határozott idejű szerződés, felmondás

unicum # 2008.07.24. 12:10

Az előző üzenetem "the big cat"-nek szólt, de mástól is szívesen várok választ. A kérdésem 4-gyel ez alatt van.
Köszi.

the big cat # 2008.07.24. 12:47

Hát ezt nem tudom, megmondom őszintén, hogy az áthelyezések hogyan számítanak be a régi munkajog szerint.

tomas64 # 2008.07.24. 14:32

Az Mt. rendelkezik arról, hogy a tv hatálybalépése előtt keletkezett jogviszonyt be kell számítani!

Szerintem a Kjt is tartalmaz hasonló rendelkezést, ha pedig nem, akkor az Mt. szabálya az irányadó.
Valószínűsíthető, hogy a 30 év jogviszony meglesz.

tomas64 # 2008.07.24. 14:35

Bocsánat, az Áfésznél töltött munkaidő nem fog beszámítani a közalkalmazotti jogviszonyba.

monka08 # 2008.07.24. 16:56

Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy a szombat vasárnap beletartozik-e a felmondási időbe? A munkaviszonyom határozattlan és hétfőtől péntekig tart.
Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.24. 17:08

Igen.

Zsuu # 2008.10.01. 17:38

Tisztelt Jogi Fórum!

Ha van egy határozatlan idejű munkaszerződésem, és azt módosítva kineveznek határozott időre vezetőnek, akkor mi történik a munkaviszonyommal,

• ha lejár a határozott idejű kinevezésem, illetve akkor,
  • ha a határozott idő lejárta előtt kiüresedik a vezetői pozíció (szétosztják a feladatokat és a beosztottakat más szervezeti egységekbe)?

Köszönettel: Vörös Zsuzsanna

Oliveer # 2008.10.30. 21:31

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Egyik barátomnak határozott idejű szerződése van/volt (2010-ig). A munkáltató erről nem tudott - elkeverték ezt a módosítást - és így rendes felmondással szűntette meg a szerződést.
A bíróság első fokon elutasította követelését - igényt tart egy évi átlagkeresetére - azzal az indokkal, hogy a felmondástól számított 30 napon belül kellett volna azt megtámadnia azzal, hogy neki jogellenesen mondtak fel. (ő ezt nem akarja támadni, kizárólag az éves keresetét szeretné)
Mivel lehet ez esetben érvelni, mi lehet a megoldás hogy megkapja a pénzt?

Válaszát előre is köszönöm,
M.O.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.31. 07:17

Ha tényleg elmulasztotta a 30 napos határidőt, akkor nincs mit tenni. Ez anyagi jogi jellegű határidő, az elmulasztása jogvesztéssel jár.

Egyébként nem egyévi átlagkeresetre tarthatott volna igényt, hanem a határozott idő leteltéig járóra, ami - ha jól számolom - itt lett volna vagy másfél évi.
De ez az igény épp azon alapszik, hogy a munkaviszony megszüntetése jogellenes - tehát nem léphet fel vele önállóan, a megszüntetés támadása nélkül. A megszüntetés megtámadását pedig lekéste.

Oliveer # 2008.10.31. 08:24

Tisztelt Uram!

Köszönöm gyors válaszát.
A 30 napból valóban kicsúszott a dolog. Ami még ebbe belefért, az az hogy levelezett a céggel. Megküldte nekik a határozott idejű munkaszerződésének másolatát, illetve követelését. - ez esetleg szolgálhat-e igazolásként a bíróság előtt? Ezt "jóhiszeműségből" tette. Igazolási kérelem benyújtására lehet-e még lehetőség?

Köszönettel, MO

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.31. 09:14

Éppen nem. Az a levelezés ugyanis pontosan azt bizonyítja, hogy a munkavállaló felismerte a munkaviszony megszüntetésének jogellenességét - nem hivatkozhat arra, hogy arról csak később szerzett tudomást. Más módon pedig, hogyan menthetné ki, hogy elmulasztotta a határidőt?

OFF
Egyébként szervusz, szerintem én vagyok az idősebb.
ON

skiralyk # 2008.11.05. 20:38

Kedves hozzáértők!

Az alábbi problémámban kérem segítségüket. 7 és fél évnyi távollét után (3 gyermek születése) GYES lejártával mennék vissza dolgozni. A munkahelyemen határozatlan idejű munkaviszonyom van. Pár nap múlva lejár a GYES-em és csak most közölték, hogy csak határozott munkaszerződéssel tudnak tovább foglalkoztatni, mivel az adott munkakörben is egy kismama dolgozik ( februárban fog szülni). Mivel a kismama munkakörét fogom átvenni, ezért kell határozottá változtatni a szerződésemet. Ezt valóban megtehetik? Mi lesz az eddigi többévnyi jogviszonyommal (pl. végkielégítés kérdése)? Miért jó ez a cégnek? Nagyon meg szívom-e, ha belemegyek a határozott idejű jogviszonyba? Nagyon várom a szakszerű segítségeket.
Köszönettel, Kriszti

kaali # 2008.11.05. 20:54

A Gyes lejártával még 30 napig védett vagy, kötelesek az eredeti munkakörbe, eredeti szerződés szerint visszavenni. Ha a te helyeden dolgozik a kismama, akkor neki elméletileg határozott idejű szerződése van, ami addíg szól, amíg te nem mész vissza. Ha neked X időben letelik a gyes, őt elméletileg csak addíg foglalkoztatták.

skiralyk # 2008.11.05. 21:07

Köszönöm gyors válaszod. Nem az én helyemen dolgozik, egy másik munkakörbe vennének vissza. Egyébként azt értem, hogy kötelesek az eredeti munkakörömbe visszavenni, de mi van ha nincs hely (elég speciális munkakörben dolgoztam)?
Hozzá tartozik, hogy azt a céget ahol én dolgoztam, időközben megvette egy másik cég és teljesen beleolvadt. Próbálják erre fogni, hogy eltűnt a státuszom. Szerintem az nem "tűnhet el".EGyszerűen nem értem, hogy miért kéne a jogviszonyomat megváltoztatni. Azt gondolom, hogy nem véletlen, hogy ezt akarják csinálni, de hol itt a bukta?

Kösz, Kriszti

monalisa1 # 2008.11.05. 21:52

Én csak annyiban, hogy ha két cég egybeolvad ott bizony történhet szerkezetátalakítás, tehát akár meg is szűnhet egynémely addigi munkakör.

Azt kellene vizsgálni, hogy az egybeolvadáskor az előző cég összes dolgozóját átvették-e és ha igen, akkor változatlan feltételekkel?!

Ha munkakörök változtak meg, akkor a jelenre nézve a körülmények is megváltoztak...

Monalisa
laikus hozzászóló

skiralyk # 2008.11.05. 22:41

Kedves Monalisa!

Jó a felvetésed, de engem senki nem tájékoztatott, hogy a munkaviszonyom megszűnt volna, vagy bármi változás következett volna be benne. Sőt én a harmadik gyermekemmel lévő terhességem során kivettem az addig felhalmozott szabadságomat, voltam betegállományban, és senki nem közölte velem, hogy ez probléma lenne. Az utóbbi időben többször beszéltem velük telefonon és most az utolsó pillanatban szóltak, hogy módosítani akarják a szerződésemet. Ezért is gondolom, hogy valami susmus van a dologban. Egyébként a munkakör megvan még, csak nyilván már más látja el.

Kriszti

monalisa1 # 2008.11.05. 23:04

Hát 7 1/2 év elég hosszú idő ahhoz, hogy az adott munkakört xy munkatársnőnek fenntartsák - mondhatni nem is lehetne elvárni.

Szerintem ha a felajánlott másik munkakör neked megfelel, valamint a pénz is okés, akkor fogadd el - kompromisszum, de meghatározatlan idejű legyen a munkaszeződésed!

Ellenkező esetben követeld az eredeti feltételű visszavételedet, és emiatt fájjon az ők feje...

Szvsz a 3 gyermek miatt akarnak csak fix időre alkalmazni - kimondva kimondatlanul -, vagyis hogy végül is a te fejed fájjon majd...

Le kell velük ülni személyesen tárgyalni.

nandy # 2008.11.06. 07:15

Azt kellene vizsgálni, hogy az egybeolvadáskor az előző cég összes dolgozóját átvették-e és ha igen, akkor változatlan feltételekkel?!

Teljesen mindegy. A munkáltató nem szűnt meg. Az, hogy a tulajdonos (vagy a cégforma) változott, nem érinti a kérdező munkaviszonyát.

A határozott idejű munkaszerződéssel történő foglalkoztatásnak az a buktatója, hogy a szerződésben foglalt határidő lejártával a munkaviszony automatikusan megszűnik (függetlenül attól, hogy egyébként a munkavállaló esetleg táppénzen, gyesen van).

Valóban lehet egyezkedni a munkaadóval a munkakört illetően (mivel a munkaszerződést csak így, közös megegyezéssel lehet módosítani), de nem vagy köteles olyat elfogadni, ami egyébként nem felel meg.
Tehát te vagy most előnyben.

Fe-Fe # 2008.11.06. 15:10

Kedves hozzáértők!

Október elején munkahelyet változtattam.A régi munkahelyemen a könyvelőtől elhozott papírokat aláíratta velem a cégvezető, mint kiderült, köztük volt a munkabér elszámolási papír is.
Ezután a cégvezető közölte velem, hogy nem fizet egy fillért sem.
Szóhoz sem tudtam jutni, a lélegzetem is elállt. Mentő ötletként azt mondtam neki, hogy munkaügyi bírósághoz fogok fordulni. Erre odaadta a munkabér felét.
A többiről nem hajlandó tárgyalni, azt mondta aláírtam a papírt. (tudom ez hiba volt)
Az lenne a kérdésem, hogy reménytelen-e az ügy, és így elveszett ez a pénz, vagy van-e még remény?
Lenne-e értelme rendőrségi feljelentésnek az ügyben (csalás ügyben), ill munkaügyi pert indíthatok-e ellene ?

Válaszokat előre is köszönöm

minimo # 2008.11.06. 16:46

Jó napot!

Olyan kérdésem lenne, hogy határozott idejű munkaviszony alatt van-e illetve köthetnek-e ki próbaidőt?

Előre is köszönöm!

skiralyk # 2008.11.06. 19:13

Köszönöm a válaszokat. Igazándiból közölték velem, hogy határozott idővel tudnak visszavenni vagy sehogy. Nekik miért nem mindegy hogy határozott vagy határozatlan a munkaviszonyom? Azon túl, hogy egy meghatározott időpontig (mindig kell időpontot kikötni?) dolgozom, mik az egyéb hátrányai a határozott idejűnek a határozatlannal szemben (felmondási idő, végkielégítés,...)? Szóval miért nem ildomos elvállalni?
A határozatlannál is kirúghatnak a 30 nap védettség után, nem?

Kr

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.06. 21:37

felmondási idő, végkielégítés
Na, az nincs.

minimo # 2008.11.07. 09:22

Jó napot!

Olyan kérdésem lenne, hogy határozott idejű munkaviszony alatt van-e illetve köthetnek-e ki próbaidőt?

Előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.07. 09:30

Alatta nem, de a létesítésekor igen.

Szamba13 # 2008.11.24. 13:28

A következőben szeretném hozzáértők segítségét kérni. 4 éve dolgozom egy cégnél, de úgy, hogy 1 hónapos határozott idejű szerződésekkel (havonta újrakötjük).
Most elküldtek. Kérdésem, jár-e felmondási idő?
köszönöm!