özvegyi nyugdíj feléledése

gizi39 # 2012.02.14. 16:23

Kedves Gyertya!

Most kb. 23 ezer Ft özvegyi nyugdíjat kapok (ez az eredeti özvegyi nyugdíjam 50%-a), ehhez képest értettem a 100%-ot.

Életem végéig jogosult vagyok a rokkantsági nyugdíjra, mert a férjem munkavégzés közben halt meg.

Amúgy szociális szempontból nekem furcsa volt, hogy amíg teljes értékű egészségi állapotban, teljes értékű munkát végeztem, az átlagos fizetésem mellett a mostani özvegyi nyugdíjam kétszeresét kaptam meg.

Amint rokkantsági nyugdíjat kaptam (ami nyilván már igen kis hányada az akkori fizetésemnek a 67%-os rokkantsági fokozattal, 25 éves munkaviszonnyal), az özvegyi nyugdíjamat 50%-kal csökkentették.
Ezt csak közbevetőleg említettem.

Köszönöm szépen a választ.
Üdvözlettel: gizi39

tigram53 # 2012.02.13. 16:53

Tisztelt Szerkesztő! 1989 szeptember12-én a férjem meghalt47 évesen. Kereken egy évig kaptam az özvegyi nyugdijat mert aktív dolgozó voltam. Most én is nyugdijas lettem mert a 40 év közszolgálati időt ledolgoztam. Szeretném megtudni, hogy jár-e nekem özvegyi nyugdij, és mikortól. Ha igen akkor elektrónikus úton hogy tudom elintézni.Köszönöm Tisztelettel: tigram53

gyertya # 2012.02.13. 16:36

gizi39

Abban az esetben, ha a rokkantsági ellátásra való jogosultsága megszűnne, de az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága továbbra is fennállna (megváltozott munkaképesség, korbetöltés alapján), akkor már nem 30 %-os, hanem 60 %-os mértékű özvegyi nyugdíjra lenne jogosult.

Üdv: Gy.

gizi39 # 2012.02.13. 08:19

Tisztelt Gyertya!

Még egy kérdésem lenne. Amennyiben megvonnák tőlem a rokkantsági ellátást, abban az esetben visszaállítanák 100%-osra az özvegyi nyugdíjamat?

Köszönettel: gizi39

gizi39 # 2012.02.12. 16:34

Tisztelt Gyertya!

Nagyon szépen köszönöm a gyors, korrekt választ.

Örvendetes lenne, ha meg tudnák oldani, hogy legalább a rokkantsági fokozat függvényében megkapják a rokkantak is az utazási kedvezményt.

Például azoknak életbevágó lenne, akik súlyosan mozgássérültek, mert szinte megoldhatatlanná válhat, hogy eljussanak az orvosi kezelésekre, sőt, a rehabilitációs kezelésekre, foglalkozásokra is.

Üdvözlettel: gizi39

gyertya # 2012.02.12. 15:10

gizi39

1. az özvegyi nyugdíjra változatlan összegben jogosult.
  2. Amennyiben a nyugdíjasok utazási utalványára gondol ("karikás szelvény"), akkor az özvegyi nyugdíj alapján arra jogosult, s azt a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság kiküldi Önnek. (Megjegyzem, hogy a jogalkotó szándéka szerint a rokkantsági, vagy rehabilitációs ellátásban részesülők is jogosultak lesznek a fenti utalványra, de ez még csak szándék, a megalkotásra várunk. :) )

gizi39 # 2012.02.12. 09:53

Tisztelt Jogászok!

A férjem 20 éve halt meg munkavégzés közben, autóbalesetben. A lányom korhatárig kapta az árvasági pótlékot. Én azóta is folyamatosan kapom az özvegyi nyugdíjamat.

10 éve súlyos betegség miatt rokkantosítottak. Kapom a rokkant nyugdíjat+ a férjem után járó özvegyi nyugdíj 50%-át. Akkor csökkentették 50%-ra, amikor rokkanttá nyilvánítottak.

Amíg dolgoztam, addig kaptam a megítélt teljes összeget.

Az új törvény szerint a rokkant nyugdíj megszűnik, egészségügyi ellátássá változtatták, ebből kifolyólag egyúttal az utazási kedvezményeket is elveszítették a rokkantak, mivel az csak nyugdíjasoknak jár.

Kérdéseim: visszaállítható-e 100%-ossá az özvegyi nyugdíjam, mivel az nem tartozik az egészségügyi ellátás körébe, nyugdíj marad.

Az özvegyi nyugdíj után jár-e továbbra is az utazási kedvezmény?

Ha igen, akkor hová kell fordulnom a kérelemmel.

Köszönettel. Gizi39 :)

Jaja06 # 2012.02.11. 09:28

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, férjem 2008.nov.-ben halt meg 57 évesen. 1 évig kaptam özvegyi nyugdíjat (megállapított nyugdíjának 60%-a),én 2008-ban mentem előrehozott öregségi nyugdíjba,(57 évesen) várni kell a 62.születésnapomig? akkor éled fel az özvegyi nyugdíj ami a 2008-ban megállapított összeg 30%-a?, vagy esetleg az emelésekkel növelt összeg 30%-a?, vagy már semmi?

köszönöm válaszukat

további szép napot

BogiM # 2012.02.09. 18:13

Értem Kedves Gyertya és köszönöm! Az zavart meg, hogy a nyugdíjfolyósító kérte, hogy adjak igazolást arról, hogy a Párom nem nyilatkozott arról, hogy továbbra is pénztártag akar maradni. Az első határozatot már úgy hozták meg, mintha már megtörtént volna a TB-be utalás...tehát már az első határozat is korrekt és igazságos.
Még egyszer köszönöm!

További sok sikert kívánok!

Üdvözlettel: Bogi

gyertya # 2012.02.09. 17:59

BogiM

Csak azért írok Önnek újra, mert szerintem félreérti a határozatot.
Feltételezésem szerint az eljárás első szakaszában az elhunyt átlagkeresetének szolgálati időtől függő százalékában (ez a 69 %) megállapított saját jogú nyugellátás 75 %-a lett az özvegyi nyugdíj alapja. Ennek 30 %-a volt az özvegyi nyugdíj összege.
A második eljárásban - a magánnyugdíjpénztári megtakarítás visszautalása után - a jogszerzőt megillető átlagkereset 69 %-ának 30 %-a került megállapításra özvegyi nyugdíj címén.
Remélem érthetően írtam le a különbséget.

m0911

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel, mert az özvegyi nyugdíj megszűnését (2005.07.) követő 10 éven belül nem tölti be a 62. életévét. A jelenleg hatályos szabályozás sajnos ez.

m0911 # 2012.02.08. 20:09

Kedves Gyertya!
Nekem a következő a kérdésem:1953-09-11.-én születtem,jövő márciusban mehetek 40 év munkaviszonnyal nyugdíjba.2002 november 27.-én meghalt a férjem,aki után egy évig kaptam az özvegyi nyugdíjat.2004 szeptember 26.ától 67%-os rokkantsági nyugdíjban voltam egy agyi infarktus után, 2005 júliusának a végéig,ez alatt az idő alatt özvegyi nyugdíjat is folyósítottak számomra.2005 júliusától 50%-ra csökkentették a fokozatot.Az érdekelne,hogy négy hónap miatt,mivel előbb lejár a halálozástól eltelt tíz év,elvesztem-e az özvegyi nyugdíjra való jogosultságomat,vagy mivel közben özvegyi nyugdíjra voltam jogosult,annak a végétől kell számítanom a tíz évet.
Vagy az özvegyi nyugdíj a 62 éves kor betöltése után illetne csak meg,ha 10 év nem telt volna el?
A válaszát előre is köszönöm!

BogiM # 2012.02.08. 20:03

Köszönöm kedves Gyertya! Ez azt jelenti, hogy mégsem helyesen határoztak az esetemben nem a megállapított 69%-nak a 30%-át kell kapjam, hanem a 100%-nak.

Még egyszer köszönöm a segítséged!
Üdv:
Bogi

gyertya # 2012.02.08. 19:55

BogiM

A jogszerző magánnyugdíjpénztári megtakarításának tb rendszerbe történő visszautalása azt eredményezi, hogy az elhunytat megillető ellátás nem 75 %-os mértékű, hanem 100 %-os lesz. Ennek az összegnek a 30 %-a lesz az özvegyi nyugdíj.

BogiM # 2012.02.07. 19:27

Kedves Gyertya!
Köszönöm a választ,én is így tudtam. Bár azt el felejtettem írni, hogy a magánnyugdíjpénztárba felhalmozott ( nem kevés ) összeget a TB-be kértem utalni. Gondolom ez sem befolyásolja a határozatot.
Mert az erre vonatkozó törvényt/kormányrendeletet nem tudom hogy kell értelmezni. Mi a 100%?

Köszönöm, ha erre is kapok választ :-)

Üdv:

Bogi

gyertya # 2012.02.07. 18:58

BogiM

Az árvaellátásra jogosult gyermekek eltartása jogcímen járó özvegyi nyugdíj mértéke 30 %-os.
A határozatot jogszerűen hozták meg.

BogiM # 2012.02.07. 14:58

Kedves Gyertya! Párom február 25-én lesz egy éve, hogy meghalt. Egy évig kapom az ideiglenes özvegyi nyugdíjat, mivel négy iskorút nevelek. Eddig a 60%-ot kaptam, a nemrég kézhez kapott határozat szerint ezután csak a 30%-ot fogom kapni. Rám nem vonatkozik a továbbiakban a 60%?
Köszönöm a választ!

Bogi

toniv # 2012.01.31. 04:35

még annyi hogy amelyik haatàrozat megállapìfja a korbeföltést az 01.23. dátumozaàsu,amelyik meg odvosi felülvizsgàlatot rendel el az 01 19. Vagy amugy is visszahívták volna hìszen minden jàradékost felülvizsgálnak? Köszönnöm !

toniv # 2012.01.30. 17:25

Kedves Gyertya ! Köszönöm szépen a segítségét ! Édesanyàm megkapta a hatàrozatot jogosult 2011 08 18- tól visszamenőleg megkapta az özvegyinyugdíjat. A hatàrozat Tny 47paragrafus 2 bekezdése a,pontja (korbetöltés ) -re hivatkozva ismerte el a jogosultságot, mivel eddig 27000ft(50%) rendszeresszociális járadékban részesült ,az igénylőlapon arra a kérdésre hogy rokkantnak érzi magàt igennel vàlaszolt . Mivel kapja a jàradékot a Tny 47 paragrafus 2.bekezdés b pontjànak is (az özvegyrokkantsága) megfelel 60%özvegyi nyugdijat àllapítottak meg. Igy a rehabilitàciós ellàtàst 13000ftra csökkentették , ami nem is baj , hiszen az özvegyinyugdij több mint 27000ft . A hatàrozat mellet volt még egy papír ami orvosi felülvizsgàlat kezdeményezéséről szól. Itt azt ìrják hogy rokkantságra hivakozàssal terjesztett elő igényt az özvegyi nyugdíjra. Mivel a korbetöltésnek is megfelel( apukàm 1991 jul19.én hunyt el ). Ha a felülvizsgàlaton azt állapítják meg , hogy nem rokkant akkor elvisziti az özvegyi nyugdíjat is vagy csak a rehabilitàciós ellàtàst? Köszönöm a segítséget !

Ulrika # 2012.01.28. 16:00

Szeretném megkérdezni, hogy én kapok-e özvegyi nyugdíjat valamikor.A férjem 2000. nov 7-én halt meg.( Született: 1952.01.12.)Én 2012.08.15-én megyek korhatárelőtti ellátásba)Az én születési évem 1953, az öregségi nyugdíjas kort 63 évesen érem el.

gyertya # 2012.01.27. 13:44

Valimama

Most olvastam vissza az Önnek korábban írt válaszomat, és vettem észre, hogy gépelési hiba történt, mert nem a 63., hanem a 62. életéve betöltésétől éledhet fel az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága, mert 2009-ben az 1953-ban született nők öregségi korhatára 62 év volt. Elnézést a hibáért.

kispaca

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága a 62. életéve napjától feléledhet, ha addig nem köt újabb házasságot. Azt, hogy a jogszabály 2018-ig változik-e, beláthatatlan.

kispaca # 2012.01.27. 09:07

Kedves gyertya!Egy olyan kérdésem lenne,hogy édesapám (1952.06.25)meghalt 2007.06.09-én anyukám kapott utánna 1 évig özvegyi nyugdijat.anyukám(1956.04.14)elment a nők 40 év munkaviszony cimen nyudijba(2011.08)összesen 34 év és 10 hónap +a három gyerek után 6 év mivel iker is van közte.az lenne a kérdésem,hogy édesanyám öregségi nyugdij jogcimen kapja a nyugdiját igy is be kell töltenie a 63 évet?.egyébként apu mikor meghalt rokkant nyugdijjas volt.válaszodat elöre is köszönöm.tisztelettel.

gyertya # 2012.01.26. 16:40

Terézanyus

Amennyiben nem részesült korábban özvegyi nyugdíjban, akkor sem válhat arra jogosulttá, mert az elhalálozás időpontjától számított 10 éven belül nem töltötte be a 62. életévét.
Természetesen igényelni lehet - csak sajnos elutasítják majd az igényét -, nyugdíjas elhunyt esetén a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól, nem nyugdíjas elhunyt után a lakóhely szerinti Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságánál.

Gabicsek # 2012.01.26. 14:18

Kedves Gyertya!
Ma meg is jött a határozat. Köszi.

Terézanyus # 2012.01.26. 08:13

Kedves Gyertya!

Nagyon köszönöm a választ.A kérdésem az lenne, mi van abban az esetben, ha nem kapott Apósom özvegyi nyugdíjat egyáltalán.Mi a teendő ilyen esetben, hova forduljon.
Köszönöm a választ előre is.
Üdvözlettel!

Gabicsek # 2012.01.25. 22:24

Kedves Gyertya!
Köszi az ismételt választ, nagyon jó, hogy vannak ilyen emberek, mint Ön:)
Igen, ott be kellett írni a címet, ha jól emlékszem, de az alapadatoknál is ki lett javítva. Azért a telefon meg lesz eresztve, ha ezen a héten nem jön a határozat. A határozat már úgyis csak másodlagos:), mivel az özvegyit folyósították. De azért nem árt, ha megvan.
Gabi