Munkaviszony megszűntetése


Gyöngyusz # 2009.11.30. 13:14

Üdvözletem,

Szeretném megkérdezni, hogy ha jelenlegi munkahelyemen szeretnék felmondani, határozatlan idejű a munkaszerződésem, nincs ez évre járó szabadságom, de a munkáltatóm nem akar elengedni , és ragaszkodik a felmondási idő letöltéséhez ,akkor mit tehetek? Nem szeretnék egyetlen napot sem eltölteni jelenlegi munkahelyemen a rossz légkör és munkaviszony miatt. Tartósan betegállományban voltam, lelkileg és fizikailag is nagyon megviselt, ezért szeretnék eljönni. Kérem, adjanak tanácsot mit tegyek?
A háziorvosom nem akar kiírni táppénzre....
köszönettel,

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.27. 12:12

Eshet eső, lehet sár.

atilko # 2009.11.27. 11:47

Tisztelt Szakértők!

Sgítséget kérek.
A történetem:

2009.09.23-án Főosztályvezető közölte, hogy az Iratkezelési Csoporthoz helyeznek át postázói munkakörbe a személyi alapbérem meghagyásával. Elmondása szerint az áthelyezésemről és új munkakörömet érintő feladatokról egyeztetett a vezérigazgatóval, vezérigazgató helyettessel, HR vezetővel és a csoportvezetővel.

Kértem , hogy az új munkakörömet érintő (postázói munkakör) további elvégzendő napi feladatokról adjon tájékoztatást. Kérésemet a HR vezetőnek jelezte, aki továbbította az Iratkezelési csoportvezetőnek.
A tájékoztatást megkaptam a postázói munkakör napi feladatairól, e-mail nyomtatott formában, amit kézhez kaptam az Informatikai Főosztályvezetőtől. A fent említett e-mailt az iratkezelési csoportvezető küldte Behán Lászlónak.

Áthelyezésemet az Iratkezelési Csoporthoz és az ezzel együtt járó munkaköri feladatokat elfogadtam, ezzel ellentétes tartalmu nyilatkozatot sem akkor, sem később nem tettem, nem mondtam.

Ígéretet kaptam, hogy az új munkaszerződésemet hamarosan elkészítik, de ezt meg kell előzze az Informatikai Főosztály munkatársai előtti bejelentés az áthelyezésem tényéről. Véleményem szerint a szakszerű és gondos eljárás az lett volna, ha először történik a munkaszerződés módosítása és utána az áthelyezésem bejelentése.

2009.10.07-én délután történt meg a bejelentés.
Először szükebb körben, közvetlen felettesem és az osztályhoz tartozó munkatársaim jelenlétében a főosztályvezető irodájában. A bejelentés szerint áthelyezésemet visszamenőleges hatállyal 2009.10.01. dátumban jelőlte meg, elmondva a régi és új munkakörömet érintő feladataimat.
Majd félóra múlva ugyanez a bejelentés megtörtént az Informatikai Főosztály többi dolgozója előtt azonos tartalommal, időpont megjelölésével(2009.10.01) új feladataim ismertetésével.
Ismét ígéretet kaptam, hogy új munkaszerződésemet elkészítik.

2009.10.19-én 240.000 Ft munkabér előleg felvételét kérvényeztem hat havi törlesztési feltétellel írásban a vezérigazgatótól. Azt abban a jogos hiszemben tettem, hogy áthelyezésem megvalósul, munkahelyem nincs veszélyeztetve. A munkabérelőleg 2009.10.20-án átutalásra került. A kérvényt az Informatika Főosztályvezető szignálta mielőtt felvittem volna a titkárságára. Jelzést nem kaptam áthelyezési ügyemről. A titkárságon a titkárság vezetőt helyettesítő Iratkezelési csoportvezető vette át kérvényem. Tőle szóban érdeklődtem áthelyezésemmel kapcsolatban, mint jövőbeni csoportvezetőmtől. Áthelyezési ügyemet érintő esetleges változásról nem kaptam információt.

2009.11.04-én az Informatikai Főosztályvezető behívatott az irodájába. Jelen volt a HR vezető. Szóban ismertették, hogy feljegyzés született arról hogy én visszautasítottam az általam korábban már elfogadott új munkakörömet. Ezt határozottan visszautasítottam. A feljegyzésből én nem kaptam, konkrét tartalmát nem ismerem, így véleményeltérést is csak ezen a megbeszélésen állt módomban kinyilvánítani. Mégis úgy látszik, hogy ez a feljegyzés vezetett ahhoz, hogy az áthelyezésemet felmondásra változtatta a munkáltató. Ennek a jogszerűségét kifogásolom, ilyen alapon akár törvénysértéssel is megvádolhatnak bárkit a háta mögött egy ilyen egyoldalú feljegyzéssel és hoznak döntéseket sorsáról.

2009.11.09-én nyilatkozni szerettem volna az érintettek előtt szóban, hogy az áthelyezésemet az Iratkezelési Csoporthoz és az ezzel együtt járó munkaköri feladatokat elfogadtam, ezzel ellentétes tartalmu nyilatkozatot sem akkor, sem később nem tettem, nem mondtam. Ígretet kaptam, hogy létrehozzák a találkozót.
2009.11.10-én megismételtem a kérést. Nem történt semmi.

2009. 11.12-én a munkáltató munkaviszonyomat felmondta azzal az indokolással, hogy az
"Ön által eddig ellátott rendszeroperátor munkakör megszűnik az alábbi indok alapján: az Ön mukaköréhez tartozó feledatok az informatikai automatizálások következtében oly mértékben lecsökkentek, hogy a fennmaradt feladatokat a jövőben más munkakörökhöz kívánjuk átcsoportosítani".
Ez az indoklás kizárólag az Informatikai Osztályon betöltött munkakörömre alapoz, az áthelyezésemre tett előzetes lépések teljes figyelmen kívül hagyásával. Kifogásolom továbbá, hogy az indoklás a jelen formájában sem állja meg a helyét, mert a feladataim az elmúlt időszakban épphogy növekedtek, holott az indoklás csökkenésről beszél, múlt időben. A munkaköri feladataim listája egyébként rögzítésre került októberben a Price Waterhouse Coopers által végzett átvilágítás előtt, amelynek a témája a változások kezelését is érintette.

Vajon milyen esélyem lehet a Munkaügyi Bíróságon?
Kérem szíves tanácsukat.

Köszönettel: atilko

Anoli73 # 2009.11.26. 13:47

Üdv!
Van egy kérdésem, amire sajnos sehol sem találok választ, remélem itt megoldódik ez a kérdés.
Anyósom 43 év munkaviszony után fel akar mondani, egyébként már néhány éve rokkant nyugdíjas, mellette maradt nyugdíjas dolgozóként.
Most fel fog mondani egészségi állapota miatt.
Kérdésem: neki is kell felmondási időt töltenie?
Ha igen, hogyan számoljuk ki, hogy mennyi idő ez?
Köszönöm!
Anoli73

barackfa # 2009.11.26. 13:31

Off:
Tisztelt KBS!

"Sajnos, nem vállalhatok ügyet.."

Ezt nagyon sajnálom.

On:
Tisztelt Szakértők!

Esélyegyenlőségi Bíróság (?) pontos nevet nem tudok, szerintetek hasznos lehet, ha hónapok óta "jelzem", hogy vissza szeretnék menni dolgozni, de vagy nem reagál senki, vagy hazudnak? Írásos kijelentést,cég felszámolásával kapcsolatban, mely azóta valótlanná vált, hogyan tudok megtámadni? Kárigényt hol tudok jobban érvényesíteni, munkaügyin vagy esélyegyenlőségin? Bizonyítani tudom, hogy a gyermek miatt szívóznak velem már fél éve és vezető beosztásban dolgoztam.
Ügyvéddel beszéltem, szerinte hagyjam (!) mert évekig fogok pereskedni, inkább fogadjam el a cég által felajánlott rendes felmondás feltételeinek megfelelő közös megegyezést. Ezzel én nem értek egyet, valamint ha több évig pereskedem az nem csak nekem rossz, sőt, lehet a végén még jó is.(?)

Köszönöm a választ.
B.

nandy # 2009.11.26. 13:08

A passzív táppénz alapja max. a minimálbér 150%-a lehet, azaz a 107.250,-Ft 60% ill. 50%-a. És abból még vonnak szja-t is.

banyatanya # 2009.11.26. 12:46

Tisztelt Szakértők!

A következőkben kérném segítségüket. Férjemnek megszűnt a munkahelye szept.15-én. Október 15-ig felmondási idejét töltötte, majd utána 1 hónapig passzív táppénzen volt. Meg tudná írni valaki, hogy mennyi a táppénz összege pontosan, ha az alapfizetése 623.400,- Ft volt?
Köszönöm

Dödölle1 # 2009.11.24. 14:26

"jogszerű-e az hogy a táppénzemből is vontak adót"

Igen a táppénz adóköteles ellátás, azaz abból a hatályos adójogszabályoknak megfelelően (adósáv, mérték, kedvezmények stb. figyelembevételével) adóelőleget kell vonni.

Természetesen más lehet az adóelőleg összege, ha egész hónapban táppénzen vagy és egy alacsony összegű táppénzt kapsz és más, ha azt késve a munkabéredhez, valamint egyéb járandóságaidhoz "hozzácsapva" adják ki.

Üdv. :)

eandrea # 2009.11.24. 13:28

Tisztelt szakértők!
November 10.-én orvosi alkalmatlanság miatt felmondtak munkahelyemen.Mai napon kaptam kézhez a bérelszámolási papíromat amit megdöbbenve néztem. Megállapodás alapján jár nekem 2 hónap végkielégítés,szabadságomat is megváltottam és felmondási időre járó bért is megkaptam.
Közben volt egy olyan dolog, hogy másfél hónap elmaradott táppénzem nem volt kifizetve, ezt is hozzácsatolták a járandóságomhoz. Az lenne a kérdésem,hogy jogszerű-e az hogy a táppénzemből is vontak adót,vagy reklamálhatok-e emiatt.
Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.23. 17:24

Állásidő fizetéséhez elegendő e, ha a cégvezető által aláírt dokumentumom van arról, hogy a cég „előreláthatólag“ meg fog szűnni, mert „gazdasági tevékenységet nem folytat“.
Elegendő lehet, de nem az igazi. Az igazi egy "a munkavégzési kötelezettség alól határozatlan időre felmentem" szövegű, cégszerűen aláírt nyilatkozat lenne.

OFF
Sanos, nem vállalhatok ügyket, lévén ügyvédejlölt.
ON

Dödölle1 # 2009.11.23. 14:59

1992. évi XXII. törvény
a Munka Törvénykönyvéről

A rendes felmondás

89. § (1) A határozatlan idejű munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti, ettől érvényesen eltérni nem lehet.

(2) A munkáltató - a (6) bekezdésben foglalt kivétellel - köteles felmondását megindokolni. Az indokolásból a felmondás okának világosan ki kell tűnnie. Vita esetén a felmondás indokának valóságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania.

(3) A felmondás indoka csak a munkavállaló képességeivel, a munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, illetve a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

(4) A munkáltató személyében bekövetkező jogutódlás önmagában nem szolgálhat a határozatlan idejű munkaviszony rendes felmondással történő megszüntetésének indokául.

(5) A munkavállaló munkavégzésére vagy magatartására hivatkozással történő munkáltatói felmondás előtt lehetőséget kell adni a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre, kivéve, ha az eset összes körülményeiből következően ez a munkáltatótól nem várható el.

(6) A munkáltató a rendes felmondását nem köteles indokolni, ha a munkavállaló a 87/A. § (1) bekezdésének a)-g) pontjai értelmében nyugdíjasnak minősül.

(7) A munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát rendes felmondással - kivéve, ha egyébként nyugellátásban részesül [87/A. § (1) bekezdés b)-h) pont] - a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző öt éven belül a 87/A. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott életkor eléréséig csak különösen indokolt esetben szüntetheti meg.
(8) A (7) bekezdésben foglaltakat megfelelően alkalmazni kell rehabilitációs járadékban részesülő, nem keresőképtelen munkavállaló munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetésére is. E rendelkezés alkalmazása szempontjából különösen indokolt esetnek kell tekinteni a 91. §-ban meghatározott indok fennállását is.

Üdv. :)

nandy # 2009.11.23. 14:35

Ilyen védelem nem létezik.
Annyit ír az Mt., hogy ha legfeljebb 5 éve van a nyugdíjazásig, akkor +3 havi végkielégítésre jogosult.

Kittóca # 2009.11.23. 14:14

Tisztelt Válaszadó!

Akkor az általam felhozott problémára, miszerint valakit csak pár év választ el a nyugdíjtól ez nem lehet indok arra, hogy ne küldjék el a munkahelyéről? Esetleg mivel lehet megoldani, hogy az illető mégis maradhasson?

Válaszát köszönöm!

Kittóca # 2009.11.23. 13:50

Tisztelt Válaszadó!

Akkor az általam felhozott problémára, miszerint valakit csak pár év választ el a nyugdíjtól ez nem lehet indok arra, hogy ne küldjék el a munkahelyéről? Esetleg mivel lehet megoldani, hogy az illető mégis maradhasson?

Válaszát köszönöm!

Kittóca # 2009.11.23. 13:50

Tisztelt Válaszadó!

Akkor az általam felhozott problémára, miszerint valakit csak pár év választ el a nyugdíjtól ez nem lehet indok arra, hogy ne küldjék el a munkahelyéről? Esetleg mivel lehet megoldani, hogy az illető mégis maradhasson?

Válaszát köszönöm!

barackfa # 2009.11.23. 13:20

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Szeretném Önt munkajogi problémakörben ügyemmel közvetlenül megbízni. Kérem jelezze itt a fórumon, ez lehetséges e most, ha igen, amit remélek, ezen kívül milyen csatornákon tudom Önt elérni?

Köszönettel:
Barackfa

barackfa # 2009.11.23. 13:17

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Van e mód arra (kapacitása Önnek elsősorban), hogy én Önt az ügyemmel megbízzam? Ha igen, amit remélek, hogyan, hol tudom elérni ezen a fórumon kívül?

Köszönettel:
Barackfa

barackfa # 2009.11.23. 12:26

Tisztelt Szakértő!

Állásidő fizetéséhez elegendő e, ha a cégvezető által aláírt dokumentumom van arról, hogy a cég "előreláthatólag" meg fog szűnni, mert "gazdasági tevékenységet nem folytat". Ezeket egy rendes felmondásnál is kedvezőtlenebb közös megegyezéses ajánlatba írta bele. De leírta.

Köszönettel:
B.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.23. 11:20

Kell.

Kittóca # 2009.11.23. 10:45

Tisztelt Válaszadó!

Én az ügyben szeretnék érdeklődni, hogy létezik-e olyan, hogy nyugdíj előtti védettség. Arról van szó, hogy egy ismerősömnek úgy 8 éve van a nyugdíjig, és most leépítik a céget, ahol dolgozik. Kell-e attól tartania, hogy őt is elbocsátják?

Válaszát előre is köszönöm!

Beatrix978 # 2009.11.22. 22:40

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni mindenkitől az alábbi problémámmal kapcsolatban.

Határozatlan idejű munkaszerződéssel, főállású munkaviszonyban dolgoztam a mostani cégemnél, ahol a pénteki napon felmondtak nekem.

Sajnos nem a munkabérem teljes összegével voltam bejelentve, így a fizetésem egy részét „zsebbe“ kaptam.

A cégvezető szerette volna, ha a munkaviszonyomat közös megegyezéssel szűntetjük meg, amit amikor nem akartam elfogadni, megzsarolt, hogy csak abban az esetben fizeti ki a munkabéremet a mi általunk megállapodott összeg alapján, ha ezt aláírom, ellenkező eseten csupán a bejelentett munkabér alapján történhet meg az elszámolásunk.

Amikor jeleztem felé, hogy ezt nem tartom elfogadhatónak, elfogadta a rendes felmondást, de a kilépő papírjaimat és a pénzügyi elszámolást a holnapi napra ígérte csupán számomra.

A tegnapi napon tudomásomra jutott, hogy bár a pénteki nappal kelt felmondólevelembe indokásként a munkakör megszűnését és a munkáltató gazdasági helyzetének megszűnését jelölte meg, a múlt hét hétfő óta hirdeti a pozíciómat, így egyértelmű hogy be kívánja ismételten tölteni.

Kérek mindenkit, hogy adjatok ötleteket, milyen módon tudnám megvédeni az érdekeimet. Szeretném, ha korrekt módon és tisztességesen tudnánk elszámolni egymással pénzügyileg.

Szeretném azt is tudni, hogy helytálló-e azon ismeretem, hogy ha a munkakör megszűnése az indok a rendes felmondásnál, van-e egy bizonyos idő, amin belül nem töltheti be ismételten a munkáltató a munkakör,

Előre is köszönöm a válaszokat.
Beatrix

meridasisak # 2009.11.22. 12:37

köszönöm a segítséget:)

kalamalyka2 # 2009.11.22. 12:26

kihagy a billentyűzetem betűket pls :)

kalamalyka2 # 2009.11.22. 12:25

kalamalyka:

Ha van jogerős, a tartásdíj kötelezettséget megállapító határozat a kezedben, akkor érdemes lenne felkeresni vele az OEP-et, Nyufig-ot.

  • van, de nem szól letiltásról, hanem havi fix összegű gyt megfizetésének kötelezettségéről.

Így is automatkusan utalni fogják amenyiben valamelyiktől kapja? Nem csak a bíróság megkeresésére??
nem sokat tudsz tenni, mint végrehajtást indítasz ellene (végrehajtón keresztül), hátha van vagyona

van. ház, autó, haszongépjárművek, motor stb.......

DE nagyon valószín, hogy rendszeres havi juttatásban is részesül, csak nem akarja elrulni...

Köszönöm az eddigieket is...

kalamalyka2 # 2009.11.22. 12:19

kalamalyka:

Ha van jogerős, a tartásdíj kötelezettséget megállapító határozat a kezedben, akkor érdemes lenne felkeresni vele az OEP-et, Nyufig-ot.