özvegyi nyugdíj feléledése

gyertya # 2012.04.12. 15:20

angéla53

Igen, kapja, a jogosultsága nem szűnik meg, az ellátás mértéke viszont a jelenlegi 60 %-osról 30 %-osra csökken.

melinda55

Az ismerős övegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel semmikor, mert az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül nem töltötte be a 62. életévét.

Üdv: Gy.

melinda55 # 2012.04.12. 05:59

Kedves Gyertya!!
Erre a kérdésére válaszoltam!

Üdv: Melcsi

Pontosan mikor halt meg a jogszerző? Az ismerős kapott-e már özvegyi nyugdíjat, ha igen mikortól meddig?

melinda55 # 2012.04.12. 05:49

Kedves Gyertya!
Köszönöm a gyors válaszát!! A jogszerző 1999.május 10-én halt meg,özvegye 1 évig kapta az özvegyi nyugdijat 2000 máj.10-ig. Jelenleg előnyugdijba van,2013 okt.15-lesz öregségi nyugdijas!!
Köszönettel várom válaszát,segitségét!!!
Üdvözlettel: Melinda

angéla53 # 2012.04.11. 18:26

Segítségeteket szeretném kérni!

Férjem 1990-ben üzemi balesetben elhunyt.Két gyerekkel maradtam itt, elhunyt férjem után 1990 óta kapom a baleseti özvegyi nyugdíjat.1953-ban születtem és szeretnék elmenni előrehozott ellátásba(nyugdíjba). A kérdésem az hogy ha elmegyek az előre hozott ellátásba, kapom-e továbbra is a baleseti özvegyi nyugdíjat, elhunyt férjem után?

Előre is köszönöm segítségeteket!

gyertya # 2012.04.10. 16:25

mkezdi

Nem írta, hogy a jogszerző mikor hunyt el, illetve Ön mikortól részesült özvegyi nyugdíjban.

melcsike01

Pontosan mikor halt meg a jogszerző? Az ismerős kapott-e már özvegyi nyugdíjat, ha igen mikortól meddig?

melcsike01 # 2012.04.09. 10:42

Kedves Gyertya!!
Segitségét szeretném kérni!! Egy özvegy nő ismerősöm előnyugdíjba van,2 év mulva éri el az öregségi nyugdijat.Férje 10 éve halt meg!!Ha eléri az öregségi nyugdíjat kaphat e a férje után özvegyi nyugdijat??
Üdvözlettel: melcsi

mkezdi # 2012.04.09. 07:54

Üdvözlöm!

Következő kérdésem lenne.
2007- ben szünt meg az özvegyi nyugdíjam folyósítása, mert a legfiatalabb gyerekem is befejezte a tanulmányait.
Most márciusban töltöttem be az 58. évemet.
Annyit szeretnék tudni, hogy igényelhetem e már az özvegyi nyugdíj feléledését, egyáltalán jogosult vagyok e rá, vagy meg kell várni, míg saját jogon is nyugdíjas leszek.
Köszönettel várom válaszát. Kati

gyertya # 2012.03.28. 15:55

perdita

Amennyiben az özvegyi nyugdíj megszűnését követően nem kötött újabb házasságot, akkor az ellátásra való jogosultsága már 2009-től, az 55. életéve betöltésétől fennáll.
Terjesszen elő igényt özvegyi nyugdíj feléledésére a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál minél hamarabb, mert az igény visszamenőleg csak 6 hónapra érvényesíthető.

Rézia

A korrekt válasz megadásához szükséges lenne tudni, hogy Ön mikor született. Elég csak az év. :))

Rézia # 2012.03.27. 21:47

Üdvözlöm! Segítségét szeretném kérni. 10-éve véglegesített, 67 %-os rokkant vagyok. Férjem tavaly rokkantnyugdíjasként halt meg. Kapom az ideiglenes özvegyi nyigdijat /60 %/, mely idén juniusban jár le. Tegnap kaptam egy levelet a Váci uti nyugdijfolyósítótól, hogy az özvegyi nyugdij miatt az I. fokú bizottság felülvizsgálatra rendel be, hogy rokkant vagyok-e. Nagyon meg vagyok ijedve, hogy ha kisebb fokozatot,esetleg nem állapítanak meg rokkantságot, elveszítem a a saját rokkantnyugdíjamat is. Mielőbbi válaszát köszönöm. Rézia

perdita # 2012.03.27. 11:26

Egy kis segitséget szeretnék kérni, özvegyi nyugdij ügyben. Tudom sokan kértek már , de mindenki egyedi eset.1954 ben születtem. A férjem 1995 ben meghalt. Állandó özvegyi nyugdijat kaptam a két gyermekem miatt, 2005 évig. Az idén megkezdődik a nyugdijazásom, mert 2013 májusban meg van a 40 éves szolgálati időm. Kérdésem ezzel egyidőben feléled e az özvegyi nyugdijam is? Köszönöm szépen.

gyertya # 2012.03.16. 19:26

Magisztra

Azt írtam durván a fele, természetesen a pontos számítás lehet ettől eltérő.

Gy.

Magisztra # 2012.03.16. 18:53

Kedves Gyertya!
Az ilonyának szóló válaszban az áll, hogy a 30%-os ö. nyd.durván a fele a 60%-osnak.Az én példám cáfolja ezt.A 60%-ra kaptam 70 ezret, most a 30-ra 24800-at. Pedig én is abban reménykedtem, hogy feleződik.
Üdv. Magisztra

ilonya # 2012.03.16. 14:52

Kedves Gyertya,
köszönöm a gyors,érthető választ.
További szép napot!
Ilonya

gyertya # 2012.03.16. 14:40

ilonya

Az özvegyi nyugdíj mértéke többek között saját jogú ellátás mellett 30 %-os. Amennyiben most korbetöltés címén részesül özvegyi nyugdíjban, annak durván a felét fogja kapni, ha saját jogán nyugdíjba vonul.
Az öregségi nyugdíj igénybejelentő lapon jelezni kell, hogy jelenleg milyen ellátásban részesül.

ilonya # 2012.03.16. 13:50

Kedves Fórumozók,
segítséget szeretnék kérni Tőletek.
Ha minden igaz és minden jól megy,az idén novemberben elmehetek nyugdíjba a 40 éves munkaviszonyom után.
Kérdésem a következő: jelenleg kapom az özvegyi nyugdíjat is. A nyugdíjazás után milyen formában kapo m illetve a jelenlegi nyugdíjnak hány százalékát fogom kapni?
Az ONYI felé ezt jeleznem kell külön(hogy özvegyi nyugdíjat is kapok) vagy automatikusan rendezi az nyugdíjba menéskor?
Köszönöm a segítséget,
további derűs hétvégét.
cicso

Magisztra # 2012.03.16. 10:50

Kedves Gyertya!
Le a kalappal! A válasz minden pontja -a bonyolultsága ellenére- érthető és egyértelmű.A sorok között is olvastam. Köszönöm szépen, hogy a munkája mellett időt és figyelmet fordított rám. További szép napot kívánok!
Magisztra

gyertya # 2012.03.16. 08:51

Magisztra

Az 1997. évi LXXXI. törvény egyértelműen fogalmaz: élettársa után nem jogosult özvegyi nyugdíjra az, aki az együttélési időszak, vagy ennek egy része alatt özvegyi nyugdíjban, vagy baleseti özvegyi nyugdíjban részesült.
Amennyiben 1990-től éltek együtt és erről az igénybejelentő lapon is így nyilatkozik, akkor özvegyi nyugdíjra az élettárs jogán nem jogosult.
Ha 2002. utáni időponttól éltek együtt élettársként, akkor jogosult lehet az élettárs jogán özvegyi nyugdíjra, mert az együttélési időszak alatt (2002-től) nem részesült özvegyi nyugdíjban és a közös gyermekre tekintettel elegendő az egy év együttélés is.
Remélem érzi a különbséget a két variáció között. :)

Ami az elhunyt házastárs jogán járó özvegyi nyugdíjat illeti, a jelenleg hatályos szabályozás szerint az ellátásra való jogosultsága feléledhet az 55. életéve betöltésétől, ha addig nem köt újabb házasságot és bejegyzett élettársi kapcsolatot nem létesít.
Ezt az sem befolyásolja, ha az élettárs jogán megállapításra kerül ideiglenes özvegyi nyugdíj. Zárójelben jegyzem meg, ha az élettárs jogán megállapítják az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, az korbetöltés címén nem éledhet fel soha, mert az ideiglenes özvegyi nyugdíj 1 éves időtartamának megszűnését követő 10 éven belül az özvegy nem tölti be a 65. életévét.

Általánosságban az özvegyi nyugdíj összege, ha már korábban részesült 30 %-os özvegyi nyugdíjban (pl. rokkantsági nyugdíj mellett) akkor a már folyósított 30 %-os özvegyi nyugdíj kerül utalásra az időközi nyugdíjemelésekkel kiegészítve.
Ha még nem került folyósításra 30 %-os özvegyi nyugdíj, akkor az elhunyt nyugdíja kerül felemelésre az özvegyi nyugdíj újbóli megállapítása előtti év december 31-ig, ennek az összegnek veszik a 30 %-át, és erre jár az özvegyi nyugdíj újbóli megállapításának évére járó emelés.
Kicsit bonyolult, de a jogszabály így határozza meg.
Huh, ez szép nagy téma volt, de az ilyeneket szeretem. :))

Magisztra # 2012.03.15. 15:10

Kedves Gyertya!
Bocsánat, valóban hiányos információkat küldtem el márc. 9-én.
Az özvegy 1959-es születésű, tehát 53 éves, és az élettársa 2012 februárban halt meg.Tehát 22 évet éltek együtt, közös gyermekük is van.A kérdés azért vetődhet fel, mert az együttélésük egy része alatt a hölgy a férje után özvegyi nyugdíjat kapott.
Ugyanennek a hölgynek van egy másik kérdése. Feléledhet-e a férje utáni özvegyi nyugdíja, ha a férj 1987-es halála után 2002-ig kapott ö. nyd.-at, és annak megszűnésétől számított 15 éven belül betölti az 55.évét, ami 1987-ben a nők nyd. korhatára volt?
És egy nem ehhez az esethez kapcsolódó kérdés: ha valakinek az özvegyi nyugdíja 60%-ról 30%-ra csökken, mert korhatár előtti ellátást kap,akkor a korábbi összeget felezik, vagy újra számítják az 1987-ben elhunyt jogszerző nyugdíjának összegét, és annak a 30%-át adják?
Nagyon köszönöm a türelmét, a tudását és a válaszát.
Magisztra

gyertya # 2012.03.13. 19:34

Magisztra

Az élettársra vonatkozóan nem írta, hogy mikor halt meg, illetve mikor született az özvegy?

gyertya # 2012.03.13. 19:00

Kolláth Ilona

Nem a véleményemet írom, hanem a jogszabály által rögzítetteket. Korhatár előtti ellátás mellett az özvegyi nyugdíj mértéke 30 %-os. 1997. évi LXXXI. tv. 50. § (2) bekezdés b) pont.
Ahogy korábban írtam az utazási utalványról szóló jogszabály még nem jelent meg, így a jogosulti kör bizonytalan.

socialwork

1997. évi LXXXI. tv. 53 § (1) bekezdés b) pontja alapján. 1988-ban pedig a nők öregségi nyugdíjra jogosító életkora az 55 volt.

socialwork # 2012.03.13. 17:49

Kedves Gyertya!

"Az ellátásra való jogosultsága már az 55. életéve betöltésétől fennáll"

Az 1997. évi LXXXI. törvény melyik paragrafusára lehet itt pontosan hivatkozni? Köszönöm!

Kolláth Ilona # 2012.03.13. 16:08

Kedves Gyertya!
Egy másik oldalon ezt olvastam!:
Egy kérdésem lenne. Előrehozott ellátásban részesülök januártól. ( 60 éves elmúltam és 3 éve mentem nyugdíjba) A saját jogon járó öregségi nyugdíj megállapításakor megfeleződött az özvegyi nyugdíjam. Most, hogy hivatalosan nem számítok nyugdíjasnak, visszakérhetem a teljes özvegyi nyugdíjam és a hozzátartozó utazási kedvezményem? Mert az özvegyi nyugdíjnál az a kitétel, hogy akkor jár a 30 %-os ( amikor még aktív dolgozó voltam a 60 %-os) özvegyi nyugdíj, amikortól saját jogon öregségi nyugdíjat kapok.

engem is érint!
Mi a véleményed?
üdv. Ilona

szafika # 2012.03.13. 06:21

Socialwork !
Tavaly nem volt meg az előrehozott nyd-hoz a szükséges szolgálati ideje ? mert akkor már tavaly nyd-as lehetett volna / előrehozott / idén még az 53-as lányok is elmehetnek korhatár előttibe , ha megvan a 37 évük !

szafika # 2012.03.13. 02:43

Már 2007-óta járhatna a férje után az özvegyi és senki nem tájékoztatta, h igénybe vehette volna ?! amikor a gyerekei után megszünt az ellátás ?!

gyertya # 2012.03.12. 15:32

socialwork

Az ellátásra való jogosultsága már az 55. életéve betöltésétől fennáll, ha nem kötött újabb házasságot, tehát már most nyújtsa be az igényét, mert az visszamenőleg csak 6 hónapra érvényesíthető.