Munkaviszony megszűntetése


nandy # 2009.11.22. 08:07

Táppénzre akkor tudsz elmenni, ha az orvosilag indokolt. Ráadásul az orvos a munkaköröd tudatában dönt a keresőképtelenségről.
Táppénz alatt rendes felmondással nem küldhet el a munkáltató. Táppénz alatt nincs munkavégzési kötelezettséged.

meridasisak # 2009.11.22. 07:08

plusz még azt szeretném megkérdezni, hogy a táppénz alatt kötelezhetnek e munkára. Értem ez alatt, hogy küldenek rajzot, és ahhoz csináljam meg a szabás tervet? Ha esetleg erre akarnak kötelezni, mit tehetek? Illetve, ha ilyenkor ezeket nem csinálom meg, ez elég-e a rendkívüli felmondáshoz?

meridasisak # 2009.11.22. 06:39

Köszönöm szépen a válaszokat!

Az szeretném még megkérdezni, ha én most elmegyek táppénzre, akkor fel tudnak-e mondani nekem?

nandy # 2009.11.21. 11:13

meridasisak:

Téged nem igazán ért anyagi hátrány, hiszen ha nem vagy mnypt. tag, akkor azt a 8%-ot a nyugdíjkasszába utalták volna.
Ettől függetlenül érdemes lenne adategyeztetést kérni, első körben a munkáltatótól írásban (mégis mire alapozva utalja a pénzedet mnypt-nak), aztán irány az APEH.

nandy # 2009.11.21. 11:11

kalamalyka:

Ha van jogerős, a tartásdíj kötelezettséget megállapító határozat a kezedben, akkor érdemes lenne felkeresni vele az OEP-et, Nyufig-ot.
Ha feketén kapja a jövedelmét, akkor nem sokat tudsz tenni, mint végrehajtást indítasz ellene (végrehajtón keresztül), hátha van vagyona...

nandy # 2009.11.21. 11:08

Vagy kérdezd meg írásban a munkáltatót, hogy mi a szándéka veled kapcsolatban. Talán meg tudtok egyezni, és kifizeti mindazt, ami jár...

nandy # 2009.11.21. 11:06

gévike:

Önmagában nem jelent semmit az, hogy meghirdette az állásod, hiszen te jelenleg táppénzen vagy, és a munkádat valakinek el kell végeznie.
De az, hogy a Munkaügyi Központon keresztül tette, már több mindenre is utalhat. M.K.-n keresztül akkor szoktak dolgozót felvenni, ha a foglalkoztatásra megállapodást kötnek a Központtal, kapják a támogatást, ennek fejében 1-2 évig kötelezően foglalkoztatják.

Ez jelezheti a munkáltatód szándékát, miszerint nem kíván téged tovább foglalkoztatni.
Te most táppénzen vagy, így nem tud neked felmondani, és még a táppénz lejárta után is védett leszel 30 napig.
A táppénz alatt nincs munkavégzési kötelezettséged, a védelmi időszakban viszont van! Ezért érdemes lenne előre jelezni a munkáltatónak, ha már tudod, mikortól leszel keresőképes. Ha a munkába állásod napjáig nem ment fel a munkavégzés alól, akkor be kell menned (mint ahogy írtam), és addig ott is kell maradnod, míg írásban fel nem ment. Lehet, hogy ez az idegek harca lesz...

meridasisak # 2009.11.21. 08:30

és itt ezeknél van esélyem, ne tudja a cég a szőnyeg alá söpörni?

végrehajtó1 # 2009.11.21. 08:21

Én az Apeh-nál és a Nyufig-nál tennék bejelentést hogy vizsgálják ki.

meridasisak # 2009.11.21. 07:59

nem kértek semmiféle adatot. Belépési nyilatkozatot sem kaptam. Kérdeztem, hogy nem kéne? Válasz nem.

Szerintem az emberke valahová utalja a pénzemet. Amikor rákérdeztem, jó, akkor kérnék egy kimutatást, hogy mi a helyzet a magánnyugdíjszámlámmal, akkor elvörösödött feje, fenyegetőzött. Biztos vagyok benne, hogy itt valami disznóság van, csak nem tudom, hogy ilyenkor milyen jogi eszközeim vannak. Vannak bérpapírjaim régről, ahol ezek a tételek szerepelnek.

végrehajtó1 # 2009.11.21. 07:53

De akkor miért te tehetsz róla mint írtad??

Kérdezz rá a munkáltatódnál.Ő tudja hova és miért utalja.Hiszen ezeket az adatokat te adtad meg neki .Nem tartom életszerünek hogy a munkáltató csak úgy megátol hasraütésszerüen utalgat...

meridasisak # 2009.11.21. 07:50

Nem. A bérpapíromon van egy kitétel, hogy magánnyugdíjpénztár felé levont összeg. Nem léptem be magánnyugdíjpénztárba. Vagyis jogtalanul vonják le ezt havonta. Erről a pénzről gőzöm sincs, hogy hova megy. Ilyenkor mit tudok tenni?

végrehajtó1 # 2009.11.21. 07:44

De én nem vagyok magánnyugdíj pénztár tag sehol sem. Viszont a pénzt leszedik. Tudom, hogy ez az én hibám is. A cégtől kifelé áll a szénám

Miért?Fejéhez szorítod a pisztolyt és kényszeríted hogy oda utalja?

Kicsit zavaros amit írtál...

meridasisak # 2009.11.21. 07:16

Tisztelt Szakértők!

Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy a cég ahol dolgozom, a bérpapíromon feltünteti minden hónapban, hogy mennyit utalt a magánnyugdíjpénztárba. De én nem vagyok magánnyugdíj pénztár tag sehol sem. Viszont a pénzt leszedik. Tudom, hogy ez az én hibám is. A cégtől kifelé áll a szénám. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen jogi lehetőségeim vannak a szerintem jogtalanul levont pénz visszaszerzésére, illetve ennek milyen jogi következményei lehetnek a munkáltató részére. Papírokkal tudok mindent bizonyítani.

Válaszukat előre is köszönöm!

marley # 2009.11.20. 23:04

Kedves Nandy !

Köszönöm a választ.

Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.20. 16:34

Ha lekicsinylő, kioktató stílusra vágyom, vagy az iskoláztatásra,
Tudom én, hogy választ szeretnél. A kioktatást bónuszként kapod.
De tényleg szüksége lenne a válaszhoz arra, hogy elmagyarázd, mi a fene van ezzel a "két projekttel". Merthogy a Munka törvénykönyve ezt a fogalmat nem határozza meg.

gévike # 2009.11.20. 16:23

Szia nandy!
Képzeld ma hallottam, hogy munkaügyi központon keresztül meghirdették az állásomat, és hétfőn már kezd is valaki a helyemen dolgozni. Szerinted a főnökömnek van tudomása arról hogy hivatalosan még nem mondott fel nekem?vagy most mi van? teljesen paff vagyok, mit tegyek amikor visszamegyek.......

nandy # 2009.11.20. 16:01

marley: igen.

nandy # 2009.11.20. 16:00

Kandi:

Attól függ, mi van a munkaszerződésedben.

nandy # 2009.11.20. 15:58

gévike:

Vigyél magaddal újságot... :)
De érdemes lenne azonnal írásban jelezni a munkáltatódnak, hogy nincs feladat, amit elvégezhetnél, hát adjon, vagy mentsen fel a munkavégzés alól.

kalamalyka2 # 2009.11.20. 15:27

Szeretném a következőket megkérdezni:

MI a helyzet azzal az anyukával, aki külföldön dolgozott több évig, majd táppénzre ment el külföldi munkaviszonya (EU) után Mo-on. Sajnos beteg, és már munkába sem tud állni, de kb másfél éve itt van. Meddig kapott táppénzt vajon????? És táppénz után (rokkant lett egy balesetből kifolyólag, helyrehozhatatlanul) milyen jutatást fog kapni???? tartásdíj nem fizetése szemontjából fontos lenne tudni, kitől,hogyan tilthatnák le. Anyuka nem nyilatkozik az ellátást illetően, többszöri személye skérésre sem. A gy erekeknek elmontda, "jó pénzt kap havonta". Ilyenkor mi a teendő?????????

Hogyan tovább?????? Ha apuka bemegy a bíróságra kérni a letiltást, akor mi van ha nem tudja honna kell letiltani??? A bíróság esetleg utánnanéz?????

marley # 2009.11.20. 13:51

Tisztelt Szakértő !

Szeretném megkérdezni, hogy jár - e munkanélküli abban az esetben, ha gyesről visszatérve kifizetnek, és azt szeretnék, hogy közös megegyezéssel szünjön meg a munkaviszonyom.

Előre is köszönettel.

gévike # 2009.11.20. 13:33

Sziasztok!
Mi a teendő abban az esetben, ha táppénzről visszatérve, egy teljesen új dolgozó ül a helyeden és végzi a te dolgodat?

Kandi # 2009.11.20. 12:46

Szia ksb!

Ha lekicsinylő, kioktató stílusra vágyom, vagy az iskoláztatásra, akkor találok ilyet a közvetlen közelembe, de ha nem találnék is, benéznék a tükörbe aztán nyomnám magamnak, ha már nagyon hiányozna (bár szerintem az ilyesmiből túlkínálat van, de az is igaz, igény is jelentkezhet valahol, hiszen kereslet nélkül ez a kínálat is megszűnne). Ha nem tetszik neked ez a szó, hát nem tetszik. Én meg az alacsony szőke pasikat nem kedvelem, de ettől még egy egészen más stílusban szoktam mind az alacsony szőke pasikkal, mint az alacsony szőke pasikat kedvelő emberekkel beszélni.

További jó segítést! :)

kandi

tunde27 # 2009.11.20. 07:31

Sziasztok!

Az alábbi kérdésben kérném a segítségeteket.
1997 óta dolgozom jelenlegi cégemnél, illetve azóta volt már néhány jogutódlás, úgyhogy már nem úgy hívják, mint akkor. Közben 6 évig GYED-en, GYES-en voltam, mivel született 3 gyerkőcöm. Ez a cég egy cégcsoport tagja, és most úgy alakult, hogy a munkakörömet szinergia program keretében átteszik az anyacéghez. Én vidékről járok be, és a mostani munkahelyemre kb. 3 órát utazom naponta, az áthelyezés folytán ennél oda-vissza kb. 1 órával (BKV útvonal-tervező szerint 50 perccel) többet kellene utaznom. Kérdésem, hogy köteles vagyok -e elfogadni az áthelyezést, illetve ha úgy döntök, hogy nem vállalom, és ezen a telephelyen nem tudnak mást felajánlani, akkor jár -e nekem végkielégítés? A kollektív szerződésünk így rendelkezik az átszervezésről: " Átszervezés, technikai, technológiai váltás miatti munkahely-felszámolás, ... - amennyiben a munkavállaló részére képzettségének, iskolai végzettségének, szakmai gyakorlatának megfelelő munkakör felajnálására nincs lehetőség, és más munkakörbe történő átképzése nem valósítható meg, vagy a felajánlott munkahely és a lakóhely közötti naponta, tömegközlekedési eszközzel történő oda-vissza utazás ideje és átszállás esetén a várakozás ideje együttesen a három órát, illetve 10 éven aluli gyermeket nevelő nő......esetén a két órát meghaladja, a végkielégítés az 5.3, 5.4 pontban meghatározott mértéken felül ... az alábbiak szerint emelkedik:....
A kérdésem az, hogy így, hogy én már amúgyis több mint 2 órát utazom, attól még igényt tarthatok erre az összegre? Hogy számolják ki egyébként ezt az időt? BKV útvonaltervezővel? Ugye jól tudom, hogy a munkaviszonyba beleszámít a GYED-en, GYES-en töltött idő is? Ha cégcsoporton belül történik az áthelyezés, de más céghez kerülök, attól még marad munkaviszony szerint a jogfolytonosság?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Tünde