özvegyi nyugdíj feléledése

skoby # 2011.04.06. 06:38

Sziasztok !

Szeretném megtudni Nekem mikor éled fel az özvegyi nyugdíjjam.
2002-ben halt meg a férjem és egy évig kaptam az ideglenes özvegyi nyugdíjat.
Az idén én is nyugdíjas lettem 59 éves vagyok.
A nők negyven évivel mentem el öregségi nyugdíjba.
Kérdésem az lenne mikor kaphatok állandó özvegyi nyugdíjat.
Aki tud valami biztosat a dologról írja meg.

Üdv:Skoby

Marcsi88 # 2011.04.06. 10:10

Kedves Gyertya!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát, sokat segített! Még egyszer köszönöm!

Üdvözlettel,
Marcsi88

keresztapa # 2011.05.14. 22:56

Tisztelt Jogi Fórum!
Édesanyám mind a 41 éves betöltött munkaviszony, mind az életkor alapján ez év december 1-jén előrehozott nyugdíjba szeretne menni. Édesapám 1996-ban meghalt, az özvegyi nyugdíj 2007. július 20-án, édesanyám 55 éves korában feléledt, de arról későn értesülve csak ez év januárjában igényelte a törvény szerint csupán 6 hónapra visszamenően. Ezt meg is kapta, és azóta folyósítják. Tehát jelenleg a fizetése (bruttó 145600Ft) mellett ezt az összeget is megkapja.
Kérdés: Hogyan érinti az a szabály őt, ami a nyugdíj folyósítása melletti kereső tevékenységre vonatkozik (bár itt éppen fordítva igaz /dolgozik és özvegyit kap/, de a lényeg gondolom ugyanaz), és azt mondja ki, hogy ha a minibálbér 180%-át meghaladja a bére és nyugdíjat is kap, akkor azt a különbözetet, amennyivel a bére ezt az összeget (min.bér 180%-a) túllépi, meg kell fizetnie.
Sőt! Ha egy nagyobb mértékű törzsgárda díjat is kap még addig (kb. bruttó 300000 Ft), akkor az is előfordulhat, hogy nagyobb összeget kell visszafizetnie, mint amit a nyugdíjintézet özvegyi nyugdíjként kiutalt?

keresztapa # 2011.05.14. 22:56

Tisztelt Jogi Fórum!
Édesanyám mind a 41 éves betöltött munkaviszony, mind az életkor alapján ez év december 1-jén előrehozott nyugdíjba szeretne menni. Édesapám 1996-ban meghalt, az özvegyi nyugdíj 2007. július 20-án, édesanyám 55 éves korában feléledt, de arról későn értesülve csak ez év januárjában igényelte a törvény szerint csupán 6 hónapra visszamenően. Ezt meg is kapta, és azóta folyósítják. Tehát jelenleg a fizetése (bruttó 145600Ft) mellett ezt az összeget is megkapja.
Kérdés: Hogyan érinti az a szabály őt, ami a nyugdíj folyósítása melletti kereső tevékenységre vonatkozik (bár itt éppen fordítva igaz /dolgozik és özvegyit kap/, de a lényeg gondolom ugyanaz), és azt mondja ki, hogy ha a minibálbér 180%-át meghaladja a bére és nyugdíjat is kap, akkor azt a különbözetet, amennyivel a bére ezt az összeget (min.bér 180%-a) túllépi, meg kell fizetnie.
Sőt! Ha egy nagyobb mértékű törzsgárda díjat is kap még addig (kb. bruttó 300000 Ft), akkor az is előfordulhat, hogy nagyobb összeget kell visszafizetnie, mint amit a nyugdíjintézet özvegyi nyugdíjként kiutalt?

Virág53 # 2011.05.19. 05:24

Szeretném megtudni,hogy a 62 élet évemet betöltöm igényelhetem e az özvegyi nyugdíjat ha addig a jelenlegi törvényt nem változtatják meg:?Férjem 2005 március 1-én meghalt,én 1953 április 3-án születtem.Egy évig kaptam az özvegyi nyugdíjat,a lányom 25 éves korig az árvaságit ami október 27-én jár le.2011 március 1-én elmentem a 40-éves nyugdíjba.Azt szeretném megtudni,hogy bele férek e a 10-éven belüli felévülésbe?Úgy tudom illetve hallottam itt még a napok is számítanak,de mivel 2005 márciustól kaptam az özvegyit 2006 márciusba járt le az egy év.Az útólsó nyugdíj kifizetéshez számított 10 évbe szerintem beleférek.Köszönöm előre a tájékoztatást.

gyertya # 2011.05.20. 12:51

keresztapa

Remélem még nem késő a válaszom, azért leírom.
Szeretném a tévedését eloszlatni, mert az 1997. évi LXXXI. törvény 83/B §-a szerint az özvegyi nyugdíj mellett végzett keresőtevékenység nem korlátozza az ellátásra való jogosultságot.
Az idézett szakasz felsorolja azon ellátástípusokat, melyek mellett végzett munka esetén kell meghatározott esetekben a nyugellátást szüneteltetni, amennyiben a jogosult keresőtevékenységet folytat.
Az özvegyi nyugdíj folyósítása mellett végzett munka nem társadalombiztosítási, hanem adókérdés.

Virág53

Láttam, hogy az "özvegyi nyugdíj" topicban is feltette a kérdését, mivel ott pontatlan a válasz itt válaszolok Önnek.
Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága akkor éledhet fel, ha annak korábbi megszűnését követő 10 éven belül betölti a 62. életévét.
Az adatai ismeretében az ellátásra való jogosultsága feléledhet a 62. életéve napjától amennyiben újabb házasságot nem kötött.
A leírtak a vonatkozó jogszabály jelenleg hatályos rendelkezései szerint igazak.

Üdv: Gy.

keresztapa # 2011.05.20. 17:02

Tisztelt Gyertya!
Köszönöm megnyugtató, közérthető és mindenre kiterjedő válaszát. Már többször is segített a kérdéseimre adott válaszaival, melyet ezúton is hálásan köszönök!

szancso94 # 2011.06.04. 17:38

Tiszelt forum!
Édesapám 1999.decemberben halt meg,édesanyám akkor 50 éves volt.2000.decemberig kapta ideiglenes özvegyi nyugdijat.2006 ban előnyugdijba ment,jövőhonapban betölti az öregségi nyugdijat(62 év) és szeretné visszaigényelni édesapám után járo özvegyi nyugdijat.A nyugdijfolyosito egy elutasito levelet irt hogy őt nem illeti meg.Nem értjük mert itt a forumoon olvastunk olyat akinek a férje 1996 basn halt meg és az özvegy még nem is nyugdijas és ez évtöl kaja a járadékot?Sőt 6 honapra visszamenőleg!!Akkor most kire és milyen szabályok vonatkoznak?SEgitségét kére.Köszönettel.

gyertya # 2011.06.06. 16:07

szancso94

Sajnos minden eset más és más.
Az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága akkor éledhetne fel, ha az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül betöltené a 62. életévét.
Tekintettel arra, hogy ez nem következik be 10 éven belül, így özvegyi nyugdíjra korbetöltés címén nem jogosult.

Marcsi88 # 2011.06.10. 07:54

Tisztelt Szakértő!

Rokonom férje 1992-ben hunyt el. Két gyermeke kapott árvaellátást, ő pedig ehhez kapcsolódóan kapta az özvegyi nyugdíjat. Mára már csak a kisebbik gyermek részesül árvaellátásban, amire ő még mindig kapja az özvegyi nyugdíjat.
A gyereke most 22 éves főiskolai hallgató, és az iskola csak 2011. június 30-ig igazolta le tanuló jogviszonyát. A következő igazolást szeptemberben állítják ki. A nyugdíjfolyósító határozatában június 30-cal megszünteti az árvaellátást. Valószínűleg így akkor a rokonom sem fogja kapni az özvegyi nyugdíjat.
Rokonom idén 56 éves lesz. A kérdésem az lenne, hogy meg lehet-e igényelni az özvegyi nyugdíj feléledését? Mi ennek a menete? Milyen lehetőségeik vannak?

Köszönettel,
Marcsi88

Ricuska # 2011.06.10. 08:19

Az özvegyi nyugdíj feléledése

Feléled az özvegyi nyugdíja annak, akinek az özvegyi nyugdíja nem házasságkötés miatt szűnt meg, ha az arra jogosító feltételek valamelyike

• a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tizenöt éven belül,
  • a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tíz éven belül

bekövetkezik.
Az özvegyi nyugdíj feléledése során az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a jogszerző halálakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani.

A házasságkötés miatt megszüntetett özvegyi nyugdíjra a jogosultság a házasság megszűnése után feléled, ha

• az igénylő a házasságkötéskor az 1998. január 1-jét megelőzően hatályos rendelkezések alapján végkielégítést nem vett fel, és
  • az igénylőt a házasság létrejötte nélkül az özvegyi nyugdíj egyébként megilletné.

Az özvegyi nyugdíj feléledése esetén a jogosultat az özvegyi nyugdíj megszűnését követő emelések, kiegészítések megilletik.

Ha 1997. december 31-ét követően az 1998. január 1-je előtt megszüntetett özvegyi nyugdíjra a jogosultság az feléled, az özvegy a saját jogú öregségi, rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíja mellett - a megállapítás időpontjára tekintet nélkül - kérheti a 30 százalékos mértékű özvegyi nyugdíj folyósítását, ha ez számára kedvezőbb. [Tny.53. § (1)-(5)]

Az özvegyi nyugdíjra jogosult az a személy is, akinek házastársa (élettársa, elvált vagy egy évnél hosszabb ideje különélő házastársa) mezőgazdasági szövetkezeti, illetőleg szakszövetkezeti növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékosként halt meg, vagy ezekre az ellátásokra (járadékokra) a jogosultságot haláláig - az 1997. december 31-ig hatályos jogszabályok alapján - megszerezte.
A hozzátartozói nyugellátás alatt az özvegyi járadékot és a növelt összegű özvegyi járadékot is érteni kell.

Az özvegyi nyugdíj összegét abból a mezőgazdasági szövetkezeti, illetőleg szakszövetkezeti növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi járadékösszegből kell megállapítani, amely a jogszerzőt halála időpontjában megillette, vagy az 1997. december 31-ig hatályos jogszabályok alapján megillette volna. [Tny.R. 63/B. § (1)-(2)]

Ricuska # 2011.06.10. 08:21

Az árvaellátás

Az ellátásra jogosultság

Árvaellátásra az a gyermek jogosult - ideértve a házasságban vagy az élettársi közösségben együtt élők egy háztartásban közösen nevelt, korábbi házasságból, élettársi együttélésből származó gyermeket is -, akinek szülője haláláig az öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezte, vagy öregségi, illetve rokkantsági nyugdíjasként halt meg.
A házastársi, élettársi közösségben együtt élők egy háztartásban, közösen nevelt gyermeke az a gyermek, akit a házastárs, élettárs a házasságba, életközösségbe vitt, és ezt a gyermeket a házastársak, élettársak egy háztartásban közösen nevelik. [Tny.R. 63/C. § (1)]

Az örökbe fogadott gyermeknek vér szerinti szülője jogán árvaellátás nem jár, kivéve, ha a gyermeket a vér szerinti szülő házastársa fogadta örökbe.

Árvaellátás jár a testvérnek és az unokának (ideértve a dédunokát és ükunokát is) is, ha őt az elhunyt saját háztartásában eltartotta, és a gyermeknek tartásra köteles és képes hozzátartozója nincs. [Tny. 54. § (1)-(3)]
A fenti bekezdésében meghatározott gyermekek árvaellátásának folyósítása szünetel, ha a tartásra kötelezett hozzátartozó tartásra képessé válik. [Tny.R. 64. § (1)]

Az árvaellátás - a jogosultsági feltételek megléte esetén - legkorábban a szülője halála napjától kezdődően a gyermek 16. életévének betöltése napjáig jár.
Ha a gyermek oktatási intézmény nappali tagozatán tanul, az árvaellátás a tanulmányok tartamára, de legfeljebb a huszonötödik életév betöltéséig jár.
Ha a jogosultság megszűnése előtt a gyermek megrokkant, ennek tartamára az árvaellátás életkorra tekintet nélkül megilleti.
A 16., illetőleg a 25. életévének betöltése előtt rokkanttá vált gyermek a rokkantsága tartamára akkor jogosult az árvaellátásra, ha a szülő halála a gyermek említett életkora betöltése előtt következik be. [Tny.R. 64. § (2)]
A hozzátartozói nyugellátások megállapítása során rokkant az, akinek az Rjtv. 1. §-ának a) pontjában meghatározott egészségkárosodása eléri az 50 százalékos mértéket. [Tny. 44. § (2)]

Nem érinti az árvaellátásra jogosultságot, ha a gyermek vagy életben maradt szülője házasságot köt, vagy örökbe fogadják.

Iskolai tanulmányok címén azt a gyermeket is megilleti az árvaellátás, aki

• betegsége, testi vagy szellemi fogyatékossága miatt tanulmányait magántanulóként végzi,
  • huszonöt évesnél fiatalabb és a felnőttoktatás keretében folytat tanulmányokat.

A felnőttoktatás keretében folytatott tanulmányok alatt a nappali oktatás munkarendje szerint szervezett képzés idejét kell érteni a felnőttképzésre vonatkozó jogszabályok rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával. Ha a felnőttképzés, illetve a felnőttképzést végző intézmény minősítése kérdésében vita merülne fel, a felnőttképzésért felelős miniszter véleménye az irányadó. [Tny.R. 64. § 3)]

Iskolai tanulmányok címén az árvaellátás a tanulmányok befejezése hónapjának végéig, a nyári tanulmányi szünet tartamára is jár.
Magyarországon tanuló árva esetén a közoktatási információs rendszer, illetve a felsőoktatási információs rendszer működtetője a tanulói, hallgatói jogviszony létesítését, fennállását és a tanulmányok befejezésének várható idejét a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv megkeresésére, a tanulói jogviszony megszűnését, illetve a hallgatói jogviszony szünetelését, megszűnését - a tanuló, hallgató nevének, társadalombiztosítási azonosító jelének és a szünetelés, megszűnés időpontjának közlésével - hivatalból igazolja. Külföldön tanuló árvának a tanulmányok folytatását az oktatási intézmény által kiállított igazolással középiskolai tanulmányok esetén évente, felsőfokú tanulmányok esetén félévente, a tanulmányok megkezdésétől számított egy hónapon belül kell igazolnia.
A felsőfokú tanulmányok befejezésének időpontját a felsőoktatásról szóló törvénynek a hallgatói jogviszony megszűnésére vonatkozó rendelkezései alapján kell meghatározni. [Tny.R. 64. § (4)]

Az árvaellátásra való jogosultságot nem érinti, ha a középiskola tanulójának a tanulói jogviszonya, illetőleg a felsőoktatási intézmény hallgatójának a hallgatói jogviszonya a tanuló, illetőleg hallgató betegsége vagy szülése miatt szünetel. [Tny. 55. § (1)-(5)]

tika76 # 2011.06.11. 07:14

Tisztelt Fórum!
Egy kedves ismerősöm férje 30 éve elhunyt. Kb. 20 éve él bejegyzett élettársi kapcsolatban, és tudni szeretné, hogy ilyen esetben is jogosult-e az özvegyi nyugdíjra. Ő az idén ment el korkedvezményesen nyugdíjba, élettársa pedig már évek óta nyugdíjas.
Válaszukat előre is köszönöm. tika76

52mama (törölt felhasználó) # 2011.06.15. 05:36

Ricuska!

A lányom, mint nagykoru, egyedülálló,jövedelemnélküli, levelezős egyetemista méltányossági alapon 2012.junius 30-íg árvasági ellátásra való jogosultsági határozatot kapott az ONYF főigazgatójától.Az igénylés óta heti 20 órás munkaviszonyt létesített. A kérdésem: befolyásolja-e ez a tény az árvaellátásra való jogosultságát, vagy az a lényeg, hogy iskolalátogatási igazolással rendelkezzen az egyetemről.

üdv.52mama

Marcsi88 # 2011.06.16. 08:18

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem a következő lenne: a múlt hónapig kaptam özvegyi nyugdíjat az árvaellátásra tekintettel. Még 3 évig kaphatnám tovább ezen a címen. A férjem 1992-ben hunyt el. Én tavaly töltöttem be az 55 életévemet. Ha a az özvegyi nyugdíjamat feléledés alapján veszem igénybe (hogy ne kelljen állandóan az iskola igazolására várni), az befolyásolja-e a nyugdíj összegét? Lehet kevesebb?

Köszönettel,
Mariann

Saman-ta # 2011.06.16. 17:54

Sziasztok!

Fogalmam sincs, hogy melyik topikba írjak. Ezt választottam. Segítséget szeretnék kérni.

Egy kedves férfi ismerősöm 60 éves elmúlt februárban, Amerikában él, itt dolgozott x évet (ezt még nem kérdeztem meg pontosan), és szeretne Magyarországon (-tól) nyugdíjat kapni az itt dolgozott éveire. Egész nap már kutakodok, és nem találom azt a törvényt, vagy rendeletet, amiben az ezzel kapcsolatos jogszabályokat megtalálom.

Egyáltalán hol keressem, és milyen kapcsolódó jogszabályokat kell még elolvasnom, hogy tudjak segíteni ennek az embernek?

Köszi szépen

Saman-ta # 2011.06.17. 10:18

Sikerült mindent megtudnom, az előző kérdésem kérésem tárgytalan. :)

aziro # 2011.06.18. 11:19

Tisztelt szakértő!

A fórumot végigolvasva a kérdésem a következő lenne:
Édesapám meghalt 1997 márciusában rokkantnyugdíjasként. Édesanyám öcsém után 2000 júniusáig kapta az árvaságit. Addig tanult.
Édesanyám 2011.06.25.-én tölti be a 62 életévét, most korkedvezményes nyugdíjas.
Feléled az özvegyi nyugdíj?

Ez ami miatt kérdezem:
Az özvegy 2008. január 1-jétől akkor is jogosult özvegyi nyugdíjra, ha a megállapításhoz, illetve a feléledéshez szükséges feltételek valamelyike 1993. március 1-je és 2007. december 31-e között, a házastárs halálától, illetve az özvegyi nyugdíj megszűnésétől számított tíz éven túl, de tizenöt éven belül következik be, feltéve, hogy az özvegyi nyugdíjra a kérelem elbírálásakor is jogosult.”

Most akkor ez vonatkozik ránk, vagy a 10 év?

annabell61 # 2011.06.20. 13:35

Tisztelt Szerkesztőség! Olvastam, hogy az özvegyre irányadó öregségi nyugdíj ideje az elhúnyt halálakor érvényes rendelet.2000.január 1-től nőknél az öregségi nyugdíj korhatára 60 év volt. Férjem 2000.januárjában húnyt el, én pedig 1950-ban születtem, tehát a reám irányadó öregségi nyugdíj ideje 2010.év. Kérem szíves tájékoztatásukat.

mapa # 2011.06.20. 15:38

Segítséget szeretnék kapni!
Kérem szíves válaszukat!
Testvérem 2011.júl. 04 én lesz 62 éves.
57 éves kora óta saját jogú nyugdíjas.Férje 1997 ben, 56 éves korában hunyt el.Egy évig kapta Húgom az özvegyi nyugdíjat.
Kérdésem, hogy most jogosult lesz-e 62 évesen újból az özvegyi nyugdíjra?
Köszönettel várom válaszukat!

gyertya # 2011.06.20. 16:16

aziro

Az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága akkor éledhetne fel, ha az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követő 10 éven belül betöltené a 62. életévét.
Tekintettel arra, hogy ez nem következik be 10 éven belül, így özvegyi nyugdíjra korbetöltés címén nem jogosult.

annabell61

Az 1950-ben született nők öregségi nyugdíjra jogosító korhatára 2000-ben a 62.életév betöltése.
Amennyiben Ön ideiglenes özvegyi nyugdíjat 1 évig kapott, akkor korbetöltés címén az ellátásra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel.

aziro # 2011.06.20. 18:32

Köszönöm a választ Gyertya.

édibébibabi # 2011.06.24. 22:39

vicuska vagyok 1957 07.17-én születtem a volt élettársam 1995-ben halt meg, én ideiglenes özvegyi nyugdíjat 1évig kaptam, azután 1999.dec 13-tól rokkantság címén, 2006, március 1-ig állandó özvegyit, ezt,mivel a rokkantságim meg szünt ezt is elvesztettem.Az lenne a kérdésem, hogy jövöre betöltöm az 55.évemet kaphatok-e korbetöltés címén, újból állandó özvegyi nyugdíjat? kérem hogy hozzáértő válaszoljon.köszönöm!

tisztelt ügyvédek

Marcsi88 # 2011.06.29. 10:22

Tisztelt Szakértő!

A kérdésem a következő lenne: a múlt hónapig kaptam özvegyi nyugdíjat az árvaellátásra tekintettel. Még 3 évig kaphatnám tovább ezen a címen. A férjem 1992-ben hunyt el. Én tavaly töltöttem be az 55 életévemet. Ha a az özvegyi nyugdíjamat feléledés alapján veszem igénybe (hogy ne kelljen állandóan az iskola igazolására várni), az befolyásolja-e a nyugdíj összegét? Lehet kevesebb?

Köszönettel,
Mariann

édibébibabi # 2011.06.30. 21:06

Tisztelt fórumozók és szakértők! 5 napja kérdeztem a magam konkrét ügyemről az özvegyi nyugdíj újbóli feléledéséről.Nem tudom miért nem válaszol senki? nem tudnak nekem erre válaszolni?Kérem aki tud segítsen!!!
köszönöm

tisztelt ügyvédek