Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


belerokkant # 2013.05.27. 15:53
belerokkant # 2013.05.27. 15:52

Soni !!

ALANYI JOGCÍMEN KÖZGYÓGYELLÁTÁSRA JOGOSULT A JÖVEDELMI HELYZETTŐL ÉS A HAVI RENDSZERES GYÓGYSZERKIADÁSTÓL FÜGGETLENÜL: a) az intézeti elhelyezett, az intézeti és állami nevelt kiskorú b) a rendszeres szociális segélyben részesülő egészségkárosodott személy c) a pénzellátásban részesülő hadigondozott és a nemzeti gondozott d) a központi szociális segélyben részesülő e) a rokkantsági járadékos f) az, aki, vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül. g) az, aki rokkantsági ellátásban részesül,az alábbi esetekben: 1) az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján nem haladja meg a 30%-os mértéket 2) aki rokkantsági ellátásban részesül és 2011. december 31-én I. vagy II. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult, 3) aki rokkantsági ellátásban részesül, de nem tartozik a az 1-2 pontban említettek közé, és a közgyógyellátásra való jogosultságát 2012. április 15-éig megállapították, e ) aki öregségi nyugdíjban részesül és 2011. december 31-én I. vagy II. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult f) öregségi nyugdíjban részesül, és a nyugdíjra való jogosultságának megállapítását megelőző napon rokkantsági ellátásban részesült az 1) illete 2) pontban ismertettek szerint.
Folyósítás: A közgyógyellátásra való jogosultságról, a jogosultság kezdő időpontjáról, és - szakhatósági állásfoglalás alapján - a gyógyszerkeretről a járási hivatal határozatban dönt. A JOGOSULTSÁG KÉT ÉVRE KERÜL MEGÁLLAPÍTÁSRA. A közgyógyellátásra való jogosultság kezdő időpontja a jogosultságot megállapító határozat meghozatalát követő 15. nap. A KÖZGYÓGYELLÁTÁS IRÁNTI KÉRELEM AZ ELŐZŐLEG MEGÁLLAPÍTOTT JOGOSULTSÁG IDŐTARTAMA ALATT, ANNAK LEJÁRTÁT MEGELŐZŐ HÁROM HÓNAPBAN IS BENYÚJTHATÓ. Amennyiben az ellátásban részesülő személy egészségi állapotában, a gyógykezelését szolgáló terápiában, illetőleg a keret megállapításakor figyelembe vett gyógyszerek térítési díjában változás következik be LEHETŐSÉG VAN AZ EGYÉNI GYÓGYSZERKERET ÉV KÖZBENI FELÜLVIZSGÁLATÁRA, melynek során az egyéni gyógyszerkeret újbóli megállapítására abban az esetben kerül sor, ha a gyógyszerköltség havi változásának összege az 1000 forintot eléri. A JOGOSULTSÁG LEJÁRTÁT MEGELŐZŐ HÁROM HÓNAPBAN AZ EGYÉNI GYÓGYSZERKERET FELÜLVIZSGÁLATÁT NEM LEHET KÉRNI. Az igazolvány a jogosultsági idő lejárta előtt HATÁLYÁT VESZTI ha a) a közgyógyellátásra való jogosultságot megszüntették, vagy b) az igazolványt a közgyógyellátásra való jogosultság igazolására alkalmatlanná nyilvánították, visszavonták, vagy c) a jogosult meghalt. MEG KELL SZÜNTETNI a közgyógyellátásra való jogosultságot, ha a) az igazolvány kiállítására jogosultság hiányában került sor, vagy b) a jogosultság az igazolvány kiállítását követően megszűnt, vagy c) a jogosult az igazolványt rosszhiszeműen, a jogszabályokkal ellentétesen használta fel.
Az igény benyújtásának helye(i): A fővárosi és megyei kormányhivatal lakcím szerint illetékes járási (fővárosi kerületi) hivatala, Lakcím szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatala
Az igény benyújtásának formája: A közgyógyellátás iránti kérelmet a kérelmező lakcíme szerint illetékes járási hivatalnál, továbbá a kérelmező lakcíme szerint illetékes települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál lehet benyújtani a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 9. számú melléklete szerinti formanyomtatványon. A kérelem elbírálásához a havi rendszeres gyógyító ellátásokról a kormányrendelet 10. számú mellékletét képező igazolást, a háziorvos tölti ki. Ezen kívűl új megállapítás esetén igazolni kell az alanyi jogcímhez szükséges feltétel fennállását. A háziorvosi igazolást – a beteg szignóját követően – zárt borítékban a kérelmező nevének és Társadalombiztosítási Azonosító Jelének feltüntetésével kell csatolni a kérelemhez. A borítékon a „háziorvosi igazolás közgyógyellátás igénybevételéhez” szövegrészen túl fel kell tüntetni a háziorvos nevét és bélyegzőszámát is. NEM KELL CSATOLNI A HÁZIORVOS IGAZOLÁSÁT, HA A KÉRELMEZŐ NYILATKOZIK ARRÓL, HOGY EGYÉNI GYÓGYSZERKERET MEGÁLLAPÍTÁSÁRA NEM TART IGÉNYT.
Megjegyzés: A KÖZGYÓGYELLÁTÁSRA VALÓ JOGOSULTSÁG UGYANAZON IDŐSZAKRA VONATKOZÓAN CSAK EGY JOGCÍMEN ÁLLAPÍTHATÓ MEG. Az alanyi és normatív közgyógyellátás járási hivatali hatáskör, míg a méltányossági közgyógyellátás maradt jegyzői hatáskör. JÁRÁSI HIVATALNÁL BENYÚJTOTT KÉRELEM ESETÉN a hivatal megvizsgálja, hogy a kérelmező alanyi, vagy normatív jogcím szerinti közgyógyellátásra jogosult-e. Amennyiben a kérelmező számára a fenti jogcímeken nem lehet az ellátást megállapítani, úgy a járási hivatal a kérelmet elutasítja, és ezzel egyidejűleg tájékoztatja a kérelmezőt arról, hogy a jegyzőnél a méltányossági közgyógyellátás megállapítását kérheti. A POLGÁRMESTERI HIVATALNÁL benyújtott kérelem esetén a jegyzőnek meg kell vizsgálnia, hogy a járási hivatalnál ugyanazon kérelmezőre tekintettel nincs-e folyamatban eljárás közgyógyellátás megállapítása iránt, ideértve a járási hivatal által a közgyógyellátásra való jogosultság tárgyában hozott döntés elleni fellebbezés elbírálására irányuló eljárást is. Ha a jegyző azt állapítja meg, hogy a járási hivatalnál az ellátás megállapítása iránti eljárás folyamatban van, úgy az eljárását felfüggeszti. Ha a járási hivatalnál nincs folyamatban közgyógyellátás megállapítása iránti eljárás, a jegyző a kérelmet az illetékes járási hivatalhoz átteszi. Amennyiben a járási hivatal az így áttett közgyógyellátás megállapítása iránti kérelmet elutasítja, az elutasító döntést – annak jogerőre emelkedését követően –, továbbá az ügyfél közgyógyellátás megállapítása iránti kérelmét és annak mellékleteit megküldi a kérelmet áttevő jegyzőnek.
Jogorvoslat: Az ügyfél az elsőfokú határozat ellen fellebbezhet. A fellebbezési jog nincs meghatározott jogcímhez kötve, fellebbezni bármely okból lehet, amelyre tekintettel az érintett a döntést sérelmesnek tartja. A fellebbezést a döntés közlésétől számított TIZENÖT NAPON BELÜL lehet előterjeszteni. A fellebbezést annál a hatóságnál kell előterjeszteni, amely a megtámadott döntést hozta. A mádofokon eljáró hatóság: a szociális és gyámhivatal. Bírósági felülvizsgálatra csak akkor kerülhet sor, ha a hatósági eljárásban az ügyfél vagy az ügyfelek valamelyike a fellebbezési jogát kimerítette. Az ügyfél a hatóság jogerős határozatának felülvizsgálatát a határozat közlésétől számított harminc napon belül jogszabálysértésre hivatkozással kérheti a közigazgatási ügyekben eljáró illetékes bíróságtól a határozatot hozó hatóság elleni kereset indításával.
Adatfrissítés dátuma: 2013.05.15.

soni # 2013.05.27. 14:14

Eddig 100%-os rokkant volta, de betöltöttem az öregségi nyugdijkorhatárt és emiatt kértem átsorolásomat rokkantsági ellátásból öregségire, mivel egy kevés összeggel több lett a nyugdijam. Akkor nem gondoltam a közgyógy ellátásra, hogy kihat-e rá, mert idáig alanyi jogon járt, de tud-e valaki választ adni, hogy mivel öregségin vagyok, de ugyanúgy megvan a 100%-os rokkant állapotom és fogyatékossági támogatásban is részesülök, jogosult leszek-e alnyi jogon a közgyógy ellátásra?
Előre is köszönöm a választ.

Debra01 # 2013.05.27. 14:05

70karak
A rehabilitálhatóságot is lehet támadni a bíróságon.

Teca40 # 2013.05.27. 12:58

Tvaj áprilisban beadtam a leszázalékolást és már majus 8-án mentem első fokra a hónap végén jött is a paír hogy elutasitottak 35% kaptam. Fellebeztem, másodfokon tavaj szeptember 20-án voltam, többszőr telefonáltam mindig azt mondták várni kell, ez év április 29-én kaptam egy levelet hogy a nav-ra várnak mert először rossz adatokat üldtek ki. Tehát egy éve huzodik megoldás nélkül közben meg kivizsgálásrara járok májtranszplantáció miatt. Meddig lehet ezt még huzni?

nico56 # 2013.05.27. 10:32

Judit mama

Igen,alanyi jogon jár neked a közgyógy nem automatikus kérni kell.1993.évi III.tv. értelmében.Kormány.hu

judit mama # 2013.05.27. 09:57

Megjött az eredményem!
A korábbi 71%-ról 76% az egészségkárosodásom mértéke. Megváltozott a besorolásom D minősítési csoportba kerültem. Április 09-én voltam ma kézhez kaptam a határozatot, hogy július 31-ig rehabilitációs ellátást kapok és augusztus 01-től kapom a rokkant ellátást. Jól kitalálták még több, mint két hónapig az alacsonyabb ellátást fogom kapni, de túl vagyok az egészen két év múlva viszont szeretnének látni.
Ki tudja kaphatok-e közgyógyellátási igazolványt jelenleg közel 30.000.- forint a gyógyszerköltségem (sok féle betegséggel harcolok). Méltányosságira nem vagyok jogosult ahhoz "túl sok" amit kapok. Nagyon jól jönne, ha a besorolással visszakaphatnám.
Szép napot kívánok mindenkinek.

belerokkant # 2013.05.26. 14:33
belerokkant # 2013.05.26. 13:37

Azért pozitivumok is léteznek, csak ezt már álltalában a kedves sorstársak nem kötik az orrunkra , egyik sorstárs kb. 2 hete volt, itt az eredmény

Szóval, nem rég értem haza, voltam a Hivatalban....

c2

2016 májusig.

tiszavirág69 # 2013.05.25. 04:46

A B17 vitamin a kajszi, a mandula, a meggy, körte, szilva és az alma magjában található, de van belőle a lenmagban és szőlőmagban is.

http://webhir.com/…ellenes.html

Rákellenes vitamint titkol a gyógyszeripar

hkati2 # 2013.05.24. 18:06
Gagga # 2013.05.24. 17:22

Egy távoli rokonom megfellebbezte a felülvizsgálat visszaminősítő eredményét, amihez ügyvéd segítségét vette igénybe!
Az ügyvéd szokatlan módon a felülvizsgálatot végző orvos szakmai kompetenciáját kérdőjelezte meg.
Kiderítették ugyanis, hogy a felülvizsgálatot végző orvos eredetileg tisztiorvos, másodállásban végzi ezt a komoly szakmai felkészültséget igénylő munkát.
Ezt kérdőjelezte meg az ügyvéd, hogy egy nem kellő szakmai hozzáértéssel rendelkező orvos milyen alapon támad meg egy nemzetközi hírű orvosprofesszor szakmai véleményét!

A bíró vette a lapot és elrendelte a visszaminősítés újbóli felülvizsgálatát, amit már a bíróság által kirendelt orvosi szakértő fog eldönteni!

Tehát mindenképpen meg kell fellebbezni az elutasításokat, visszaminősítéseket!

muci58 # 2013.05.24. 16:12

tiszavirág69!Valószínű, hogy ez okozta a fekélyt, mert 2010-ben is volt már, de nem sikerült kiölni, akkor kaptam 2-évre időpontot, most vizsgáltak ujra! Be szedem, a gyógyszert, csak nem lesz gond! Köszönöm, hogy írtál, neked, mi volt?

tiszavirág69 # 2013.05.24. 15:25

muci58!
A fekélyt okozó baktériummal NE KISÉRLETEZZÉL !!!!
Csak, ha allergiás vagy, akkor ne szedd, amit felírtak.
de a patikusok is segíthetnek, ha nagyon nem akarod,
de gondolj arra, hogy hál istennek, hogy a baci okozza, mert azt végleg el lehet tüntetni (saját tapasztalat), de ha nem írtódik ki akkor kilukadhat a gyomrod előbb-utóbb.

muci58 # 2013.05.24. 13:34

Monalisa1! Köszönöm. Megnéztem az esetleges mellékhatásokat, ezért gondoltam v.mi természetes, mondjuk éhgyomorra citromlé, vagy fokhagyma félére.Ha valaki próbált-e ilyesmit? Vissza kell menni kontrollra, újból fogják ellenőrizni. köszi

monalisa1 # 2013.05.24. 12:25
monalisa1 # 2013.05.24. 12:21

muci58

A jelen esetben tényleg aktuális h kérdezd az orvosodat és/vagy a patikusodat.

Ezen kívül http.www.hazipatika.hu vagy http:www.weborvos.h. keresőjébe írd be az antibiotikum nevét, részletes ismertető olvasható a kérdéses gyógyszerekről.

A gyógyszerészt kérdezd h az antibiotikumos kezelésnél mit javasol az esetleges mellékhatás miatt.

doli # 2013.05.24. 10:57

ÜDV: Nekem kereken egy hónap.

muci58 # 2013.05.24. 08:27

Sziasztok! A helycobakter navű gyomorban található baktériumra 2 féle antibiotikumat írtak fel. Esetleg valaki nem tudna másmilyen baktériumölőt, ami kiöli? Tartok kicsit az antibiotikumoktól!Köszönöm!

h.anyu # 2013.05.24. 08:23

Sziasztok van e valaki aki felebezett ? Mikorra várjam az újabb behívást mert az egy dolog hogy az mondták a felebezés leadásakor hogy néhány hónap de menyi ?

madyka # 2013.05.23. 15:30

Szép napot!

2006 óta vagyok III. cs. leszázalékolt, múlt évig rokkant nyugdíjat kaptam, majd - mint minden ebbe a csoportba tartozót - átraktak rehabilitációs járadékra, de kapom továbbra is az eddig ellátást. Múlt év júniusában lett volna esedékes a soros felülvizsgálat, de majd egy év késéssel két hete voltam komplex felülvizsgálaton. A komplex felülvizsgálattal kapcsolatban semmi rosszat, kellemetlent nem tudok mondani, mind az orvos, mind a rehabilitációs szakértő kedvesek voltak.
Amit viszont nem értek! Igazából semmit nem mondtak, úgy jöttem el, hogy majd 2-3 hónap múlva kapom meg a határozatot!
Ma kaptam egy levelet a Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervétől, amiben az állt, hogy postafordultával, de max. 8 napon belül küldjem vissza a Nyilatkozat rehabilitációs ellátás folyósításához nyomtatványt kitöltve!
Felhívtam őket telefonon, hogy nem igazán értem, hogy még két hete sincs, hogy komplex felülvizsgálaton voltam, és ott miért nem lehetett ezt a nyilatkozatot aláíratni? A válasz! "Jaj asszonyom, rengeteg a dolgunk, minél előbb küldje vissza!"

Kapott már valaki ilyen levelet felülvizsgálat után? Vagy ez egyáltalán mit jelent, hiszen eddig is rehabilitációs ellátásnak nevezték az ellátást, amit kaptam.

Debra01 # 2013.05.23. 10:24

Az NRSZH.nak van egy zöld száma. A fv behívódon kell legyen egy ügyintéző neve, aki a te ügyeddel foglalkozik. Van telefon száma is.

pici58 # 2013.05.23. 09:19

Szép napot Mindenkinek!
Szeretném megkérdezni, volt-e valaki az új rendszerben igazságügyi orvosszakértőnél vizsgálaton? A vizsgálat után kb mennyi idő után várható a határozat. Az én ügyem tavaly márciusban kezdődött, idén februárban voltam igazságügyi szakértőnél, de határozatot még a mai napig nem kaptam (több mint egy éve ellátás nélkül vagyok) Vajon meddig kell még várni? Mik a tapasztalatok? Egyáltalán hol lehet érdeklődni?

kukori55 # 2013.05.23. 09:16
Debra01 Köszönöm a választ!! -
  • Ha elveszik a járadékomat akkor marad a -2 méter önként és dalolva!!!!! Még mindig jobb mint az utca!!!!
monalisa1 # 2013.05.22. 20:15

Mível a januári emelést követően a november havi kiegészítő emeléssel lesz egész a tervezett éves százalékos nyugdíjemelés, kell hogy járjon a visszamenőlegesség, de őszig még sok víz folyik le a Dunán...