özvegyi nyugdíj feléledése

szafika # 2011.07.27. 14:32

Miss Poppy !
Gyertya önként és dalolva segít, nincs okod így reagálni, nem vagy az ügyfele, ez kizárólag önkéntes segítség !

Miss Poppy # 2011.07.28. 05:27

Sajnos, ezt nem így látom. :S

Az ügyfeleket azért említettem, mert magam is olyan szakterületen dolgozom, ahol jogi témájú kérdéseket kell megválaszolni. De nemcsak azoknak a kérdéseit szoktam megválaszolni, akik hivatalos úton fordulnak hozzám, hanem azokét is, akik csak úgy érdeklődnek, pl. telefonon, meg civilben, munkaidőn kívül ismerősöknek, fórumokon, stb. Az érdeklődőknek nem adok rövidebb, kimértebb választ, mint azoknak, akik hivatalos kérelmet adnak be.

Úgy gondolom, nem írtam semmi "sértőt", amivel a fórumtársunk ellenszenvét kivívhattam volna.
Az ismerősömről leírtam mindent, amit tudok róla. Az iratai nincsenek nálam, ezért nem tudok évre, hónapra, napra pontos dátumokat írni. Az is probléma, hogy nem a saját nevemben írok, csak segíteni szeretnék valakinek, viszont nem vagyok felhatalmazva arra, hogy olyan részletességgel közöljek itt információkat, amiből esetleg az ügyintéző (ha ismerősöm konkrét kérelme éppen hozzákerül) ráismer. Hogy na igen, "ez az az értetlenkedő a jogi fórumról!" :)

Az általános vélemény, tájékoztatás is épp megfelelt volna. Amikor engem ilyen kéréssel keresnek meg, magam által kitalált példákkal válaszolok, hogy ha ez és ez van, akkor lehet valamilyen igényt érvényesíteni, de ha az, meg amaz, akkor meg nem. A jogszabályi hivatkozásokat §-ra, bekezdésre megjelölöm, hogy a kérdező is el tudja olvasni, esetleg további kérdést tehessen fel.

Ha valami a kérdező által elmondottak alapján nem világos nekem, akkor megkérem őt, hogy pontosítsa a kérdését. De nem próbálom lerázni egy semmitmondó válasszal.

Remélem, hogy vannak elegen ezen a fórumon a témához értő emberek, és csak akad valaki, aki válaszol a kérdéseimre. Ha azok "rosszul" vannak feltéve, segít nekem pontosítani őket...

Minden jót!

mharry # 2011.07.29. 15:24
Kedves Gyertya lenne 1 kérdésem: tavaj decembertől kapom afeléledtözvegyi nyugdijat, ez év dec .20,-án megyek nyugdijba/40év és90napom lesz
  • mikor kell jeleznem az ügyintézőnek,hogy nyugdijba megyek, amikor beadom a papirokat,vagy ha megkapom az értesitést anyugdijról?mindezt azért kérdezem,mert,ha jól tudom kevesebb lesz az özvegyi nyugdij,ha már saját jogon leszek nyugdijas?
gyertya # 2011.07.29. 15:50

mharry

Az 1997. évi LXXXI. törvény szerint a nyugellátásban részesülő személy 15 napon belül köteles bejelenteni minden olyan tényt, adatot, körülményt, amely a nyugellátásra jogosultságát vagy a nyugellátás folyósítását érinti.
Fentiekre tekintettel, az öregségi nyugdíj megállapításáról szóló határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül tértivevényes levélben jelentse be a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak az új nyugellátás megállapításának tényét.
Zárójelben jegyzem meg, hogy a folyósító szerv a jogalap nélküli kifizetések elkerülése érdekében figyelemmel kíséri, hogy a már nyugellátásban részesülő részére megállapításra kerül-e egy másik nyugellátás.
Ez azonban nem mentesíti Önt a bejelentési kötelezettség alól.

Üdv: Gy.

mharry # 2011.07.30. 06:26

Tisztelt Gyertya válaszát köszönöm

sakrina # 2011.07.30. 10:01

Kedves Hozzáértők !
1952-ben ( július ) született nő vagyok, idén decemberben készülök nyugdijba menni 41 év munkaviszonnyal. Férjem 2004 decemberben halt meg.
Kérdésem, hogy jár-e nekem az özvegyi nyugdij és melyik évtől ( amennyiben az özvegyi nyugdijra vonatkozó törvény nem változik ).
A választ előre is köszönöm.
Sakrina

gyertya # 2011.07.30. 20:52

sakrina

Az özvegyi nyugdíja a 62. életéve napjától feléledhet, amennyiben addig nem köt újabb házasságot.

sakrina # 2011.07.30. 21:22

kedves gyertya, köszönöm a választ

haleva # 2011.08.18. 16:17

Kedves Gyertya!

1992-ben halt meg a férjem, azóta 2 gyermek után kaptuk az árvaellátást én pedig az özvegyi nyugdíjat.
Az árvaellátás folyósítása idén júniusban szünt meg,megkaptuk a határozatot. Én 56 éves múltam. Az özvegyi nyugdíjamat azóta is folyósítják. Ha jól tudom azért, mert elmúltam 55 éves és a feléledés következtében jogosult vagyok rá. Viszont nem kaptam erről határozatot,szükséges-e ez, vagy fogadjam el, hogy automatikusan folyősítják.

Köszönöm !

gyertya # 2011.08.18. 19:19

haleva

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága folyamatos. Az igaz, hogy annak jogcíme megváltozott, de tekintettel arra, hogy a jogszabály erre vonatkozó szabályozást nem tartalmaz, határozatot ne várjon.
Zárójelesen jegyzem meg, hogy szerintem határozattal lenne elegáns.

gyertya # 2011.08.22. 19:01

bajesz

Az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága akkor éledhetne fel, ha az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követő 10 éven belül betöltené a 62. életévét.
Tekintettel arra, hogy ez nem következik be 10 éven belül, így özvegyi nyugdíjra korbetöltés címén nem jogosult, sajnos semmikor.

luck-666 # 2011.08.22. 19:58

gyertya

8 nap múlva 62 éves lesz az édesanya

gyertya # 2011.08.23. 14:32

luck-666

És?

zsuzsukaa # 2011.09.05. 13:07

Kedves Fórumozók!

Édesanyám 1963-as születésű, édesapám 1996-ban hunyt el! Jelenleg is részesül özvegyi nyugdíjban még 2 évig, amíg én tanulok! az özvegyi nyugdíj min. 2 árvaellátásra jogosult (kiskorú tanulók) gyermek címén járt neki, illetve jár neki! A kérdésem az lenne, hogy ugye neki még a 97-es szabályok az irányadóak? és ezeket már nem fogják szigorítani, ha eddig nem tették? szóval édesanyám betölti az 55 éves kort 2018-ban, én még 2013-ig tanulok, tehát 5 év telik el a megszűnés között! elvileg akkor feléled az özvegyi nyugdíja 2018-ban?

gyertya # 2011.09.05. 15:25

zsuzsukaa

A jelenleg hatályos jogszabály szerint, igen.
Azt, hogy addig változik-e a jogszabály, beláthatatlan.

ancsapancsa30 # 2011.09.15. 18:59

Tisztelt Mindenki!
Segítséget szeretnék kérni. Édesanyám 1957-ben született, édesapám 1956-ban. Sajnos 1990-ben édesapám elhunyt, édesanyám egyedül nevelt az öcsémet és engem, és azóta sem ment újra férjhez. Az özvegyi nyugdíjat addig kapta, amíg az öcsém és én is tanultunk. Jövőre lesz 55 éves, és állítólag lehetőség van arra, h 55 éves korában feléledjen az özvegyi nyugdíj. Tudna nekem esetleg vki ebben segíteni, h erre vonatkozóan van-e vmi jogszabály vagy egyéb rendelkezés? Köszönöm előre is a választ!
Anikó

Dr.Attika # 2011.09.15. 19:14

Üsse be kérem a google keresőbe, hogy "özvegyi nyugdíj feléledése" és már ott is a válasz.

gyertya # 2011.09.16. 16:50

ancsapancsa30

Az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága akkor éledhet fel, ha az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követő 15 éven belül betölti az 55. életévét.
Tekintettel arra, hogy nem írta meddig folyósították az özvegyi nyugdíjat, így Önnek kell kiszámítania, hogy feléledhet-e az ellátásra való jogosultság.
1997. évi LXXXI. tv. 53. §

ayrene # 2011.09.18. 15:01

Férjem 2011. márciusában meghalt, én április 1-től vagyok nyugdíjas (nők 40 éves munkaviszony utáni teljes jogú öregségi nyugdíja). 56. évemben vagyok. Jelenleg kapom az ideiglenes özvegyi nyugdíjat 1 évig.
Arra szeretnék választ kapni, hogy az 1 év lejártával a 30 % özvegyi nyugdíjra jogosult vagyok-e?
Köszönettel
Ayrene

gyertya # 2011.09.18. 16:54

ayrene

Sajnos nem. Ha a jogszabály nem változik, akkor az Önre irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor igen. (Ha 1955-ben született, akkor a 64. életéve betöltésétől.)

ancsapancsa30 # 2011.09.19. 14:08

Kedves Gyertya! Köszönöm a választ! Édesanyám özvegyi nyugdíj folyósítása 2004-ben szűnt meg, amikor az öcsém befejezte a tanulmányait nappali tagozaton. Ebben az esetben várható-e, hogy jövőre, amikor betölti az 55. évet, feléled az özvegyi nyugdíjra jogosultsága? Köszönettel: Anikó

gyertya # 2011.09.19. 15:49

ancsapancsa30

Igen.

Szöcsök # 2011.09.21. 10:59

Üdvözlök mindenkit!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdésem

Női ismerősöm 1955-ben született, most október 1-jével szeretne elmenni 40 éves jogosultsági idővel nyugdíjba, 2010-ben feléledt az özvegyi nyugdíja.
Kérdéseim:

• jár-e neki tovább az özvegyi nyugdíj 30%-a, ha a nőkre vonatkozó 40 évessel elmegy nyugdíjba
  • vagy ebben az esetben csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után lesz rá jogosult.
  • ha úgy dönt, hogy nyugdíjba vonul, mellette vissza tud-e menni a munkáltatójához dolgozni október 3-ával?

Köszönettel és további szép napot kívánva: Szöcsök

gyertya # 2011.09.21. 16:01

Szöcsök

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultságot nem érinti, ha a jogosult saját jogon nyugellátásra válik jogosulttá, tehát az özvegyi nyugdíj továbbra is megilleti.
Az özvegyi nyugdíj mértéke saját jogú nyugellátás mellett 30 %-os.
A 3. kérdése munkajogi kérdés, arra a megfelelő topikban kaphat választ.

Szöcsök # 2011.09.21. 16:26

kedves Gyertya!

Köszönöm a gyors választ. Mi is így értelmeztük a törvényeket.
További szép napot: Szöcsök