özvegyi nyugdíj feléledése

katatima # 2012.12.07. 16:22

T.Cim
Érdeklődni szeretnék.Férjem 2ooo.január 21-én halt meg 53 évesen. 2oo1.Január 31-ig kaptam özvegyi nyugdíjat.
Jelenleg 59 éves vagyok,nyugdíjas. Az én esetemben feléledhet az özvegyi nyugdíj vagy már nem.

ges. # 2012.11.29. 05:38

Köszönöm szépen, manyi550331 a tájékoztatást.

manyi550331 # 2012.11.28. 22:36

Kedves GES!
Írtad, hogy férjed 2003-ban halt meg, így az özvegyit 1 évig kaptad az 2004.július 31.
A törvény úgy engedi, hogy ha betöltöd a 62. életévedet és 10 éven belül halt meg a férjed, akkor vissza kaphatod abban az esetben, ha nem mentél férjhez!
Tehét itt számolj, lejárt az özvegyid 2004 júlisban és 2014 július 31-ig kérheted!
Tehát jár, mert 2013. októberben betöltöd a 62 évet és
november 1-től kérheted!
Ezekkel a feltételekkel jár még ha munkaviszonyban lennél akkor is!!!
Nekem 2009-ben halt meg a férjem és részletes magyarázatot kaptam GYERTYÁTÓL!

ges. # 2012.11.28. 16:07

A következőben kérném a segítséget. A férjem 2003.julius 31-én halálozott el. Én 2012. augusztus 12-től korhatár előtti ellátásban részesülök. 2013. október 31-én töltöm be a 62. évemet. Jogosult vagyok-e, vagy jogosult leszek-e özvegyi nyugdíjra?
Előre is köszönöm a válaszotokat.

Timi78 # 2012.11.06. 13:45

Tisztelt Hozzászólók, Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni édesanyámnak. Édesapám 2000-ben, 53 évesen halt meg. Édesanyám 40 év munkaviszony után, korkrdvezménnyel ment nyugdíjba 200
  • en, 57 évesen. Akkor nem volt jogosult özvegyi nyugdíjra, és mindenki azt mondta Neki (sajnos nem szakértőkkel beszélt), hogy nem is lesz az, mivel édesapám "túl korán" halt meg, és mivel nem volt nyugdíjas korú, ezért ne is reménykedjen édesanyám az özvegyi nyugdíjban. Éseanyám egyedül él, és, hogy fenn tudja magát és a hátartást tartani nyugdíj mellett dolgozik, 2 műszakos munkarendben. Egészségi állapota már nem igazán bírja ezt a fajta megerőltetést.....Most, hogy betöltötte a tényleges nyugdíjkorhatárt, jogosult özvegyi nyugdíjra?
Válaszukat előre is köszönöm! Timi78
kerdesemvan # 2012.10.29. 09:54

Üdvözletem
Olyan kérdésem volna hogy valaki tájékoztasson kérem hogy feléledhet-e az özvegyi nyugdíjam?!
A férjem 1996 December 4.-én hunyt el 1 évig kaptam ideiglenes özvegyi nyugdíjat, 1997 december 4-ig. Én 2008.02.01-től vagyok 80%-os rokkant, és kértem az özvegyi nyugdíj feléledését, de elutasították mivel letelt a 10 év... De én úgy tudom hogy 2007-ig 10-15 év a föléledési idő.
Köszönöm annak aki végig olvasta kérdésemet és válaszol. További szép napot mindenkinek !

toniv # 2012.10.15. 20:27

Kedves Gyertya ! Mégegyszer szeretném megköszönni a segítségét édesanyám nevében is amit a feléledéshez nyujtott ! Azzal a kérdéssel zavarnánk még , hogy ha édesanyám jogosult lesz saját öregséginyugdíjra akkor választhat-e a két ellátás között , tehet a saját jogu nyugdíja és az özvegyi nyugdíj között ? Köszönjük előre is a válaszát ! Tisztelettel !

era87 # 2012.10.07. 08:05

negróka

Megvárnám a következő felülvizsgálatot, (hagynám kifutni a rehab járadékot mert annak folyósítási ideje szolgálati idő), aztán ha megállapítják, hogy 50% alatti az egészségi állapot akkor özvegyi nyugdíj feléledéséről igénybejelentőt töltenék ki (ami az onyf.hu-ról is letölthető K14-es nyomtatvány) és felküldeném a Nyugdíjfolyósítónak Bp-re.

negróka # 2012.09.25. 20:13

2009 dec.-től rehabilitációs járadékon vagyok.50% egészségkárosodásom van.2012 dec.-ben várható az újabb felülvizsgálatom. Férjem rokkantnyugdíjasként 2011 jún.6-án elhunyt.2012 jun.ig ideiglenes özvegyi nyugdíjat kaptam .Ez után már semmit .Én úgy tudom,ha 50% az egészségkárosodásom,akkor 30% özvegyi nyugdíjt kéne kapjak. Kérdésem az,hogy jól tudom.e? Ha igen,hová kell fordulnom az igényléssel kapcsolatban ,mi a teendőm? Köszönöm a segítséget

gyertya # 2012.08.29. 15:57

Korall54

Az utolsó utáni bejegyzésem :)

Hasznosan forgatható az 1997. évi LXXXI. törvény és annak végrehajtási rendelete, a 168/1997-es kormányrendelet, valamint a 2004. évi CXL. törvény.
Ezen kívül ajánlom még tanulmányozásra a www.onyf.hu honlapot.
Sajnos a gyakorlati tapasztalatot nem tudom átadni, mert az nincs leírva sehol, de a fenti segédeszközök sok szempontból segítséget nyújtanak.

Akkor a végső búcsú :)

Gy.

Korall54 # 2012.08.29. 06:25

Kedves Gyertya!
Nagyra értékelem az eddigi sokaknak adott precíz segítségnyújtását.
Kívánom, hogy életében minden a legjobban alakuljon.
Arra gondoltam, hogy még utoljára megírhatná, milyen törvényeket, jogszabályokat kell tanulmányoznia annak, aki majd, remélhetőleg lesz ilyen fórumozó, a továbbiakban fölvállalja a tanácsadást.
Bizonyára hasznos lenne, ha megadna linkeket, jogszabályi helyeket, valami útravalót a témához.
A jövőbeli kérdezők és válaszolók nevében is köszönettel veszem, vesszük.

Üdv: Korall (53-as nö)

szafika # 2012.08.29. 05:16

Kár, h Gyertya is elmegy , nagyon nagy segítséget jelentett sokaknak , h lehetett rá számítani !!!

gyertya # 2012.08.28. 14:58

VE 88

Az édesanyja az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra akkor jogosult, ha a rá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt (65. életév) betöltötte, vagy megváltozott munkaképességű, vagy árvaellátásra jogosult gyermekeket tart el.
Ha ezen feltételekkel nem rendelkezik, akkor az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően ellátásra nem lesz jogosult, hiába rendelkezik 40 év szolgálati idővel, és lesz saját jogán öregségi nyugdíjas.

EGYÚTTAL ÍGÉRETEMHEZ HÍVEN, BÚCSÚZOM A JOGI FÓRUMTÓL.
MINDENKINEK NAGYON JÓ EGÉSZSÉGET, ÉS MINDEN JÓT KÍVÁNOK.

ÜDVÖZLETTEL: GYERTYA

VE 88 # 2012.08.27. 13:50

Kedves Gyertya!
Olvasgattam a korábbi üzeneteiket itt és más fórumokon is, valamint a törvényeket is, és őszintén kezdek elveszni a sokaságában.
Anyukám özvegyi nyugdíja miatt írok önöknek. Édesapám 2011. november 9.én halt meg, anyukám azóta kapja az ideiglenes özvegyi nyugdíjat még ez év novenberéig. Anyukám 1957. március 3.án született. Lehetséges hogy már jövőre meg lesz a 40 év jogosultsági ideje.
Ha jól tudom létezik egy 53-as számú nyugdíjtörvény amely alapján az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejárta után beadhatjuk a kérelmet az özvegyi nyugdíj feléledése miatt.
Kérem Önöket hogy javítsanak ki ha rosszul tudom, vagy nyugtassanak meg ha igazam van.
Előre is köszönöm!

gyertya # 2012.08.23. 14:49

egyetlenegy

Ha nem megváltozott munkaképességű az édesanyja, vagy nem tart el árvaellátásra jogosult gyermekeket, akkor korbetöltés címén özvegyi nyugdíjra nem jogosult, mert nem töltötte be a 62. életévét.

Üdv: Gy.

egyetlenegy # 2012.08.23. 07:36

Kedves Gyertya! Köszönöm válaszát. Az ügyintézők szerint megilleti, 1 éve ugyanis pont azt mondták amit Ön, hogy automatikusan járni fog, de mégis valamiféle akadály gördült elénk. Egyébként most tölti a 61. évét, ha jól tudom ebben a korban már megilletti, illetve már másfél éve nyugdíjas. Mégegyszer köszönöm a segítségét, ma utánajárunk mindenképp a kirendeltségen, hogy mi a teendő, és hogy miért maradt el a kifizetés.

Szép napot!

gyertya # 2012.08.22. 16:55

egyetlenegy

Amennyiben az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejártakor az "állandó" özvegyi nyugdíjra is jogosult (mert korbetöltött, megváltozott munkaképességű, vagy árvákat tart el), akkor nem kell igényelni az ellátást, ha ezekről a folyósító szervnek tudomása van, a folyósítás automatikus.
Ha nem tud róla, mert pl. nem jelezte, hogy megváltozott munkaképesség jogcímen igényeli az ellátást, akkor ismét igényelnie kell.

egyetlenegy # 2012.08.21. 09:16

Szép napot!

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy az ideiglenes özvegyi nyugdíj lejárta után, az állandó özvegyi nyugdíjat ismételten igényelni kell-e, vagy automatikusan jár? Ugyanis édesanyámnak a helyi kirnedeltségen a tavalyi évben azt mondták nem kell igányelni, viszont, most mégsem folyosították az özvegyi nyugdíjat.
Válaszukat előre is köszönöm

magdy53 # 2012.08.17. 15:01

Tisztelt Gyertya!

Nagyon szépen köszönöm a gyors, önzetlen, segítőkész válaszát.
Még a mai napon postán feladom az igénylést.

Üdv.
Magdi

Snake # 2012.08.17. 14:48

Tisztelt gyertya!
Köszönöm a gyors és fontos válaszát!

(az 55 életévet januárban töltötte be az érintett, s ahogy olvasom 6 hónapra visszamenőleg lehet igényelni, ezért igyekeznünk kell nekünk is)

Üdv. Snake

gyertya # 2012.08.17. 13:42

Snake

A felesége édesanyja özvegyi nyugdíjra való jogosultsága korbetöltés címén az 55. életéve betöltésétől feléledhet, mert az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követő 15 éven belül betöltötte az 55. életévét.

magdy53

Az Ön özvegyi nyugdíjra való jogosultsága már jelenleg is fennáll, amennyiben nem kötött újabb házasságot. Igényelje gyorsan mert visszamenőleg csak 6 hónapra érvényesítheti azt.
A korhatár előtti ellátás összegét az özvegyi nyugdíj nem befolyásolja.

magdy53 # 2012.08.17. 07:03

Tisztelt Gyertya!

Férjem 1985.09 hóban elhunyt, 30 évesen. Két kiskorú gyermekeinkre ( akkor 5 és 3 évesek voltak) árvaellátást és özvegyi nyugdíjat kaptam 2003.11.11-ig.
Mivel fiatalon halt meg a munkaviszonya csak 12 év volt.

Ez év júniusában az 59 évemet betöltöttem, 41,5 év szolgálati idővel és 39 év munkaviszonnyal rendelkezem.
A korhatár előtti ellátásról végleges határozatot küldött a NYUFIG, és ellátást is folyósítják.

Kérdésem az, hogy feléled-e az özvegyi nyugdíj, és az hogyan befolyásolja a korhatár előtti ellátás összegét.

Válaszát előre is köszönöm.

Snake # 2012.08.16. 17:28

Kedves gyertya!

Feleségem édesapja 1992-ben hunyt el. Az édesanya idén töltötte be az 55. életévét. Az édesapa halálakor két gyermekük 13 illetve 16 évesek voltak. A fiatalabbik gyermek 1998. júniusáig volt tanuló, az édesapa halálát követően az édesanya addig kapta az özvegyi nyugdíjat.

Kérdésem az, hogy most, az 55 éves életkort betöltve jogosult e az özvegyi nyugdíjra az édesanya, vagyis feléledhet-e az özvegyi nyugdíjra való jogosultság? (nem volt újabb házasságkötés)
Köszönettel előre is. Snake

gyertya # 2012.08.09. 12:32

kolzsani

Amennyiben Önről továbbiakban is az édesanyja godnoskodik és az özvegyi nyugdíj korábbi megszűnését követően újabb házasságot nem kötött, akkor - ha Ön árvaellátásra válik jogosulttá - az özvegyi nyugdíjra való jogosultság feléledhet.

kolzsani # 2012.08.08. 16:25

Kedves Gyertya!
Édesapám 2005. máj. 27.-én hunyt el, maga mögött hagyva 3 még tanuló gyermeket, akkor azt mondták édesanyámnak, amíg a legkisebb, azaz én tanulok, addig jár neki az özvegyi nyugdíj.
Sajnos nekem 1évre megszűnt a tanulói jogviszonyom, sikertelen felvételi miatt, s most, szeptemberben iratkozok be az egyetemre, de már a 2 testvérem nem tanul.
Azután szeretnék érdeklődni, hogy ilyenkor is feléledhet-e az özvegyi nyugdíj? (Édesanyám 1956-os születésű)
Válaszát előre is köszönöm!