40 év munkaviszony után nyugdíj

Korall54 # 2010.11.21. 19:31

Lyonee

Köszönöm a válaszodat. Ha ilyen végkimenetel lesz, az sok mindent érthetővé tesz.
Üres a kassza, tovább kéne dolgozni, gyermeknevelést figyelembe venni, a korán munkábaálló, nehéz munkát végzőket elfáradásukra teintettel nyugdíjba engedni.
Azt hiszem, sokan azért nem tudnak sok év kedvezményt kihasználni majd, mert az elmúlt 20 évben esetleg többször is "lyuk" volt a munkaviszonyba beszámítható idejükben.
Így aztán többféle alternatíva lesz lehetséges, attól függően, hogy ki mikor született, mennyi szolgálati ideje, vagy szorosan vett munkaviszonya van, vagy csökkentett összeggel megelégedve mégis valamennyivel hamarabb elmehet, mint 65 éves kor.
Ha végiggondoljuk, akkor némi igazságosság felfedezhető.
A kedvezményes nyugdíjat vizsgálva, a most hatályos korhatárokhoz képest, többeknek jelentkezhet kedvezmény az életkort illetően.(Tehát nem hazudott a kormány ...)

Egészen fer az a lehetőség, hogy évenként lehet számoltatni az időt, mert ugye, gyorsan változhatnak mindenkinek a körülményei, kilátásai,(munkahely megszűnése, unoka születése, nem várt betegség) és akkor megtudhatja az éppen aktuális alternatívát, ami rá vonatkozik, és így bármikor (évente) mérlegelheti a döntését.

Üdv: Korall

Üdv: Korall (53-as nö)

Veci # 2010.11.21. 19:50

Csak az első lépés volt a nők kedvezményes nyugdíjazása
http://www.hirtv.hu/belfold/?…

Az első lépésnek tekinti a nyugdíjrendszer átalakításában a nők kedvezményes nyugdíjazását a miniszterelnök megbízottja. Selmeczi Gabriella szerint a pénzhiány miatt nem tudják azonnal megvalósítani a Fidesz választási ígéretét. A kormánypárt eredetileg 40 év szolgálati időhöz és nem 40 év munkaviszonyhoz kötötte volna a nők kedvezményes nyugdíjazást.

Üdvözlettel Veci

lájza # 2010.11.21. 20:10

No csak! Szembe néztek magukkal? Kíváncsi vagyok a következő lépésre...
Köszi, Veci!

Gabicsek # 2010.11.21. 20:11

Ha jól értelmezem itt a fórumban írtakat, ezek szerint évenként lehet lekérdezni a nyugdíjbiztosítót a szolgálati időről?
Mert eddig egyszer lehetett. Ez változott most?

Gabicsek # 2010.11.21. 20:11

Nahát Veci!
Hogy te mindig mindent megtalálsz:)))

Marzi # 2010.11.21. 20:12

Korall!

Én semmi igazságosságot nem látok benne!

Először is hazudtak, mert végig szolgálati időről volt szó!

Másodszor: A kormány alattomos, és hülyének néz minket. Tudják, hogy túlígérték magukat, vagyis hazudtak, mert üres a kassza, de a szavazatunk kellett nekik! Most meg úgy csűrik, csavarják, hogy a kis pénzűek menjenek nyugdíjba, a nagyobb pénzűek pedig dolgozzanak tovább és fizessék a járulékot azok után, hogy azt megemelték. Ez lett az azonnali nagyarányú adócsökkentésből!

Harmadszor: Ez egy visszamenőleges jogszabály, de az emberek már nem tudják úgy alakítani a sorsukat, hogy jól jöjjenek ki a dologból! A gyermeknevelést is visszamenőleg díjazza!

Negyedszer: Aki 2 gyerekkel 6 évig volt gyesen, azt elismerik 6 évnek, aki csak 2 évig, annak még 4 évet kell dolgoznia, hogy meglegyen a 6-év jogosultsági ideje. Tehát annakidején fizette a járulékot, amiből a gyesen lévők ellátást kaptak, most pedig fizeti a járulékot, amiből a nyugdíjat kapják.

Ötödször: A hátrányos megkülönböztetés a polgárok neme és egyéb körülményei tekintetében kimeríti az alkotmánysértés fogalmát.

Hatodszor: Hamis a törvény indoklása! Családi és munkahelyi szerepvállalásra, családi helytállásra hivatkozik. Ez engem emberi méltóságomban sért, ha pl. úgy szültem és neveltem fel tisztességgel gyereket, hogy előtte nem szereztem jogosultságot gyesre, vagy nem vettem, nem vehettem igénybe a gyest.

Marzi # 2010.11.21. 20:15

Nem beszélve arról, hogy lehettek családok, ahol apuka volt gyesen!

Marzi # 2010.11.21. 20:47

Hírtv: A nyugdíjvédelmi megbízott szerint ez is nagy eredmény ahhoz képest, hogy milyen állapotban vette át a kormány az ország gazdaságát.

És a kampányban még nem tudták, hogy milyen állapotban van az ország gazdasága?

Ha 24000 nő éves nyugdíja 30-35 milliárd, akkor ezeknek a nőknek 105-122 ezer forint lesz a havi nyugdíja. Ez helytálló szerintetek?

könyvmoly # 2010.11.21. 20:47

Kedves Marzi!
Most én teljesen összezavarodtam. Most akkor mehetek nyugdíjba vagy sem. 1955-be születtem. 1970-be kezdtem dolgozni. Két gyermekem van. Az elsővel egy évig táppénzen voltam (koraszülött volt). A másodikkal nyolc hónapig voltam gyesen. Azóta folyamatosan dolgozom nem voltam munkanélküli. 1995be megállapítottak 25 év munkaviszonyt. Akkor most 2011-be mehetek nyugdíjba?

Korall54 # 2010.11.21. 20:55

Marzi

OK, visszavonom, mert az érveid ütősek. Mondhatnám én is veled, hogy játék a szavakkal, mert ki fogják magukat magyarázni ezzel a szolgálati idő meg munkaviszony dologgal kapcsolatban, hogy ők nem is olyan nagyot hazudtak. Ez bújkált a megjegyzésem mögött.

Persze érthetetlen is volt az eredeti ígéretük, mire alapozták, ismerve a deficites nyugdíjkasszát, meg mindenféle állami közkasszát. Mint ahogy sokan valami csavart sejtettek a dologban,(mert a semmiből mit lehet adni?) én is, csak én alacsony nyugdíjkiszámításra gondoltam. Hát, mást találtak ki.

Igazságosság talán csak annak van benne, aki 14 éves korától keményen dolgozott, valószínű, hogy nem vonatkerékpumpáló volt, tehát 40 év után, jó ha még járni tud. No ő elmehet hamarab 63-65 éves koránál.(54-55 évesen)

Ne érts félre, nem védem én ezt a húzásukat, inkább csak úgy próbáltam gondolkodni, hogy majd hogyan magyarázkodnak.

(Nem tudom olvastad-e tavaly a szuperbruttósításról szóló tájékoztatót, abban is volt kétféle ügyes magyarázat, most ez is hasonlóan sül el)

Üdv: Korall

Marzi # 2010.11.21. 20:59

Könyvmoly!

Én is csak egy sima fórumozó vagyok!

Megnézted a törvényjavaslatot Veci 20,07-es hozzászólásában? Le is tudod tölteni!

Szerintem Te 1970-től rendelkezel jogosultsági idővel, de meg kell várni, míg elfogadják a törvényt, meg megszületik a kormányrendelet is arról, hogy mi számít jogosultsági időnek! Csak akkor lesz biztos.

könyvmoly # 2010.11.21. 21:12

Marzi!
Köszönöm a válaszod. Várok,izgulok,aggódok,mert nem tudom meddig lesz munkám. A főnököm engem is el akar üldözni más korombeli kollégámmal együtt. Most csak azért nem piszkál mert,hogy elmegyek nyugdíjba.Ha nem jaj nekem meg az idegeimnek azok már amúgy is cafatokban lógnak.

Korall54 # 2010.11.21. 21:19

Marzi

Jaaa, és a gyerekesek ügye, no az tényleg a legigazságtalanabb, úgy ahogy írod. Szerintem nekik pontozással súlyozni kellene az éveiket, a különböző mértékű gyes idő szerint.

1 gyermek - 3 évig otthon egyszeres pontozás, ha meg előbb dolgozott az anya, a hároméves korig nézve, az 1,5-2-szeres pontozás, vagy valami ilyesmi.
(Nekem nincs gyerekem, ennek ellenére gyerekespárti vagyok))

No mégegyszer: nem eléggé domborítottam ki, hogy a zavaros, kétértelmű fogalmazásból azt lehet később kihozni, amit akarunk, tkp. erről akartam én írni az előbb, amit cáfoltál.

Korall

Korall54 # 2010.11.21. 22:12

Marzi és Mindenki, aki szeret ötletelni!

A pontozásról jutott eszembe, hogy valamikor, valahol olvastam, van olyan ország, ahol nyugdíjpontokat gyűjtenek. Nyilván, különboző típusú szolgálati időket másképpen pontoznak.Van, ami több pontot ér, van, ami kevesebbet. Egy ilyen jól kidogozott rendszer talán jobban közelítene az igazságossághoz.
Más: az egyik politikai erő elképzelése szerint a szolgálati idő alatt befizetett járulékot egyéni számlán kéne nyilvántartani, de az állami tb-kasszában.

Lehet, hogy a kettő kombinációja jobbat tudna kihozni.
Sok pont, de kevesebb befizetés, vagy kevesebb pont, de több befizetés - valamit lehetne ezzel kezdeni.

Szép álmokat!

bsu55 # 2010.11.22. 06:53

Szebb reggelt mindenkinek.

Most olvasom a Népszabadság online-t, fel vagyok háborodva.
Olvassátok el Ti is, hogy hogyan csapnak be bennünket.

Veci mit szólsz ehhez??????

Őszikék57 # 2010.11.22. 07:34

Jó reggelt Mindenkinek!

Állítólag ma fogadják el a nyugdíjazásról szóló törvényjavaslatot?
Nem tudok folyamatosan gép előtt lenni. Kérlek benneteket, ha tudtok, vagy találtok valami bíztosat erre vonatkozóan azonnal tegyétek fel a linket.
Nagyon figyelem ezt a fórumot, és nagyon érdekelt lennék ez ügyben.
Köszönöm.

gyene # 2010.11.22. 07:58

Tudtommal, ezt a paragrafust nem változtatták meg!
32. § (1) Szolgálati időként kell figyelembe venni

1. a táppénz (betegszabadság idejére folyósított juttatás), a baleseti táppénz, illetőleg a kártalanítási segély, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyógykezelési járadék, az ideiglenes rokkantsági nyugdíj és az időleges rokkantsági járadék folyósításának,
Jimbo75 # 2010.11.22. 08:23

bsu55

Azért csak óvatosan, a Népszabadság azt írja, hogy 3 gyermekesek mehetnek el 40 év után, Én sehol nem látok ilyet a törvénytervezetben, szóval ők is hintik a hülye dumát...

lenolaj1 # 2010.11.22. 08:33

Őszikék 57, ne aggódj, ha lesz akármilyen konkrét döntés, itt a fóron azonnal látható lesz, úgy gondolom, hogy forrni fog a topik. Sokan várjuk a végeredményt - bár én a-tekintetben kissé pesszimista vagyok, hogy ma minden részlet kiderülne.

lenolaj1 # 2010.11.22. 08:45

Bsu55, bár nem engem kérdezel, de - ahogy Jimbó55 is írja - ennek a cikknek a gyerekek számára vonatkozó része egy marhaság.

nagyi5 # 2010.11.22. 09:02

Volt olyan tervezet eredetileg ,amiről a Népszabadság ír, de az régebben volt. Utána alkották meg a munkaviszonyost.
A Népszabadság szerintem le van maradva valamiről.
Vagy tud valami újat amit mi nem?
Most már ne döljetek be senkinek!!!
Várjuk ki a végét,ami biztos nem kedvez mejd csak nagyon kicsi rétegnek,erre vigyáznak.
Itt nagyon sokan rosszul járunk. Legyen az diplomás,szakmunkás,több gyerekes, munkanélküli
kevés lesz nagyon aki az Ő tervezetükben szereplő feltételeknek megfelel.

bsu55 # 2010.11.22. 09:06

Köszönöm a hozzászólásokat. Nekem is jobb lenne,ha ha ez nem lenne igaz.
4l,5 évem van 3 hónap munkanélkülivel együtt,igy nagyon várom a végkifejletet.

Jimbo75 # 2010.11.22. 09:22

nagyi5

Ez így van, sajnos a trükközések országa vagyunk, és félek, hogy ez már az Én életemben nem fog változni, bár még csak 35 éves vagyok....
Talán a gyerekeimnek már jobb életük lehet.

Ladányi # 2010.11.22. 09:39

Sziasztok !

Az biztos, hogy ebben a / kb.35.000 lakosú kisvárosban/ az ipari üzemekben hónapok óta számolják, hogy kik azok a nők, akik januártól nyugdíjba mehetnek ezzel a tervezettel. Tovább megyek,a Nagyvárosba / ahová eddig dolgozni jártam/ levő vasúti Főpályaudvaron is a főnökök kiadták, hogy írják össze, kik azok a nők, akik januártól ezzel a kedvezménnyel nyugdíjba mehetnek.

A Népszabadság cikkét én is olvastam, egyet elhiszek belőle: amennyiben kiveszik a számolósdiból a képzési időt és a munkanélkülit is /ahogy eddig is gondoltam/ pár száz embert fog ez csak érinteni. Akkor mire ez a nagy felhajtás. hogy a 0.5 % nyugdíjjárulék felemelésével, mire kell az a 40 milliárd!? Ennek a pár száz embernek biztos hogy nem kell ennyi.
Az a legbosszantóbb az egészben, hogy Ők teljesen hülyének nézi ezeket a nőket.Hagyjuk ???

Folyamatosan figyelem a Fórumot,ez a leggyorsabb hírforrásom, mert ezek lányok-asszonyok gyorsan és okosan értekeznek a legfrissebb híreken, új fogalmakon.

evanyugi # 2010.11.22. 10:01

Sziasztok!

Napok óta figyellek benneteket, és csak most csatlakoztam. Ma olvastam a napi.hu oldalán egy friss információt a törvényjavaslatról, de én nem tudom teljesen értelmezni.