özvegyi nyugdíj feléledése

gyertya # 2010.11.28. 13:23

zsuzsa 56

Pont ezért nem kellene irogatnia ebbe a fórumba, ha már segíteni akarunk egymáson illene pontosan, nem félrevezetve a másikat, hiú ábrándokat keltve.
Kiosztani pedig nem akartam, erre utalt a nevető jel, ha így érezte elnézését kérem.

Üdv: Gy.

zsuzsa 56 # 2010.11.28. 13:24

Köszi!
gyertya is megtehette volna hogy felvilágosít
a cikizés helyett
Szerintem azért van a fórum hogy a laikusok tanuljanak a szakértőktől
Üdv:Zsuzsa

outsider27 # 2010.12.05. 15:37

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi levelet írtam Önnek korábban.

"1953-ban születtem. Férjem 1988-ban halt meg. Két kiskorú gyermeket neveltem. Utánuk kaptam özvegyi nyugdíjat 2002-ig. Az öregségi nyugdíjig még van öt évem.
Kérdéseim:
Jogosult vagyok e újra özvegyi nyugdíjra?
Ha igen mikortól? (hallottam 55 és 62 éves kort is)
Milyen összegre számíthatok?"

Ön erre-nagyon kedvesen- válaszolt. Köszönöm.

Azt írta, hogy 55 éves kortól járna újra az özvegyi nyugdíj. (a többi leírt feltételnek "megfelelek")

Lehet hogy pontatlanul fogalmaztam, vagy nem voltam elég világos a levélben.
58 éves leszek januárban és jelenleg is dolgozom. Szeretnék 62 éves koromig dolgozni.
Az Ön által leírtak szerint az özvegyi nyugdíj feléledése szempontjából a rám vonatkozó nyugdíjkorhatár 55 év.

Kérdésem:

Ha én 62 éves koromig dolgozni szeretnék, akkor ez az 55 év irreleváns?
Magyarul, amig dolgozom nem vagyok jogosult az özvegyi nyugdíjra?

Köszönöm megtisztelő válaszát

Dné

gattaga # 2010.12.05. 17:14

outsider27

Milyen feltételek mellett éled fel az özvegyi nyugdíj?

Az özvegyi nyugdíj akkor éled fel, ha az nem házasságkötés címén szőnt meg és az özvegyi
nyugdíjra jogosító feltételek valamelyike:

• a házastárs 1993. március 1-je elıtt bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj
megszőnésétıl számított tizenöt éven belül,
• a házastárs 1993. február 28-át követıen bekövetkezett halála esetén az özvegyi nyugdíj
megszőnésétıl számított tíz éven belül bekövetkezik.
Az özvegy 2008. január 1-jétıl akkor is jogosult özvegyi nyugdíjra, ha a megállapításhoz, illetve
a feléledéshez szükséges feltételek valamelyike 1993. március 1-je és 2007. december 31-e
között, a házastárs halálától, illetve az özvegyi nyugdíj megszőnésétıl számított tíz éven túl, de
tizenöt éven belül következik be, feltéve, hogy az özvegyi nyugdíjra a kérelem elbírálásakor is
jogosult.

Az az özvegy tehát, aki korábban már elıterjesztett kérelmet, de azt a Nyugdíjfolyósító
Igazgatóság jogerısen elutasította, mivel a feléledés feltételei 1993. március 1-tıl számított tíz
éven túl következtek be, illetıleg az az özvegy is, aki az akkor hatályos rendelkezéseken alapuló
információk miatt özvegyi nyugdíj feléledésére irányuló kérelmet nem is terjesztett elı –
amennyiben az özvegyi nyugdíjra jogosító egyéb feltételek valamelyikének megfelel és az a
házastárs 1993. március 1-je elıtt bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól, illetve az
özvegyi nyugdíj megszőnésétıl számított tizenöt éven belül bekövetkezett –, a módosult
jogszabályokra tekintettel jogosult lehet özvegyi nyugdíjra. (Az érintett özvegyek az özvegyi
nyugdíj feléledésére irányuló kérelmet idıbeli korlátozás nélkül elıterjeszthetik a
Nyugdíjfolyósító Igazgatóságon az erre a célra rendszeresített KET-3300-399. vagy KET-3300-
279/1. jelő nyomtatványon, illetıleg a K13 és K14 jelő őrlapon.)

A feléledés esetén a jogosultat minden esetben megilletik az özvegyi nyugdíj megszőnését
követı emelések, kiegészítések is.

Az özvegyi nyugdíj feléledése során az özvegyre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt a jogszerző
halálakor hatályos jogszabályok alapján kell megállapítani.

A házasságkötés miatt megszüntetett özvegyi nyugdíjra jogosultság a házasság megszőnése után
akkor éled fel, ha az igénylı a házasságkötéskor az 1998. január 1-jét megelızıen hatályos
rendelkezések alapján végkielégítést nem vett fel és az igénylıt a házasság létrejötte nélkül az
özvegyi nyugdíj egyébként megilletné.

Forrás:

http://www.onyf.hu/index.php?…

Természetesen az özvegyi nyugdíj(első)link értelmében.

Az öregségi nyugdíjkorhatár:

A nyugdíjjogosultság

A 2008. december 31-ét követő időponttól megállapításra kerülő öregségi nyugdíj esetében

18. § (1) A társadalombiztosítási öregségi nyugdíjra jogosító öregségi nyugdíjkorhatára annak, aki

1. 1952. január 1-je előtt született, a betöltött 62. életév,
  2. 1952-ben született, a 62. életév betöltését követő 183. nap,
  3. 1953-ban született, a betöltött 63. életév,

Lehetőség van erre:

18/A. § (1) Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a 60. életévét betöltött, 1950-ben született férfi és az az 59. életévét betöltött, 1952-ben vagy 1953-ban született nő, aki

1. legalább 40 év szolgálati időt szerzett, és
  2. azon a napon, amelytől kezdődően az előrehozott öregségi nyugdíjat megállapítják, a Tbj. 5. § (1) bekezdés a)-b) és e)-g) pontja szerinti biztosítással járó jogviszonyban nem áll.

Forrás:

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Gondolom a 40 év hibádzik.

Magyarul, amig dolgozom nem vagyok jogosult az özvegyi nyugdíjra?

Igen.

By
gattaga

gyertya # 2010.12.05. 17:29

outsider27

Ahogy korábban már sokszor leírtam nem keverendő össze az öregségi és az özvegyi nyugdíjjogosultság.
Függetlenül attól, hogy öregségi nyugdíjra még nem jogosult, attól özvegyi nyugdíjra még jogosult lehet.
A korábbi válaszomat fenntartom és felhívom a figyelmét, hogy már 1 havi özvegyi nyugdíjtól elesett, tekintettel arra, ha a korábbi válaszomat követően (novemberben volt) előterjeszti igényét akkor 2010. 05. hótól megállapították volna a jogosultságát, mivel már 12. hónap van, ez legkorábban 06. hótól lehetséges.

ps: Dolgozzon akár 80 éves koráig, ha gondolja, de ne hagyja veszni az özvegyi nyugdíjat.

outsider27 # 2010.12.06. 09:13

Tisztelt Gyertya!

Köszönöm megtisztelő válaszát.
A történethez hozzátartozik, hogy telefonon felhívtam az illetékes (nyíregyházi) ügyfélszolgálatot, ahol finoman "elhajtottak", mondván, hogy amíg dolgozom nem vagyok jogosult az özvegyi nyugdíjra...

Tisztelt Gattaga!

Köszönöm, hogy részletesen leírta nekem a dolgokat.

Az utolsó mondatában úgy fogalmazott, ha jól értem, hogy Ön szerint nem vagyok jogosult az özvegyi nyugdíjra, mivel még dolgozom.

A két hozzászólás az én értelmezésem szerint ellentmond egymásnak.

Segítenének ennek feloldásában?

Köszönetel,

Dné

Ps:Pontosan milyen nyomtatványok szükségesek?

dtida # 2010.12.06. 09:56

Kedves Dné,

Gyertya véleményét szeretném megerősíteni: az Ön özvegyi nyugdíja feléledt 55. életéve betöltésekor. Az igényét legfeljebb hat hónapra visszamenőlegesen tudja érvényesíteni: a nyugdíja megszűnése óta esedékes emelésekre és a hat havi összegre is jogosult.

Az önjelölt jogszabályértelmezők pedig - tisztelettel, de - lehetőleg ne más kárára tevékenykedjenek!

gattaga # 2010.12.06. 20:23

outsider27

Elnézést de jegyzettömbben szerkesztem a dolgokat,valóban az előttem két hozzászólás az igazi.A kiemelt rész az idevágó.A második részt nem ide szántam innentől.

Az öregségi nyugdíjkorhatár:

By
gattaga

cs.eniko # 2010.12.08. 13:28

Tisztelt Szakértők!

Édesapám '95-ben halt meg. Anyu kapott utána özvegyi nyugdíjat 1998.júniusig, amíg tanultam. Anyu 2008. februárban lett rokkant. Ekkor telefonon megkérdeztük a nyugdíjfolyósítót, kaphat-e özvegyi nyugdíjat. Azt mondták, hogy mivel több mint 10 éve halt meg apu, nem kaphat. Ennyi.
Nem voltunk tisztában a szabályokkal. Csak most novemberben adtuk be az igényt, és meg is adták, visszamenőleg 6 hónapra az özvegyi nyugdíjat.
A kérdésem az lenne, hogy lehet-e fellebbezni, hogy 2008-tól adják meg az özvegyit?

gyertya # 2010.12.08. 16:41

cs.eniko

Egy esélyük lehet, ha az édesanyja rokkantsági nyugdíjat is kap 2008. februártól. Ebben az esetben nyújtson be fellebbezést arra hivatkozással, hogy amikor az édesanyja rokkantsági nyugdíját elkezdték folyósítani a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság nem tett eleget a tájékoztatási kötelezettségének arra vonatkozóan, hogy rokkantság címén igényelhet özvegyi nyugdíjat.
Amennyiben viszont nem kapott rokkantsági nyugdíjat akkor nincs esély a 2008. 02. hótól történő megállapításra, mert a társadalombiztosítás rendszere igénybejelentésen alapul, amit viszont Önök nem tettek meg.

melinda55 # 2010.12.13. 21:05

Kedves Gyertya!
Nagy tisztelettel és köszönettel tartozom Önnek!!
Kb.egy hónapja javasolta,hogy adjam be az özvegyi nyugdij feléledését!! Beadtam,és megis kaptam!!!
Nagyon nagy az örömöm!!!Ennek a fórumnak köszönhetem,mert nemtudtam róla,hogy 55 éves kortól jár.Mégegyszer nagyon köszönöm!!!
Kellemes ünnepeket kivánok Önnek,és a Jogi Fórum szerkesztőinek!!!
Tisztelettel:melinda55

gyertya # 2010.12.14. 04:34

melinda55

Én is örülök. Minden jót Önnek is.

csirkucik # 2010.12.14. 20:41

55éves vagyok egy honapja tájékozttak hogy lehetöségem van özvegyi nyugdij fel éledését be küldtem akérvényt erre kaptam egy hiány potlást hogynem jelöltem be az a részt hogy rokkantnak érzem e magam mivel 95ben meg kaptam 50/ot de véglegesen mert cukor beteg vagyok 4 szer szurom magam annak idején nem vettem igénybe mert még kaptam az özvegyit igyegyszere nem folyosithattak kézt szociális ellátást most jelenleg aktiv dolgozo vagok ahiányt potoltam el küldtem ahatározatt amit95 ben meg állapittotak és el küldtem az utolso korházi zárojelentésemet kérem van eséjem hogy vissza kapjam azözvegyi nyugdijat és haigen menyire számithatok amikor kaptam még akkor 60/százalékvolt köszönöm asegitségét

bemari # 2010.12.21. 04:12

60 éves előre hozott nyugdijas vagyok,de mellette dolgozok.Sajnos a férjem két éve meghalt,egy évig kaptam az őzvegyi nyugdijat,az óta nem kapom.Folyamatos munkaviszonyom van 42 év.Szeretném megkérdezni,hogy ha most 40 év munkaviszony után a nők elmehetnek rendes nyugdijba,akkor én kaphatnám-e az őzvegyi nyugdijat? Azért lenne fontos,mert akkor nem kellene 62 éves koromig dolgoznom és átadhatnám a helyem a fiataloknak,sajnos az előrehozott nyugdij nem elég a megélhetésemre,de az őzvegyivel már elboldogulnék.Köszönöm sziveségüket,tudom,hogy egyedi eset vagyok,de ha kell akkor még kérvényt is irok,mert már a 61.évemben jobb lenne nem dolgozni.

wicca94 # 2010.12.27. 10:47

1954.-ben születtem,és 2011-ben 40év munkaviszonyom lesz.
Az élettársam 2008.-ban meghalt.Ő rokkantnyugdíjas volt.és kaptam is utána egy évig az özvegyi nyugdíjat.
Szeretném megkérdezni,hogy az özvegyi nyugdíj mikor éledhet fel?Ha én most 40éves munkaviszony után teljes jogú nyugdíjat kapok akkor éled fel,vagy pedig csak,akkor ha betöltöm az előzőleg meghatározott nyugdíjkorhatárt?
Köszönöm a segítséget!

István30 # 2010.12.28. 14:59

Szeretném megkérdezni,hogy édesanyám jogosult-e az özvegyi nyugdíjra 1953 7. 23. született megvan neki a 40-év munkaviszony beadta a nyugdíjintézetbe a kérelmet a nyugdíjazásával kapcsolatban apum 2003 szeptember végén hunyt-el szeretnénk megtudni,hogy kaphat-e majd özvegyi járadékot válaszukat előre is köszönjük

monalisa1 # 2010.12.28. 17:38

1 évig jár a 60%-os ideiglenes özvegyi nyugdíj, majd onnantól ha 10 éven belül eléri a saját nyugdíjkorhatárt kérheti a 30%-os állandó özvegyi nyugdíj megállapítását. (Erre egy rendszeresített űrlap van mely letölthető a http://www.onyf.hu honlapról.)

Ha netán a 10 évnél korábban rokkant nyugdíjas lesz akkor már attól az időponttól.

Az előrehozott nyugdíj esetén meg kell várni a saját jogú nyugdíjkorhatárt, ha mindeközben esetleg kicsúszik a 10 évből akkor...

monaLuis
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.12.28. 17:41

A megjelenő honlap bal oldalán "Nyomtatványok"-nál található a jelzett űrlap, melyet a lakhely szerinti Nyufig Igazgatóság ügyfélszolgálatára kell elpostázni tértivevényes levélben.

Bobo001 # 2011.01.06. 08:55

Tisztelt Szakértő!

Köszönöm segítségét, édesanyám elküldte a nyugdíjfolyósító felé az igénylő lapját, és megkapta az özvegyi nyugdíjat ismét. Ha Ön nem segített volna, akkor nem is tudtunk volna róla, hogy az özvegyi nyugdíjat munka mellett is lehet újra igényelni, ha a törvényi feltételeknek megfelel. Még egyszer köszönöm.

manyi550331 # 2011.01.06. 21:02

Kedves Gyertya!
Azért fordulok Önhöz, segítsen jól számolom-e ki az özvegyi nyugdíj feléledését!

Férjem 2009. április 25-én 60 évesen halt meg, rokkant nyugdíjas volt 67%-os. egy évig kaptam az özvegyit.
Én 1955.március 31-én születtem. 2012. áprilisától elmehetek 40 év szolgálati idő után nyugdíjba.
Úgy számolom, hogy az én korosztályom 64-éves korában mehetne el nyugdíjba én 2019.március 31.-én töltöm ezt be! Akkor éppen beleesel a 10 éves időszakba?-mivel április 25 a halálozás dátuma!
Semmilyen kérvény alapján méltányosságból nem lehet felélesztetni? Ha 2012-ben 40 év után nyugdíjba megyek?
Kérem sziveskedjen válaszával megtisztelni!
Megnyugtatni, hisz egyedül élek és nagyon kevés a pénzem! Köszönöm előre is!

manyi550331 # 2011.01.07. 17:16

Kedves melinda55!
Kérlek írd már le légyszives, hogy 55-évesen, hogy kaptad vissza az özvegyit! Én is 56-éves leszek márciusban! Kérlek írd meg. Előre is köszönöm szépen!

gyertya # 2011.01.07. 19:20

manyi550331

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az özvegyi nyugdíja az egyéb jogosító feltételek fennállása esetén a 62. életéve napjától, tehát 2017.03.31-től éledhet fel.

manyi550331 # 2011.01.07. 21:07

Kedves Gyertya!
Köszönöm szépen a válaszát!

melinda55 # 2011.01.08. 08:58

Kedves manyi550331!
Az én férjem 1983-ban halt meg,két gyerek után kaptam árvaellátást 1997ig, ugyanis addig tanult a kissebbik fiam! Igy kaptam az özvegyit is,mert az özvegyi nyugdijnak a kitétele az árvasági!!! 1983-ban a nyugdij korhatár 55 év volt,ezért is éledhet fel,55 éves korban!!!Ezt én sem tudtam,itt értesültem róla!! Hála gyertyának!!!Kivánom,hogy Neked is sikerüljőn!!
Üdv:melinda55

manyi550331 # 2011.01.08. 20:17

Kedves melinda55!
Nagyon köszönöm, hogy írtál. Engem nem érint, mert férjem 2009-ben halt meg, és az én gyermekeim 35 és 30 évesek. De jövőre 40-évvel én is megyek nyugdíjba, csak sajna az nem igen elég a megélhetésre.
Mégegyszer köszönöm, hogy írtál! Boldog új évet és nagyon jó egészséget kivánok!
manyi