Munkaviszony megszűntetése


Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.20. 00:31

Melyik időszakra?

SZMB # 2008.12.19. 23:51

Üdvözlet!
Mialatt Gyesen voltam a cégem beszüntette Magyarországi tevékenységét.(Saját hazájában még létezik) Kollegáimmal együtt megkaptuk a csoportos felmondásról az értesítést. Én akkor még védettséget élveztem. Idővel a Gyes lejárt,a védettéség most fog , s a várhatóan a felmondólevél pár napon belül meg fog érkezni. Kérdésem, hogy erre az időszakra jár-e nekem valami?

nandy # 2008.12.19. 21:58

A főöldalon ez áll:

Az Ügyvédbróker egy mindenki számára díjmentesen elérhető, elkötelezettségek nélkül használható on-line ajánlatkérési rendszer.

(most nagyon röhögnöm kell... vagy inkább mégse Díjmentesen kérhetünk árajánlatot. De jó nekünk!!)

Kapcsolja ki, kérem. Illetve, törölje már...

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.19. 21:48

Ez nem szagú. Ez az.Méghozzá a legpofátlanabb fajta, hiszen a konkurencia forrásait használja fel.
Egyébként az index forumait is teleszemetelte.

nandy # 2008.12.19. 21:07

nekem bevált!

Ez olyan reklámszagú, nem? :) Csodálom, hogy a moderátorok még nem törölték.

Egyjogász # 2008.12.19. 16:31

"Bármilyen jogi problémára válaszolnak, nekem bevált!"

Igen, az ügyvédeknek az a szakmájuk, hogy a jogi problémákra válaszoljanak, most aztán megmondtad a tutit!

Esetleg még ha ideírnád, hogy az általad reklámozott ügyvédek a jogi problémákra mennyiért válaszolnak, az hasznos lenne.

A klasszikus vicc:

Ügyfél: Ügyvéd úr, igaz, hogy maga 100000 Ft-ért ad három kérdésre választ?
Ügyvéd: Igaz.
Ügyfél: És van bőr a képén ennyit elkérni egy csóró ügyféltől?
Ügyvéd: Van. Mi a harmadik kérdése?

monalisa1 # 2008.12.19. 13:13

Kedves Segíthetek,

Nem probléma megoldó on-line érdemi válaszolás van részükről hanem csupán díjtalan az ügyvédkeresés.

Ezzel szemben a Jogi Fórum jogászaitól adott esetben akár konkrét tanács/javaslat is kérhető ill. kapható - szívességből, ügyvéd pedig a balra található Szolgálatások menűsor "ügyfél keres ügyvédet" rovatban úgyszintén található - és ekként a fair.

_Wasp_ # 2008.12.19. 12:03

biztos bevált, ha egyszer te üzemelteted :)

(remélem nem lesz tele ez a fórum is reklámmal...)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Segíthetek? # 2008.12.19. 11:59

Ha valaki ügyvédet keres, akkor nyugodtan nézze meg a következő oldalt:
www.ugyvedbroker.hu

Bármilyen jogi problémára válaszolnak, nekem bevált!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.18. 19:31

Ha a felszámolás miatt szűnik meg a munkaviszony, akkor a járandóságaid privilegizált követelések, a) kategóriásak. Ha így sem lenne rájuk fedezet, akkor a bérgarancialap állja egy részét.

Tetti # 2008.12.18. 07:39

Elnézést, felszámolást akartam írni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.18. 07:27

Nem felszámolást akartál írni?

Tetti # 2008.12.18. 07:08

Jó reggelt!

Érdeklődni szeretnék, a vállalat (ahol dolgozom) ellen hamarosan csődeljárás indul. Ha a cég csődbe megy van-e arra biztosíték, hogy a végkielégítésemet megkapom?

Előre is köszönöm a válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.17. 21:46

Szerintem a teljes munkaidős státuszból áthelyezést kell csinálni, a részmunkaidőset pedig meg kell szüntetni. Munkáltatói rendes felmenetéssel vagy közös megegyezéssel. Nem vagyok benn biztos, hogy jár végkielégítés, meg kellene nézni a Kjt-t.

juju # 2008.12.17. 19:33

igen, értem....nem aláirni, és a kinevezésnek megfelelően járni dolgozni mindaddig, amíg az eljárás nem felel meg a közalkalmazotti munkajognak? áthelyezés, felmentés vagy végkielégítés??
köszönöm judit

juju # 2008.12.17. 18:37

Kedves Kovács_Béla_Sándor
Nem irtam alá semmit
mindössze az idézetbe tett értesítést kaptam meg a nevelési tanácsadó vezetőjétől, mert azt ő kapta meg és nem én. Az áthelyezésről sem írtam alá semmit már ami erről szól, de a bérszámfejtéshez szükséges papirokat kellett kitöltenem és aláírnom azt hiszem adatfelvételi lap(adfószám, Tb. szám stb), kinevezésem, besorolásom odaadni)de áthelyezésről papirt nem kaptam. az Ön javaslata januárra
sajnos nem jó, mert a beosztásomat ugy változtatták meg az óvodákban, hogy a részállású óvodába uganugy (csak kevesebb óraszámban) ugyanazokon a napokon a teljesállásból mint utazó pszichológus mennem kell. Mindez jó is lenne nekem csak azt gondolom hogy annak rendje módja szerint kell a félállást megszüntetni felém ahogy a közalkalmazotti jogszabály előírja
hogy 3 havi végkielégítés megillet, egyébként ugyanazt a munkát fogom ellátni egy teljes munkaidős állásból. Az önkormányzat mindenképpen jól jár.
mit lehet még tenni?
köszönettel judit

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.17. 17:20

Nos, egyelőre nincs mit tenned. Ahogy mondtam: a képviselőtestület határozata a státuszt megszüntethette, a jogviszonyodat viszont nem. Azt a munkáltatói jogok gyakorlója (minden bizonnyal az óvodavezető) teheti meg, írásban, felmentéssel. Amíg ez nem történt meg, addig a részmunkaidő jogviszonyod is fennáll. Ez egyébként azt is jelenti, hogy januárban is menj dolgozni a kinevezésed szerint. Ezt csak akkor ne tedd meg, ha írsában felmentenek a munkavégzés alól.

Még két kérdés: az áthelyezést aláírtad? Abban nem volt valami a jogviszony megszüntetéséről?

juju # 2008.12.17. 17:12

Kedves Kovács_Béla_Sándor

  1. A teljes munkaidős jogviszonyom A Budaörs-i Vackor óvodában van, mint óvodapszichológus
  2. A (0,5) részmunkaidős jogviszonyom pedig a Budaörs- i Pagony óvódában van - óvodapszichológus

A rendelkezés amit kaptam:
" Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete elfogadja az óvodapszichológusi feladatok Nevelési tanácsadóhoz rendelését 2009. január 1-jétől, és ennek megfelelően a korábban foglalkoztatott szakember áthelyezéséhez a nevelési Tanácsadő engedélyezett álláshelyét 1 fővel megemeli, és ezzel egyidejüleg a korábbi helyszineken, a Vackor Óvodában 1, a Farkasréti Pagony Óvodában 0,5 álláshelyet megszüntet."
Tehát 1 teljes munkaidős helyet áthelyez (ez rendben is van), de a részmunkaidős félálláshelyet megszünteti és az a részállás, amely annak rendje módja szerint egy határozatlan idejű kinevezett közalkalmazotti félállás (8 éve dolgozom ott) tehát nincs sehol???
Jelenleg dolgozom még a régi rend szerint és a Nevelési Tanácsadó felé rendezzük a teljesálláshoz a szükséges papirokat, hogy januárban tudjak ott kezdeni,
de a részállás ügyét senki sem érti,?
A részállásomban az óvódavezető mérges, mert nem tudott róla és azt mondja, hogy ő ezzel nem foglalkozik, neki nincs kerete, oldja meg a fenntartó hiszen ő rendezte...
MIT TEHETEK ÉN?
Az önkormányzatnál az oktatási osztály vezetője azt mondta nem ér rá, majd utána érdeklődik....azóta sem tudunk semmit. Én pedig aggódom.
köszönettel
judit

plummy # 2008.12.17. 15:37

Gitta cica,

Szerintem Nandy nem azt akarta neked mondani, hogy ne menj (vagy bárki ne menjen) táppénzre, ha húzza maga után a lógó belét... Ne állj hozzá azokhoz (sem) így, akiktől választ remélsz a problémádra. A legelső hozzászólásodban tényleg nem fogalmaztál világosan, és szerintem Nandy erre reagált. Az első hozzászólásodból nekem is az tűnt ki, hogy nem akarsz visszamenni, nem is keresel új állást, csak az a célod, hogy minél tovább táppénzen lehess. De, miután pontosítottál: sajnálom, ami veled történt, és mielőbbi gyógyulást kívánok!

plummy

Kovács_Béla_Sándor # 2008.12.17. 07:20

Elnézést kérek, de ez így kezelhetetlen. Tegyünk még egy próbát, válaszolj néhány kérdésre! (De csak a kérdésekre!)

  1. Ki a munkáltató a teljes munkaidős jogviszonyban?
  2. Ki a munkáltató a részmunkaidős jogviszonyban?
  3. Pontosan milyen iratot, kitől kaptál, és mi áll benne? (A rendelkező részt idézd, lehetőleg szó szerint.)
  4. Most mit csinálsz? Bejársz dolgozni, vagy felmentettek a munkavégzés alól, vagy a szabadságodat töltöd?
juju # 2008.12.17. 00:32

Pontosítom a kérdésem.
A főállásom 12 éve kinevezett határozatlan idejű
a félállásom 8 éve kinevezett határozatlan idejű,
hogy jogellenes vagy sem, hogy mindkettő egy önkormányzatnál, de külön munkáltatónál? én ezt most hallom először
én csak egy munkavállaló vagyok...ezt a munkáltatónak és a fenntartónak kellene tudni elsősorban.
A főállásomat a fenntartó áthelyezte...az rendben van.
A félállásomat azonban megszüntette és erről kaptam én egy szimpla értesítést.
A munkáltatói jogok gyakorlója " a fönököm" csak morog és mutogat a fenntartóra, hog ő szüntette meg, oldja meg ő....és én nem tudok semmit, hogyan lesz.
se egy felmondás, se egy közös megegyezés semmi???
egyéltalán hogyan kell a munkaügyi Bírósághoz fordulni
van külön közalkalmazotti??? és hol van? mármint melyik?
Beadok egy " beadványt" ahogy egy birósági perben szokták? köszönöm judit
köszi judit

Gitta cica # 2008.12.16. 23:22

Tudod én 2003-ban voltam utóljára táppénzen, akkor is csak azért mert volt egy balesetem és meg kellett műteni a jobb kezem. Gondolhatod akkor milyen trauma ért, hisz én jobb kezes vagyok és a kezemmel keresem a kenyerem, mint sokan mások!Most sem vagyok jogosulatlanul táppénzen, volt egy mióma műtétem és még most is lábadozom. Igaz, amikor hat hónappal ezelőtt elmentem táppénzre az valójában azért történt, mert nem volt más választásom, ha akkor ezt a lépést nem teszem meg, lehet addig mesterkedett volna a boltvezető nő, hogy már rég nem lennék én sem a cégnél. Igaz, nem is nagyon szándékozom visszamenni, mivel azt már most tudom, hogy nem az eredeti pozíciómba helyeznének vissza és már bocsájts meg nekem, de ha az embernek nincs más jövedelme, sajna ki kell használnia minden lehetőséget, amit a törvény megenged. A számláinkat nekünk is ki kell fizetni valamiből, a szolgáltatókat nem érdekli, hogy miből, csak fizess, ja és gyereket is kell nevelnem, iskoláztatnom! De ha milliomos leszek egyszer ígérem neked, nem fogok többé táppénzre menni, mégha a belemet húzom is magam után!Neked biztosan jó és megfelelő munkahelyed van, hogy táppénzcsalásokról beszélsz! Nekem volt egy magánvállalkozó főnöknőm, még ő is elment táppénzre, ha úgy tartotta kedve, mert dühös volt a OEP-re, hogy mennyi járulékot kell fizetnie! de azért kedves vagy és szimpatikus. egyébként te jogi szakértő vagy?

nandy # 2008.12.16. 22:32

Gitta cica:

A becsületem azt diktálja, hogy akár multival, akár kisvállalkozóval állok szemben, egyiket se használjam ki.
Mert engem nem ment fel a felelősség és a tisztesség alól az, hogy a másik fél egy nagy multi (milliomos).

Ha valaki jogtalanul vesz igénybe táppénzt, az egyrészt az államot (és így minket, adózókat) károsítja meg, másrészt pedig a munkáltatóját is. nem feltétlenül rólad beszélek, hanem úgy általában a munkavállalók hozzáállásáról. akik a jövedelemkiesést táppénzzel kívánják pótolni. Sőt, hidd el, volt olyan kollegám, aki rendszeresen elment fél-egy év táppénzre, ha égett a lába alatt a talaj.
Persze, nem szabad általánosítani, de tudod, itt a fórumon is viszonylag sokszor olvasni azt, hogy valaki csak azért akar táppénzre menni, nehogy jövedelemkiesése legyen, vagy nehogy kirúgják. Őket is megértem valahol, de hallgattassék meg a másik fél is.

Mindamellett elismerem, hogy egy kirógatás komoly lelki tüneteket okozhat, ezzel együtt fizikai tünetek is felléphetnek. Ezeknek a kirúgott munkavállalóknak pl. nem elég a 45 nap passzív táppénz.
De ez az időszak éppen azért ilyen rövid, mert sokan mások visszaéltek vele. Tehát ebbe sem gondol bele az, aki "csak úgy lazán elhussan" betegácsiba.

(Vagy Ann11 esete, aki valóban rászoruló lenne, mégsem biztos, hogy jár neki a pénzbeni ellátás. A csalók miatt. szóval nehéz igazságot tenni, nem is célom.)

hermione # 2008.12.16. 20:26

Üdvözlet!
Kérdésem a következő lenne: az a gépkocsivezető, akinek a munkaviszonya megszünt október 8-án,/ csak érdekességképpen: a papírjait a megszűnésről nov. 25-én postázták ki/, és a mai napon a volt munkáltatója közli vele, hogy október 2-án trafipaxos 30000 ft-os büntetését szeretné ráterhelni, tehet-e valamit, vagy kénytelen kifizetni a 30000 ft-ot, amiben nem is biztos, hogy akkor azt a gépkocsit ő vezette. A munkáltató azt állitja, hogy a menetlevél szerint ő vezette az autót abban az időpontban.

Gitta cica # 2008.12.16. 17:44

Nem tőkehiányos kisvállalkozásról van szó, hanem multiról és tőkeerősről és csalóról. Mennyit dolgoztattak bennünket ingyen. A kedves boltvezető lehuzatta a mágneskártyánkat, aztán visszazavart bennünket dolgozni! Ha tőkehiányos kisvállalkozásról beszélnék, oda tuti nem lennék hivatalosan bejelentve, merthogy ez a jellemző a kisvállalkozókra. Nem jelentik be az alkalmazottakat, ráadásul minimál bérért kénytelenek dolgozni, volt ebben is részem! Nem járt szabi sem, táppénz az pláne nem és ne is beszéljünk a nyugdíjjárulékokról, úgyhogy ne féltsd a kisvállalkozókat! Nem mennek ők csődbe, tisztelet a kivételnek, aki félelmei miatt becsülettel végzi, végezteti a könyvelőjével a dolgait, ők valóban tönkremennek, eladósodhatnak, de nem ez a jellemző, ugye ezt te is tudod!