Szafika!
Megmondtam!
Köszi!
özvegyi nyugdíj feléledése
Anyjuk , mondd meg a barátnődnek, h húzzon bele , mert visszamenőleg 6 havi jár már neki, szerintem úgy igényelje neg febr-tól.
Ja, és remélem, hogy az életed jobbra és nem rosszabbra fog fordulni! Kívánok egészséget, boldogságot és minden jót, amit Te szeretnél!
Kedves gyertya!
Nagyon-nagyon sajnáljuk, ha már nem fogunk itt látni:(
Mindent nagyon köszönünk!
Kedves Gyertya!
Köszönet, és hála!
Üdv.
gyertya, mindenki nevében köszönjük szépen, amit itt tettél, nagyon hasznos volt.
anyjuk
A barátnő özvegyi nyugdíjra való jogosultsága az 55. életéve betöltésétől fennáll.
Terjessze elő az igényét a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál.
A munkaviszony nem kizáró ok.
EGYÚTTAL TÁJÉKOZTATOK MINDEN KORÁBBI ÉS LEENDŐ KÉRDEZŐT AZ ÖZVEGYI NYUGDÍJ, VALAMINT AZ ÁRVAELLÁTÁS TÉMÁBAN, HOGY AZ ÉLETEMBEN BEKÖVETKEZŐ VÁLTOZÁSOK MIATT, TÖBB ÉV UTÁN A JOGI FÓRUMON 2012. AUGUSZTUS 31-ÉVEL A TANÁCSOK ADÁSÁT BEFEJEZEM. REMÉLEM AZÉRT, HOGY SOKAKNAK SZOLGÁLTAM SEGÍTSÉGGEL ÉS LESZ VALAKI MÁS, AKI SZAKMAILAG MÉLTÓ UTÓDOM LESZ.
Üdvözlettel: Gyertya
Szafika!
Gyertya!
...megkérdeztem!
Özvegyi nyugdíjat 1988.04.26-tól
2010.03.13-ig kapta.
Üdv.
Kedves Szafika!
Oké!
Megkérdezem!
Köszi!
Anyjuk, ennél pontosabban írd meg Gyertyának az időpontokat , mikortól- meddig kapta az özvegyit .
Kedves Gyertya!
Először is, szeretném közölni, hogy olvastam, olvastam, +megint visszaolvastam....., és már-már azt hittem találtam választ, rájöttem hogy mégse, ezért írok.
Özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatosan lenne kérdésem.
Barátnőm, két kisgyerekkel maradt özvegyen.
Természetesen kapta az ellátást -árva ellátás, özvegyi nyugdíj-.
Februárba betöltötte az 55. évét,
újabb házasságot nem kötött,
1998 előtt is részesült özvegyi nyugdíjba!
Jelenleg nincs munkaviszonya, csak biztatás.
Kérdésem: -mit tehet?
-kérheti az ellátás feléledését?
-munkaviszony befolyásoló tényező?
Válaszodat előre is nagyon köszönöm, köszönjük!
Üdv.
Gyertya! Nagyon szépen köszönöm válaszát. Mindenre választ kaptam.
papapító
Az Önök befolyásolása nélkül leírom azt, amit azon ismerőseimnek tanácsolok, akik hozzám fordulnak hasonló ügyben segítségért.
A tapasztalatok szerint a megváltozott munkaképesség jogcímen özvegyi nyugdíjra való jogosultság elbírálásához lefolytatott orvosi vizsgálatok eredményét a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok felhasználják a már korábban folyósított rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátások tekintetében is. Azaz, ha az igénylő özvegyi nyugdíjhoz szükséges egészségi állapota nem éri el a szükséges mértéket, azaz özvegyi nyugdíjra nem válhat jogosulttá, akkor a folyósított ellátások is megszüntetésre kerülnek.
Ezért azt szoktam tanácsolni, ha nem akarják veszélyeztetni a már folyósított ellátást (pl azért, mert nem biztosak abban, hogy az egészségi állapotuk megfelelő mértékű), akkor inkább ne kérjék az özvegyi nyugdíjat megváltozott munkaképesség jogcímen.
A sógornőjének a következőket tanácsolnám: az igénybejelentő lapon nyilatkozzon úgy, hogy nem kéri az orvosi felülvizsgálatot. Így nyilatkozzon, és ne azt húzza alá, hogy nem érzi magát megváltozott munkaképességűnek, mert akkor meg ezért küldik el felülvizsgálatra.
Tekintettel arra, hogy a sógornője az özvegyi nyugdíj korbetöltés címén történő feléledéséhez szükséges életkort (62.) 2013. áprilisban betölti, akkor terjessze elő az igényét, de csak arra tekintettel, hogy a 62. életévét betöltötte és az orvosi felülvizsgálatot nem kéri. Amennyiben az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnése és a 62. életéve betöltése között újabb házasságot nem köt, akkor az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címen feléledhet.
A fent leírtak természetesen nem kötelező érvényűek, ha Önök úgy érzik, hogy elegendő a sógornő egészségi állapota az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő özvegyi nyugdíj megváltozott munkaképesség jogcímen történő folyósításához, akkor jelöljék be az igénybejelentő lapon azt, hogy igen, megváltozott munkaképességű.
Ami pedig a folyósított rokkantsági ellátás összegét illeti, a jelenleg hatályos szabályozás szerint, amennyiben a jogosult állapota végleges és az 57. életévét 2011. december 31-ig betöltötte, akkor a 2011. december hónapban rokkantsági nyugdíjként folyósított ellátás 2012. január havi emeléssel növelt összege az, ami rokkantsági ellátásként megilleti.
2013. április hónapban pedig kérje, hogy a rokkantsági ellátást, változatlan összegben öregségi nyugdíjként folyósítsák tovább.
Remélem mindenre válaszoltam. :)
Üdv: Gy.
Kedves Gyertya!
Segítséget szeretnék kérni a sógornőmnek.
A bátyám 65 évesen, öregségi nyugdíjasként halt meg. A sógornőmnek az ideiglenes özvegyi nyugdíj igényléshez való nyomtatványt akartuk kitölteni, és ott volt egy olyan kérdés, hogy „22. Az igénylő megváltozott munkaképességűnek érzi-e magát? Igen Nem "
Ha erre azt írja, igen, mert volt III. csoportos végleges rokkant, jelenleg rokkantsági ellátást kap, és 2013. áprilisban éri el az öregség nyugdíjkorhatárt, akkor tölti be a 62. életévét. Ez azt jelenti, hogy behívják felülvizsgálatra? Ő sem attól fél, hogy nem elég beteg, hanem a mostani felülvizsgálati kidobó rendszerétől.
Mit kellene neki tenni? Ne igényelje meg az özvegyi nyugdíjat, hogy a saját ellátása se kerüljön veszélybe? A törvény szerint 2013. áprilisban meg kell neki igényelni az öregségi nyugdíjat a rokkantsági ellátás helyett. Akkortól igényelje az özvegyit? Lehet 8 hónappal a haláleset után is igényelni? Mit tegyen?
Volt már hasonló helyzetben valaki az idén, aki megosztotta az esetét a Jogi Fórumon, csak nem tudom ki. Őt behívták felülvizsgálatra, de a részleteket nem tudom pontosan.
Azt a részét tudom, hogy jár neki özvegyi nyugdíj. Sőt nem csak az 1 évig járó ideiglenes özvegyi nyugdíj (60%), hanem az utána következő állandó özvegyi nyugdíjra is jogosult lenne, mert jelenleg minden feltétellel rendelkezik. Csak az a fránya kérdés aggaszt, hogy megváltozott munkaképességűnek érzi magát? Miért teszik fel ezt a kérdést? Talán ezzel azt az üzenetet küldik, hogy akkor felülvizsgáljuk, hisz még 9 hónapja van az öregségi nyugdíjkorhatárig, és még így minimálisra le tudják csökkenteni az ellátását. Mert a mi felülvizsgálatunk is csak erről szól, hogy elvenni, vagy lecsökkenteni.
Egy másik dolog: mint már írtam, a sógornőm 2013. áprilisban tölti a 62. életévét. Még azt sem tudjuk, hogy jövőre az a rokkant, aki eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt megkapja-e a jelenlegi ellátását, vagy a 2013. 01. 01-től bevezetésre kerülő új, csökkentett ellátásra számolnak át mindent.
Hiszen az idén 40 év munkaviszonnyal megy öregségi nyugdíjba valaki, akkor 80 % nyugdíjat kap, jövőre ez 66 %-ot ér. Erről lehet már tudni valami biztosat. A törvény szerint eddig még úgy volt, hogy marad az ellátás összege. De olyan gyakran változtatnak minden jogszabályon, hogy követni sem tudja egy civil.
Ha kitalálják még azt is, hogy felülvizsgálatra hívják azokat, akik még nem töltötték be az öregségi nyugdíjkorhatárt, ott előre könyvelhető, hogy nem lesz több az egészségkárosodás mértéke 49 %-nál, hogy állandó özvegyi nyugdíjra sose legyen jogosult.
Előre is köszönöm a segítséget!
Üdvözlettel: Gábor
Köszönöm Kedves gyertya!
Sajnos nehezen megy a beletörődés.
Ez szinte olyan mint egy büntetés - rossz a törvény- kizárnak az özvegyi nyugdíjból mert fiatalon hunyt el a férjem, és én is még fiatal voltam.
Sajnálom, ez az összeg a későbbiekben lenne nagyon fontos.
Azért köszönöm a válaszát. Üdv.: Bizsu50
barnabás76
A jelenleg hatályos szabályozás szerint az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén a 62. életéve betöltésekor feléledhet, ha addig nem köt újabb házasságot.
Üdvözlöm!
Édesapám 2008 októberében meghalt, előtte rokkantnyugdíjas volt. Édesanyám 1954 március 24.-én született 2012 február 16.-án ment nyugdíjba a nők kedvezményes(40éves) öregségivel. Apám halála után 1évig kapott hozzátartozói nyugdíjat.
Azt szeretném kérdezni, hogy az özvegyi nyugdíj mikortól jár neki.
Köszönöm a választ!
Bizsu50
A jelenleg hatályos szabályozás szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet semmikor, mert az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követő 10 éven belül nem töltötte be a 62. életévét.
Tenni sajnos nincs mit, marad a beletörődés. :(
Üdvözlöm!
Kérésem, kérdésem a következő: özvegy lettem 1999. juniusában. Kaptam egy évig a megállapitott özvegyi nyugdíjat, és a határozatot, amennyiben az özvegyi nyugdíj feléled, ha betöltöm a reám vonatkozó életkort,
Az idén lettem 62 éves,a nyugdíjfolyosító elutasította az özvegyi nyugdíj feléledésére irányuló kérésemet, egy jogszabályra hivatkozva, a házastárs halála több mint tíz éve volt, én pedig az özvegyi nyugdíj megszűnését követően tíz éven túl töltöttem be a 62 életévemet, ezért nem vagyok jogosult egyáltalán az özvegyi nyugdíjra.
Nem értem az egészet! Mitévő legyek??
Köszönöm a választ!!
Bizsu50
Buza53
Feltételezem, hogy a férje 2001-ben hunyt el, válaszomat ennek tekintetében írom.
A jelenleg hatályos szabályozás szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén a 62. életéve betöltésekor feléledhet, ha addig nem köt újabb házasságot.
Valimama
A jelenleg hatályos szabályozás szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén a 62. (nem a 63.) életéve betöltésekor feléledhet, ha addig nem köt újabb házasságot.
Valimama , amit példának felhoztál ,85-ben még nem volt / szerintem / megemelve a nők nyd korhatára , őrá az akkori korhatár alapján vonatkozik , rád pedig már az új , mivel 63 év a korosztályod korhatára , szerintem 63 évesen fog föléledni az özvegyid . / De, Gyertya a szakértő , bocsi a kontárkodásért ! /
Kedves Gyertya!
Időnként bekukkantok ide a fórumra, mert mindig találok valami érdekeset. A kérdésekből és az Ön válaszaiból mindig tanulok valamit. Most azonban olyan témára bukkantam, ami engem érint. Zsóka1953 az alábbi kérdéssel fordult Önhöz:
„Segítséget szeretnék kérni.
Én 1953-ban születtem. Most 59 éves vagyok. A férjem 1985-ben halt meg ekkor 35 éves volt. Két kiskorú gyermekünk után özvegyi nyugdíjban és árvaellátásban részesültem 1994-ig amíg tanultak. Az lenne a kérdésem, hogy most feléledhet e az özvegyi nyugdíjam. A segítséget előre is köszönöm”
Erre Ön a következő választ adta:
„Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága - amennyiben újabb házasságot nem kötött - már jelenleg is fennáll.
Gyorsan terjessze elő az igényét, mert az visszamenőleg csak 6 hónapra érvényesíthető.
Üdv: Gy.”
Nos ez az, ami bennem egy kicsi reményt ébresztett.
Én is 1953-ban születtem, férjem 2009-ben halt meg 60 évesen, egy évig kaptam az özvegyi nyugdíjat. 2011. augusztusában én is nyugdíjba mentem. kérdésem az, hogy mikor éledhet fel az özvegyi nyugdíjam?
Várom a válaszát. Üdv. Valimama
Tisztelt Gyertya!
Férjem 2010-ben hunyt el. Gyermekeink tanultak, ezért 2006-ig kaptam özvegyi nyugdíjat. 1953. szeptemberében születtem, 2012. őszén - 40 év szolgálati idővel - nyugdíjba megyek.
Érdeklődöm, hogy a nyugdíj megállapításával egyszerre intézhető-e az özvegyi nyugdíj felélesztése, vagy csak később kell kérvényeznem?
Szíves válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Buza2003
Kedves Gyertya!
Köszönöm szépen a kielégitő válaszát,azt teszem amit tanácsolt,benyújtom a fellebbezést!!Mit veszithetek,kevesebb már ugysem lesz!
Üdvözlettel:melinda
melinda55
Feltételezem, hogy a határozat indokolási része tartalmazza a részletes számítást. Ha nem ért egyet vele, akkor nyújtson be fellebbezést.
Megjegyzem, hogy a 60 %-os illetve a 30 %-os mértékű özvegyi nyugdíj kiszámítása a változó jogszabályi környezet miatt eltérő is lehet, így előfordulhat, sőt gyakran előfordul, hogy a 30 %-os özvegyi nyugdíj összege nem a fele a 60 %-osnak.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02