özvegyi nyugdíj feléledése

Veci # 2011.03.24. 07:21

Kedves Zsóka54!
A korábbi válaszomban összekevertem a gyermeked születési dátumát (1990) és a férjed halálának dátumát (1998) ezér írtam ebben a topicban a téves válaszom, de gyertya is válaszolt.
A gyertyának van szerintem az érvelésben és indoklásban igaza. 1998-ban a nők öregségi nyugdíjkorhatára már 62 év volt, te árvaellátás okán kapod az özvegyi nyugdíjat az egyetemista gyermek max. 25 éves koráig. Ha hamarabb befejezi az egyetemet, akkor a tanulmányi idő végéig.
Te akkor még nem leszel 62 éves, ezért szerintem az özvegyi nyugdíjat valószínűleg nem folyósítják.
Ha mégis feléledne az örvegyi nyugdíj, akkor az a te 62. szülinapodon következne be.
Nem értem annyira az özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatos szabályokat, ezért még azt javasolom, hogy keresd meg azt az ügyintézőt, akinek a neve szerepel a határozaton, az biztos segíteni fog, vagy kérhetsz írásbeli tájékoztatást is.
Várjuk a visszajelzést, hogy miről tájékoztattak hivatalosan. Mégegyszer elnézést kérek a dátumok felcserélése miatt.

Kedves dtida!
Tudom, hogy te vagy közöttünk a legtájékozottabb, legfelkészültebb a jogi vonatkozásban, de az értelmezésem szerint valamit nem látok jól át, és nem ellenedben szándékoztam a válaszom megírni. Csak kétségeim vannak, ezért "mertem" egy kicsit vitatkozni veled. Kérlek, hogy kicsit bővebben lennél szíves megmagyarázni, hogy miért is kaphatja mostmár folyamatosan élete végéig az özvegyi nyugdíjat Zsóka54? A gyertya érvelése nekem evidens. Magam is szeretném pontosabban értelmezni a Zsóka esetében az özvegyi nyugdíj folyósításra vonatkozó jogosultságot.

Üdvözlettel Veci

dtida # 2011.03.24. 08:40

Kedves Zsóka54,

Megértem, hogy foglalkoztat a kérdés.
Elnézésedet kell kérnem, amiért akaratomon kívül félrevezettelek: gyertya helyesen tájékoztatott.
A nyugdíjad akkor szűnik meg, ha már egyik gyermeked sem tanul, vagy betöltötték a 25-öt, és akkor éled fel, ha Te betöltöd a 62-t.

Veci,
Teljesen jó, hogy figyelmeztettek, mindenki tévedhet.
Nem szeretnélek titeket mégjobban megkavarni, csak a mundér becsülete miatt írom le, hogy van előttem egy elég összetett tábla, ami az adott pillanatban nyugdíjban lévő különböző évjáratú nők és férfiak korát és a nyugdíjformákban (előrehozott, korkedvezményes, normál öregségi) való "elhelyezkedésüket" mutatja. Erre ha ránézek, azt látom, hogy 98-ban 57 volt a korhatár; ezért adtam kapásból Zsókának azt a választ, amit. Azonban a tábla azt is jelzi, hogy bár 98-ban tényleg 57 volt a nők normál korhatára, nem volt olyan korosztály, aki nyugdíjba vonulhatott így, hiszen a 41-ben születetteknek 55, a 42-ben születetteknek pedig 57 volt a korhatár, azaz 96-ban valamint 99-ben mehettek nyugdíjba (normál korhatárról beszélek, az előrehozott 55 volt ebben az időszakban).
Szóval első ránézésre hiába igaz, hogy 98-ban 57 volt a normál korhatár, egy 54-ben született nőnek 98-ban 62 év volt a korhatár (ma már ennél több).

Méegegyszer elnézést kérek Zsóka54-től a gyorsan jött, de pontatlan válaszért.

Veci # 2011.03.24. 10:11

Kedves dtida!
Köszi a megerősítést, mostmár én is kezdem kapisgálni a témát, de gyertya ebben hozzám képest profi. Szerencsére ebben a témában még nincs érdekeltségem, ezért nem is mélyedtem el, a környezetemet az öregségi nyugdíj valamelyik lehetősége érint/érintett, ezér abban mélyedtem el.
A FÓRUM azért is jó, mert mindenki valamire odafigyel, felveti és tovább gondolásra késztet. Neked nincs miért szabadkozni.

Üdvözlettel Veci

ica27 # 2011.03.25. 12:13

sziasztok! lenne egy kérdésem! anyukám 80%os rokkant nyugdijas! megigényeltük az özvegyi nyugdijat édesapám után amit megis kapott! majd jött egy levél hogy mégse kapja apukám után hanem átjavitották a mosthaapám nevére aki után régebben is kapt! ugy hogy nem értem hogy most fog e kapni vagy nem! köszönöm

gyertya # 2011.03.25. 14:10

ica27

Elég kevés a rendelkezésre álló adat, így csak találgatni tudok, előtte azonban egy fontos információ. Egy személy csak egy hozzátartozói nyugellátásra lehet jogosult egyszerre, ha többre jogosult ezek között választhat, ez legtöbbször a kedvezőbb összegű.

Amennyiben mindkét jogszerző után benyújtottak igényt, akkor feléledésként a mostohaapa utáni lehetett a kedvezőbb, ezért azt folyósítják.

Hirtelen ennyi információból ez jutott eszembe.

Üdv: Gy.

Tia1 # 2011.03.26. 07:47

Kedves Gyertya!

Azt írtad, hogy lehet, hogy tévesen kapta édesanyám korábban az özvegyi nyugdíjt, és ebben az esetben, ha most ha megpróbálnánk feléleszteni, akkor ha ez most kiderülne az ügyintézés alatt, akkor nem követelhetik ezt tőle majd vissza visszamenőlegesen?

Válaszod előre is köszönöm.
T.

gyertya # 2011.03.26. 15:32

Tia1

Azt a zárójeles részt csak plusz információként írtam, nem az édesanyjára vonatkozik. Ő két árvaellátásra jogosult gyermek eltartása jogcímen jogszerűen kapta az ellátást.
Tehát most már benyújtani azt az igényt, mert addig "tökölnek", hogy egy havi ellátásról lecsúsznak, ha csak áprilisban nyújtják be. :)
Esetleg, ha tájékoztatnak az eredményről, megköszönöm.

ica27 # 2011.03.27. 05:41

köszönöm a választ! értem csak azt nem tudom hogy lehet az hogy 2011 02 01 én kapott anyukám egy határozatot hogy megkapja édesapám után az özvegyit majd 03 18án egy másik határozatot hogy a kérvényt elutasitják! és jött még egy levél amibe irták hogy a 2011 02 01 én kapott határozatot a jogszerzö neve tekintetében kijavitja mostohaapám nevére! ezek után már nem tudom hogy fog e kapni? mert én ugy értelmeztem hogy ezután is kapja csak mostohaapám után! nem tudom hogy jol gondolom e? elöre is köszönöm!

gyertya # 2011.03.27. 07:48

ica27

Már korábban is leírtam, hogy az Ön által megadott adatok mennyisége kevés ahhoz, hogy érdemi választ lehessen adni. Ehhez részletesen le kellene írnia, hogy az édesanyja mikortól meddig élt együtt az édesapjával, a mostohaapjával, kivel volt házas mettől meddig, kivel élt élettársként, mettől meddig, milyen ellátást kapott, azt mettől meddig, stb.

zsike53 # 2011.03.27. 14:45

Az alábbiakra szeretnék választ kapni:
Férjem 1993.dec. hóban halt meg. Két gyereket neveltem egyedül, de mivel fiam 94. juniusában elvégezte a szakmunkásképzőt, az akkor 14 éves kislányom után már állandó özvegyi nyugdíjat nem kaptam. Egy évig ideiglenes nyugdíjat folyósitottak nekem. Jövőre 40 éves szolgálati idővel / 58 évesen/
rendes öregségi nyugdíjba kívánok menni. Nálam az
özvegyi nyugdíj feléledéséről szó lehet?

gyertya # 2011.03.27. 15:04

zsike53

Az özvegyi nyugdíja akkor éledhet fel, ha annak korábbi megszűnését követő 10 éven belül betölti az 55. életévét. A leírása alapján ez nem következik be, mert csak 1 évig kapott ideiglenes özvegyi nyugdíjat.
Nem szeretnék belefolyni az ügyébe, de én kivizsgáltatnám, hogy miért nem kapott állandó özvegyi nyugdíjat, ha valóban az elhunyt elhalálozásakor 2 árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodott. Lehet, hogy most ezen bukik el a feléledés lehetősége.

Tia1 # 2011.03.27. 20:10

Köszönöm Gyertya, így már értem. Mindenképpen megírom, hogy mi lett az eredmény.

És még egy utolsó kérdés: Anyukám most álláskeresési segélyben részesül, ha megkapná az özvegyi nyugdíjat, akkor emiatt lehet, hogy ezután megszűnne ez az ellátás, illetve emiatt már nem kapna más támogatást?

T.

monalisa1 # 2011.03.27. 20:19

A két dolognak nincs ráhatása egymásra.

gyertya # 2011.03.28. 04:05

Tia1

Mindenképpen be kell jelentenie, hogy özvegyi nyugdíj került a részére megállapításra és annak összegét is.

anyu51 # 2011.03.28. 20:17

Tisztelt Szakértő! Férjem 1993.ápr.2-án elhunyt,aki 1949.aug.5-én született.Két gyermekkel maradtam özvegy.A nagyobbik 1973.dec.10-én a kisebb 1976.dec.27-én született.Egy évig kaptam az ideiglenes özvegy nyugdíjat.A kicsi a tanulmányait 1994.nov.21-én befejezte addig kaptam az árva ellátást.Én 1951.ápr.18-án születtem és 57 évesen 2008.nov.18-án elmentem nyugdíjba.Az lenne a kérdésem,hogy nekem nem-e jár a feléledési özvegyi nyugdíj?Vagy ha elérem a 62 évet akkor jár-e valami? Van egy ismerősöm akinek a férje 1990-be meghalt és ő most megy nyugdíjba ő meg kapja a feléledési nyugdíjat.Talán azért,mert 2 kiskorúval marad özvegy?Válaszát nagyon szépen megköszönöm!

Tisztelt Szakért?? Elnézését szeretném kérni úgy érzem félre érthet? volt az önhöz írt levelem!Az évszámokat csak azért írtam,hogy a kérdés

gyertya # 2011.03.29. 16:34

anyu51

A jelenleg hatályos vonatkozó jogszabály szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel semmikor, mert az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül nem töltötte be az 55. életévét.
Önmagát pedig kérem ne hasonlítgassa másokhoz, mert minden eset más és más.

Marcsi88 # 2011.03.30. 09:11

Tisztelt Szakértő! Férjem 1988-ban üzemi balesetben hunyt el. Két kisgyermekkel maradtam egyedül még 22 évesen (abban az időben rokkant is voltam, de arra csak az árvaellátás összegének megállapításakor hivatkoztak). Egyik 1986-os, a másik 1987-es születésű. A határozat baleseti özvegyi nyugdíjról és árvaellátás megállapításáról szól. Az indoklásban a következő szerepel: "Az üzemi baleset miatt bekövetkezett halál esetén az özvegyen maradt nőnek állandó özvegyi nyugdíj jár. "
Az adóbevallásomban is fel kell tüntetnem a nyugdíjam összegét, adómentes ugyan, de adóalapot növelő tétel. Az Apeh-nál azt az özvegyi nyugdíjat nem kell bevallani, amelyhez árvaellátás is kapcsolódik. Ezt onnan tudom, hogy tavaly Apeh vizsgálatra hívtak be, mert nem vallottam be, és a nyugdíjfolyósító intézet lejelentette. Egy gyermek még kapja az árvaellátást.

Kérdésem a következő: valóban jár-e ez a nyugdíj életem végéig, mivel nem a gyerekekre, illetve a rokkantságra való tekintettel kapom ezt az összeget?

Köszönettel!

gyertya # 2011.03.31. 18:30

Marcsi88

Az Ön részére az 1975. évi II. törvény alapján került baleseti özvegyi nyugdíj megállapításra, mely az élete végéig megilleti. Egyetlen egy esetben azonban megszűnhet a jogosultsága, ha az Önre irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatára betöltése előtt házasságot köt.

emília49 # 2011.03.31. 20:00

Kedves Gyertya!

Az özvegyi nyugdíj feléledéséről kérdeznék.
Édesapám(1944)2000.04.19-én hunyt el.
Anyukám ideiglenes özvegyi nyugdíjat kapott 2001.04.18-ig.Testvérem pedig 25 éves koráig(2007)árvaellátást.Anyukám 1949.04.11-én született,ápr.11-én lesz 62 éves.Férjhez nem ment azóta.Azt nem tudjuk,hogy honnan is kell számítani azt a tíz évet.Az a kérdésem,hogy az ő esetében feléled-e az özvegyi nyugdíj.Számít-e,hogy nem állandó,hanem ideiglenes özvegyi nyugdíjat kapott annak idején?

Válaszát előre is köszönöm!

Marcsi88 # 2011.04.01. 06:58

Kedves Gyertya!

Nagyon szépen köszönöm kedvező válaszát! Én is így értelmeztem a határozatot. Azért merült fel bennem ez a kérdés, mert a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon azt a tájékoztatást kaptam két ügyintézőtől is, akinek megmutattam a határozatot is, hogy addig kapom az özvegyi nyugdíjat, amíg valamely gyerekem árvaellátást kap. Előfordulhat-e, hogy a jövő évtől (miután már kisebbik fiam sem kap árvaellátást) megszüntetik az özvegyi nyugdíjat (annak ellenére, hogy jogosan járna)? Ezt hogyan tudnám megelőzni?

Köszönettel!

Marcsi88

gyertya # 2011.04.01. 12:23

emília49

Azt kell, hogy írjam - szerencse a szerencsétlenségben -, hogy nagy "mák"-ja van (néhány napon múlott) az édesanyjának, mert az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül betölti a 62. életévét, ezért amennyiben nem kötött újabb házasságot az ellátásra való jogosultsága feléledhet.
2011. 04. 11. után nyújtsák be az igényt.

Marcsi88

Amennyiben a férje bizonyítottan üzemi baleset, vagy foglalkozási megbetegedés következtében hunyt el, az elhalálozás időpontjára figyelemmel az "állandó" özvegyi nyugdíj Önt az életkorára tekintet nélkül megilleti. Mivel jelenleg még több jogcímen is megilleti az özvegyi nyugdíj, kérjen tájékoztatást a Nyufig-tól írásban, hogy meddig jár az ellátás Önnek. Ha kedvezőtlen válasz érkezik, és megszüntetik az ellátásra való jogosultságát, akkor annyit tudok tanácsolni, hogy a megszüntetésről szóló határozat ellen nyújtson be fellebbezést és akkor majd másodfokon körültekintőbben bírálják el a jogosultságát.

anyu51 # 2011.04.03. 05:29

Tisztelt Szakértő! Elnézését szeretném kérni,úgy gondolom,hogy önhöz írott levelem félreérthető volt.Azért írtam az évszámokat,hogy kérdéseim érthetőbbek legyenek!Úgy értelmeztem,hogy mivel a halál és az én 55 évem között több mint 10 év telt el így nem kapom a feléledési özvegy nyugdíjat!Azt szeretném megkérdezni ha én a 62.évet betöltöm akkor sem igényelhetek a férjem után özvegyi nyugdíjat?Válaszát nagyon szépen megköszönöm.

Tisztelt Szakért?? Elnézését szeretném kérni úgy érzem félre érthet? volt az önhöz írt levelem!Az évszámokat csak azért írtam,hogy a kérdés

gyertya # 2011.04.03. 09:25

anyu51

Nem volt félreérthető az írása, én pedig még vastagon ki is szedtem, hogy semmikor - tehát akármikor tölti be az akárhanyadik életévét - nem éledhet fel az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága, mert az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül nem töltötte be az 55. életévét.
Ha ez így mégsem tiszta, akkor azt is leírom, hogy a 62. életéve betöltésekor sem éledhet fel az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága.
Természetesen nem kell nekem hinnie, terjesszen elő igényt és akkor majd hivatalosan elutasítják.

emília49 # 2011.04.04. 06:32

Kedves Gyertya!

Nagyon köszönöm válaszát!Be fogjuk nyújtani az igényt,és válaszát követően sokkal jobban bizakodva mint azelőtt!Köszönjük!!!

anyu51 # 2011.04.04. 09:47

Érthető volt!Köszönöm a segítségét.62 év betőltésénél nem a feléledési özvegyi nyugdíjra gondoltam.Arra,hogy ilyenkor nem jár valahány %özvegyi nyugdíj?Mégegyszer köszönöm.