özvegyi nyugdíj feléledése

manyi550331 # 2011.07.01. 06:02

Kollegám Édesapja 2006-ban halt meg, édesanja 1956-os születésű, 50 %-os rokkannyugdíjas volt már 2006-ban is és jelenleg is. A haláleset után anyukája 1 évig kapta az özvegyi nyugdíjat!
Kérdésünk az lenne: Mivel ez év szeptemberében betölti az 55 évet, visszakérheti-e a végleges özvegyi nyugdíjat, feléled-e? - mivel újabb házasságot nem kötött! Köszönöm előre is a segítséget!

gyertya # 2011.07.02. 07:47

édibébibabi

Amennyiben nem kötött újabb házasságot, feléledhet az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága.

Marcsi88

Folyósítás szempontjából nincs jelentősége, hogy melyik jogcímen kapja az özvegyi nyugdíjat, adózás szempontjából viszont igen, a két árva jogán folyósított özvegyi nyugdíj ugyanis nem adóalap növelő tétel.
Az összege 1992-es elhalálozás esetén nem változik.

manyi550331

Először is pontosítanék. 2006-ban 50 %-os munkaképesség-csökkenéssel nem lehetett rokkantsági nyugdíjas, csak rendszeres szociális járadékos, mert ha rokkantsági nyugdíjas lett volna, akkor jelenleg is kapna özvegyi nyugdíjat.
Korbetöltés címén nem éledhet fel az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága semmikor, mert az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követő 10 éven belül nem tölti be a 62. életévét.
Mindez a jogszabály mai napon hatályos szabályozása szerint igaz.

Üdv: Gy.

gabi52 # 2011.07.03. 21:21

Üdvözlöm Önöket! Azt hiszem, nehéz kérdésem van.
Férjem 1984-ben halt meg. Akkor három kiskorú gyermekünkre való tekintettel árvasági segélyt és özvegyi nyugdíjat kaptunk a Magyar Alkotóművészeti Közalapítványtól. Legkisebb gyermekünk 2007-ben fejezte be tanulmányait, így megszűnt az ellátás.Akkor azt a tájékoztatást kaptam, ha majd elérem a nyugdíjkorhatárt, újra folyósítják az özvegyi nyugdíjat. Én 1952-ben születtem, ez év októberében leszek 59 éves, tavasszal el tudnék menni előrehozott öregségi nyugdíjba (40 év).Kérdésem, kapok-e özvegyi nyugdíjat, ha igen, mikortól és honnan? Válaszukat köszönöm

Marcsi88 # 2011.07.04. 07:07

Kedves Gyertya!

Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Sokat segített!

Köszönettel,
Mariann

melinda55 # 2011.07.18. 05:39

gabi52
Az én férjem 83-ban halt meg,2 gyerek után kaptam árvaságit!!!Amikor betöltöttem az 55 évet,feléledt az özvegyi nyugdij!! Jelenleg is kapom!! Szerintem neked is jár!! Csodálkozom,hogy 2007,ben megszüntették,hiszen akkor voltál 55 éves!!!Sürgősen add be a k14-es nyomtatványon,mert csak visszamenöleg 6 hónapra jár!!!Én is ennek a fórumnak köszönhetem,hála és nagy tisztelet GYERTYÁNAK hogy kapom!!!
Sok sikert neked is!!!!
Üdv: melinda55

52mama (törölt felhasználó) # 2011.07.18. 14:12

MELINDA

Az 52-es születésüek nyugdíjkorhatára 62 év 183 nap, így pl.én is áprilisban lettem 59 évesen előrehozott nyugdíjas, majd 2014.II.félévében éledhet fel az özvegyi nyugdíjam.

Te mikor születtél, hogy 55 évesen feléledhetett? Neked biztos az volt a nyugdíjkorhatárod.

Gabi52 is 52-es születésű, így hiába lesz előrehozott nyugdíjas, még nem kaphatja vissza az özvegyit.

52mama

szafika # 2011.07.18. 17:29

52mama ! nem lehet , h azért éledt fel 55 évesen a nyd Melinda-nak, mert 83-ban amikor a férje meghalt , még 55 volt a nők korhatára? / valami ilyesmit olvastam valahol , aztán az is lehet, h keverek valamit, de még 86-ban is azért kötöttek velünk önkéntes manyup-ot mert nem volt még szó a nyd korhatár emeléséről , akkor is még úgy tudtuk, h 55 évesen nyd-ba mehetünk./

52mama (törölt felhasználó) # 2011.07.18. 18:19

SZAFIKA!

Igazad lehet, az számít, hogy a halálesetkor mennyi a nyugdíjkorhatár.
Az én férjem 2010-ben halt meg, így nekem azért csak 2014-ben éled fel./ ha még lesz özvegyi nyugdíj/
52mama

szafika # 2011.07.19. 04:11

52mama, remélem nem akarnak mindent eltörölni, itt sokaknak , ha dupla nyugdíjat adnának, akkor is kevés fenntartania magát, az elmúlt években csak a kiadásunk nő, a bevétel meg valahogy nem tud növekeni !

melinda55 # 2011.07.19. 13:21

52mama

Igen,83.ban az 55 év volt még a nyugdij korhatár!!!
Azért éledhet fel 55 évesen!!Ez a törvény!!! De csak annak,aki legalább ket gyerek után kapta az árvaellátást!!!! Ezt sokan nem tudják!!Én is a fórumból értesültem róla,meg is kaptam visszamenőleg 6 hónapra!!! Gyertya nevét a mai napig imába foglalom,neki köszönhetem,mert a nyufig senkit nem értesit!!!

szafika # 2011.07.19. 17:43

Azért , szép kis ország ez, ha nekünk kell valamit fizetni rögtön megtalának minket ! Már jó 25 éve volt , egyik kolleganőmet leszázalékolták, akkor már 2 hónapja nem vonta a főnökünk tőle a biztosítást, a 3 -ik hónap után megszakadt volna a biztosítása, / akkor még sok minden másképp volt !/ elesett volna még attól a kis biztosítástól is, kedves főnökünk jóvoltából . Azért, ha kevés is , de vannak segítőkészebb emberek is a környezetünkben , kár, h nem többen !

HÉVA73 # 2011.07.23. 12:07

Édesanyám 1954-ben született, idén szeptember 1-től nyugdíjba vonul több mint 41 év munkaviszony után. Édesapám (42 évesen, nem nyugdíjasként) 1997-ben hunyt el. Édesanyám akkor egy évig kapott ideiglenes özvegyi nyugdíjat, azóta nem házasodott meg és élettársa sincsen.
A kérdésem az lenne, hogy édesanyám nyugdíjba vonulásával feléled-e az özvegyi nyugdíj?

gyertya # 2011.07.23. 20:43

HÉVA73

Az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága akkor éledhetne fel, ha az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követő 10 éven belül betöltené a 62. életévét.
Tekintettel arra, hogy ez nem következik be 10 éven belül, így özvegyi nyugdíjra korbetöltés címén nem jogosult, sajnos semmikor.

HÉVA73 # 2011.07.24. 10:15

Kedves gyertya!

Köszönöm válaszát, nagyjából erre is számítottam.

HÉVA73

Miss Poppy # 2011.07.24. 17:41

Egy ismerősömnek hasonló problémája van, mint HÉVA73 édesanyjának.

Volt egy jogszabály, ami ha 2010. január 1-jétől hatályba lépett volna, akkor már járt volna neki(k). Csak direkt nem léptették hatályba...

A kérdésem a következő lenne:
(Az első kettő "költői", a harmadikra várnám igazából a választ.)

• ha valaki kb. 2 évtizede vagy még régebb óta ÖZVEGY, a Ptk. szerinti jogállása nem változott, akkor miért DISZKRIMINÁL a törvény, hogy aki csak 10 éve özvegy, annak jár, de aki régebb óta, annak nem?

Főleg, ha az illető már maga is idős, nyugdíjas...

• ha valaki ténylegesen özvegy, nem csak "papíron", tehát nincs be nem jegyzett élettársa sem, akkor nem inkább ő lenne a rászoruló???

Az özvegyi nyugdíj(kiegészítésnek) nem az a célja, hogy a túlélő - és egyedül élő - házastárs életminősége, szociális helyzete ne romoljon jelentősen a házastársa elvesztése miatt?

• Van-e jogszabályi lehetőség más jogcímen, pl. méltányossági alapon nyugdíj-kompenzációt kérni?

Ugye nem csak annak, akinek 40.000 ft a nyugdíja, mert abból még a rezsit sem lehet kifizetni!

A választ előre is köszönöm.

gyertya # 2011.07.24. 20:14

Miss Poppy

Az első két kérdésére nem is válaszolok, mert nem vagyok jogalkotó, az ő fejükkel pedig nem szeretnék gondolkodni.
A harmadik kérdésére a válaszom az, hogy kivételes özvegyi nyugdíj akkor állapítható meg, ha a jogszerző rendelkezik az öregségi, rokkantsági nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő legalább felével, és az özvegy megfelel az özvegyi nyugdíjra való jogosultság feltételeinek.

bubu55 # 2011.07.24. 21:13

Kedves Gyertya!

Férjem 2008. január 26.án halt meg. Egy évig kaptam az ideiglenes özvegyi nyugdíjat. A kisebbik lányom az egyetemen tanul, s kapja az árvaellátást.A múlthéten voltam a Nyugdíjfolyósítóban, ahol kértem a szolgálati időm megállapítását.Rá kérdeztem az özvegyi nyugdíjam feléledésére, s azt a választ kaptam ,hogy majd 64 éves koromban fog feléledni. (1955. - ben születtem.)Így két hónapon múlna, hogy nem kapnék özvegyit.Én úgy tudtam, a rám eső öregségi nyugdíjkorhatár a férjem halálakor 62 év.Teljesen összezavarodtam. Kinek van igaza? Előre is köszönöm a válaszát!

gyertya # 2011.07.25. 15:41

bubu55

Ön tudja jól, félretájékoztatták (hát ott is csak emberek dolgoznak), az özvegyi nyugdíja a 62. életéve napjától feléledhet, amennyiben addig nem köt újabb házasságot.
A fentiek a vonatkozó jogszabály mai napon hatályos szabályozásai szerint igazak.

bubu55 # 2011.07.25. 16:03

Kedves Gyertya!
Köszönöm a gyors válaszát! További szép napot! Üdv.Bubu55

Miss Poppy # 2011.07.25. 17:54

Kedves Gyertya:

Köszönöm a gyors választ! :)

Ha jól értettem, van még remény. A kérelmező 40+ év szolgálati idővel rendelkezik. 55 évesen előrehozott öregségi nyugdíjba ment (ekkor 38 év munkaviszonya volt), de utána még tovább dolgozott. Akkor kérte a "felélesztett" özvegyi nyugdíja megállapítását, amikor a 62. életévét betöltötte. Elutasították.
A döntések jogszerű volt, de nem volt igazságos. Mindegy.

Az illető most már nem dolgozik, csak a nyugdíját kapja.
A házastársa halála (több mint 20 éve) óta megszakítás nélkül özvegy, élettársa sem volt.

Van esélye?

Miss Poppy # 2011.07.25. 18:34

Kedves Gyertya:

Nézem az 1997. év LXXXI. törvényt.
A 45. §-nak az illető véleményem szerint megfelelt, mert több mint 5 éve házas volt, mikor megözvegyült, a közös gyerek akkor kiskorú volt.

46. §-nak megfelelt, mert a haláleset után 1 évig ideiglenes özvegyi nyugdíjat kaphatott, a házastársat utólagosan sorolták rokkantsági fokozatba. (Halálakor a rendes nyugdíjkorhatártól még messze volt, dolgozott, munkaszüneti napon, de munkájával összefüggésben érte a halál amit nem ismertek el üzemi balesetnek.)

A kérelmező a törvény 47. § (3) bekezdés a) és 53. § (1) bekezdés a) pontjában foglalt feltételnek NEM felel meg, sajnos.

Nem találok olyan címszót a törvényben, hogy "kivételes özvegyi nyugdíj"! Melyik paragrafus?

Köszönöm még egyszer!

Miss Poppy # 2011.07.25. 18:59

Még egy kérdés, a Bubu55-nek adott válasz alapján.

A törvény 53. §-ának utolsó mondata ezt mondja: "Az özvegyi nyugdíj feléledése során az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a jogszerző halálakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani."

Ez azt is jelentheti, hogy ha mondjuk a 20 évvel ezelőtti szabályozás szerint (amikor a házastárs meghalt) az özvegyre érvényes nyugdíjkorhatár kevesebb lett volna, mint 62 év, akkor lehet, hogy mégis benne lenne a 15 évben?

gyertya # 2011.07.26. 15:23

Miss Poppy

Én nem kelthettem reményt, mert a konkrét ügyet nem ismerem.
A kivételes özvegyi nyugdíjról a 168/1997-es kormányrendeletben olvashat.

Miss Poppy # 2011.07.26. 17:26

Hát, ez "nesze semmi, fogd meg jól" válasz.
Én nem ilyeneket szoktam adni az ügyfeleimnek a saját témámban. :P

gyertya # 2011.07.27. 03:42

Miss Poppy

Ha részletes, konkrét adatokkal tett volna fel egyértelmű kérdéseket, akkor az arra vonatkozó ügyre válaszoltam volna.
Mivel ilyen nem volt, a válasz csak általánosság lehet, de most már ne erőlködjön.

Gy.