özvegyi nyugdíj feléledése

melinda55 # 2012.07.24. 09:22

Kedves Gyertya!

Ma megkaptam a határozatot,és nem értem!!!
Az özvegyi nyugdijam ami a férjem nyugdijának a 60 százaléka 70500 ft amit eddig kaptam.Most amit a nyugdijamhoz kapok 21415 FT,ez 30 százalék!!
Ez sehogysem stimmel!Nem értem!
Üdv:melinda

melinda55 # 2012.07.23. 15:06

Kedves Gyertya!
Köszönöm szépen! Úgylegyen!!!
Üdv:melinda55

gyertya # 2012.07.23. 14:39

melinda55

A házastársa nyugdíjának 30 %-át.

Üdv: Gy.

mesjol.mszros70@gmail.com # 2012.07.23. 09:46

Segítséget szeretnék kérni az özvegyi nyugdíj feléledésével kapcsolatban. A férjem 1993-ban halt meg, 43 éves korában. Két gyermekünk tanulmányi idejére 1993-2006-ig árvaellátást és özvegyi nyugdíjat kaptam.Én 1956-ban születtem, februárban töltöttem az 56. évemet.Jelenleg még dolgozom, számításaim szerint 2014-ben lesz meg a 40 éves szolgálati időm.Feléled-e számomra az özvegyi nyugdíj, ha igen, mikortól?

melinda55 # 2012.07.23. 06:29

Kedves Gyertya!
Én is kapom az özvegyi nyugdijat! Juniustól a 40 évvel elmehettem nyugdijba,de még határozatot nem kaptam! Kérdésem a következő! Jelenleg az özvegyim 70560Ft.-
ami a Férjem nyugdijának a 60 százaléka!!Ennek a 30 százalékát kapom majd a nyugdijhoz,vagy a férjem nyugdijának a 30 százalékát,mert nem mindegy!!
Válaszát elöre is köszönöm!!
Üdvözlettel:melinda

gyertya # 2012.07.18. 16:14

Zsóka1953

Az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága - amennyiben újabb házasságot nem kötött - már jelenleg is fennáll.
Gyorsan terjessze elő az igényét, mert az visszamenőleg csak 6 hónapra érvényesíthető.

Gabicsek # 2012.07.16. 20:21

Köszönöm szépen!

Zsóka1953 # 2012.07.16. 16:00

Segítséget szeretnék kérni.
Én 1953-ban születtem. Most 59 éves vagyok. A férjem 1985-ben halt meg ekkor 35 éves volt. Két kiskorú gyermekünk után özvegyi nyugdíjban és árvaellátásban részesültem 1994-ig amíg tanultak. Az lenne a kérdésem, hogy most feléledhet e az özvegyi nyugdíjam. A segítséget előre is köszönöm.

gyertya # 2012.07.13. 12:37

Gabicsek

Új törzsszámon fogja együtt kapni az öregségi és az özvegyi nyugdíjat.

Gabicsek # 2012.07.13. 08:38

Ha megállapítják majd a nyugdíj-jogosultságot, marad az a törzsszámom, amit az özvegyi nyugdíjnál kaptam?

Gabicsek # 2012.07.13. 07:02

Köszönöm szépen!

gyertya # 2012.07.13. 04:06

Gabicsek

Ez még nem jogosultságot elismerő határozat, csak egy előleget megállapító végzés. Továbbra is fenntartom a véleményemet, hogy várja meg a határozatot.

Gabicsek # 2012.07.12. 17:55

Kedves gyertya!

Júlus 1-jén voltam utoljára jogviszonyban, 2-tól kértem a nyugdíjat. Ma kaptam egy végzést azzal, hogy az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati idővel rendelkezem, és előleget kell részemre majd fizetni, meghatározták az előleg összegét is. Azt is írják, hogy az előleget majd le kell vonni a majd folyósítandó nyugdíj összegéből.
Így már jó ugye?
Telefonon egyébként érdeklődtem, az 1988-as és 1989-es évre vonatkozó bér ügyében megkeresték az akkori munkáltatót, ennek az eredményére várnak.
Köszönöm a választ.

gyertya # 2012.07.12. 15:54

Gabicsek

Ahhoz, hogy öregségi nyugdíjat állapítsanak meg Önnek, a korábbi munkaviszonyát meg kellett szüntetnie. Én megvárnám azt a határozatot. Még a végén az igényelbírálási eljárásban megállapítják, hogy fennálló munkaviszonya van, és elutasítják az öregségi nyugdíj igényét.

zünüke

Amennyiben az ideiglenes özvegyi nyugdíjra való jogosultság fennáll, az elhalálozástól számított 1 évig az elhunyt nyugdíjának 60 %-a az ideiglenes özvegyi nyugdíj összege.
Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra akkor jogosult ha,

1. a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy
  2. megváltozott munkaképességű, vagy
  3. házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

Ha az a) vagy a b) feltétellel rendelkezik a példánkban szereplő özvegy és nincs egyéb folyósított ellátása, akkor az ideiglenes özvegyi nyugdíj összegében jogosult a továbbiakban is özvegyi nyugdíjra.
Ha a c) feltétellel rendelkezik, akkor az elhunyt nyugdíjának 30 %-ára jogosult.
Természetesen mindkét esetben csak az a), b), c) pontokban felsorolt feltételek fennállásának időtartamára.

zünüke # 2012.07.11. 08:55

Kedves Gyertya átirányítottak hozzád a kérdésemmel melyre a válaszodat előre is köszönöm.Tehát a kérdésem a következő lenne.Adott egy aktív korú egészséges munkaképes nő,aki váratlanul özvegy lett.A férje nyugdíja 240 ezer forint volt,amit a "reményei" szerint egy évig 100%-ban fog kapni,és utána valamelyest csökkentett összegben élete végéig.Bár én laikus vagyok,de szerintem kizárt,hogy ennyi pénzt utaljanak hosszú évtizedeken át egy munkaképes negyvenes éveiben járó özvegynek,főleg a mai törvények mellett.A válaszodat előre is köszönöm.

Gabicsek # 2012.07.11. 06:36

Kedves Gyertya!

Ismét lenne egy-két kérdésem, ha ezzel nem okozok gondot. Özvegyi nyugdíjat kapok - erről már korábban írtam -, emellett július 2-től kértem 41 év jogviszony után az öregségi nyugdíjam megállapítását. Határozatot még nem kaptam.
Szombattól viszont alkalmaznának - mint nyugdíjast -havi 48 óra munkára, gondolom, ennek nincs akadálya annak ellenére, hogy még nem jött meg a határozat. Kérdésem az lenne, ebben az esetben egyébkén megmarad az a törzsszámom, amit az özvegyi nyugdíj miatt kaptam, vagy az megváltozik? Alkalmazhat a munkáltató nyugdíjasként annak ellenére, hogy a határozat még nem jött meg?
Köszönöm. Gabi

gyertya # 2012.07.09. 14:37

opel astra

Az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága, amennyiben arra árvaellátásra jogosult gyermek eltartása jogcímen jogosult, addig áll fenn, ameddig Ön árvaellátásra jogosult.
Ha Ön az árvaellátásra való jogosultsága mellett munkát vállal, ezen okból az ellátásra való jogosultsága nem szűnik meg, így az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága sem.

opel astra # 2012.07.08. 14:12

Tisztelt Gyertya!
Az lenne a kérdésem, hogy én születésem óta mozgáskorlátozott vagyok.Édesapám 1999-ben elhunyt, most fejeztem be az egyetemi tanulmányaim.Eddig édesanyám kapott utánam nyugdíjat.Nagyon szeretnék munkát vállalni.Ha sikerülne akkor az mennyiben érinti édesanyám özvegyi nyugdíját?Úgy tudom az árvaellátás az továbbra is járna egészen addig amíg az állapotom fennáll, de az özvegyi nyugdíjról nem tudunk semmit.Előre is köszönöm válaszát!

Timcsi09 # 2012.06.27. 19:10

Kedves Gyertya.

Köszönöm a válaszát.
Üdv Timcsi09

Gabicsek # 2012.06.26. 20:46

Köszi gyertya!

szafika # 2012.06.26. 19:17

Gyertya ! köszi !

gyertya # 2012.06.26. 17:37

Gabicsek

Igen összevonásra kerül, egy törzsszám alatt folyósítják majd.

szafika

Az 1998. január 1-je előtt megállapított özvegyi nyugdíj, valamint a saját jogú nyugellátás 2012-ben 76.260,- Ft összegben folyósítható együtt, ha ez kedvezőbb, mint a saját jogú nyugdíj és a 30 %-os özvegyi nyugdíj együttes összege.

szafika # 2012.06.26. 10:21

.... és az mit jelent ? h együttfolyosítható összeg 76ezervalahány ft ? özvegyi nyd-al kapcsolatban olvastam valahol .

Gabicsek # 2012.06.26. 06:28

Csak még egy kérdés.
Ebben az esetben majd összevonásra kerül az öregségi- és az özvegyi nyugdíj?

Gabicsek # 2012.06.26. 06:27

Kedves gyertya!

Köszönöm a kimerítő választ. Igen, ez lett volna a következő kérdésem, hogy mi a helyzet, ha túlfizetés lesz júliusban.
Köszi. Gabi