Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


juhlaci # 2011.05.07. 19:37

Az tiszta, hogy őket nem érdekli a nejem betegségei! De mivel a Nyugdíjhivatalnál mondták ezt a lehetőséget azért kérdeztem tőletek, hogy valakinek csak a leleteit vizsgálták -e?

juhlaci # 2011.05.07. 19:42

Ez egy hosszantartó betegség és nehogy már a 27000 ft ból keljen tengődni addig is ha most nem adná be az állapotroszabbodást. Az orvos sem akarja már, hogy a nejem a rendelőjébe menjen , de a felülvizsgáló orvosokat szivesen megfertőzné!

muci17 # 2011.05.07. 21:09

juhlaci.Attól függ ,hogy hova kell menni a feleségednek,mert sok mulik az ottani orvostól is.Meg azon is mulik,hogy mi érdekli öket.Van aki ránézésre ki rakja az embert még vérnyomást semm mér,de van alapos vizsgálat.Vagy a leletek tünnek el,ezért érdemes másolatott késziteni,még arról is ami szerinted nem fontos,ez csak egy jó tanács,és tapasztaltam,mire képes az" Orvos".Nem muszály de az Orvosokat fentröl irányitják és ha a beled lógki akor is arra hivatkozik mert utasitást kell betartani.Sok sikert.Zsike

kobeka # 2011.05.07. 21:46

juhlaci

Akik „fogyatékossági támogatást” kérnek azoknál rendszeresen előfordul, hogy az orvosi leletek alapján hoznak döntést vagy lakásra kimennek a felülvizsgálatot végzők. A 4 oldalas beutalóra rá kell íratni a háziorvossal, hogy miért nem jelenik meg a beteg személyesen.

juhlaci # 2011.05.08. 07:39

Kedves kobeka és muci17! Az eredetieket kell elküldeni és a fénymásolás már megtörtént. Van bőven belőle talán még sok is ,egy vizsgálat alkalmával a felét sem nézik át és úgy döntenek egy személyben több szakterület " véleményezézésében " talán így rendelési időn túl a belgyógyász kardiológus és a mozgásszervi ideggyógyász összeül és akkor már nem kell nekik sem félni a feljebb valóiktól.

kenveló # 2011.05.08. 09:42

Kedves aperten!
Nagyon köszönöm ,hogy segitettél megfogalmazni a fellebezést, nem gondoltam ,hogy ilyen segitőkész emberek is vannak. mégegyszer nagyon köszönöm!!!üdv:kenveló

monalisa1 # 2011.05.08. 15:43

Én még nem hallottam, hogy "a" magasságos TB szakértői bizottság lakásra ment volna bárki beteget is megvizsgálni., tessék mentőt és/vagy betegszállítót rendelni.

Vagyis az elsőfokú orvosszakértőin még egy félholtnak is személyesen kell megjelennie.

Külön: nem orvosszakértői jogkör annak meghatározása, hogy a 27.000 Ft miért is csak annyi amennyi.

Aztán ha valaki kénytelen bíróságra vinni az ügyét, az is eltart egy ideig majd (...), és közben a pénz sajnos nem lesz több...

wiwienn # 2011.05.08. 17:44

Üdv.

Járt már valaki ugy,hogy a Munkaügyi Biróság kirendelt Ig.Szakértőt /közben eltelt 8 hónap!/ami azzal járt,hogy mivel folyamatosan beteg vagyok minden hónapban orvosokhoz is járok,állapotom rosszabbodik is,8 hónap nagy idő!!! mire oda kerültem Ig.Szakértőhöz több orvosi papirom is lett/szerintem ez beteg embernél igy van!!/ Igy a volt ORSZI és Munk.Biróság elutasitott!Vagyis én vagyok a vesztes!!NEM AZ ÉN HIBÁMÓL!! Az Ig.Szakértő szerint megadta a 53%. állapotom miatt orvosi kezelésre szorulok.!
MÁR MÁSFÉL ÉVE HUZÓDIK!! Most várnom kell,hogy rehab.vagy rokkant. Majd megint olyan orvosokhoz megyek akik még soha nem vették figyelembe állapotomat/ráadásul lekezelőek voltak!/ MÁSFÉL ÉV ODA!! PÉNZEM ODA! ÉN EZEK MIATT MÉG JOBBAN BETEG!! ÉS MOST ÁLLITÓLAG ISMÉT KEZDHETEM ELŐLRÖL!! KIVAGYOK MÁR EZ MIATT!!!! RÉGEN NEM IGY VOLT!! HA VALAKI MEGKAPTA A IG.SZAKÉRTŐTŐL A TÖBB % VISSZAKAPTA A ROKKANTSÁGIT!
EGYSZERÜ VOLNA LELÖVETNI, ÉS AZOK AKIK ILYEN DÖNTÉSEKET HOZZNAK VELÜNK SZEMTŐL SZEMBE VOLNÁNAK!!
Mert egyre jobban több ember megölnek!!

Szép estét.

kobeka # 2011.05.08. 18:10

monalisa 1

A „Fogyatékossági támogatást” igénylők esetében tudok olyat, hogy nem volt személyes vizsgálat az NRSZH részéről. Elég volt az orvosi dokumentáció. Igaz az illető a nyugdíjaskort már rég elérte, és őt már nem akarták rehabilitációra kényszeríteni.

...a szakértői bizottság a támogatást igénylőt a fogyatékosság jellegének megfelelő szakvizsgálatra utalja be, illetőleg felhívhatja a bizottság előtti személyes megjelenésre is vizsgálat céljából.
Ebből számomra az következik, hogy van (bizonyára kevés) kivétel akiket nem hív be a bizottság.

itt utána nézhetsz:
http://www.allamkincstar.gov.hu/rovat/140

A „tbc” amiről itt szó volt, veszélyes és fertőző betegség. A munkaképesség csökkenésnél igen magas a %, nem rehabilitálható verzióval. Remélem, hogy „Juhlaci” leírja majd hogy mi történt.
http://www.orszi.hu/…4fejezet.pdf

cosmos10 # 2011.05.08. 20:02

Sziasztok!

Én most kaptam meg az I fokú szakvéleményt.Az 51százalékomat levették 44 százalékra.Ugyanolyan orvosi papírokat vittem állapotom nem változott.(Sőt inekciózni kell a bokámat mert különben nem tudok menni ez sincs benne a szakvéleménybe)Van amit nem is vettek figyelembe ráadásul van olyan vizsgálat a papírba beírva amit nem is csinált meg a doktornő.Kicsit bunkó is volt.Valaki esetleg tud segíteni mit írjak be a fellebezésbe.Előre is köszi

cosmos10 # 2011.05.08. 20:28

Megint én vagyok közbe megtaláltam a sémát és ki is töltöttem már.Még egy két dolgot beleírok.

csutak59 # 2011.05.09. 17:10

Régóta olvasgatom a fórumot most regisztráltam!
Juhlacinak üzenem hogy a férjemet sem hívták be az OORSZI-hoz felülvizsgálatra.A háziorvosi beutaló+ a nyilatkozat beküldése után megkaptuk a határozatot.
Leletek alapján bírálták el,maradt az 54% és végleges.
Felülvizsgálat csak állapotrosszabbodás esetén szükséges.

juhlaci # 2011.05.09. 19:01

köszönöm csutak59! a nejem éppen állapot roszabbodást ad be. van csípőprotézis műtét időpont és jött ez a fertőző mycrobactérium a tüdején ami miatt nem fogja valószínű javasolni a háziorvos a személyes megjelenést . Ezért ugrani fog a jövő évre a műtét . mert ez a tbc vel azonos fertőzés és kezelés

vamacs # 2011.05.10. 03:56

Kedves csutak59!

Ne haragudj a kérdésért, hány éves a férjed?

csutak59 # 2011.05.10. 06:19

Szia!
A férjem 56 éves és 2007 márc.óta rokkantnyugdíjas!

vamacs # 2011.05.10. 07:23

Kedves csutak59!

Köszönöm, jövő héten megyek felülvizsgálatra, emiatt kérdeztem. Hátha nekem is...

topanka61 # 2011.05.10. 23:20

Üdv Mindenkinek!
53%-os rehabjáradékos vagyok. De sikerült munkát szereznem, amit valamilyen szinten el is tudok végezni. Sajnos Januárom és fél februárom betegségben telt el, és az első 15 nap betegszabadsád leteltével táppénznélküli betegállományban voltam. Azóta is dolgozom, és a jövedelmem több mint a meghatározott összeg, ami ilyen esetben 3+3hónapig 100%-50%-ban jár, majd megszűnik.
Kérdésem az, hogy: mivel járadék köteles jövedelemmel nem rendelkeztem pár napon(munkanapon), sőt semmilyennel sem, ez megszakításnak számít és újra ketyeg a 3+3 hónap? A nyugdíjfolyósító kitér a válasz elől.
A másik kéedésem, hogy a nyugdíjfolyósító folyamatosan tájékoztatva van a munkavállalásomról ami folyamatos 8 órás állandó, és a jövedelmekről, a munkaügyi kirendeltséggel megvan kötve a szerződés annak a rendja-módja szerint, ki figyeli, kinek kell lépnie a rehabjáradék csökkentése ügyben, később a megszüntetésében? Nem akarok abba a csapdába esni, hogy hónapokat késik, és vissza kell egy csomó pénzt utalni.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.05.11. 05:30

Sziasztok ezt a linket találtam érdekes lehet!

http://www.csaladinet.hu/…nacsado/faq/?…

Zsóka. # 2011.05.11. 20:13

Üdv Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni... Nemrégiben megigényeltem a rehabilitációs járadékot, ma kaptam meg az NRSZH szakértői bizottságának szakvéleményét, miszerint 71%-os munkacsökkenéssel 54%-ot kaptam. A szakvélemény szerint "jelenlegi, vagy az egészségkárosodást megelőző munkakörében illetve a képzettségének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas." Továbbá "rehabilitálható, de komplex rehabilitációja nem javasolt." Sajnos az életkoromnak megfelelő szükséges szolgálati időm nincs meg, és mivel azt írták, hogy nem rehabilitálható, így a rokkantsági járadék kérelmét elutasították. Tudomásom szerint most jönne számításba a rokkantsági nyugdíj, de ahhoz is szükséges a megfelelő mennyiségű szolgálati idő. Eddig (3éven keresztül) csak 4órában tudtam elhelyezkedni, mert a betegségem miatt nem voltak hajlandóak teljes munkaidőben alkalmazni. Tehát már eddig is gondom volt az elhelyezkedéssel, ezután nem tudom mit tehetnék. Jelenleg másfél hónapja vagyok táppénzen, aminek az összege (nevetséges, de nincs kerek 20ezer Ft...) Harmadik (III.) csoportú rokkantként milyen járadékot vehetnék igénybe?
Előre is köszönöm a válaszotokat!

  • Zsóka
keke1 # 2011.05.11. 21:16

Topánka61!
Gondolom a munkaügyi központban tudnak a munkaviszonyodról.
Ők kapcsolatban állnak az adóhatósággal,és a nyugdijfolyositóval.
A részleteket nem tudom,de valószinüleg számitógépesen beállitanak egy limitet,amit a járulékbefizetésed alapján állitanak be.
És a kihagyott napok miatt nem kezdik újraszámolni a 3+3-t,átlagot számolnak,ezért figyelni kell.

keke1 # 2011.05.11. 21:36

Zsóka!
Sajnos a jelenegi támogatások,szolgálati időhöz vannak kötve,dolgozol,ezért szoc.segélyt se kaphatsz,esetleg átmeneti segélyért folyamodhatsz(pár ezer ft).

Én nem tudok olyan alanyi jogon járó segélyről,ami az egészségkárosodásod alapján adnak.

krisztina41 # 2011.05.12. 04:47

Szebb reggelt mindenkinek.Ma megyek III fokra.2002-ben, infarktusommal kezdődött a kálváriám.Mivel a gyermekeimet egyedül neveltem, és életben mertem maradni, 32 évesen, kaptam 20100 forint rokkant nyugdíjat, hát ha négykézláb is, de dolgoznom kellett.Abban az időben, még voltak foglalkoztatók.Most már inkább kizsákmányolóknak hívnám őket, tisztelet a kivételnek.Egy rokkanttal, elvégeztetik mind azt a munkát, amiért egészséges ember, fel sem kelne, de a kényszer nagy úr.Nos, a korom miatt, évente hívtak vissza, majd 3 évre megkaptam, most, hogy már a diagnózisaim, igencsak duzzadtak, és egy 70 éves néni, sokszor hozzám képest Rubin Réka módjára pattan ki az ágyból, a nyugdíjam el vették, 50% lett a 67 tehát rehabilitálható.De és most jön a de:Meg kaptam a papírt, rehab járadékra nem vagyok jogosult.A gyermekeim nagyok, akkor most legyek szuicid, és a leg jobb a kardba dőlők.Anyagi helyzetem, már a gyógyszereim kiváltását is gátolják, közgyogyót nem kapok, mert nem azt nézik mennyi a fizetni valóm, hanem, hogy pár forinttal túl léptem a meghatározott összeget.A múltam egészségileg ....Most katasztrófa, és a holnap nem biztos!Kérdem akkor mi jár?Legyen szép a nap!

vbartamonika@citromail.hu # 2011.05.12. 05:59

Szia krisztina 41 !

Szórítunk neked fel a fejel csak lesz valami megoldás én is abban bízok az én esetemben.

Átmeneti segélyt és lakásfenntartási támogatást próbáld meg a helyi önkormányzatnál .

A tb -nél is megpróbálhatsz egyszeri gyógyszerköltséget kérni.

Menj be a helyi szociális szolgálathoz is ott is lehet tudnak neked segíteni valamiben ne ad fel.

krisztina41 # 2011.05.12. 06:09

Köszönöm, én is nagyon szorítok neked.Tudod, én nagyon elfáradtam.Ami úrrá lett rajtam, az a félelem, és a kilátástalanság.Annyi járulékos betegségem van hogy szinte túl élem az életet.Olvasgattam a netten, és katasztrofális történetek vannak leírva.Anyagi helyzetem 0, és tudod ha nem történik meg az, hogy figyelembe veszik mind azt ami dokumentációk, és cédék támasztanak alá, hát feladom......

keke1 # 2011.05.12. 09:29

Krisztina41!

Volt valami indoklás hogy miért nem vagy rehabra jogosult?