Édesanyám 1952. 07. 20-án született. Édesapám 1996. 12. 24-én hunyt el. Édesanyám számára 1996. 12. 01-től 1997. 11. 30-ig ideiglenes özvegyi nyugdíjat folyósítottak. (Most pedig mind a 40 éves szolgálati idő, mind a életkora miatt jogosult a teljes összegű nyugellátásra) Feléled-e számára az özvegyi nyugdíj? (Nem ment férjhez, nem rokkantnyugdíjas)Tudom, hogy több hasonló jellegű kérdés volt már a fórumon, de pont ez az időszak a legvitatottabb, amit a törvény szabályoz, és napok kérdése lehet a jogosultság. Amennyiben feléled az özvegyi nyugdíj, kihez kell fordulni ez ügyben?
özvegyi nyugdíj feléledése
keresztapa
Az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága az 55. életéve napjától fennáll.
A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól (Bp, 1820) igényelhető.
Az igény visszamenőleg 6 hónapra érvényesíthető.
Üdv: Gy.
ps: A jogszabály egyértelműen szabályoz, nincs vitatott időszak.
Kedves Fórumozók!
Egyik ismerősöm egy érdekes történettel lepett meg. A munkáltatója határozatlan időre vette fel (közalkalmazottnak) , most pedig a Kjt. változásaira hivatkozva aláíratott vele egy papírt melyben a határozatlan idejű szerződéséek határozott idejűre való módosítása szerepelt.
Valóban van ilyen módosítása a Kjt.-ben, vagy megvezették szegényt?
A válaszokat előre is köszönöm!
Elnézést az előbbi hozzászólást nem ide akartam írni, de sajna fogalmam sincs hogyan kell kitörölni.
De itt is szeretnék kérdezni. Az özvegyi nyugdíj feléledés kicsit zavaros nekem.
Édesanyám 1954.11.07-én született, most élni kíván a 40 éves nyugdíjazási lehetőséggel.
Édeapám 2002. októberében halt meg, édesanyám 1 évig kapott ideiglenes özvegyi nyugdíjat.
Feléled most nyugdíjazásakor az özvegyi nyugdíj, ha nem, akkor pedig mikor lesz rá jogosult.
A válaszokat megköszönöm!
mfmmfmmfm
Sajnos korbetöltés címén az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága nem éledhet fel semmikor, mert az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül nem tölti be a 62. életévét.
Tisztelt Szakértő
Férjem 2004-ben hunyt el, rokkant nyugdíjas volt. Én 1951-ben születtem. 2009-ben nyugdíjas lettem, miután betöltöttem az 57. évemet, 38 év munkaviszony után.
Férjem halála után 1 évig kaptam az ideiglenes özvegyi nyugdíjat. Arra szeretnék választ kapni, hogy az özvegyi nyugdíj feléledésére mikor van lehetőségem.
Férjem halála óta egyedül élek.
Köszönettel
Kedves gyertya!
Köszönöm gyors válaszát!
Üdv: mfmmfmmfm
Kedves gyertya!
1951-ben született nő nyugdíjba ment 2010-ben.
Férje elhúnyt 2008-ban. Egy évig kapta az ideiglenes özvegyi nyugdíjat. Azóta is egyedül van, gyermekei nagykorúak.
Kérdés: Mikor éled fel számára az özvegyi nyugdíj?
Ismerősöm nevében is üdv: Korall
Üdv: Korall (53-as nö)
Tisztelt Szakértő!!
Kérem segítségét!!
Édesanyám 1954.03.14-én született,38,5 munkaviszonya van.Édesapám meghalt 1998.12.18.-án.Anyu most rehabilitációs járadékon van 2 éve.Feléledhet-e neki az özvegyi nyugdíjj igényelheti-e apukám után most?? sajnos senki nem tud segíteni ezért fordultam önhöz.
Előre is köszönöm a segítséget!
Korall54
A 62. életéve napjától éledhet fel korbetöltés címén az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága, amennyiben nem köt újabb házasságot.
zsani29
A rehabilitációs járadékra való jogosultság feltétele a legalább 50 %-os egészségkárosodás. Tekintettel arra, hogy e feltétellel az édesanyja rendelkezik, az özvegyi nyugdíj feléledéséhez (ha részesült ideiglenes özvegyi nyugdíjban) ezen a feltételen kívül már csak az kell, hogy ez az állapota az özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belültől fennálljon. Ha nem részesült ideiglenes özvegyi nyugdíjban, akkor ennek a feltételnek az elhalálozástól számított 10 éven belül kell bekövetkeznie.
A tanácsom az, hogy terjesszenek elő rokkantság címén igényt özvegyi nyugdíj feléledésére (megállapítására).
zsofka2
Önt majdnem kihagytam. :)
A 62. életéve napjától éledhet fel korbetöltés címén az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága, amennyiben nem köt újabb házasságot.
Köszönöm szépen!!
Akkor ha már a tíz év eltelt,nincs rá lehetőség?
Jól értelmezem?
Több mint 12 éve kapott özvegyi nyugdíjat anyukám.
Vagy akkor is megpróbálhatjuk a rokkantságit özvegyi nyugdíjjal?
Zsani29
zsani29
Próbálják meg, hátha korábbi időponttól véleményezik a rokkantságot.
Gy.
Kedves Gy.
Köszönöm a válaszát, és hogy figyelemre méltatott.tisztelettel: zsofka2
Tisztelt Szakértő!
2001. Jan. 26-án halt meg a férjem. Én 2002. Jan. 26-áig ideiglenes özvegyi nyugdíjat kaptam.Én 2011. Aug. 12-én tölöm be a 62. életévemet. Azt szeretném kérdezni, hogy jár-e számomra az özvegyi nyugdíj?
Válaszát előre is köszönöm!
Erzsi49
Amennyiben nem kötött újabb házasságot, akkor a 62. életévétől feléledhet az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága.
Tisztelt szakértő!
A 2010.11.04-i levelemmel kapcsolatban megfogadtam a tanácsát és új eljárásban kértem, hogy rokkantság címén bírálják el özvegyi nyugdíj igényemet. Az 1 fokú szakvélemény Össz. szervezeti egészségkárosodásomat 51 %-ban határozta meg. A kérelmemet, így is elutasították, pedig az 1997 évi LXXXI. törvény 44 paragrafusának 2. bekezdése alapján az tekinthető rokkantnak, akinek az egészségkárosodása az 50%-ot eléri.
Arra hivatkozván, hogy a 62 életévemet nem töltöttem be az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül (2005.01.31) valamint a szakvélemény alapján az egészségkárosodás 2005.01.31 előttől nem vélelmezhető. Fellebezés 15 napon belül lehetséges.
Ha esetleg más tanácsa van számomra az üggyel kapcsolatban,vagy akárcsak véleménye, szívesen fogadnám.
Magánvéleményem:
Szerintem ez már egyszerűen felháborító és nevetséges, hogy gúnyt űznek mások gondjaiból, vagy egyszerűen csak addig csűrik-csavarják az egészet amíg majd az ügyfél elhalálozik, és le van a gond a kifizetésről.
Számomra botrányos, hogy így meghurcolják az amúgy is lelki nyomorék embereket. Azt meg végképp nem értem, hogy ha egyáltalán nem vagyok jogosult semmire a férjem után, semmiféle formában, akkor miért kellene fellebeznem? Hiszen nem számít, hogy egyetértek-e a döntéssel, vagy sem. Egyszerűen, 2 mondattal el lehetne ezt intézni,hogy nem és kész. Mert minden egyes fellebezéssel, remény nyílik a szívemben arra, hogy talán megkaphatom.
Tisztelettel:
Inuci
Inuci
Én semmiképpen nem akarom belehajszolni Önt egy következő eljárásba, de a magánvéleményem az, hogy ameddig van jogorvoslati lehetőség, azt ki kell meríteni. A társadalombiztosítás rendszerében az eljárások költségmentesek, ezért veszítenivalója nincs, egy próbát pedig megér.
Sok esetben állapította már meg a másodfokú jogorvoslati szerv, vagy a bíróság, hogy az igénylő jogosultsága fennáll, ezért én azt tanácsolom, hogy fellebbezzen.
Azon pedig ne mérgelődjön, hogy ebben az eljárásban az orvosszakértő nem véleményezte a rokkantságát az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követő 10 éven belülinek, adni kell egy esélyt, hogy a következő orvosszakértő véleményezi azt.
Tehát fellebbezni!! Fel a fejjel az ügy még nincs befejezve.
Tisztelt szakértő!
Anyukám 1955.03.20-án született és az idén meg lesz neki a 40 éves munkaviszonya és el is megy nyugdíjba. Apukám 2001.11.26-án meghalt és anyukám kapott egy évig ideiglenes nyugdíjat. Azt kérdezném, hogy anyukámnak feléled-e az özvegyi nyudíja? Vagy ehhez ő még túl fiatal és soha nem lesz rá jogosult?
Köszönöm előre is a segítséget!
Ancsa77
Sajnos korbetöltés címén az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága nem éledhet fel semmikor, mert az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül nem tölti be a 62. életévét.
Tisztelt szakértő!
Köszönöm, a gyors válaszát, megfogadom a tanácsát, amíg élek fellebezek! A további fejleményekkel jelentkezni fogok!
Köszönettel:
Inuci
Tisztelt szakértő!az lenne a kérdésem hogy apukám tavaly április 4-én hunyt el.anyukám most áprilisig kap ideiglenes özvegyi nyugdíjat!ha ez megszünik a korbetöltésig semmi módon nem éled fel a nyugdija?ö most 44 éves!És folyamodhatunk e bármilyen más juttatáshoz.két gyermeket nevel mind ketten tanulunk . Én már betöltöttem a 18at!Jelenleg anyu munkanélküli,nem talál a közelben állást!egyedül nevel minket!segitségét köszönöm!Éva
viuss
Amennyiben az elhunyt jogán legalább 2 árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik az édesanyja, akkor az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követően özvegyi nyugdíjra lehet jogosult.
Amennyiben nem, az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követően özvegyi nyugdíjra akkor lehet jogosult az édesanyja, ha rokkant, vagy tartósan beteg, vagy fogyatékos gyermek eltartásáról gondoskodik.
Ha a fenti feltételekkel nem rendelkezik, az ideiglenes övzegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra nem jogosult.
Tisztelt szerkesztő!
Édesanyám 1952. 03. 30-án született. Édesapám 2000. 12. 25-én hunyt el. Édesanyám számára 1 évig ideiglenes özvegyi nyugdíjat folyósítottak. (Most pedig mind a 40 éves szolgálati idő, mind a életkora miatt jogosult a teljes összegű nyugellátásra) Feléled-e számára az özvegyi nyugdíj? (Nem ment férjhez, nem rokkantnyugdíjas)Tudom, hogy több hasonló jellegű kérdés volt már a fórumon, de pont ez az időszak a legvitatottabb, amit a törvény szabályoz, és napok kérdése lehet a jogosultság. Amennyiben feléled az özvegyi nyugdíj, kihez kell fordulni ez ügyben?
majka78
Korbetöltés címén az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága nem éledhet fel semmikor, mert az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül nem tölti be a 62. életévét.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02