özvegyi nyugdíj feléledése

katatima # 2012.05.29. 14:56

Érdeklődnék,férjem 2OOO.januárjában rokkant nyugdijasként halt meg. 1 évig kaptam az ideiglenes özvegyi nyugdijat.2Ö11.decemberéban korengedményes nyugdijba mentem.1953 születésü vagyok.Számomra eléhetővé válik az özvegyi nyugdij feléledése vagy nem.
Köszönettel.

gyertya # 2012.05.29. 14:39

harsimama

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel semmikor, mert az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül nem töltötte be a 62. életévét.

Üdv: Gy.

harsimama # 2012.05.28. 18:15

Üdvözlöm!
Szeretnék információt kérni özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatban.
1954. december 20.-án születtem, férjem is 1954-ben született. 1999. január 6.-án meghalt férjem, aki után özvegyi nyugdíjat kaptam 2000 év talán január vagy februárjáig. Tehát egy évig. Gyermekeim ekkor már felnőtt korúak voltak, dolgoztak.
Jelenleg közalkalmazottként dolgozom, most kértem, hogy számolják össze a munkaviszonyomat, hogy mikor lesz meg a 40 év jogosultsági időm, tehát mikor mehetnék nyugdíjba.
Érdekelne, hogy esetemben feléledhet-e az özvegyi nyugdíj vagy sem???? Illetve, ha igen akkor azt kaphatom a fizetésem mellett is, vagy csak majd akkor, ha nyugdíjba megyek?

Köszönöm válaszát előre is!

gyertya # 2012.05.21. 14:29

takinéilike

A jelenleg hatályos szabályozás szerint a 62. életéve betöltésekor feléledhet az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága, amennyiben addig nem köt újabb házasságot.

takinéilike # 2012.05.19. 15:00

Tisztelt Gyertya!
A férjem 1950. 06.15-i születésű volt.Sajnos 2001. 09.20-án elhalálozott. Jelenleg kapom az özvegyi nyugdíjat, gyermekeim 21-22évesek, ők az árvaellátást.Az iránt érdeklődöm, hogy lehetséges-e az özvegyi nyugdíj majdani feléledése? 1958.11.09-én születtem.
Tisztelettel várom válaszát.

italy7 # 2012.04.24. 18:44

Köszönöm szépen!

gyertya # 2012.04.24. 18:42

italy7

Így igaz.

Gy.

italy7 # 2012.04.24. 17:59

Köszönöm!
Van egy 18 éves fiam, egyenlőre június 30-ig kap árvaellátást. Szeptembertől ha beiratkozik főiskolára/egyetemre megigényeljük újra az árvaellátást, úgy tudom 25 éves koráig jár, amennyiben nappali tagozaton tanul.

gyertya # 2012.04.24. 17:55

italy7

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követően, valamint feléledésként özvegyi nyugdíjra az jogosult aki

1. a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy
  2. megváltozott munkaképességű, vagy
  3. házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

Amennyiben Ön jelenleg csak ideiglenes özvegyi nyugdíjra jogosult 2012. október 03-ig, akkor az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága akkor éledhet fel, ha az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül a fenti a) b) c) feltételek valamelyike bekövetkezik.

Az a) pont szerint nem éledhet fel az özvegyi nyugdíja, mert 2022-ig a 65. életévét nem tölti be.
Amennyiben árvaellátásra jogosult gyermekeket nem tart el, akkor a c) pont szerint sem válhat jogosulttá az ellátásra.
Amennyiben viszont 2022-ig megváltozott munkaképességű lesz (régebbi nevén rokkant), akkor feléledhet az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága.

italy7 # 2012.04.24. 17:14

Kedves Gyertya!

Kérdezni szeretnék Öntől. Ideiglenes özvegyi nyugdíjra vagyok jogosult 2011.10.04-2012.10-04-ig. Feleségem 1962-es születésű volt, 2011. júliusában kapta meg a 79%-os rokkantsági határozatot. Én 1961-ben születtem. Feléled-e ez az özvegyi nyugdíj pl. ha nyugdíjba megyek vagy egyáltalán bármikor?

Köszönöm!

gyertya # 2012.04.24. 16:12

ancsapancsa30

Visszaolvastam a korábbi bejegyzéseit, mely szerint az édesanyja (1957.03.25) árvaellátásra jogosult gyermekek eltartása jogcímen részesült özvegyi nyugdíjban 1990-től 2004-ig.
Tekintettel arra, hogy az édesapja (1956.10.19) 1990-ben hunyt el, az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága akkor éledhet fel, ha az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követő 15 éven belül betölti az 55. életévét és újabb házasságot nem kötött.
Amennyiben az Ön által beírt és általam most megismételt adatok helyesek, akkor az özvegyi nyugdíjra való jogosultság feléledhet. Amennyiben valamelyik adat, vagy információ nem helyes, akkor már nem biztos, hogy jogosult az ellátásra.
A tanácsom az, hogy az érdemi vizsgálat nélküli elutasító végzés, valamint a korábbi özvegyi nyugdíj feléledés elutasító határozat indokolási részét tanulmányozzák át, s ha az én általam leírtak igazak, mert pontos volt az Ön által leírt minden adat, körülmény, akkor terjesszenek elő fellebbezést.
Harcoljanak!! A hivatalban is csak emberek dolgoznak, ők is tévedhetnek.

marina001 # 2012.04.24. 15:03

Kedves Gyertya! Férjem 2009. áprilisában hunyt el. Én 1 évig kaptam az özvegyi nyugdíjat, közben egészségem romlott. 2010-ben kértem, hogy mivel betegnek érzem magam, erre hivatkozva szeretném újra indítani. A nyugdíj biztosítóban rokkant nyugdíjkérő lapot töltöttek. én akkor jeleztem, hogy nem akarok rokkant nyugdíjat, mondták nem érdekes, hogy milyen lapot töltünk ugyis az orvosi vélemény számít. Akkor még ORSZI I. fok 40%, aztán fellebbeztem, és ORSZI II. fok 45%. Ezután Munkaügyi Bíróság, aki kirendelte az ISZKI-t mely 50%-ot állapított meg, amit viszont a NRSZH /ORSZI utódaja/ nem fogadott el , mivel nem volt tételes a felsorolás. Ekkor a Bíróság, hogy feloldja az ellentétet, kirendelte az Egészségügyi Tudományos Tanácsot, ahol 54%-os egészségkárosodást állapítottak meg, úgy hogy az már fenállt az ORSZI első vizsgálatán is. Megszületett a Bírósági ítélet, mely hatályon kívül helyezte az ORSZI I. és II. véleményét.
A per egyébként rokkantnyugdíj ügyben ment végig. Eygszer már menetközben nyilatkoztam a Nyug. biztosítónál, hogy özvegyi miatt kértem a vizsgálatot, majd mikor megérkezett az ítélet mégegyszer nyilatkoztam. Bevittem az 54%-ról szóló véleményt meg a bírósági ítéletet a nyugdíjfolyosítóba. Most kaptam egy levelet a nyugdíjbiztosítótól, hogy májusban az NRSZH-ban jelenjek meg vizsgálatra. TÁRGY: Értesítés rokkantsági nyugdíj ügyében.
Ha én csak özvegyi nyugdíjat kérek, és nem rokkantsági nyugdíjba akarok menni, akkor nekem most miért kell újból mennem? Az NRSZH-nak joga van felülbírálni a bíróság döntését? Válaszát előre is köszönöm: Mária

ancsapancsa30 # 2012.04.24. 13:21

Kedves Gyertya! Régebben már írtam Önnek Édesanyám özvegyi nyugdíjának feléledése kapcsán, amire Ön azt válaszolta, hogy feléledhet. Elküldtük a levele, melyre a válasz a következő volt: kérelem érdemi vizsgálat nélküli elutasítása.
Indoklásnak azt írták, h 2005. október 7-én már terjesztett elő kérelmet. Mi akkor azért igényeltük, mert nappali tagozatra íratkoztam be, és nem tudtuk, hogy egy gyerek után nem jár az özvegyi.
Most viszont azért terjesztettünk be, mert Édesanyám betöltötte az 55. évet.
Kérem a segítségét, hogy fellebbezhessünk, ha már lehetőség van ennek feléledésére. És sajnos ez az ellátás Édesanyám megélhetéséhez nélkülözhetetlen.

Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel:
Mérész Anikó

gyertya # 2012.04.18. 16:32

csacsi74

Az édesanyja övegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel semmikor, mert az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül nem töltötte be a 62. életévét.

Kyraa

A jelenleg hatályos jogszabály szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága feléledhet a 62. életéve betöltésekor, ha az idei megszűnést követően újabb házasságot nem köt.

Kyraa # 2012.04.17. 17:26

A férjem 2002-ben halt meg, akkor 49 éves volt. Én 1958-ban születtem. Két gyermekem van, akik közül az egyik még tanul.Idén júniusban fejezi be a tanulmányait és akkor szünik meg az ideiglenes özvegyi nyugdíjam. Érdeklődni szeretnék, hogy a mai jogszabályok szerint milyen feltételekkel és mikor éled fel újra az özvegyi nyugdíjam. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Kyraa

csacsi74 # 2012.04.17. 14:16

Tisztelt Gyergya!
Abban kérném a segítségét, hogy édesanyám jogosult-e az özvegyi nyugdíj újraélesztésében.
Édesapám 1997.02.17-én hunyt el 56 évesen, édesanyám ez után 1 évig kapott ideiglenes özvegyi nyugdíjat.
Édesanyám 2009.06.12-től nyugdíjas, 1947-ben született.
Bocsánat ha az adatközlés hiányos, ha még szükség lenne adatokra akkor levélfordultával közlöm!
tisztelettel: Csaba

fjudit # 2012.04.16. 20:06

Kedves Gyertya!
Nagyon szépen köszönöm válaszát, további szép estét, jó éjszakát kívánok. Judit

gyertya # 2012.04.16. 19:12

fjudit

1. Megváltozott munkaképesség (régebben rokkantság) jogcímen az özvegyi nyugdíj mértéke 30 %-os amennyiben a jogosult saját jogú ellátásban is részesül, 60 %-os, ha egyéb ellátása nincs.
  2. A jelenleg hatályos jogszabály szerint a 62. életéve betöltésétől éledhet fel az ismerős özvegyi nyugdíjra való jogosultsága, az egyéb jogosító feltételek fennállása esetén.

fjudit # 2012.04.15. 17:56

Még egy kérdésem lenne,ismerősöm 57-es születésű férfi, 1997 óta özvegy 3. gyermeke után még mindig kapja az árvaellátást, özvegyi nyugdíjat. Neki mikor éled fel az özvegyi nyugdíja? 60-62-64 éves korában?

fjudit # 2012.04.15. 17:03

Kedves Gyertya!
Kérdésem a következő, jelenleg 54 %-os III. rokkantsági nyugdíjas vagyok,vagyis januártól ellátott. 2014-ig véleményezték ezt, de most jelentkezni kellett felülvizsgálatra. Özvegy vagyok 2006. augusztus 31-től, 1959-ben születtem. Ha az 50%-os egészségkárosodásom a felülvizsgálat után is fenn áll, akkor a jelenlegi 30% helyett igényelhetem a férjem 60%-os özvegyi nyugdiját, ha "lejárna a rehabilitációs járadékom", feltételesen írom, mivel az sem biztos, hogy kitesznek rokkantnyugdíjból. De szeretném tudni, hogy utána ez a lehetőség így még megmaradna-e. Köszönöm

mkezdi # 2012.04.15. 17:00

Kedves Gyertya!
Ez tényleg nagyon jó hír!
Köszönöm gyors válaszát.
Üdvözlettel

gyertya # 2012.04.13. 12:31

mkezdi

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága már az 55. életéve betöltésétől fennáll, amennyiben az özvegyi nyugdíj 2007-es megszűnésétől újabb házasságot nem kötött.
Igényelje gyorsan, mert visszamenőleg csak 6 hónapra folyósítható.
(A péntek 13. Önnek szerencsés :) )

mkezdi # 2012.04.12. 18:59

Kedves Gyertya! :)

Elnézést a pontatlanságomért.
A férjem 1986.nov.2-án halt meg. Én akkor két kiskorú gyermeket neveltem, attól a időponttól kaptam az özvegyi nyugdíjat, mig a fiatalabb is elvégezte az iskolát.

Köszönettel

angéla53 # 2012.04.12. 17:27

Kedves Gyertya !
Köszönöm a gyors választ!
Üdvözlettel: angéla53

melinda55 # 2012.04.12. 16:37

Kedves Gyertya,
Szomorú!:-( Köszönöm a gyors,és érthető válaszát.
Tisztelettel:Melinda