özvegyi nyugdíj feléledése

socialwork # 2012.03.12. 13:34

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem a következő. Adott egy 1952-es nő, akinek férje 1988-ban hunyt el. Gyermekei jogán 2006-ig kapta az özvegyi nyugdíjat. Jelenleg egyedül él, aktív korúak ellátását kapja. Kérelmezheti az özv. nyugdíj feléledését, mivel már betöltötte a 60. életévét? (A nyugdíjig még 2 éve van értelemszerűen.) Válaszát előre is köszönöm!

Kolláth Ilona # 2012.03.09. 20:22

Kedves Gyetya!
Köszönöm válaszodat.
üdvözlettel Ilona

Magisztra # 2012.03.09. 19:46

Kedves Gyertya!
Részesülhet-e élettársa után özvegyi nyugdíjban az a nő, aki 1987-ben vesztette el a férjét, 2002-ig kapott-gyermekeire tekintettel-árvaellátást és özvegyi nyugdíjat. 1990-től együtt él az élettársával, akitől gyermeke is született.Ha betölti a nyugdíjkorhatárt, kaphat-e özvegyi nyugdíjat az élettársa után?
Köszönöm a válaszát Magisztra

gyertya # 2012.03.09. 16:25

Kolláth Ilona

A 2012/2013. évi utazási utalványok kiküldésének egy akadálya van, hogy a vonatkozó kormányrendelet még alakulóban van. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az arra jogosultak részére a jogszabály elfogadása után az utalványt kiküldi.
Megjegyzem, hogy a Nyufig a jogszabály elfogadása előtt már egy meghatározott körnek kiküldte az utalványokat, de elképzelhető, hogy ezen személyek közül nem mindenki lesz jogosult annak használatára.
A leírtak miatt sajnos még várni kell, a jogalkotó miatt és nem a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság miatt nem rendeződött ez a kérdés.

Üdv: Gy.

szafika # 2012.03.09. 08:37

Valahol olvastam, h akiknek túl korán kiküldték , azok közül se mindenkinek jár ,a változtatások miatt, ezért leállították, nekem még egyáltalán nem küldtek , gondolom még sokaknak nem !

Kolláth Ilona # 2012.03.09. 08:20

Kedves GYERTYA !
Korábban is segítettél nekem. Olvastam, hogy akiknek özvegyi nyugdíjat folyósítanak, az megkapja az utazási utalványt (karikásat) 2012. áprilistól!
Tegnap mindenféle határozattal elmentem új bérletet csináltatni, mert hiába 2015-ig érvényes a jelelegi, április 1-től nem használható, pótdíjat kell fizetni, akit elkap az ellenőr! Nem kell más az új bérlet igazolványhoz "CSAK" az érvényes karikás utazási papír!
Kapott-e már ebben a szituációban valaki új bérletet? Kiküldték-e már a 2013. március 31-ig szóló karikás igazolványt?
köszönöm válaszodat.
üdvözlettel: Kolláth Ilona

anyko76 # 2012.03.06. 16:13

olyan kérdéssel fordulnék önökhöz,hogy anyósom rokkantnyugdíjban részesül,most májusba betölti a 62-ik életévét!azt hallottuk,hogy nem kaphat rendes nyugdíjat,hanem továbbra is 36ezer forintot fog kapni!Igaz lehet ez?Ha nem,akkor mi kell ahhoz,hogy kapja a rendes nyugdíjjat?
A másik kérdésem az lenne,hogy lehet e még kérni anyósomnak a férje elhalálozása(2010) után az özvegyi nyugdíjat!(úgy tudom,hogy volt rá lehetőség,hogy választhat,hogy a saját nyugdíját vagy a férj nyugdíját kéri)
Várom válaszát:anyko76

gyertya # 2012.03.05. 17:53

mati24

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága a 62. életéve betöltésekor feléledhet, amennyiben addig nem köt újabb házasságot.

b.tike

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága az 55. életéve betöltésétől feléledhet, amennyiben nem köt addig újabb házasságot. Özvegyi nyugdíj szempontjából az irányadó életkor az Ön esetében az 55. életév, tehát már nem kell sokat várnia és újból kaphatja az ellátást, melynek összege a megszüntetett ellátás emelve az időközi emelésekkel.

b.tike # 2012.03.05. 11:22

Tisztelt szerkesztőség!

Az özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatban szeretnék kérdezni.

Férjem 1996 decemberében halt meg, s 2 gyermeket neveltem fel egyedül az ezt követő években. 2010 júliusában szűnt meg az utánuk járó özvegyi nyugdíj folyósítása. Lányom tanulta, hogy lehetséges az özvegyi nyugdíj feléledése.

Kérdésem a következő, ha 2020-ig nyugdíjba megyek (pl. 40 éves munkaviszony után, mivel 1959-es születésű vagyok), elképzelhető, hogy a feléled, s újból kapom a nyugdíjjal együtt az Övegyit is? Ha igen mekkora lehet a mértéke?

mati24 # 2012.03.04. 11:27

Tisztelt Szerkesztőség!

1955. május
13-án születtem, 57 éves leszek. 2007.december 13-án a férjem meghalt, 2012. március 1-vel 40 éves munkaviszony után nyugdíjkérelmemet beadtam, így március 1-ével nyugdíjas vagyok.
Szeretném megtudni, hogy jogosult vagyok-e az özvegyi nyugdíjra, vagy sem.

gyertya # 2012.03.01. 17:39

CsKriszti

Az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága akkor éledhet fel, ha az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül betülti a 62. életévét.
Ha jól számoltam 1955-ben született az édesanyja, 62 éves 2017-ben lesz, ez pedig 2018 május előtt bekövetkezik, ezért ha addig nem köt újabb házasságot és a jogszabály sem változik, akkor a 62. életéve betöltésétől feléledhet az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága.

CsKriszti # 2012.03.01. 13:40

Jó napot kívánok!

Édesapám 2007. május közepén hunyt el, anyukám egy évig kapott özvegyi nyugdíjat. Édesanyám akkor 52 éves volt.Ha jól értelmeztem az eddigi hozzászólásokat, az akkori szabály szerint anyukám özvegyi nyugdíjra akkor lesz jogosult, ha három év múlva, 60 évesen 40 év tényleges munkaviszony után (ha ez a szabály még életben lesz akkor) el tud menni nyugdíjba vagy 62 évesen tud csak elmenni és napra pontosan a nyugdíjazása napján nem lépi át a 10 évet özveggyé válásra óta.?

Köszönöm válaszát! CsKriszti

ldd07 # 2012.03.01. 08:10

Válaszát nagyon köszönöm. Mária

gyertya # 2012.02.29. 17:56

ldd07

A jelenleg hatályos szabályozás szerint, ha 2015-ig részesül özvegyi nyugdíjban, akkor az ellátásra való jogosultsága korbetöltés címén a 62. életévétől feléledhet, amennyiben nem köt újabb házasságot.
Amennyiben megváltozott munkaképességére tekintettel kíván jogosultságot szerezni, az igényét a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz nyújtsa be, akár most is, mert az ezen a jogcímen megállapításra kerülő özvegyi nyugdíj mértéke 60 %-os, a jelenleg folyósított 30 %-os mértékkel szemben.

ldd07 # 2012.02.29. 10:19

Tisztelt Gyertya!
Férjem 2004-ben hunyt el. Jelenleg tanuló gyermekeim jogán részesülök özvegyi nyugdíjban, előreláthatólag 2015 nyaráig.
1960.06.22-én születtem, 2010 juniusában 45 % egészségkárosodást állapított meg az Orvosszakértői Bizottság. Jelenleg teljes munkaidőben dolgozom,a rokkantsági ellátást nem igényeltem.
Van-e remény arra, hogy 2015 után kaphassak özvegyi ellátást korbetöltés, vagy rokkantság címén, /egészségi állapotom egyre romlik/ ha igen mely időponttól.
Válaszát nagyon megköszönöm: Mária

gyertya # 2012.02.28. 19:00

mimimamika

Jól tudja, a jelenleg hatályos szabályozás szerint a 62. életéve betöltésétől éledhet fel az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága, amennyiben addig nem köt újabb házasságot.

MUSZO74

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel sajnos semmikor, mert az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül nem tölti be a 62. életévét. Jelenleg ez a szabályozás.

Vikvuk

Az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága a 62 év 183. nap betöltésekor feléledhet, amennyiben addig nem köt újabb házasságot. Ha akkor nem lesz saját jogú ellátása, akkor 60 %-os, ha lesz, akkor 30 %-os mértékű özvegyi nyugdíj jár.
(Korkedvezményes nyugdíj pedig már nincs.)

toniv

Először is megnyugtatom, hogy a korbetöltés címén megállapított özvegyi nyugdíj már nincs veszélyben. Tekintettel arra, hogy az édesanyja az igénybejelentő lapon jelezte rokkantnak, megváltozott munkaképességűnek érzi magát, az igény visszamenőleg 6 hónapra érvényesíthető, amennyiben valóban vélelmezik a szükséges egészségromlást.
A tanácsom az, hogy menjen el a felülvizsgálatra, veszítenivalója nincs, csak nyerhet visszamenőleg néhány havi ellátást, rokkantság címén.

toniv # 2012.02.28. 18:28

Kedves Gyertya ! Köszönöm az eddigi segítségét ! Édesanyámnak 2011 augusztus 18-ig(ekkor töltötte be az 55-évet ) visszamenőleg feléledt az özvegyi nyugdíja. Mivel 50%-os rehabilitációs ellátásban részesül , így az igénylőlapon arra a kérdésre , hogy megváltozott munkaképességűnek érzi-e magát igennel válaszolt . A feléledést elismerő határozat mellet volt egy másik papír is , ami orvosi felülvizsgálatot rendel el -ennek a papírnak a dátumozása 2 nappal korábbi mint a korbetöltést elismerő határozaté . Azóta már megkapta az özvegyi nyugdíj 60%-át + az eddigi 27000ft(50%-os rehabilitációs járadék) helyett 13000ft-ot kap. Ma kapott egy levelet a helyi Nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól , hogy március 12.-én jelenjen meg orvosi bizottság előtt az özvegyi nyugdíj ügyében . Nem értjük most ezt , hiszen a határozatot már megkapta korbetöltés címén . Most meg van ijedve , hogy az orvosi bizottság elveszi az özvegyi nyugdíját . Nagyon hálás lennék a segítségéért, tanácsáért ! Köszönöm előre is ! Tisztelettel : toniv

Vikvuk # 2012.02.28. 14:06

Üdvözlöm,

Szeretném kérdezni, hogy abban az esetben, ha Édesapám 2011. februárban hunyt el, rokkant nyugdíjasként és Édesanyám 1952. októberében született, azon a címen, hogy 10 éven belül nyugdíjas lesz feléledhet e az özvegyi nyugdíj?

Vagy ha két hónap múlva korkedvezményes nyugdíjba megy csak akkor?

Ha feléled, akkor míg nem lesz nyugdíjas a a60% illeti ugye?

Köszönettel:
Vik

MUSZO74 # 2012.02.28. 13:35

Kedves Gyertya,

Férjem 1950 február 5-én született, és 2005 december 23-án hunyt el. Egy évig kaptam özvegyi nyugdíjat. Én 1955 október 14-én születtem. Kérdésem, hogy jogosult leszek-e özvegyi nyugdíjra, és ha igen, mikortól.
Előre is köszönöm

mimimamika # 2012.02.28. 11:00

Kedves Fórumozók!
Kérdésem az özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatos.
Férjem 2002.május 3-án hunyt el, tanuló gyermekemre tekintettel 2012. május végéig kapom az özvegyi nyugdíjat. Én 1958. január 13-án születtem, valószínűleg 2014-ben tudok elmenni 40 év jogviszony után nyugdíjba. Kérdésem, hogy az özvegyi nyugdíjam a nyugdíjazásommal éled-e fel, vagy csak akkor, amikor betöltöm a jogszerző halálakori nyugdíjkorhatárt /ami tudomásom szerint 2002-ben 62 év volt/?
Köszönettel: Edit

gyertya # 2012.02.22. 16:17

Mancika50

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel, mert az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül nem tölti be a 62. életévét. A jelenleg hatályos szabályozás sajnos ez.

terike49

Korbetöltés címén nem lehet jogosult özvegyi nyugdíjra, mert a házastársa elhalálozását követő 10 éven belül nem töltötte be a 62. életévét.
Rokkantság címén azonban jogosult lehet, ha egészségkárosodásának mértéke eléri az 50 %-ot és ez az állapota a házastársa elhalálozását követő 10 éven belüli időponttól vélelmezhető. A tanácsom az, hogy terjessze elő özvegyi nyugdíj igényét rokkantság címén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál és majd kivizsgálják, hogy az egészségi állapota alapján jogosult-e rá.

terike49 # 2012.02.22. 10:22

Kedves Gyertya!

Férjem 1997-ben hunyt el 51 évesen. Sajnos tájékozatlanság miatt, akkor nem kértem özvegyi nyugdíjat. Férjem rokkant nyugdíjas volt. Tavaly decemberben töltöttem be a 62. életévemet, így öregségi nyugdíj korhatárba léptem. Jelenleg 50%-os rokkant nyugdíjat kapok. Azt szeretném megkérdezni, hogy jogosult vagyok-e özvegyi nyugdíjra?

Válaszát előre is köszönöm

Teréz

Mancika50 # 2012.02.21. 17:30

Tisztelt Gyertya!

Férjem 2001.június 12-én hunyt el, 1 évig kaptam az özvegyi nyugdíjat. Idén, azaz 2012. augusztus 8-án töltöm be a 62. életévemet, tehát a 10 év már lejár júniusban. A kérdésem az lenne, hogy kb. 2 hónap különbség miatt kaphatnám-e az özvegyi nyugdíjat vagy sem!

Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlettel:

Mancika50

gyertya # 2012.02.16. 20:55

picimami

Az Önre irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatár a 63. életév, tehát az irányadó korhatárt még nem töltötte be.
Ezért korbetöltés címén 2012. májusától nem jogosult özvegyi nyugdíjra.
Tekintettel arra, hogy jelenleg rokkantsági ellátásban részesül a folyósító szerv orvosszakértői vizsgálat lefolytatását fogja kezdeményezni annak megállapítására, hogy az özvegyi nyugdíj folyósításához szükséges egészségi állapota az 50 %-os mértéket eléri-e.
Ha igen, akkor 2012. májustól özvegyi nyugdíjra lesz jogosult, ha nem, akkor özvegyi nyugdíjat nem kaphat megváltozott munkaképesség jogcímen.

picimami # 2012.02.14. 20:20

Tisztelt Gyertya Férjem 2011 05hó-ban elhuny ez év májusában lejár az ideiglenes özvegyi nyugdíjam én 1953 szeptemberi születésű vagyok rokkantsági ellátásban részesülök az új elnevezés szerint.És a rám irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltöttem az a kérdésem meddig kaphatom az özvegyi nyugdíjat és milyen összegben. Köszönettel várom válaszát