özvegyi nyugdíj feléledése

mária0000 # 2011.02.27. 15:22

Tisztelt szakértő

Most adtam be a 40 éves munkaviszonyutáni nyugdijazási kérelmemet, még nem kaptam választ de a munkaviszonyom meg van 41 év és 300 nap az iskoláimat is mind munka mellett végeztem.
Az a kérdésem, hogy jár e az özvegyi nyugdij. A férjem 2009 ben hunyt el 1 évig kaptam az özvegyi nyugdijat.
Tudtommal a 40 éves munka viszony után az elnevezés elörehozott öregségi nyugdij korhatár nélkül,ezért kérdezem beadjam e a kérelmet.

Köszönettel

mária0000 # 2011.02.27. 15:22

Tisztelt szakértő

Most adtam be a 40 éves munkaviszonyutáni nyugdijazási kérelmemet, még nem kaptam választ de a munkaviszonyom meg van 41 év és 300 nap az iskoláimat is mind munka mellett végeztem.
Az a kérdésem, hogy jár e az özvegyi nyugdij. A férjem 2009 ben hunyt el 1 évig kaptam az özvegyi nyugdijat.
Tudtommal a 40 éves munka viszony után az elnevezés elörehozott öregségi nyugdij korhatár nélkül,ezért kérdezem beadjam e a kérelmet.

Köszönettel

jucsa # 2011.03.06. 19:41

tisztelt illetékes lenne egy kérdésem az özvegyi nyugdijjal kapcsolatban. Férjem meghalt l994 nov.l8-án akkor már kiskoru gyermekem nem volt l évig kaptam az idéglenes özvegyit . Én már 1994 januárjától 50 %-os rendszeres szociális ellátásban részesültem ehez tették az özvegyit mikor kértem visszairták, majd ha betöltöm az 55-évet betöltöttem kértem nemkaptam. később már véglegesitették az 50 % -ot. közben sulyos mozgáskorlátozott lettem betegségem SPA. állapot rosszabodást nyujtottam be megállapitották, nem rosszabodot / szerintük mindegy áttnéztek rajtam mint a szitán. kértem ujra a 15 év letelte előtt ,hogy ne haladja meg az évet megint elutasitották mert sajátjogu 50% -ék van és van ellátásom, de megjegyezték,hogy nem házasságkötés miatt utasitották el. Most nemtudom mit csináljak mert ebből a 27000-ezer forintból ember legyen a talpán aki megtud élni eddig a gyerekeim segitettek,de tudom,hogy ők sem birják nincs munkáhely nőnek a gyerekek immáron ledolgoztam 23,5 évet százalékoltan még vagy 6-ot időközönként és a l7 év százalékolt időm. nemértem,hogy más 50%-osnak jár nekem nem. De miért . kérem válaszoljanak minél hamarabb. üdv. Jucsa.

tisztelt fórumozók lenne egy hosszu kérdésem adjatok tanácsot l954-ben születtem,férjem l994-ben halt meg én már akkor 50 % -os voltam özvegyi nyugdi

gyertya # 2011.03.07. 16:54

jucsa

A feléledési szabály szerint akkor válhatott volna jogosulttá özvegyi nyugdíjra, ha az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül betöltötte volna az 55. életévét, vagy megrokkant volna.
Tekintettel arra, hogy egyik feltétel sem következett be, ezért özvegyi nyugdíjra nem jogosult.

mária0000

Tekintettel arra, hogy nem írta meg mikor született, általánosságban írom, hogy az özvegyi nyugdíja akkor éledhet fel, ha az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül betölti a 62. életévét. A szolgálati ideje alapján valószínű már betöltötte legalább az 52. életévét, így bizton állíthatom, hogy a 62. életéve napjától feléledhet az özvegyi nyugdíja, amennyiben nem kötött újabb házasságot.

Üdv: Gy.

jucsa # 2011.03.07. 21:37

Köszönöm a gyors választ valóban kihagytam a születési évemet ami 1954. igy hamarosan betöltöm az 57 évemet, csak azt nem tudom elfogadni miért irták vissza a nyugdij intézettől hogy a 15 év feléledési idő vonatkozik reám ,mert akkor meg a kifogás az volt,hogy nem 67 %-os vagyok ,nem tudom elhinni,hogy mért van ilyen törvény , és nem értem egy korombeli,hölgy is ilyen helyzetben van mint én és Ő most kérte mivel Ő is a régi 50%-os csak két évvel később százalékolták le és azt irták neki, vissza,hogy az 50%-a l995 előtt nem véleményezhető hát az én esetemben véleményezhető. És nem kötöttem uj házaságot .Olvastam egy törvényrendeletben, hogy az 50/-os is igényelheti levolt irva a módositásokba mert ezt is a nyugdijintézet fizeti első naptól.Nem irigylem senkitől aki kapja de mért kell az Özvegyek közt kivételt tenni a szomszédasszonyom egy napot sem dolgozott meghalt a férje betöltötte az 55 évét és semmi gond Én anyit dolgoztam,hogy elnyüttek a csontjaim és még szenvedjek tovább. Üdv.

tisztelt fórumozók lenne egy hosszu kérdésem adjatok tanácsot l954-ben születtem,férjem l994-ben halt meg én már akkor 50 % -os voltam özvegyi nyugdi

sztaer # 2011.03.08. 16:04

1951.aug.6-án születtem, szeretett férjem 2002.szeptember 16-án elhunyt, az ideiglenes özvegyi nyugdij utolsó kifizetésének ideje 2003.szeptember hó. A 62. életévet 2013.aug.-ban töltöm be. Kérdésem, hogy özvegyi nyugdijra jogosult leszek-e. (Ezen a fórumon olvastak szerint igen, de szeretném ha ebben a hitemben egy szakértő is megerősítene.)

özvegyi nyugdij feléledésével kapcsolatban:férjem 2002.szept.-ben elhunyt,én 1951.aug.ban születtem. kérdésem,62.évesen jogosult leszek-e özvegyi nyu

gyertya # 2011.03.09. 17:26

sztaer

Tekintettel arra, hogy az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított 10 éven belül betölti a 62. életévét az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága attól a naptól feléledhet, amennyiben a házastársa elhalálozása óta nem kötött újabb házasságot.

inuci # 2011.03.19. 15:20

Tisztelt szakértő!

Mint ígértem tájékoztatom az özvegyi nyugdíj -perpatvarom folytatásásról.
A minap kaptam 2 különböző levelet is.
Az egyikben értesítenek arról, hogy a fellebezésem ( amiben állapotromlásra hivatkozva 51 % rokkantságot állapítottak meg számomra, és elutasították)
után a másodfokú közigazgatási hatósági eljárás megindult az ügyemben.

A másikban pedig az előző elutasításuk korrigálását kaptam meg. Melyben a rám irányuló özvegyi nyugdíjat akkor 62-évben határozták meg,mint az összes többi beadványom válaszábanamit 2005 óta adtam be, most :

" Az önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár helyesen : 55 év.
Jelen határozat a kijavított határozat érdemi részét nem érinti. A kijavítás ellen jogorvoslatnak nincs helye.
Indoklás:
A rendelkező részben feltüntetett döntésben az önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár tévesen szerepel, ezért a téves adatot a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 81/A § 1-2 bekezdése alapján ki kellett javítani.
A jogorvoslat lehetőségét a Ket.81/A § 3 bekezdése zárja ki.
A nyugdíjfolyósító igazgatóság hatáskörét a 168/1997.(X.6)Korm. rendelet 1.§ 1-2 bekezdése valamint a 2.§-a, illetékességét a 289/2006. (XII.23.) Krm. rendelet 2.§ 1 és3 bekezdése alapozza meg. "

Na erre varrjunk gomgot!!!!!

Mindenesetre nem értem, és már biztos infantilis vagyok, hogy eddig arról volt szó, hogy majd 62 évesen kapom meg, most meg arról van szó, hogy mégis 55 éves koromtól járt volna?
Hát most meg mi ez már megint? Szerintem én nem értek magyarul. Legyen szíves ennek megértésében a segítségemre lenni továbbra is, és kérem a tanácsát a folytatáshoz.

Köszönettel:
Inuci

gyertya # 2011.03.19. 17:20

inuci

Átnéztem a korábbi beszélgetéseinket és azt állapítottam meg, hogy az a hiba, hogy özvegyi nyugdíj szempontjából az Önre irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt az igényelbíráló szerv elírta mellékes, mert akármelyiket is vesszük figyelembe - egyébként az 55 a helyes - korbetöltés címén az ellátásra való jogosultsága nem éledhet fel. A kijavító végzés ilyen tekintetben tehát formaság.
Ami viszont fontos, hogy megindították a másodfokú közigazgatási eljárást, melynek keretében Önt egy újabb orvosi bizottság felülvizsgálja, vagy a már rendelkezésükre álló orvosi igazolások, leletek ismeretében döntést hoz.
Kérem várjon türelemmel, idővel vagy behívják felülvizsgálatra, vagy már a másodfokú döntést hozzák meg, amelyet megküldenek Önnek.

inuci # 2011.03.19. 18:29

Tisztelt szakértő!

Köszönöm a gyors válaszát, még nem tudom, hogy mi lesz a vége, de elmegyek a végsőkig, ha az energiám engedi.
Bár, ha belegondolok abba, hogy a tisztességes munkában megőszült fejemet hogyan megalázták az első bizottsági vizsgálaton, hát ..... Mert azt sem volt egyszerű megemészteni.
A biztatást pedig köszönöm, mert arra nagy szükség van, akkor, ha az ember tehetetlen!

Köszönettel:
Inuci

Veronika13 # 2011.03.20. 06:32

Kedves Hozzzáértők!

Férjem 2004-ben hunyt el,kiskorú gyermekem,6 éves volt.A két nagyobb már nagykorú.Megitélték az ideiglenes özvegyi nyugdíjat.2005-ben daganatos beteg lettem,2006-ban 67%-os rokkant.majd 2008-ban 55%-os.2010-ben visszaminősítettek,42%-ra,másodfok,bíróság,a százalékon emeltek,de nem kaptam meg az 50%-ot.
Az gészségügyi probémáimat nem szeretném itt boncolgatni."Természetesen " megvonták az özvegyi nyugdíjat és csökkentették az árvaellátás összegét.
Van-e bármilyen lehetőség ebben a helyzetben az özvegyi nyugdíj igénylésére és az árvaellátás eddig kapott összegének visszaállítására?
Előre is köszönöm.

gyertya # 2011.03.20. 08:40

Veronika13

Amennyiben a 62. életévét még nem töltötte be és nem rokkant, sajnos nem lehet jogosult özvegyi nyugdíjra.
Amennyiben úgy érzi, hogy az állapota rosszabbodott, terjesszen elő igényt, és akkor egy újabb eljárásban felülvizsgálják. Más lehetőség nincs.

Veronika13 # 2011.03.20. 09:25

gyertya,köszönöm a választ!

Papíron nem vagyok rokkant,mint sokan mások sem.

Zsóka54 # 2011.03.21. 22:05

1954-ben születtem.Valószínű,hogy 2012-ben el tudok menni a 40 éves jogosúltsági idővel nyugdíjba.Most várom a nyugdíjbiztosítótól a levelet.Férjem 1998-ban meghalt.Két leánygyermekem van,születtek 1987 és 1990.Árvaellást kapnak,mert még egyetemen tanulnak,én pedig özvegyi nyugdíjat.A nyagyobbik csak 2012 oktberéig fogja kapni az árvaellátást mert akkor tölti be a 25 évét.Kérdésem,ha nyugdíjba megyek fogom e kapni az özvegyi nyugdíjat,tehát feléled e?
Köszönöm! Zsóka54

dtida # 2011.03.22. 11:14

Zsóka54,

Nem muszáj nekem hinni, de azért - jószándékból - mégegyszer válaszolok Neked a másik topicban már egyszer megválaszolt kérdésedre.

Az özvegyi nyugdíjad mindaddig kapni fogod, amíg legalább az egyik gyermeked árvaellátásra jogosult, azaz nappali tagozaton tanul, de legfeljebb 25 éves koráig.

Ezt követően akkor éled fel az özvegyi nyugdíj, ha 10 éven belül megrokkansz, vagy betöltöd a rád irányadó nyugdíjkorhatárt. Ez utóbbinál a férjed halálakor rád érvényes korhatárt kell figyelembe venni, tehát az 57. életévet.
Mire a kisebbik gyermeked befejezi a tanulmányait, és/vagy betölti a 25. évet, de vígan betöltöd az 57. éved, tehát folyamatosan jogosult leszel életed végéig özvegyi nyugdíjra elhunyt férjed után.

Veci # 2011.03.22. 13:08

Zsóka54 és dtida
Valószínüleg én kavartam meg a dolgot a másik topicban. Kiegészítésül: 1990-ben még a nők 55 évesen mehettek nyugdíjba, a férfiak 60 évesen.
http://gazdasag.halmaz.hu/…-nyugdij.php

Bocsi a belekontárkodásba, de az özvegyi nyugdíj kérdésben nem vagyok járatos. Ezért írta neked dtida
Az özvegyi nyugdíj folyósítása a te esetedben folyamatos lesz, azaz mostmár életed végéig kapni fogod.

Ezer bocs meg egy anya medve:-)

Üdvözlettel Veci

Tia1 # 2011.03.22. 15:35

Kedves Fórumozók!

Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy érvényes-e édesanyámra az öregségi nyugdíj feléledése? Édesanyám 1955.06.17-én született, édesapám 1992. májusában hunyt el. Ekkor anyukám 2 gyermeket nevelt, akik 18 éven aluliak voltak, akik után özvegyi nyugdíjjárulékban részesült. Egészen még 2009-ig kapta, mert én addig jártam felsőoktatásban, ezután megszűnt ez a járadék.
Azóta nem kötött újra házasságot sem, és nem kap semmilyen más járadékot sem.

Segítségeteket előre is, a nevében is, nagyon köszönöm.

T

gyertya # 2011.03.22. 17:10

Zsóka54

Én ugyan csak az ebbe a topicba írt hozzászólását olvastam, de az alapján a válaszok teljesen pontatlanok voltak.

Amennyiben a férje 1998-ban hunyt el, az özvegyi nyugdíj szempontjából Önre irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatár a 62. életév betöltése.
A fentiekre tekintettel, illetve figyelembevéve azt, hogy 1954-ben született, az özvegyi nyugdíja annak megszűnését követően 2016-ban éledhet fel, amennyiben nem köt újabb házasságot.
Tehát nem fogja folyamatosan kapni az ellátást, az a gyermeke 25. életéve betöltésekor megszűnik.

Tia1

Az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága 2010. 06. 17-től fennáll, igényelni kell, mert az visszamenőleg csak 6 hónapra érvényesíthető.

Veci # 2011.03.22. 20:17

Bocsi az előző beírásomban összekevertem a dátumokat (1990 és 1998-at), de mint a másik topicban írtam, a gyertya tájékozott ebben a témában.

Üdvözlettel Veci

Zsóka54 # 2011.03.22. 21:47

Veci,gyertya,dtida!
Köszönöm szépen a hozzászólásokat.
Szeretném folyamatosan kapni az özvegyi nyugdíjat,és szeretnék 2012-nyugdíjba menni,habár én is 1 évig passzív jogon voltam gyesen.
Kissé elfáradtam,ugyanis 8-dik éve csak éjszaka dolgozom vidéken,a lakhelyemtől 30 km-re egy gyermekintézményben,mint éjszakás nővér.
Beszámolok mindenről.
Zsóka54

Tia1 # 2011.03.23. 14:15

Kedves Gyertya!

Köszönöm a gyors válaszod, viszont egy fontos dolgot kihagytam az előző írásomból, hogy édesanyám édesapám halála előtt elvált, tehát már nem voltak házastársak....és emiatt már lehet, hogy nem illetékes az özvegyi nyugdíj felélesztésére. Ennek fényében is jár neki az özvegyi nyugdíj???

Nagyon köszönöm a válaszod.
T

gyertya # 2011.03.23. 15:39

Tia1

A korábbi bejegyzésében azt írta, hogy az édesanyja már részesült özvegyi nyugdíjban, ezt árvaellátásra jogosult gyermekek eltartása jogcímen állapíthatták meg.
Jelen esetben - még ha esetleg tévesen is állapították meg korábban az ellátásra való jogosultságot - már a feléledési szabályt kell alkalmazni, ezért a korábbi beírásomat fenntartom. Nyújtsák be az igényt.

Veronika13 # 2011.03.23. 17:33

Kedves Gyertya!
Más jellegű kérdéemre már válaszoltál nekem,özvegyi nyugdíjjal kapcsolatban.
Most olvastam,hogy az özvegyi nyugdíj akkor is jár,ha "csak" egy gyermeket nevel az özvegy és a gyermek tartós beteg.Sajnos az én gyermekem az.Ha így van,mit kell tennem,hogy újra kaphassam a rokkantnyugdíj megvonásával egyidőben megvont özvegyi nyugdíjat?
Köszönöm!

gyertya # 2011.03.23. 17:45

Veronika13

Amennyiben a gyermek után árvaellátást is folyósítanak, jelezze a nyugdíjfolyósító igazgatóságnál, hogy tartósan beteg gyermek eltartása jogcímen igényli az özvegyi nyugdíjat, s akkor erről az oldalról is lefolytatják az eljárást.

Zsóka54 # 2011.03.23. 22:03

dtida!
Csak foglalkoztat az özvegyi nyugdíj téma.Amit Te írtál ez biztos,hogy életem végéig fogom kapni?gyertya viszont mást mond.
Üdv:Zsóka54