Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


cicamica66 # 2011.04.29. 17:49

Valószinű jácintka hogy azt egyből törölték is, mert fontos infó volt!!!

kobeka # 2011.04.29. 22:49
aperten # 2011.04.30. 16:28

Kobeka!

Azért ennek kellene komolyabb következményei is legyenek, mert itt bűncselekmény alapos gyanúja is fennáll. Az adatvédelmi törvény szerint meg kell jelölnie az adatkérőnek, hogy a adatszolgáltatás önkéntes, vagy törvényi előírás alapján kötelező. Illetve kötelező adatkezelés esetén meg kell jelölni azt azt előíró jogszabályt. Ezt itt súlyosan megszegték.

A Btk.
177/A. § (1) Aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével jogtalan haszonszerzési célból vagy jelentős érdeksérelmet okozva

  1. jogosulatlanul vagy a céltól eltérően személyes adatot kezel,
  2. az adatok biztonságát szolgáló intézkedést elmulasztja,

vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő az is, aki a személyes adatok védelméről vagy kezeléséről szóló törvényi rendelkezések megszegésével az érintett tájékoztatására vonatkozó kötelezettségének nem tesz eleget, és ezzel más vagy mások érdekeit jelentősen sérti.
(3) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a személyes adattal visszaélést különleges személyes adatra követik el.
(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha személyes adattal visszaélést hivatalos személyként vagy közmegbízatás felhasználásával követik el.

Továbbá akit ílyen adatkérés felhasználásával rekesztettek ki a rokkantsági ellátásából, azt a határozatot újrafelvételi vagy törvényességi felügyeleti eljárással meg kell semmisíttetni. Jogállamokban még egy rablógyilkost sem lehet elítélni törvénytelen eljárással.


# aperten

vassné # 2011.04.30. 18:30

Kedves fórumozók!
Érdeklődöm: Ha rokkant nyugdíjat vagy rehab.járadékot állapítanak meg számomra, erről a határozatot kb. mikorra kapom meg? Kedvező döntés esetén fel kell-e mondanom a jelenlegi munkahelyemen vagy a munkáltatóm felment-e engem a munkavégzés alól az egészségi állapotom miatt, Mikor kell a rokkantnyugdíj igényemet kérni?
Köszönöm a választ!

keke1 # 2011.05.01. 20:45

vassné!

Postán küldik ki a határozatot.
Az időpont bizonytalan manapság,régebben 1 honapon belül kiküldték.
Az hogy jelenleg munkaviszonyod van,nem kizáró ok,de negativan befolyásolja az elbirálást,kivéve az igen súlyos károsodást,azonban ebben az esetben fel se merülhet a munkaviszony folytatása.

Amennyiben leszázalékolnak,akkor se folytathatod a jelenlegi tevékenységedet,esetleg csökkentett munkaidőben amit a károsodásod lehetővé tesz dolgozhatsz,akár a jelenlegi munkahelyeden is.

pipacsmező # 2011.05.02. 07:13

Kedves Fórumozók!
A tapasztalataitokat kérném Édesapám ügye kapcsán. 2004-ben lett rokkantnyugdíjas több mint 30 év munkaviszony után csigolya stabilizáló műtét miatt. 67%-os munkaképesség csökkenéssel volt rokkantnyugdíjas egészen mostanáig. a rokkantsága alatt nem dolgozott. 5 napja kapta meg a II. fokú határozatot arról hogy az össz szervezeti egészségkárosodása 40%, tehát rokkant nyugdíjat ezentúl nem kap. (Szegeden volt a bizottság előtt) részletezve csak így van:
mozgásszervi károsodás: 25%,
hallószervi károsodás: 10%,
vénás keringés károsodás: 10%
A határozat tartalmazza hogy az egészségkárosodást megelőző munkakörben, illetve képesítésének megfelelő más munkakörben való foglalkoztatásra rehabilitáció nélkül nem alkalmas, azonban komplex rehabilitáció nem javasolt.
Ez mit jelent? Vajon hol fognak foglalkoztatni egy kelet magyarországi kisvárosban (ahol a dolgozni akaró makkegészséges embernek sem jut munka) egy olyan férfit akinek kevesebb mint 10 éve van a nyugdíjig, (de több mint 5) és ha úgy vesszük nincs semmi képesítése az érettségin kívül, mert ugye ami van neki, abban nem dolgozhat a határozat szerint sem, meg egyébként sem tudna. Állandó fájdalmak között él, nem tud huzamosabb ideig ülni sem és állni sem, ha mégis erre sor kerül (pl:orvosnál hosszabb ideig várni kell)akkor utána másnap nem bír felkelni. Az állapotában semmiféle javulás nem érzékelhető a korábbiakhoz képest. Vajon lenne esélye ha továbbvinné az ügyet? Érdemes a munkaügyi bíróságra fordulni? Van valakinek hasonló tapasztalata? Előre is köszönöm a segítséget!

n.zsuzsanna # 2011.05.02. 10:04

Kedves Pipacsmező
Én azt ajánlom, mindenképpen fellebbezzen. Veszteni semmit nem fog, igaz elég hosszú idő mire a végére ér.
Ha beadja, a másodfokon teljesen új eljárásként kezelik, azaz mindenféle új papírokat kell beszerezni, lehetőleg konkrétan megfogalmazott szakorvosi véleményeket.
Sajnos pontosan nem tudom, de utána kéne járnod, de állítólag visszahozták azt a törvényt, hogy ha valaki 10 éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt, rokkant nyugdíjat kell neki megállapítani. Nem tudom édesapád pontosan mennyi, de az új beadványt állapotrosszabbodásként kéne beadni és erre hivatkozni. Ha megvan a másodfokú, esetleg rehabilitációra küldve, azt mindenképpen elfogadni ! Ha mégsem akkor kellene menni a munkaügyi bíróságra, hátha az igazságügyi orvosszakértő változtat a véleményen. Ha mégsem, akkor sajnos nincs mit tenni. Az már senkit nem érdekel, mi lesz az édesapáddal :(
Saját tapasztalatomat írtam le, de nekem az iü-i orvosszakértő sem változtatott a 45 %-omon. A családom tart el ! Az a legundorítóbb az egészben, hogy a saját szakmájában nem dolgozhat szerintük sem, viszont, hogy mit csináljon ? hát...gondolom te is hallod a híreket amikor hasra ütés szerűen kijelentették 100-150 ezer rokkantnyugdíjast vesznek vissza. Honnan ez a pontos számszaki információ ? Nagyjából ennyi.. Sok sikert, remélem történik valami változás ! Üdv. Zsuzsi

jácintka # 2011.05.02. 10:13

pipacsmező!Nekem 1999.be volt nyaki porckorong műtétem. Előtte való évben infrartusom, mozgás szervi és gerinc betegségek stb.
Ugy kirugtak 2003 juniusába mint a pinty a 67 % -ból.
Már évek óta 50 % , most 40 % -n vagyok .
De minnél elöbb be szeretném adni az állapot rosszabodást mert a újjaim nagyon fájnak és csomók amik szinte mindeggyiken van igen fájdalmasak..
Még végig csinálom az infúziós kezelést azután beadom minnél előbb.

n.zsuzsanna.
Én 56 éves leszek az idén . vagyis rám vonatkozna ha van ilyen törvény.
Hol lehetne ennek után nézzni?

kenveló # 2011.05.02. 10:56

KEDVES FÓRUMOZÓK!
A SEGÍTSÉGETEKET SZERETNÉM KÉRNI,1998-ÓTA 67%-OS VOLTAM MOSTANÁIG, MOST VOLTAM A 2-SODFOKU ORSZI ELŐTT ÉS LEVETTEK 46%-RA A RÉGI BETEGSÉGEIM IS MEGVANNAK ÉS MÉG JÖTT HOZZÁ MÉG KÉT SÚLYOS IS , MÉG SEM NÉZTÉK SEMMIBE, MÉG SZERETNÉK A MUNKAÜGYI BÍRÓSÁGRA FELLEBEZNI, DE NEM TUDOM , HOGY VAN-E NYOMTATVÁNY, VAGY SAJÁT KEZÜ IRÁSSAL KELL FELLEBEZNI. AKI TUD SEGITSEN MÁR, VAGY JÁRTAS BENNE. ELŐRE IS KÖSZÖNÖM.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.05.02. 11:38

Szia kenveló !

A határozatodban le van írva ,hogy felebezhetsz meg van adva mennyi a határidő ami alatt be lehet adni három példányba írod le mindegy hogy gép vagy kézi írással .

iren55 # 2011.05.02. 12:01

Kenveló! Pesten minden kerületbe, vidéken minden faluban van családsegítő,tapasztalatom szerint szivesen segítenek: Ők tudják, mit hova hány pélldányba kell kűldeni. Ha nem sikerül, szólj, én is leírhatom. Üdv:iren55

kázmér58 # 2011.05.02. 12:37

Én ma voltam orvosnál gyógyszert írattatni.Régi orvos. Kérdeztem a visszahívásokról.Szó szerint ezt mondta.Csak áprilisban csak nála 10 véglegesített rokkantat hívtak vissza.Csak aki 5 évre van a teljes nyugdíjhoz azt nem hívják vissza.Én is végleges rokkant vagyok. Ö azt mondta az nem számít semmit.Meg szűnt a szerzet jog.Igaz erről semmilyen határozat még nem jött ki.De ezt senkit nem izgat.

Túlélő # 2011.05.02. 13:43

Üdv mindenkinek!
Még mindíg az a kérdésem,hogy amennyiben valaki megkapja a %,de rehabilitálhatónak "ítélik" az is jár visszamenőleg,mint a nyugdíj?Már annyi helyre írtam,de mindenhonnan lepattintanak,nem rájuk tartozik,nem illetékesek stb....
2éve pereskedem,és minden lehetőségre fel akarok készülni.Azt tudom hogy a nyugdijat megkapom a 2 évre visszamenőleg,de a rehabról nem találok semmit.
Aki tud valmit segíteni,vagy tanácsot adni azt megköszönöm.

pipacsmező # 2011.05.02. 13:47

Kedves Zsuzsi!
Köszönöm szépen az infókat, és a biztatást. Sajnos ahogy belemerülök a témába egyre inkább azt látom hogy ha kiakarják szórni azt a 100-150e rokkantnyugdíjast a rendszerből, akkor ki is fogják, és tényleg nem számít milyen állapotba vannak, és hogy azzal az állapottal együtt lesz-e lehetőségük dolgozni. Elég sok elkeserítő esetet hallani.

Jácintka! A 10 éven belül nyugdíjkorhatárt elérő emberek rokkantsági nyugdíjáról a következőt találtam az ONYF honlapján:
"Átmeneti rendelkezések szerint, annak az egészségkárosodást szenvedett személynek, aki 2011. december 31-éig a rá irányadó nyugdíjkorhatárt 10 éven belül eléri, és a rehabilitációs járadékra megállapított jogosultsági feltételeknek megfelel,

* 2007. december 31-ét követően benyújtott igénybejelentés esetén, valamint
* 2007. december 31-én rokkantsági nyugdíjban részesülő személy esedékes felülvizsgálata során

kérelmére rokkantsági nyugdíjat kell megállapítani."

Az én Édesapám 10 éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt, de olyat sajna nem írtak a határozatba hogy rehabilitációs járadékra jogosult lenne... komplex rehabilitációja nem javasolt a leírás szerint...

kázmér58 # 2011.05.02. 15:29

unterman
Köszönöm a biztatást. Ha behívnak ezek szerint én is bekeményítek.

keke1 # 2011.05.02. 21:10

Ferife!

ha jól értem az esetedet 40% alá minösitettek vissza,ami után nem jár segély,sőt még eü hozzájárulást is kéne fizetni.
A munkaügyi központba pedig a regisztrációt követően 1 évig kell várni,addig nem kérhetsz szociális segélyt.

Logikus lévén a rokkantnyugdij nem munkaviszony.
Embertelen rendszer.pláne a mai viszonyok közt,amikor az egészségesek se kapnak munkát.

Mindezekből az következik hogy rokkantként is be kell jelentkezni,regisztráltatni kell a munkaügyi központba,leröviditendő a szoc. segélyhez jutás idejét!?

kobeka # 2011.05.02. 21:57

Aperten,

bocs, hogy nem válaszoltam, de elég pocsékul vagyok mostanában.
A vita kedvéért...„A Btk.
177/A. § (1) Aki a személyes adatok védelméről...

bizonyítanod kellene a mondat második felében lévő jogtalan haszonszerzést vagy jelentős érdeksérelmet
Az elsőt esélyed sincs bizonyítanod a másodikat talán. De az alulértékelt rokkantnak a munkaügyi bíróság azt mondaná tegyen külön büntető feljelentést, mert nem témája a „tb. határozat felül vizsgálatának.

pipacsmező # 2011.05.03. 10:57

Kedves Fórumozók!

Abban tudna valaki felvilágosítást adni hogy miután ugye másodfokon is 40%-os egészségkárosodást állapítottak meg Édesapámnál, így a szociális járadékot hol kell igényelni? Be kell mennie a megyei Nyugdíjfolyósító Igazgatóságra? Csak mert a Munkaügyi központban tegnap csak arról tudták tájékoztatni, hogy álláskeresői támogatást onnan tudnak neki folyósítani 3 hónapig, majd 6 hónapig valamivel kevesebbet. Arról nem tudtak felvilágosítást adni hogy emellet a szoc járadékot is igénybe lehet-e venni, és hogy hol kell kérni. Van valakinek ezzel kapcsolatos tapasztalata?
És még egy kérdésem lenne arról hogy a nyugdíjas igazolványát és az utazási kedvezményre jogosító papírját azt majd be fogják kérni? Addig használhatja? Erről nem írtak semmit...

Nagyon köszönöm előre is ha valaki tud ezekkel kapcsolatos hasznos infókkal szolgálni!!

kenveló # 2011.05.03. 11:55

SZIA IRÉN 55!
SAJNOS NEM TUDTAM A CSALÁDSEGITŐVEL BESZÉLNI MERT TEGNAP VOLT KINT A FALUBAN, ÉS EGY HÉTEN CSAK EGYSZER JÖN. HA TUNÁL SEGITENI SZIVESEN VENNÉM. ELŐRE IS KÖSZÖNÖM .KENVELÓ

fagyongy55 # 2011.05.03. 16:17

http://www.orszi.hu/index.php?…
40 % egészségkárosodás esetén kérhető rendszeres szociáli segély

pipacsmező # 2011.05.03. 17:01

Köszönöm ferife!
Gondoltam hogy a kettő együtt nem jár. Már miért is járna...
A nyomtatványt is megtaláltam közbe!
Sajnos nem annyira egyértelműek ezek a szabályozások, legalábbis számomra nem. De lassan belejövök a témába hogy tudjak segíteni a szüleimnek.

aperten # 2011.05.03. 23:50

Kenveló!

Megírtam neked egy perkereset mintát, letöltöd, a kipontozott részeket értelemszerűen kitöltöd, kinyomtatod három példányban aláírod mindhármat két tanúval együtt, és leadod a munkaügyi bíróságnak, vagy elpostázod. Mindenből 3 példányt küldj!

Ne hagyd magad!

http://ddrnyi.hu/…rkereset.doc

A perkeresetben kéred a határozat végrehajtásának felfüggesztését, már a tárgyalás kitűzése előtt. Erről a bíróságnak 8 napon belül döntenie kell, ha elfogadjék a kérelmet, kapod tovább a nyugdíjad.
Jó ha tudod azonban, hogy ha viszont bármely okból kifolyólag elvesztenéd a pert, visszakövetelheti az addig kifizetett összegeket a nyugdíjfolyó. De ne fessük az ördögöt a falra.

Akiktől még csak elsőfokon vonták meg a rokkantsági nyugdíjat, azok az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatóság vezetőjéhez fellebbezhetnek. Erre is írtam egy mintafellebbezést:

http://ddrnyi.hu/…lebbezes.doc

NE HAGYJUK MAGUNKAT KIREKESZTENI !


# aperten

pipacsmező # 2011.05.04. 11:44

Aperten! Ezzel a minta fellebbezéssel nagyon sokat segítettél nekem is! Köszi szépen! Igazán jófej vagy hogy próbálod könnyíteni az emberek dolgát!!

vakand # 2011.05.04. 13:54

Ma kaptam meg a rokkantsági másodfok határozatát, amely az elsőfokú bizottság itéletét helybenhagyta. Azaz megyek a levesbe 2 év múlva. Mindenki azzal bíztat, hogy tovább kell menni és munkaügyi bírósághoz forduljak, de nem tudom érdemes-e? Tud itt valaki olyasmiről, hogy a bíróság megváltoztatta volna a NYF döntését? Nekem szinte szó szerint ugyanaz áll a szakvéleményben 2006-ban mint a mostaniban , de tényleg szóról szóra és a másodfokhoz azért fordultam , mert rendkívül slendrián, tipikusan fűnyírószerű eljárásban volt részem. De a rokkantsági százalékot már csak 50%-ra tették. A háziorvosom, ( akinek anno az életemet köszönhettem mert elküldött idejében rákszűrésre) hiába írta be hogy nem vagyok rehabilitálható, egyszerűen figyelmen kívül hagyták. De nem akarom szaporítani a szót. Azt szeretném megkérdezni:
Ha a bírósághoz fordulok és a keresetemben arról írok, hogy elfogult vagy tendenciózus szakvélemény alapján vonták meg a rokkantsági nyugdíjamat, van-e esélyem arra, hogy a bíróság újabb eü szakértőt rendel ki, vagy ezt nem szokták elrendelni?
Köszönöm előre is.

muci17 # 2011.05.04. 14:21

Ferife.Belöled sok száz mászkál az utcán,de sajnálom ,hogy a Fórumozokat csak zaklatod a hülyeségeiddel szakadj le innen és keres más Fórumot,vagy nyiss egy vebb oldalt és a hozzád hassonlo emberkékkel alakits egy pártot és ott oszhatod a véleményedet. Már egyszer irtam köszönjük,hogy itt voltál.