mert nem akkor szeretnék nyugdíjba menni mikor már a lakást sem tudom elhagyni a leamortizálódott mozgás- és vázrendszerem miatt...
O K É Pirénce !
Azért a meghallgatásnál többet kapunk, talán nyújtunk is egymásnak.
Látod, a VECI szól, ha megszakítja a "tanácsadói szolgálatát" !
Ettől most egy kicsit meghatódtam.
Lányok!
Azt javaslom, most már valóban várjuk meg, amíg megszavazzák és hatályba lép az új törvény!!!
Ezt követően biztos lesz valaki - nem feltétlen innen a fórumról, de még ez sem kizárt! :) -, aki:
- Fogalmakat tisztáz (pl. mi tartozik bele a szolg.időbe, mi a munkaviszony alá)
- Valamilyen táblázatos formában közzéteszi, hogy a különböző évjáratú nők milyen feltételekkel, mikortól, milyen típusú nyugdíjra jogosultak.
Nekem pl. egy nagyon komoly mankót jelent az a táblázat, amit sajnos nem tudok ide linkelni (nem tudom, hogyan lehet egy pdf fájlt betenni), de az 1952 és 1957 között születetteknek ad támpontot. Jelenleg még ez az érvényes, és azt remélem, hogy ezt a táblát csak kiegészíteni kellene majd az új szabályokkal.
De az is lehet, hogy a lentebb említett táblázatos összefoglalót a nyufig is elkészíti, na az lenne a hivatalos.
Kedves Fórumozók !
Bár túl sokszor még nem írtam, de jelen vagyok. Sok feltenni való kérdésre már megkaptam a választ. Tehát azt gondolom, hogy ha vesszük a fáradtságot és időnként vissza is olvasunk, áttekinthetőbb lesz ez a fórum. Nem kell ugyanazokat a kérdéseket többször megválaszolniuk azoknak akik itt igen csak nagy segítségünkre vannak. Végül is tudom, hogy az ismétlés a tudás anyja, de én úgy érzem hogy ebben a feszült helyzetben, értelmesebb egymást oly módon biztatni, nyugtatni, hogy azért az reális legyen.
Engem például most megint összekavart Pirénce beírása, okfejtése, (Bocsi, nem bántani akarlak), megint csak kapkodtam a fejem, hogy mi van, hogy van, mehetek, 57 évesen 41,5 évvel 3 gyerekkel ?
aztán megint maradt a reális gondolat.
Nem igazán akarják itt a nyugdíjasok létszámát növelni, hiszen nincs miből finanszírozni.
Tehát egy igazán kis számú kedvezményezett lesz.
Nagyon várom a törvényt, és csak reménykedem hogy az akár még kedvező is lehet nekem is de közeletek is nagyon sok mindenkinek.
Üdv. Nektek
lenolaj1
Megegyezik a számítás az öregségi-, előrehozott-, korengedményes-, korkedvezményes nyugdíj számítása (sőt a rokkantnyugdíj számításnál is) és a tervezett módosításban is erről iolvasni!!!!
:-)
ITT a táblázat, ha erre gondoltál. Az alábbit kell megnyitni, vagy lementeni (legutolsó tájékoztató):
Az öregségi és előrehozott (csökkentett összegű előrehozott) öregségi nyugdíjra jogosultság életkori feltétele 2010. január 1-jétől
http://www.onyf.hu/index.php?…
Üdvözlettel Veci
ITT lehet követni online a parlament munkáját!!!
Üdvözlettel Veci
Sziasztok!
Már megint egy újabb értelmezés: Lényeges változások nyugdíjfronton - íme, a nők 40-es szabálya, adófórum online oldalán olvasható egy mai keltezésű cikk.
http://www.adoforum.hu/?…
Kedves m.n.zs.!
Sajnos én is csak kapkodom a fejem :-(
Ne zavarjon meg a találgatásom, hisz csak hangos gondolkodás szinten teszem, hátha valaki cáfol, megnyugtat.
Sajnos a kíváncsiságom, hogy mi lesz a végkifejlet már odáig fajult, hogy elolvastam a Népszabadság friss információját, ami aztán minden reményemet lenullázta :-(
az év első felében az én értelmezésem szerint a nők 40 éve kizárólag a munkáról, gyereknevelésről szól, de már látom, hogy napról napra más és más jelentése lesz.
Sőt elhangzott olyan is az ígérő szájából...megpróbálom valamennyire pontosan idézni..."14-15 éves koruktól dolgozó, gyermekeket felnevelt nők 40 év munkaviszony után mehessenek nyugdíjba, hogy az unokák nevelésében is segíteni tudjanak, így a fiatal édesanyák munkába állhatnak",
elnézést, ha nem egészen pontos, de ez volt a lényeg, még el is lágyultam ilyen emberi, gyereki- és családbaráti szövegtől.
Már nem fogok megszólalni, csak várok és olvasok...
Megint mindenhol ez a 3 gyerekes téma van terítéken, Én nem tudom, nem egyforma tervezetet olvastunk? Indexen is, NOL.hu is ezzel jön, Én semmi hasonlót nem láttam a törvénytervezetben....
Kedves Jimbo75!
Volt egy állítólagos korábbi részletes tervezet, amit, talán ezen a fórumon is megemlítettünk. Abban voltak ilyen tervezetek, ha igaz „3 gyerek 40 év, 2 gyerek 42 év.....”
Azt sajnos nem tudjuk, hogy a jelenlegi részletes tervben, pontosan mi is van.
Friss:
Nagy Anna: nincs semmilyen becsapás a nők nyugdíjba vonulásáról szóló tervezetben
2010. november 22. 12:58
A kormányszóvivő megismételte az intézkedés várhatóan 24 ezer nőt érinthet
Nincs semmilyen változás a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról szóló tervezetben - mondta Nagy Anna kormányszóvivő cáfolva az erről szóló sajtóértesülést.
A kormányszóvivő kiemelte: a javaslat péntek óta fent van a parlament honlapján, az bárki számára elérhető, semmi titok nincs benne. Az előterjesztés a kedvezmények kapcsán ugyanazt tartalmazza, mint amiről két hete beszélnek - tette hozzá.
Megerősítette, hogy azok a magyar nők, akik negyven év munkaviszonnyal rendelkeznek, elmehetnek nyugdíjba. Ebbe legfeljebb nyolc év számíthat bele gyermekek gondozásával eltöltött időként; nem számít bele ugyanakkor a szakiskola és a felsőoktatás ideje.
A javaslatban semmilyen változás nem történt, nincs semmilyen becsapás - szögezte le Nagy Anna.
Megismételte, hogy az intézkedés várhatóan 24 ezer nőt érinthet.
A Népszabadságban hétfőn jelent meg egy írás, amely szerint a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tévő jogszabályba annyi korlátozó feltételt építettek be, hogy a legnagyobb kedvezménnyel alig néhány százan élhetnek majd.
Rétvári Bence, a KIM parlamenti államtitkára arról, hogy milyen mozgástér van a költségvetési módosító javaslatok támogatásánál, mire van lehetőség, azt mondta, a kormány várhatóan szerdán alakítja ki álláspontját.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02