özvegyi nyugdíj feléledése

nc14 # 2010.11.20. 16:03

Bocsánat, valamit félreérthetően írtam előbb. Édesapám a halálakor nem volt nyugdíjas, 53 éves volt, csupán pontatlanul írtam hogy:

"édesapám halálakor kapott nyugdíjának 30%-ára (özvegyi nyugdíj) jogosult lesz-e"

Úgy tudom, hogy a 30%-ot abból a nyugdíjból számolják amit a halálakor kapott VOLNA. Így gondoltam.

gyertya # 2010.11.20. 17:19

nc14

Azt nem írta, hogy az édesanyja ideiglenes özvegyi nyugdíjat kapott-e.
A válaszom azt feltételezi, hogy igen.

A hatályos jogszabály szerint, mint azt már korábban többször leírtam, az özvegyi nyugdíj akkor éledhet fel, ha annak korábbi megszűnését követő 10 éven belül az arra jogosító feltételek bekövetkeznek.
Tekintettel arra, hogy 2008. 12. hótól számított 10 éven belül az édesanyja betölti a 62. életévét (özvegyi nyugdíj szempontjából ez a reá irányadó korhatár), az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága feléledhet a 62. születésnapjától, amennyiben az elhalálozást követően nem köt újabb házasságot.

A nők 40 év szolgálati idő megszerzése után történő nyugdíjba vonulásáról szóló jogszabály még nem jelent meg a közlönyben, ezért ezzel kapcsolatban csak a szubjektív véleményemet tudom leírni, pontosat csak a megjelenést követően.
Tehát tudomásom szerint a 40 év szolgálati idővel történő nyugdíjba vonulás egy kedvezmény a nőknek, az özvegyi nyugdíjhoz szükséges irányadó korhatár nem változik.
Fentiek azt jelentik, hogy az édesanyja hiába veszi igénybe ezt a kedvezményt és lesz öregségi nyugdíjas, az özvegyi nyugdíj szempontjából reá irányadó korhatár nem változik, az marad a 62. életév.
A jogszabály megjelenése után, ha jelentkezik szívesen visszatérek az ügyére, de valószínű a fentiek igazolódnak.

Üdv: Gy.

haranka # 2010.11.20. 17:47

1953.január 11-én született nő vagyok.A rám vonatkozó irányadó nyugdíjkorhatár a szolgálati idő elismerési határozatom alapján a betöltött 62.év, amelynek dátuma 2015.
Kedvezménnyel(40 év szolgálati idő, betöltött 59.év)2012. januárban, vagy (40 év munkaviszony,58.év)2011.januárban nyugdíjba mehetek, ha az erre vonatkozó törvény életbe lép.
Férjem 2002-ben történt halála után egy éven keresztül özvegyi nyugdíjat kaptam.
Kérdésem, hogy az özvegyi nyugdíj feléledésére van-e lehetőségem?
Válaszukat köszönöm

nc14 # 2010.11.21. 14:15

Kedves Gyertya!

Köszönöm a választ. Amint megjelenik a jogszabály, jelentkezem.

nc

195802 # 2010.11.21. 14:28

Tisztelt Fórumozók.

A következő kérdésben kérném segítségüket:

100%-os aztán 67%-os rokkant nyugdíjas voltam. Jó pár évvel ezelőtt levettek 50%-ra. Ekkor felélesztettem az özvegyi nyugdíjat és azóta azt kapom. Most ismételten kell az orvosszakértői bizottsághoz mennem.

Ha elveszik az 50%-ot akkor özvegyit sem kaphatok?

Fogyatékkal élő, árva ellátásra jogosult lányommal élek. Ha jól tudom ez esetben tovább járhat az özvegyi, de telefonon a nyugdíjfolyósítónál azt mondták, hogy ha nem leszek rokkant nyugdíjas akkor az özvegyit is elveszítem.
Tekintet nélkül a körülményekre.

A segítséget előre is köszönöm.

kerann # 2010.11.22. 10:58

Kedves Fórumozók!
Ezúton szeretném segítségüket kérni.

Szeretném megtudni, hogy milyen feltételek mellett folyósítható továbbra is az özvegyi nyugdíj, ha az árva befejezte tanulmányait és ő(árva) saját jogon kapta az árvaellátást. Tehát a szülő már külön kapta az özvegyinyugdíjat.(más számlára) Ezt hogy lehet igényelni és hogy zajlik ez a folyamat?
Előre is köszönöm szíves válaszukat!

kerann # 2010.11.22. 11:07

előzőeket szeretném kiegészíteni még annyival, hogy a szülő vagyis az özvegy 59 éves és az árva 22 éves. Tehát ha tanulmányait befejezi akkor a szülő kapja illetve igényelheti tovább az özvegyi nyugdíjat?
Mégegyszer köszönöm a segítséget!

kerann # 2010.11.22. 11:30

és még valami.....
Az édesapa 1993. augusztsában hunyt el. azóta újabb házasságot nem kötött az özvegy.

outsider27 # 2010.11.22. 15:42

Tisztelt Szakértő!

Nincs időm végigolvasni minden hozzászólást, ezért elnézést,ha olyat kérdezek, amire már esetleg válaszolt.

1953-ban születtem. Férjem 1988-ban halt meg. Két kiskorú gyermeket neveltem. Utánuk kaptam özvegyi nyugdíjat 2002-ig. Az öregségi nyugdíjig még van öt évem.
Kérdéseim:
Jogosult vagyok e újra özvegyi nyugdíjra?
Ha igen mikortól? (hallottam 55 és 62 éves kort is)
Milyen összegre számíthatok?

Köszönöm megtisztelő válaszát.

Dné

KMKM # 2010.11.23. 21:21

Tisztelt Szakértő!

Tisztelettel jegyzem meg, hogy olvasgattam a fórumon, de nem találtam a kérdésemre egyértelmű választ. Ezért szeretném segítségét kérni, hogy minden világos és érthető legyen.
Megpróbálom részletgazdagon bemutatni a helyzetet.
Édesanyám 1955-ben született, édesapám 1999-ben halt meg. Édesanyám 2009-ig részesült özvegyi nyugdíjban, mivel én ekkor töltöttem be 25. életévemet.
Már megvan a 40 év munkaviszonya, ezért 2011.01.01-től nyugdíjba mehetne. De milyen nyugdíjra is jogosult? Továbbá meg lehet-e határozni egy kb.-i összeget így előre? Továbbá az is érdekelne, hogy édesanyám "vissza kapná-e" az özvegyi nyugdíjat? Ha igen, akkor hány százalékát?
Válaszát előre is köszönöm!

KMKM

Nyuszika35 # 2010.11.24. 14:27

Tisztelt Szakértő!

Édesapám 2010.10.17-én elhunyt. Édesanyám átmeneti járadékot kap, beadtuk az özvegyi nyugdíj iránti kérelmét. Volt egy kérdés, a "rokkantnak érzi-e magát", melyre édesanyám igennel válaszolt (az átmeneti járadék előtt 50%-ra volt leszázalékolva, ezért a Nem-et nem merte bejelölni).
Megkaptuk a határozatot, melyben értesítik az özvegyi nyugdíjról mely 1 évig fog járni. Viszont azért mert rokkantnak érzi magát el kellene mennie orvosi felülvizsgálatra, hogy határozzanak az egészségi állapotáról. A kérdésem az, hogy milyen jogkövetkezményei lehetnek annak, ha nem megy el erre a vizsgálatra ( a nyugdíjfolyósító kirendeltségvezetője ezt javasolta, mert tévedés történt..), és veszélybe kerülhet-e a véglegesített átmeneti járadék folyósítása?
Válaszát köszönöm!

gyertya # 2010.11.24. 19:15

195802

A rokkantság címén megállapított özvegyi nyugdíjra való jogosultság megszűnik, amennyiben a rokkantság már nem áll fenn.
Ha házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg gyermek eltartásáról gondoskodik, akkor jogosult lehet özvegyi nyugdíjra. Terjessze elő igényét ezen a jogcímen.

kerann

Nyújtsa be igényét a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz (Bp., 1820) korbetöltés címen.

outsider27

Amennyiben az özvegyi nyugdíját 1998 előtt állapították meg és nem kötött az elhalálozás követően újabb házasságot, akkor már az 55. életéve betöltésétől jogosult lenne özvegyi nyugdíjra. Az igény visszamenőleg 6 hónapra érvényesíthető. Összege a megszüntetett ellátás emelve az időközi nyugdíjemelésekkel.

KMKM

Mint már korábban írtam a tb törvény változása még nem jelent meg a közlönyben, ezért nem ismeretes, hogy e változás az özvegyi nyugdíjra való jogosultságot hogyan érinti. Véleményem szerint nem érinti (a tervezetben is ez található), tehát azért mert az igénylő öregségi nyugdíjra lesz jogosult 40 év szolgálati idővel, ezzel egyidejűleg nem alapozza meg az özvegyi nyugdíjra való jogosultságát.
A jogszabály jelenleg hatályos szabályozása szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultság korbetöltés címén legkorábban a 62. életéve napjától nyílik meg, az egyéb jogosító feltételek fennállása esetén.

Nyuszika35

Az átmeneti járadékra való jogosultság egyik feltétele volt korábban a legalább 50 %-os munkaképesség-csökkenés, jelenleg ehhez legalább 40 %-os egészségkárosodás szükséges.
Az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követően az édesanyja özvegyi nyugdíjra akkor jogosult, ha a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy rokkant, vagy házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.
Tekintettel arra, hogy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkort nem töltötte be, feltételezem, hogy árvaellátásra jogosult gyermekeket sem tart el, ezért az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártát követően özvegyi nyugdíjra akkor jogosult, ha egészségkárosodása legalább 50 %-os.
Amennyiben az ehhez szükséges orvosszakértői bizottsági vizsgálaton nem jelenik meg, az átmeneti járadékra való jogosultságát nem veszíti el, viszont az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnése után özvegyi nyugdíjra nem lesz jogosult.

kerann # 2010.11.25. 07:10

Kedves Gyertya!
Möszönöm megtisztelő válaszát.
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy az igénylés benyújtásához az az irat kell amit az onyf nyomtatványtárában található "özvegyi nyugdíj igénylése" címen található?
Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Kerann

Katalin1954 # 2010.11.25. 14:32

Tisztelt Szakértő!

Férjem 2005. március 31-én elhunyt. Rokkantnyugdíjas volt 67%-ra leszázalékolva, tehát rokkannyugdíjat kapott. Halála után 1 évig ideiglenes özvegyi nyugdíjat kaptam.1954.08.03-án születtem, 2004.-ben leszázalékoltak 50 %-ra, 27.000.-Ft rendszeres szociális járadékot kapok, mellette 7 órában dolgozom. Jelenleg 38. év szolgálati idővel rendelkezem. Két év múlva ha meg lesz a 40 év szolgálati időm,szeretnék nyugdíjba vonulni,ekkor 59 éves leszek. Az lenne a kérdésem, hogy az özvegyi nyugdíjam feléled-e, illetve igénylehetem-e rokkantság címén az özvegyi nyugdíjat, vagy csak 2016-ban igényelhetem amikor betöltöm a 62 évet.

Várom szíves válaszát!

gyertya # 2010.11.25. 17:19

kerann

Igen.

Katalin1954

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel semmikor, tekintettel arra, hogy az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül nem tölti be a 62. életévét.
Özvegyi nyugdíjra rokkantság címén sem jogosult, mert csak a rendszeres szociális járadékhoz szükséges 50 %-os munkaképesség-csökkenéssel (jelenleg 40 %-os egészségkárosodással) rendelkezik, az özvegyi nyugdíjhoz pedig 50 %-os egészségkárosodás szükséges.
Amennyiben úgy érzi, hogy az állapota rosszabbodott, nyújtson be igényt rokkantság címén özvegyi nyugdíj megállapítása iránt, de akkor kezdeményezni fogják az orvosi felülvizsgálatát annak érdekében, hogy megállapítsák rendelkezik-e 50 %-os egészségkárosodással.

lalaja # 2010.11.26. 21:19

Érdekes lesz?

http://www.parlament.hu/…17/01817.pdf

36. § A Tny. 6. § (2) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki:
(A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó hozzátartozói nyugellátások)
„e) az özvegyi járadék.”
37. § A Tny. V. Fejezete a következő 5. címmel és 61/A. §-sal egészül ki:
„5. Cím
Az özvegyi járadék
„61/A. § (1) Az elhunyt biztosított társadalombiztosítási egyéni számláján nyilvántartott
nyugdíjcélú befizetéseinek összege alapján a Nyugdíjbiztosítási Alap az özvegyi nyugdíjra jogosult
személy – mint az elhunyt biztosított különös jogutódja – számára özvegyi járadékot fizet,
amennyiben az özvegyi járadék összege magasabb, mint az e törvényben meghatározott özvegyi
nyugdíj összege.
(2) Özvegyi járadék fizetése esetén özvegyi nyugdíj nem folyósítható.
(3)Az özvegyi járadék számítására vonatkozó szabályokat a Kormány rendeletben állapítja meg.”

40. § A Tny. 101. § (1) bekezdése a következő o) és p) ponttal egészül ki:
(A Kormány felhatalmazást kap arra, hogy)
„o) az özvegyi járadék számítására vonatkozó szabályokat;

1. a 2. § (6) bekezdés szerinti esetben a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben szerzett

jogosultságok meghatározásának, beszámításának módját”
(rendeletben határozza meg.)

Az özvegyi nyugdij ugye 62.év után jár,de mi lesz ebből ha pl.az özvegy 50 éves és az elhunyt párja számláján van egy csomó pénz,ebből járadékot kell fizetni szvsz.ha a jogosult csak 50 éves !

lalaja # 2010.11.26. 21:40

Gyerttya !Egykérdésem lenne,
Rokonom 1955 ben szül nő 2000.XI.hóban megövegyült,
2001 dec.ig ideiglenes özvegyi nyugdíjat,és gyereke után 2006 VI.hó ig árvaellátást kapot.
Kérdésem az lenne hogy özvegyi nyugdíja 2011.vagy 2016 ig éled fel ,ha egyéb jogosultsága fennáll?

gyertya # 2010.11.26. 21:49

lalaja

Korbetöltés címén nem éledhet fel semmikor.

Gy.

sirilla # 2010.11.27. 17:55

Tisztelt Szakértő!

Édesapám leszázalékolt nyugdíjasként elhunyt 1999. áprilisában. Édesanyám egy évig kapta az özvegyi nyugdíjat. Édesanyám 1948.10.26.-án született, már 62 éves. Kérheti-e az özvegyi nyugdíj feléledését?
Válaszát köszönöm!
Tisztelettel Ildikó

gyertya # 2010.11.27. 21:15

sirilla

A jelenleg hatályos szabályozás szerint az édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén nem éledhet fel semmikor, tekintettel arra, hogy az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követő 10 éven belül nem töltötte be a 62. életévét.

zsuzsa 56 # 2010.11.27. 21:45

sirilla Édesanyja nem 62évesen ment nyugdíjba mivel ő 1948-ban született
2009 áprilisáig kérhette volna már évekkel ezelött is
Én úgy látom hogy elmulasztotta a lehetőséget

gyertya # 2010.11.28. 07:34

zsuzsa 56

Amennyiben az özvegyi nyugdíjra gondol sirilla esetében, akkor azt 2010. áprilisig bekövetkezett jogosultság esetén kérhette volna. Tekintettel arra, hogy az nem következett be, ezért nem jár neki. Elmulasztásról szó nincs.
Maradjon inkább a Nők Lapja Cafénál, ha már ehhez nem ért. :)

Gy.

zsuzsa 56 # 2010.11.28. 10:35

Szakértő természetesen nem vagyok ,de én is érintett vagyok a témában
Csak azért merészeltem írni mert a hölgynek az ideiglenes özvegyi nyugdíj után nem a 62évet kellett betöltenie mivel 1948-as születésű
Simán igényelhette volna az özvegyi nyugdíj feléledését
Az elmulasztásnál arra gondoltam hogy nem volt róla tudomásuk és nem kérték
Az a kérdés hogy utólagosan igényelhetö-e ?

A válaszát azért nézze át és ne engem osztogasson hova menjek! Anno lehet pont Ön válaszolt az én kérdésemre is!
Tudomásom szerint azért van a fórum hogy segítsük egymást és még a szakértő is adhat pontatlan választ ha csak felületesen olvassa a kérdést

Üdv:Zsuzsa

zsuzsa 56 # 2010.11.28. 10:58

Nem találom hogy 1999.ben mennyi volt az öregségi nyugdíj korhatár 62év volt már akkor?
Így viszont hülyeséget írtam
Elnézést
Mindig tanul az ember

gattaga # 2010.11.28. 11:07

zsuzsa 56

Az ominózus nyugdíjkorhatár és egyéb rendelkezések:

http://www.eum.hu/…segi-nyugdij

By
gattaga