Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kobeka # 2011.05.04. 19:53

vakand
a fellebbezésre 10 napod van. Közben a rehabjáradékot kérni kell, mert ha nem nyersz, visszamenőleg nem kapsz semmit.
Itt utána nézhetsz, hogy jól számoltak-e a felülvizsgálaton.
http://orszi.hu/index.php?…
A bíróság kirendel független igazságügyi orvosszakértőt. Ő véleményére alapozva hoz ítéletet a bíró. Vitathatod, a rehabilitálhatóságot is. Akkor kirendelnek egy foglalkoztatási rehabilitáció vonatkozásában szakképesítéssel bíró igazságügyi szakértőt. Esetemben csak annyit írt le az ORSZI, hogy „fiatal korára való tekintettel rehabilitálható.
Az NRSZH szakértői bizottságnak a komplex minősítés során az EK mértékét, ideértve a foglalkozási eredetű (üzemi baleset, foglalkozási betegség) EK mértékét, továbbá ha az EK mértéke azt indokolja a szakmai munkaképességet, a rehabilitálhatóságot, a rehabilitáció lehetséges irányát, a rehabilitációs szükségleteket, a rehabilitációhoz szükséges időtartamot kell vizsgálnia a jogszabályokban és a szakmai szabályokban foglaltaknak megfelelően.
Szvsz: érdemes bíróságon fellebbezni, mert ha nyersz több %-ot akkor a következő orvosi vizsgálaton ehhez képest fognak %-ot elvenni. Többől több marad. A bírósághoz nagy kitartás kell.

coolfire1973 # 2011.05.05. 07:45

Kedves Fórumozók!

1952 júliusban születtem.
34 év 3oo nap munkaviszonyom van.
2oo7.dec.3-tól III. csop. 67% rokkantnyugdíjas vagyok.Végleges;csak állapot rosszabbodás esetén kell visszamennem.
Jelenleg is dolgozom részmunkaidőben.
Kérdésem az lenne,hogy így 59 évesen mire számíthatok?
A rokkant nyugdíj mellett ledolgozott idő szolgálati időnek számít?
Mint "véglegest" visszahívhatnak?

kázmér58 # 2011.05.05. 08:10

coolfire1973
Én most beszéltem az orvosommal. Akinek a végleges nyugdíjhoz 62 év még 5 év vagy annál kevesebb van vissza. NEM hívják már vissza.Ezt megerősítette Budapesti nyufi osztályvezetője is. Ha rokkant vagy nem számít bele ha dolgozol az éveidbe.Úgy hogy nyugodtan hátra dőlhetsz.

coolfire1973 # 2011.05.05. 08:31

kázmér58

Köszönönöm a gyors és megnyugtató választ.

jácintka # 2011.05.05. 08:42

http://hangtar.radio.hu/kossuth!#2011-05-05
10 órakkor kezdődő müsort érdemes meghallgatni a végén van lényeg .
Az új munkaszimulátorral kapcsolatos!

clau62 # 2011.05.05. 13:33

Itt olvasgatva, nagyon jó, hogy vannak segítőkész emberek, mert nem járatos mindenki ezekben az ügyekben. Köszönet azoknak, akik ilyen készségesek.

Szeretnék én is segítségséget kérni.
Kérem aki tud válaszoljon. Előre is nagyon köszönöm.

Egy évre adták meg a rokkantsági nyugdíjat a betegségemre. A felülvizsgálaton az 57%-ot levették 44%ra. Fellebbeztem, és holnap megyek másodfokra.
Most úgy gondolom, ha nem kapom meg megyek tovább, és fellebbezek.
Van valakinek friss infója, mennyi idő ez?
Az itt olvasottakból úgy gondolom, rögtön be kell adnom a rendszeres szociális járadékra az igényt. Aztán ha mégis megadják, akkor megkapom a nyugdíjat visszamenőleg, ha meg nem, akkor nem. Jól értelmezem?

A második kérdésem, amikor beteg lettem, leszámoltam a munkahelyemről 2009.01.26.-án.
Én még nem voltam munkanélkülin.
2009.01.27-től rokkantsági nyugdíjat kaptam.
Ha nem kapom meg a rokkantsági nyugdíjat a bíróságon sem, és a bíróság ítélete után elmennék álláskeresési járadékra mennyi álláskeresési járadékot kaphatok. Hány százalék ez? Előtte 30 év munkaviszonyom volt. Hogy veszik ilyenkor a 4 éven belüli időt, hogy rokkantnyugdíjban részesültem?
Gondolkodom, hogy ha a bíróság is elutasít, azzal jobban járok, vagy tévedek?
Pillanatnyilag szeretnék valamilyen megoldást találni. Nem bírok dolgozni. Szükségem van legalább egy kis időre, hogy találjak valami megoldást, mert sajnos a betegség nem tudta, hogy hány éves vagyok, és korán jött.:(
Kérem aki tud segítsen. Előre is nagyon köszönöm.

pipacsmező # 2011.05.05. 18:13

Kedves clau62!
Az én édesapám esete kapcsán tudok hozzászólni a kérdéseidhez. Ő pár napja kapta meg a határozatot II.fokon a 40%-ról, és megy tovább a Munkaügyi bíróságra. Ő először a munkaügyről fog addig kapni 3 hónapig valami ötvenvalahányezer Ft-ot, aztán 6 hónapig negyvenvalahányat. Azt sajna nem tudom mi alapján adják neki, de ha megtudom akkor megírom neked. (Neki 32 év munkaviszonya van és 7 évig volt rokkantnyugdíjas.) És miután ez a 9 hónap letelt, utána fogja igényelni a szociális járadékot, mert valószínűleg még nem fog lezárulni addigra a bírósági ügy. A szoc. járadékot 24 hónapon belül bármikor meg lehet igényelni, és ha nincs jövedelmed akkor elvileg meg kell hogy kapd. Ha a Bíróságon jogosnak ítélik a rokkantságot, akkor visszamenőleg megkapja a nyugdíjat, de vissza kell fizetni a álláskeresési ill. a szoc járadékot. (ahogyan ezt Te is gondolod)
Remélem tudtam segíteni, kérdezz nyugodtan ha vmt nem egyértelműen írtam, vagy másra is szívesen válaszolok ha tudok!

kobeka # 2011.05.05. 18:51

clau62

A másodfokon „nem szokása ”az NRSZH-nak többet %-t adnia. Ugyanazok a felülvizsgálók vannak körforgásban az első és másodfokon is, és egymást nem piszkálják.

Bírósági fellebbezés saját tapasztalat szerint akár 2 év is lehet. A fellebbezésre 10 napod van. Nem ártana dokumentáció, hogy lényeges és visszafordítható állapotjavulás nem, vagy romlás történt. Szakorvosi leletek stb. Háziorvossal is érdemes átbeszélned. Ha nem bírsz dolgozni, csak a Bíróságban bízhatsz. Ha nyersz „rehabilitációs járadékra” lesz esélyed.

A szociális járadékra az igényt tényleg ad be a „határozat” kézhez vételekor (10nap). A rád vonatkozó jogszabályokat abban felsorolják.
A második kérdésedre a munkaügyi központnál kaphatsz pontos választ.
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

vbartamonika@citromail.hu # 2011.05.06. 05:53

Szia pipacsmező!

Apukád jobban járt volna ha jár neki a szociális járadék a nyugdíjintézetnél és tartalékba marad a munkanélküli segély. Az én esetemet aki ismeri én nem kaphatom mivel amikor beadtuk rokantságira a kérelmet nem voltam keresőtevékeny .Ez 2008 rendelet.

pipacsmező # 2011.05.06. 06:31

Miért lenne jobb először a szociális járadékot igénybe venni? Nem értem...a munkaügyi központtól amit kap az több az első 3 hónapban 25 ezer Ft-al. A következő 6 hónapban pedig 15e-rel. Minden Ft számít most. Ha jól értelmezem a szociális járadék meg addig jár amíg a 40% egészségkárosodás fennáll nála, és 24 hónapon belül igényelhető. Ezt mondták a Nyugdíjfolyósításról is telefonon. Miért ne adnák meg neki ha lejár neki a munkakeresési támogatás, és nem lesz más jövedelme?

clau62 # 2011.05.06. 09:34

Kedves kobeka!
Köszönöm a válaszod. Én miután beteg lettem első fokon 44 százalékot kaptam, itt a lakóhelyemen, de hogy őszinte legyek, meg sem vizsgált rendesen az orvos. Úgy beszélt velem, mit a kutyával.
Másodfokon, itt helyileg ugyanoda hívtak be, akkor 57%-ot adtak meg, tehát adnak többet másodfokon.

Most amikor egy év elteltével, újból felülvizsgálatra behívtak, ez egy másik megyében volt, (mert aki beteg, az mozduljon ki.:( ugyebár) undok volt a doktornő, és levette 44 százalékra, pedig nem voltak olyan leleteim, amik alapján lenne javulás.

Ma voltam másodfokon. Ez itt volt helyben, ahol lakom, Nem tudom, mi lesz. Kb. 2 hét mire kiküldik a papírt.
Azért kérdeztem rá a bíróságra, mert én is azt hallottam, hogy nagyon elhúzzák, és addig azért meg kéne tudni élni valamiből, mielőtt elárverezik a házam.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.05.06. 09:53

Szia pipacsmező !

Az jó akkor így is ha igényelheted később is a szociális járadékot .

Írásban is megadták neki a választ ,hogy ha elmegy munkanélkülire utána is igényelheti a járadékot?

clau62 # 2011.05.06. 09:59

Kedves Pipacsmező.
Nagyon szépen köszönöm a válaszod.
Ha nem kapom meg legalább az 50 százalékot, akkor megigényelem a rendszeres szociális járadékot, és közben megyek a bíróságig.

Viszont abból, amit kapok majd, nem tudok megélni. A gyógyszereim is sokba kerülnek. Egyedül lakom egy bérházban. Félek, hogy rövid időn belül el fogok jutni oda, hogy nem tudom fizetni a rezsit, stb. 27000ftból nem lehet, csak éhenhalni.

A dolog annál szomorúbb, hogy eddig soha nem kellett kérnem senkitől, meg tudtam élni egyedül, most meg elég kilátástalan lett minden. És sajnos nem vagyok gyógyult. 33 év szolgálati időm van. Most kéne még egy kis idő, hogy gyógyuljak, mert szeretném annyira összeszedni magam, hogy bírjak menni dolgozni.

Azért gondolkodom abban, hogy mivel még nem voltam munkanélkülin mi lenne ha nem kapom meg a bíróságon sem, akkor elmennék álláskeresési járadékra. Az picit talán több, mint a járadék. Most így gondolom.
Ha lesz még kérdésem, akkor jövök.

Nagyon szépen köszönöm, akik átgondolt válaszokat adnak az itt kérdezőknek, vagy éppen a saját tapasztalatuk alapján leírják a történteket.

Sajnos sokan vagyunk úgy, hogy nem látjuk át a helyzetet, vagy egyszerüen csak nem értünk hozzá. És amikor az embernek szó szerint a megélhetése van veszélyben, szerintem kétségbeesésében nem is tud úgy gondolkodni, aki igazán beteg, az meg pláne.

Mégegyszer köszönöm a válaszokat.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.05.06. 10:43

Szia clau62!

Menj be az önkormányzathoz ahova tartozol .

Ott igényelhetsz közgyógyót is lakásfenntartási segélyt és időnként átmeneti segélyt is.

Ha emelkedik a gyógyszerköltséged akkor kérhetsz abban az esetben gyógyszerkeret támogatást is.

nyirike # 2011.05.06. 10:47

Sziasztok!

Én is munkaügyire küldtem az ügyemet két hónapja, azóta még nem kaptam választ, igaz nem formanyomtatványon küldtem hanem saját szavaimmal. Jelenleg munkaügyi segélyen vagyok, melyet azért kapok mert azt mondták a megrokkanásom /2003./ előtt dolgoztam és nem vettem még igénybe ezért megállapították 9 hónapra a segély. Ha ez letelik akkor még igényelhető lesz a szociális járadék ha csak nem kapom vissza addig a rokkantnyugdíjamat.
Mindenkinek kitartást kívánok!

vbartamonika@citromail.hu # 2011.05.06. 10:48

Szia clau62!

Ide bemásolom a linket az álláskeresési járadék feltételéről neked mert hosszabb az oldal .

http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

vbartamonika@citromail.hu # 2011.05.06. 10:50

Szia nyirike !

Sajnos hosszabb időbe teleik míg válaszolnak a beadványodra nekem az első tárgyalásomnál kilenc hónapot kellet várni .

clau62 # 2011.05.06. 11:16

Kedves vbartamonika!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget.
És köszönöm, hogy felhívtad ezekre a figyelmemet. Legalább azt tudom, mit lehet kérni.
Az majd más dolog, hogy mit adnak.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.05.06. 14:03

Szia clau62!

Szívesen ha bármibe tudok segíteni írhatsz imélt is nyugodtan.

Karesz42 # 2011.05.06. 20:06

Szép estét mindenkinek.
Azt szeretném kérdezni,hogy feleségemnek a mostani felülvizsgálaton elvették az 50%-ot,most I.fokon 35-öt kapott.Természetesen már másnap fellebeztünk.A kiküldött határozatban az áll,hogy megszüntetik a folyósítást.Azt szeretném kérdezni,hogy fellebbezés esetén folyósítják-e a 27000ft-ot?
Köszönettel:Karesz

aperten # 2011.05.07. 03:44

Karesz42!

Igen.
A Ket. 101.§.(1) bek. szerint a fellebezésnek halasztó hatálya van. A másodfokú határozat lesz jogerős, és végrehajtható. Ha azonban másodfokon is helybenhagyják az ellátás megszüntetéséről szóló határozatot, a munkaügyi bírósághoz lehet (és ajánlott) fordulni perkeresettel a tb határozat megváltoztatásáért. Érdemes a perkeresben kérni a bíróságot, hogy a jogerős tb határozat végrehajtását a tárgyalás kitűzése előtt függessze fel, a MK.145. állásfoglalás szerint a per jogerős befejezéséig. A bíróság erről 8 napon belül dönt, és amennyiben felfüggeszti, nem marad a felperes ellátatlan a per idejére. Kedvező ítélet esetén persze utána sem.


# aperten

juhlaci # 2011.05.07. 11:40

az előbb írtam egy oldalt csak elveszett! A lényeg hogy több más betegség mellett ki lett írva a nejem júliusra Kecskemétre csípőprotézis műtétre ami el kell, hogy maradjon mert a tüdejével is jár már november óta orvoshoz és mycrobacterium fertőzése van. TBC re való gyszereket kell szedni beláthatatlan ideig. A házorvos azt mondja ne menjen még a rendelőjébe sem a négy oldalas záradékért, elég ha én bemegyek . A Nyugdíjhivatalnál pedig azt, hogy elég ha csak az orvosi papírokat mellékeljük a kitöltött nyomtatványhoz csak a háziorvos írja rá Fertőzés miatt nem tud részt venni a vizsgálaton . Járt már így valaki közületek, hogy nem hívták be?

monalisa1 # 2011.05.07. 13:17

Patikában lehet kapni maszkot és azt 2-3 óránként cserélje (= dobja el) ha otthonról kimozdul. (Nem baj ha némelyek megbámulják, a saját egészség a fontos.)

Otthon rendszeres szellőztetés, naponta alapos portalanítás, lemosás, fertőtlenítenités.

juhlaci # 2011.05.07. 18:15

köszönöm a tanácsot de igazából arra lettem volna kíváncsi, hogy járt már így valaki, akinek az állapot rosszabbodási kérelmét a távollétébe vizsgálták. ??

muci17 # 2011.05.07. 19:21

juhlaci.Nem akarsz Te magadnak rosszat ,kérhetsz egy másik idöpontot is ,és igazolnod kell,hogy a távol maradásodnak oka van. Vagy veszel maszkot és meg fertözheted az Orvost és hátha több % fog adni.Öke nem érdekli,hogy neked mi a bajod csak ki szorják azt akit tudnak,%-után kapnak biztosan valamit mert nem lennének szörös szívüek.